Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2021-01-19

Annie Lööfs parkeringsplatser hos Facebook i Luleå - en miljon kronor styck för skattebetalarna

Lantmäteriet har fina ganska aktuella flygfoton på de försat etapperna av Facebooks jätteanläggning i Luleå, som fick 100 miljoner kronor i bidrag av Annie Lööf som "ny basindustri" och sedan runt 150 MSEK om året i sänkt energiskatt. Det visar att svenska skattebetalare betalar flera miljoner kronor per parkeringsplats och år.
Centerpartiet - närodlad politik för Facebook och andra amerikanska Internetjättar
Flygfotona från lantmäteriet är av utmärkt kvalitet för fjärranalys och har en detaljnivå som inte brukar återfinnas hos de kommersiella gratistjänsterna online som oftast kör med satellit och dessutom visar hopplöst föråldrade foton. En bil blir cirka tio pixels bred hos Lantmäteriet och den som är en bilnörd skulle antagligen kunna identifiera en del bilmodeller. Upplösningen är väl således runt 15-20 cm per pixel.

Facebooks serverhallar har vad som ser ut som tre primära parkeringsplatser bakom en omfattande inpasseringskontroll med bland annat dubbla ramar.

Den nordligaste av dessa omfattar 18 parkeringsplatser där det står vid tillfället 13 bilar, varav tre felparkerade. Man kan misstänka att två av de felparkerade är bilar för interna transporter inom det enorma området.

Den andra parkeringsytan består av tre carports om tolv, tio respektive fjorton plats, samt vad som kan vara en besöksparkering om fem platser, varav en handikappsplats. Totalt 41 parkeringsplatser. I carportarna står det flest bilar, hela 28 stycken av trettiosex platser, så det är en populär plats att parkera på. På besöksparkeringen står det tre bilar. Ingen på handikapplatsen. Sammanlagt 31 bilar.

Sista parkeringsplatsen hör hemma vid den första serverallen. Här finns det fyrtiotre personalplatser och sex besöksparkeringar plus lagstadgade och tomma handikapplatsen för totalt 50 parkeringar. Här står det fyra bilar på besöksplatserna, varav en pickup vilket brukar vara hantverkare och alltså en besökare, samt fjorton bilar på personalplatserna för totalt 18 bilar.

Summa parkeringsplatser är 18+41+50=109 och summan bilar. Summan bilar på plats är 13+31+18=62

Det finns också vad som ser ut som tillfälliga parkeringsplatser på området, sannolikt kopplade till utbyggnaden, särskilt med tanke på att det finns ett antal hantverkarbilar och även byggmateriel på dessa. De bortses ifrån här, då detta är tillfälligt. Det finns också sex besöksparkeringar utanför huvudinfarten, varav en tom handikapplats och totalt en besökare. Inne på området är sex bilar i rörelse, varav tre verkar vara hantverkarbilar eller budbilar.

Utifrån skuggorna är flygfotot taget klockan 1130 sommartid (1230 normaltid), dvs strax innan lunchtid när hela personalstyrkan borde vara på plats.

Bolaget Pinnacle Sweden AB, ett dotterbolag till Facebook International Operations Ltd fick 2011 100 MSEK av Annie Lööf (C) för att Facebook skulle starta en "ny basindustri" fastän man bara utlovade 70 jobb och anläggningen skulle dra lika mycket energi som en mellanstor svensk stad. Sedan dess har den byggts ut, men Pinnacle Sweden hade 2019 endast 58 anställda, lång färre än utlovade 70.

Pinnacle Sweden ska också få en skattreduktion om 160 MSEK om året för att de är en basindustri och därmed ska slippa full energiskatt.

Med 58 anställda är det statliga stödet till Facebook alltså nästan tre miljoner per anställd och för 109 parkeringsplatser har svenska staten betalat 100 miljoner kronor i direkt stöd till det amerikanska jätteföretaget. Pinnacle Sweden betalade själva 62 MSEK i skatt 2019, långt mindre än sänkningen av energiskatten på 160 MSEK (idag sannolikt ännu mer).

