Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-12-31 12:13

Vad har du gett upp, gått miste om och offrat 2020?

Dags att lägga 2020 till handlingarna. Ett år av uppgivenhet och offer. Så i en hyllning till vår respektfyllda ministrar tänker jag att vi idag listar allt vi fått ge upp, gått miste om eller offrat under 2020. T ex socialt umgänge, ditt företag och livsverk eller något annat.
Hoppet i en liten glasflaska. Läsarfoto.
Regeringens ministrar tycker uppenbarligen inte att svenska folkets uppoffringar under pandemin är värt något. Själva har man ju fortsatt dia sina skattepengar med garanterade miljonlöner medan folket drabbats av arbetslöshet, sänkte inkomster pga permitteringar eller fått se sina livsverk till företag gå omkull. Så man får ju ha respekt för att ministrarna inte vill behöva offra något - de har ju inte fått det sämre.

Själv ska jag inte klaga, utan har klarat mig rätt okej tack vare viss marginal att ta på.

Jag har fått avblåsa mitt planerade 50-årsfirande och genomföra det i kraftigt reducerad form. Det gick i alla fall att ordna något, medan det med nuvarande ännu hårdare restriktioner inte hade blivit något alls. En fördel var ju också att det var sommartid så de få närmast sörjande kunde vara utomhus.

Jag fick avblåsa två bokreleaser - både min normala privata för vänner och min offentliga för fans. Ett tiotal boksigneringar fick ställas in. Bokmässan fick ställas in, och med det mötena med kollegor och branschfolk. 

Jag har fått avbokat föreläsningar för ett sexsiffrigt belopp - både sådana som inte var offentligt tillkännagivna än, såväl som de där folk redan planerat att komma, resor och boenden var bokade osv. Intäkterna från föreläsningar gick ner cirka 60%.

Intäkterna i mitt bolag föll 18%. Dock har jag räkenskapsår oktober-september, så pandemin har inte slagit helt bokföringsmässigt. Fem av tolv månader var trots allt normala. Annars hade intäkterna från föreläsningar kanske minskat 90%, inte cirka 60%. 

Intäkterna för bloggen föll också, men på grund av de goda månaderna september - februari föll dessa bara cirka 8%. Som värst var intäkterna ner 90% en enskild månad, jämfört med samma månad året innan. Men jag bestämde mig för att kötta på som vanligt ändå istället för att permittera mig själv. Varken jag eller bolaget har tagit emot något av regeringens coronastöd, annat än den tillfälliga generella sänkningen av arbetsgivaravgiften i våras. På den positiva sidan är bokförsäljningen upp. Jag sökte ingen av de statliga ersättningar jag kunde få från Författarförbundet och Författarfonden för uteblivna föreläsningar. Mitt idiotiska resonemang var att andra kollegor behövde de pengarna bättre, så där var något jag gav upp.

Värre kan det bli i år om pandemin håller på till september och hela räkenskapsåret drabbas. Än så länge har inte min privatekonomi drabbats, så man ska som företagare känna sig lyckligt lottad över det. 

Födelsedagar för äldre familjemedelemmar har fått avblåsas. Julen firades inte med familjen, utan över Zoom. En lång rad sociala arrangemang har ställts in och de flesta vänner har jag bara träffat över nätet. Resor har genomförts, men utan att träffa eller umgås med någon.

Men sådant behöver som sagt inte en miljonavlönad minister oroa sig över. 

Nog om mig. Vad har du fått offra, gått miste om eller gett upp under året?

71 kommentarer:

 1. Inställda bröllop, hypotetiskt ett antal dejter och möjligheten att träffa en ny livskamrat. Sen är det förstås någon resa som har brunnit inne. Snart är pissåret 2020 över, början av 2021 bör man inte ha några större förhoppningar om heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det suger. Hur gammal är du och var i landet letar du livspartner?

   Radera
  2. Men cornu är inte du redan gift ?!?

   Radera
 2. Resor, resor, resor. Både privat och i tjänsten.

  SvaraRadera
 3. En avblåst skidsemester i påskas. Sålde mitt bolag förra året vilket var tur. Annars hade det förmodligen gått åt skogen.

