Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-29 11:37

Begränsa nyhetskonsumtionen om nyheterna hetsar dig till oro

Krisinformation.se har en god rekommendation som följer etablerad psykologisk forskning och WHO:s råd till dig som känner dig orolig på grund av att undergångsmedia som bidragsmedia likt Dagens Nyheter och svärjismedia ständigt blåser upp domedagen. Rådet handlar specifikt om pandemin, men är tillämpbart även om du mår dåligt över andra nyheter. "Begränsa din nyhetskonsumtion om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt" skriver krisinformation.se.

 

Chefredaktörer från bidragsmedia som undergångsblaskan Dagens Nyheter, Sveriges största bidragstagare av presstödet distributionsstödet av vilket tidningen fick 7.5% av hela stödet trots hundratalet tidningar ska dela på det, har gått i taket och gått till hårt angrepp mot Krisinformation.se och rådet att begränsa nyhetskonsumtionen om du mår dåligt. Rådet är baserad på forskning och vetenskap, till skillnad mot bidragsmedia som är baserat på att maximera antalet klick och driva upp hysteri. Rådet är även det oms Världshälsoorganisationen går ut med. Inte att man ska avstå nyheter, utan inte sitta hela dagarna och knarka undergång. Lite alternativ finns i filmen ovan.

Rådet gäller även generellt, oavsett vad det hela handlar om, inte bara pandemin. Det finns gott om bidragsmedia inklusive svärjisarnas bidragsmedia vars själva idé är att blåsa upp undergångsstämning och göra att läsarna ska sitta och bli mer och mer hysteriska och tro på den omedelbart förestående undergången. För att inte glömma att din morgontrötthet kan vara den okända dödliga sjukdomen!!!

Just Dagens Nyheter kör alltid med någon undergång. Innan pandemin så skulle jorden och mänskligheten gå under på grund av klimatförändringar, men det började bli tjatigt, så tack och lov fick man pandemin att driva upp hysteri om.

Någon som förresten vet hur många av de som åkte på DN-tåget rakt ner till det pestsmittade Norditalien som blev sjuka och drog hem Covid-19 till Sverige? Kanske därför Dagens Nyheters chefsredaktör verkar ha tappat all form av sans och balans i frågan om pandemin, för att vederbörande har dåligt samvete över vad DN-tåget drog hem till Sverige?

Nej, det är helt okej att skriva om hur man kan förbereda sig för katastrofer eller varna för saker som kan hända - så vi kan undvika dem. Men när de väl sker ska man inte bidra till att driva upp panik och hysteri som Dagens Nyheter gör. Ta det lite lugnt, ta en skogspromenad. Följ råd och rekommendationer. Håll dig informerad, men överdosera inte. All krishantering handlar om informationsflöden, men det ska vara relevant information och det finns ingen anledning att ha mer information än nödvändigt. 

De bidragsdiande Tidningsutgivarna har också gått i taket och kallar det hela fake news att man ska begränsa tiden man läser nyheter. Vet ni vem mer som först använde motsvarande begrepp fake news  likt  tidningsutgivarna och Donald Trump? Just det, Hitler. 

17 kommentarer:

 1. Chefredaktören beter sig närmast som att man har förlämpat honom personligen med detta råd.

  Peter W anser att DN är en oberoende källa till nyheter om pandemin, men han missar att tonen i deras artiklar är oroanade och alarmistisk.

  Men vad gör man inte för ett klick?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter w har väldigt svårt att bryta sig ur sin filterbubbla, det har varit väldigt tydligt väldigt länge

   Radera
 2. Idag kan man åka skidor även i södra Sverige! Bra sätt att sluta tänka på undergången

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en tur med snöslungan nu på lunchen...

   Radera
 3. Den värsta undergångsmedian jag läser är denna blogg.

  Mainstream media tycker jag mer säger: "Så här bra är Sverige, så här dåliga är alla andra."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju i sin tur ett narrativ svensk media driver för att avskräcka svenska folket från att använda sina relativt goda engelskakunskaper till följa numera lättillgängliga konkurrerande utländsk media online.

   Radera
 4. Covid var ju väldigt intressant i början. Nu är det inte speciellt intressant längre. Hoppade in en kortis på Omni (Schibsted) nu på lunchen, men det var ungefär samma "nyheter" som i morse. Således verkar det inte finnas någon anledning att läsa nyheter ofta just nu, inget av intresse händer.

  Förövrigt borde DN leva som de miljölär, och sluta ge ut sin propaganda på döda träd.  SvaraRadera
  Svar
  1. Något verkar ha hänt med Omni - de har blivit betydligt långsammare på de flesta bollar de senaste månaderna.

   Radera
  2. Byta namn till S-Omni? Fniss.

   Radera
 5. Saknar gamla hederliga TV-nytt, endast telegramnyheter på 5 min+väder,det fanns ingen tid för utsvävningar och spekulationer där de anställda intervjuar varandra för att fråga vad någon annan anställd tycker i en speciell fråga. Vad mer behövs egentligen? Nu måste man söka mer och bredare för att få en nyanserad bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt har sin storhetstid. SVT Text-TV var rätt så rapp under sin korta peak. I dag är det mer eller mindre ett uppsamlingsheat för redan döende nyheter.

   Radera
 6. Bra att uppmärksamma detta. Dom flesta media är ganska otillförlitliga, speciellt i vissa ämnen. Dom har egna agendor och förvränger rapporteringen. DN el CNN och Trump är ett praktexempel på detta, där all rapportering är vinklad och partisk.

  Här så försöker ju Aftonbladet och Expressen att göra sitt bästa för att skrämma upp folk, bara katastrofrubriker varje dag, "Just nu - Smittan ökar...". Det är skadligt för folks mentala hälsa och skapar onödig oro hos folk, Myndighet för psykologiskt försvar (som inte finns) borde dom stänga ned dom direkt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otillförlitliga jämfört med vaddå? Gittan på plan 3 i fikarummet? Youtube-kanaler? Mina egna febriga gissningar och teorier? Känns som att fria medier och public service är som demokrati. Dåliga men fortfarande det bästa alternativet vi har haft.

   Radera
 7. Lagom är ganska bra, vanligtvis.

  SvaraRadera
 8. Hade ett komplett nyhetsavbrott inför det amerikanska valet på över en månad. Det var skönt.

  Är något tillräckligt viktigt så lär man få reda på det ändå om man inte lever i en grotta.

  FUD underblåsande klickmedia gör mer skada än nytta.

  SvaraRadera
 9. Jag har följt covid-rapporteringen noga, pga att jag inte trodde på myndigheternas påståenden om hur viruset smittar, pga att jag är naturvetare. Själv är jag inte gammal nog för att behöva oroa mig, pga inte särskilt hög ålder, helt frisk bortsett från allergier, kvinnligt kön, blodgrupp O och bor själv och på landet, med distansarbete och -studier. Jag umgås mest bara med min kompis som bor i gäststugan, han är orolig och med anledning, pga att covid är bl a en blodpropps-sjukdom och han har redan haft en propp två gånger. Dessutom är han man och lite äldre. Jag gör allt jag kan för att skydda honom, så jag vill absolut veta hur covid sprids.

  SvaraRadera
 10. Har en arbetskamrat som pga en tråkig uppväxt har en hjärna som inte tål vissa intryck. Dennes mardrömmar är något som man kan skriva skräckhistorier kring.

  Dennes psykolog har i princip förbjudit konsumtion av nyheter, skräckfilm o liknande då hjärnan börjar gå i högvarv så FHM har helt rätt.

  SvaraRadera