Hur gick det för övrigt med basindustrin? I Västerås, som lät uppföra en serverhall åt Amazon och gick miste om 10 000 arbetstillfällen via Northvolt när tillgängligheten till elnät tog slut för kommunen, har serverhallen nitton parkeringsplatser och två bilar. Det står även tolv felparkerade bilar på tillfälliga platser, antagligen beroende på att det handlar om byggnadsarbetare och foto är taget innan anläggningen är i drift. Men nitton parkeringar (plus två tomma handikapplatser) talar om hur många jobb Västerås kommun valde istället för de där 10 000 via Northvolt. Amazons serverhall i Katrineholm är till synes identisk inklusive nitton parkeringsplatser,  men är på flygfotot belamrad med byggmateriel utomhus, och inga parkerade bilar på ej tillfälliga platser. Att fjärranalysera Amazons servehall i Eskilstuna lämnas som en övning åt läsaren. Ska vi gissa på 19 parkeringsplatser kanske?

Det Annie Lööf (C) och Sverige gjorde var att bananmonarkin Sverige sålde greenwashing så Internetjättarna kan hävda att de är miljövänliga medan resten av Sverige får importera brunkolsel från Danmark, Tyskland och Polen. Några jobb, välstånd och välfärd skapas inte av de här serverhallarna, utan bara en handfull vaktmästarjobb där risken finns att man får en rackserver i skallen (sant) är det mest avancerade. Tvärt om är de förlustverksamheter för svenska staten då de får mer i skattesänkningar på elen än vad staten får i skatt.

Det lustiga i kråksången är att det fortfarande finns de kommuner som vill ha serverhallsetableringar, och de som har förtroende för Annie Lööf (C) och andra som försvarar detta dränerande av bananmonarkins resurser. Bloggen var kritisk från dag ett.

Just det, Amazons serverhall i Västerås byggdes nu på prima produktiv åkermark, gammal sjöbotten från den tiden då Sverige var kluvet mitt itu efter istiden. Åkermarken i sig försörjde fler personer med mat än vad det blev parkeringsplatser där. Facebook byggde åtminstone sina hallar i fd skog.

32 kommentarer:

 1. https://kso.etjanster.lantmateriet.se/

  Kanske en av de mest användbara tjänsterna om man är kart/flygbildsnörd eller intresserad av fastigheter.
  Som sagt är det betydligt snabbare uppdatering på bilderna än nån av de stora karttjänsterna.

  Även här ute i Roslagen har de ett uppdrag att fota med en viss regelbundenhet (var tredje år?)

  SvaraRadera
 2. Småslantar vad gäller Centerpartistiskt slöseri med våra pengar. Mauds lysande affärer med Nuon gick väl back med närmare 100 miljarder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och efter Nuon tog Centern raskt tag i nedläggning av Ringhals, ytterligare massförstörelse av skattepengar, på köpet får skattebetalarna elbrist och hög elräkning.

   Radera
  2. Det värsta är att det händer inget, inga konsekvenser eller något. Det kanske inte finns något uppsåt mer än inkompetens men detta är som bortblåst när det är dags för val. Opposition vill inte heller använda sådant här då de själva sitter lika djupt med fingrarna i syltburken och tyst i media är det också. Kanske det bara blir bloggar som denna i framtiden hostade i datacenter som inte ägs av någon jätte där man kan läsa sådana här nyheter.

   Radera
  3. Vilken opposition? En småarg buske som brinner av då o då o en lirare som mest springer samt ett gäng midsommarfokuserade dressmansnubbar?

   Radera
 3. Det märkligaste är väl ändå att polletten inte verkar ha trillat ner hos beslutsfattarna ute i kommunerna. Ett tydligt exempel är väl den av högern (mig själv inkluderad dessvärre) ganska hissade Sonesson i Staffanstorp, där det byggdes serverhall och slogs på stor trumma.
  Han visade sig inte vara så smart ändå alltså..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som känner mig rätt påläst i nyhetsflödet hade ingen aning vem dene var innan jag googlade nu :D

   så SÅ hyllad har han nog inte varit utanför bygden.