  SvaraRadera
 4. För mig som sällan har möjlighet att resa har året varit ungefär som vanligt. De årliga löneökningarna uteblev däremot på jobbet.

  SvaraRadera
 5. Bröt ryggen juni 2019 pga cancer. Gjorde en stamcellstransplantation november 2019 och blev hårt isolerad i tre månader pga obefintligt immunförsvar. Sen kom coronan och isoleringen fortsatte. Halva 2019 och hela 2020 suger. I princip allt inställt. Hoppas på 2021.
  Mvh Krister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar verkligen din situation, önskar dig absolut ett gott 2021.

   Radera
  2. Då borde 2021 bara bli bättre. Gott Nytt År!

   Radera
 6. Jag kommer missa första ultraljudet med min sambo, strax efter årsskiftet.
  Annars mest sociala sammanhang, ibland är det skönt att jobba för staten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobba för staten betyder ju då att jag inte har behövt vara orolig för min jobbsäkerhet, då den myndigheten jag jobbar för klassas som viktig verksamhet.

   Radera
  2. Gratulerar, MartinJ. Det där med ultraljudet är skitkonstigt. Menar sjukvården att två personer som uppenbarligen utbyter varandras kroppsvätskor inte skulle vara smittade bägge två?

   Radera
  3. Oklart men jag får inte vara med där inne utan alternativet som presenteras är att man ringer på skype motsv. och då bara i slutet av undersökningen.

   Radera
  4. Har varit på två digitala ultraljud och jag tycker att det fungerade väldigt bra!

   Radera
  5. Det kan vara så enkelt som att de vill minimera antalet personer i lokalen.

   Radera
 7. Fick också kraftigt reducera storleken på ett planerat firande. Men den största besvikelsen var på jobbet. Har jobbat ett tag med att kvalificera mig för en befordran på jobbet. Givetvis tajmade jag in min befordran lagom till att Cov-19 drog in som värst, så jag fick förvisso min utlovade tjänst. Dock med avsevärt lägre löneförhöjning än förväntat, med motivet att det går dåligt i verksamheten.

  SvaraRadera
 8. Tappade ett jobb som mellanchef under april månad och fick ett VD-jobb i december. You lose some...

  SvaraRadera
 9. En och annan biograffilm annars ingenting, vi (familjen) lever inget uteliv i övrigt, jobbat som vanligt, anpassade shoppingtider är väl största förändringen.

  SvaraRadera
 10. En sommarsemestervecka till Rugen. Annars har jag haft det skönt, då fokus varit på uteaktiviteter och ett reducerat socialt tryck skapar andrum o vardagen.

  Minusposterna har inte varit Coronarelaterade men kan såklart påverkas till det sämre, tex äldre släkt som är i dåligt skick.

  Så frånsett en svagt gnagande oro som övergått i en irritation av hur ofantliga S-Sverige skött det hela samtidigt som en lättnad över att så mycket som möjligt ändå rullat på så går vi in i 2021 med ett visst hopp om framtiden.

  SvaraRadera
 11. En väns bröllop och 2 veckor i det heliga landet (vi skulle åkt precis när det drog igång rejält och hade blivit fast där om vi hade åkt).

  SvaraRadera
 12. Egentligen inget materiellt eller inkomst mässigt. Tvärtom faktiskt, befordran till ny tjänst i organisationen osv.
  Det tråkiga är att det är svårt att få träffa de gamla i släkten. De är ju risk grupp och samtidigt är de gamla nog för att ha kort tid kvar i livet öht, vilket känns tråkigt.

  SvaraRadera
 13. Inget besök hos svärföräldrar i utlandet, mindre kontakt med föräldrar och andra äldre bekanta. Inställd jägar-examen.

  Inställda skjutsningar av barn till diverse aktiviteter och mindre åtaganden i föreningar i övrigt har nog bara gjort mig (och familjen i övrigt) väldigt gott med minskad stress som följd

  SvaraRadera
 14. Inställd påsk, sommarsemester och julfirande med min gamla mor. Har dock ringt varje dag sedan 10 mars och kollat av hur hon mår. Har uppfattat att det är väldigt populärt och är något jag får fortsätta med även om ordningen åter till det normala.

  SvaraRadera
 15. Blev av med jobbet. Fick ganska omgående ett nytt jobb, men det var drygt 30 mil bort på en plats där jag bara känner ett litet fåtal. Självklart har det inte varit lätt att lära känna nya människor då både kontor samt kultur- och fritidsaktiviteter varit mer eller mindre nedstängda.

  SvaraRadera
 16. Ett corona relaterat dödsfall, var i kategorin att det nog inte påverkade återstående tid avsevärt men är såklart tråkigt ändå, mest för min flickvän då. I övrigt mest positivt.. Säger väl en del om vilka vanor man har ;-) trivs bättre än väntat med att jobba hemifrån blev ingen charter semester som egentligen var tänkt men det är ändå verkligen inte varje år så gör inte så mycket att skjuta på det

  SvaraRadera
 17. Måste trots allt försvara Tegnell och folkhälsomyndigheten, krävs mod att gå sin egen väg och satsa på social distansering och inte stänga ner och skuldsätta sig som ropen skallar internationellt, södra Europa utan pengar redan innan epidemin stängde ner och stod och vinkade från fönsterna och sjöng från balkongerna med utegångsförbud, om dom tror på det så gärna för mig, men vill inte att mina barn ska behöva betala av på deras skönsång i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi betalar handtvättvägrarnas semester, tro mig.

   Radera
  2. Även om spåkärringen Tegnell et al haft fel i stort sett hela tiden från start med sin kristallkula kan jag inte annat än hålla med. Vi är ett folk som har vissa lagar för att vi är som vi är. Det går inte att ändra på i brådrasket, och då får man agera utifrån det.

   Det FHM och regeringen gjort är just en konsekvens av det.

   Nu är vi ju Sverige. Och jag har inga som helst problem med att vi löser det här till nästa gång. Vi är det bästa landet i världen, så vi kommer att bunkra och preppa till nästa gång. För i politiken måste man köra huvudet i kaklet innan man kan agera. Och nu har man kört huvudet i kaklet. Nu är det dags att agera. Och tro mig, det kommer att ske, kanske mer än du vill.

   Radera
  3. Söderslätt, god personlig hygien, gärna vilket år som helst, skulle vara intressant att veta hur många män som efter besök på urinoaren tvättar sina händer, något för en poll kanske.

   Svinto, det tänkta upplägget var helt rätt och om Tegnell under bombardemanget från journalister vacklade och velade en aning bryr jag mig mindre om, just beroende på Sveriges strategi så har få sluppit att offra eller försaka det mesta som vi kan läsa om här på bloggens kommentarer, kan även bli pengar över för andra behov som cancervård eller fler vårdplatser i ett land med ökande och åldrande befolkning, finns säkert flertalet sätt att rädda liv på än nedstängning.

   Radera
 18. Restaurangbesök, socialt umgänge, inköp har jag fått ge upp. En bekant hittade jag livlös efter att han ringt vårdguiden med corona symtom och de bett honom vänta till nästa dag. Återupplivningsförsöken var förgäves.

  SvaraRadera
 19. Ställt in att låta mor- och farföräldrar träffa sitt barnbarn under det första levnadsåret. Suger vansinnigt fett.
  Inga barnvakter - ingen egentid i princip.
  Tackat nej till ett barnkalas.
  Ställt in arrangemang som skulle gett mig inkomst.
  Sparsamt umgåtts med vänner, då oftast enbart utomhus.
  Inte träffat närmaste släkten utom en gång på sommaren.
  Inga utlandsresor.
  Inte jobbat på arbetsplatsen sedan mars.

  SvaraRadera
 20. Ett par inställda Europaresor, många inställda arrangemang och fester. Sammanfattningsvis ett betydligt torftigare liv. Det enda som har gynnats är storleken på kontot.

  Men då detta släpper, då.........

  SvaraRadera
 21. Jag lyckades genomföra en miniversion av Linköpings Science Fiction Förenings sommarfest genom att duka separata bord i trädgården och sätta upp en tvättstation byggd av en trinett med rörelsesensor. Går det att göra något liknande nästa sommar har jag laddat med en stor hög bättre bord från en nedlagd restaurang. Annars har nästan allt socialt ställts in och jag saknar att ordna fester, föreningsmöten osv men efter coronan skall det bli grejer av och jag har bättre förutsättningar för att ordna SF-kongress efter att ha blivit fodervärd för ett litet SF antikvariat.