   Radera
  2. Nja, jag tror de flesta borgerliga som läser en del, vet vem Sonesson är.

   Blev också ganska förvånad att staffanstorp lät etablera en hall där, vill minnas att vissa borgerliga opinion vildare lyfte det som positivt sina kanaler...

   Radera
  3. Du har helt rätt Turbo. Det applåderades och sågs som ett kvitto på hur framgångsrik kommunen var i att locka till sig stora företagsetableringar.

   Radera
  4. Skånebaronklanen Sonesson är ett gäng opportunistiska men sluga skojare. Låt er inte luras. Moderata samlingspartiet är mest en plattform för deras egna intressen. Vilket i och för sig kan sägas om många moderater numer. Eller har det alltid varit så kanske?

   Radera
 4. "klockan 1130 sommartid (1230 normaltid)"

  Din klocka går fel.

  SvaraRadera
 5. Ingen tvekan om att Annie Lööf och hennes nära anhöriga kommer belönas i form av fina styrelsejobb i framtiden, och därmed ytterligare bekräftelser på Bengt Ericsons teser i boken "Den härskande klassen : en bok om Sveriges politiska elit". (2015) Ericson är mångårig ekonomijournalist, och var bla chefredaktör för Veckans affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet började ju dra i skandalen, men vad jag vet kom inte avtalen upp i rampljuset. Vem skrev på? Hur gynnsamma är avtalen för Facebook et Cie? Har man skapat ett nytt skattefrälse?

   Radera
  2. Det låter som en intressant bok!

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=TDHlGUrZpeg
   Intervju med Ericson

   Radera
 6. Kombinationen av stora subventioner från staten och vissa av mottagarnas påstådda censur av oppositionella känns sådär...

  SvaraRadera
 7. Hantverkarlunch i Norrbotten är kl. 11.00.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra journalistik! Men man blir så förbannad..

  SvaraRadera
 9. Fler skulle lyssnat på Bloggarjäveln och färre på politikerna och tech-bolagen. Vilka fiaskon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hur ser fördelningen konstruktiva förslag/kritik ut på bloggen? Själv är jag bra på att kritisera men sämre på att komma med bra idéer som även är bra i retroperspektiv.

   Vad f-n är tech-bolag för skum benämning? Vad är det? Alla som har en dator på kontoret? Vilka bolag finns kvar om man stryker tech-bolagen? Facit? Nån gammal skvaltkvarn i obygden?

   Radera
 10. Men skyll inte på Annie och Maud, de ville bara få en privat inbjudan till Bilderberggruppen...

  SvaraRadera
 11. Vi svenskar borde få nått i utbytte från Facebook eftersom vi är enda landet där befolkningen subventionerar Facebook. Använder själv inte Facebook så just jag kan ju få lite sänkt skatt tänkter jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vad sägs om höjd skatt istället? Ingen invändning? Bra, då är det klubbat!

   Radera
  2. Ingen invändning kom. Beslutet trätt i laga kraft.

   Radera
 12. https://stockholmdataparks.com/

  SvaraRadera
 13. Du hetsar upp dig kring parkeringsplatser? Givetvis åker personalen tunnelbana till jobbet. Märks att lantisar inte förstår sånt här!

  SvaraRadera
 14. Kan någon förklara hur staten kan deala fram dessa rabatter med företag? Det känns som att det bryter mot en mängd regler. Hur kan det vara lagligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt ointressant med de statliga "rabatterna". Bättre att ifrågasätta den lokala kommunens markavtal samt diverse rabatter på kommunala tjänster vid etableringar. Avsevärt mer pengar på totalen.

   Radera
  2. Dessa har jag koll på då jag själv medverkat i förhandlingar kring det.

   Radera
 15. @Cornu, du har inte fått någon återkoppling från Västerås? Någon i ledande befattning kanske läser din blogg och känner att man borde åtminståne försvara beslutet och förklara hur tankegångarna har gått.

  SvaraRadera
 16. Hur bindande är avtalen/löftena om skattefrihet? Jag röstar gärna på det parti som vill ta bort detta.

  SvaraRadera