  Min arbetsgivare har haft full beläggning och hustruns turismverksamhet har kunnat genomföras i begränsad omfattning så hon vart inte utan inkomster. Men familjelivet blir jobbigt när alla i den äldre generationen är riskgruppsgamla och inte kan vare sig umgås fritt med lillen eller barnvakta och vi måste använda förskola för att hålla igång jobben vilket känns som rysk roulett med många kamrar. Att använda munskydd funkade dock för att dämpa oron att sprida något riktigt elakt virus till arbetskamrater eller kunder.

  Och ja jag är lite förbannad på hur pandemin har hanterats men just nu har jag den tämligen klena trösten att vara ännu argare på "miljö" politiken, snart öppnar jag en gravöl för Ringhals 1.

  SvaraRadera
 22. Det är framför allt det sociala med arbetskamraterna som jag saknat. Skype och mejl blir inte riktigt detsamma som face to face.

  I övrigt har det inte påverkat mig så värst negativt. Jag ser t o m en del positiva följder med den relativa isoleringen. T ex mycket lägre kostnader för resor, luncher och kläder.

  SvaraRadera
 23. Glöm inte din mardröm med Spiltans Räntefonder.....

  Jag har egentligen haft ett helt ok år. Saknat att få träffa släkt och vänner. Men har annars faktiskt mest skattat mig lycklig över det jag har.
  Något jag tror är viktigt när det är ett Annus horriblis.

  SvaraRadera
 24. Jag har faktiskt inte berörts nämnvärt av isolering eller restriktioner, men jag lider med alla som fått offra stora delar av sina liv för detta.
  Förhoppningsvis kommer det något gott ur de tillslut. Kanske lär vi oss att ta tillvara på tillvaron bättre och inte ta allt för givet framöver.

  Passar även på att tacka bloggaren för alla intressanta inlägg som behandlat covid och mycket annat under året. Detta är den bästa sidan för riktiga nyheter. Fortsätt i samma goda stil Lars.

  Gott nytt 2021 till alla.

  SvaraRadera
 25. Definitivt ingen katastrof. Gick inte att fira en stor bemärkelsedag. Flera resor som blev inställda. Socialt naturligtvis. Företaget har gått bra som vanligt och har gjort 18,55% på börsen med en rätt försiktig profil där jag bl a har 10% placerad på kortränta USA som ligger klart minus. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 26. Kraftigt reducerat 50årskalas som dessutom kombinerades med julfirande som i sin tur blev begränsat till de yngre som kom. Alla äldre fick stanna hemma.

  SvaraRadera
 27. Summerar man fördelar och nackdelar så har året varit övervägande positivt:

  + Arbete hemma innebär 3h mindre bilkörning per dag
  + Sluppit en del oönskade men nödvändiga kalas med släkten
  + Barnen har varit väldigt mycket friskare i år än andra år
  + Haft tid över att syssla med ett fritidsintresse som blivit eftersatt länge
  + Sluppit långa och meningslösa fysiska heldagsmöten på arbetet

  - Missade en kvartalsbonus pga hopklumpad semester och permittering (tjänar iofs in den pga minskad pendling)
  - Visst umgänge med några personer i vänkretsen saknas
  - Avbokade en utlandssemester, men knappt ett minus då fritidsintresset istället kunde prioriteras

  SvaraRadera
 28. Behöver ej åka till Nordkorea i framtiden......

  SvaraRadera
 29. Ett riktigt bra år. Har jobbat två-dagars-vecka med 90% lön sedan april, och verkar kunna fortsätta tills nästa sommar. Min far gick i halvpension när han var 60, och corona har ju sett till att jag fått liknande villkor.

  Sedan har man ju missat några utlandssemestrar och restaurangbesök, och framförallt är det synd om ungarna som tvingas plugga på distans. Men man kan inte få allt.

  SvaraRadera
 30. två skidresor, sommarsemestern, min egen och flera närståendes födelsedagar, innebandyträningen, separerade julafton och nyår. m.m.
  Jag har handlat på systemet några gånger dock, fy på mig!

  SvaraRadera
 31. Ser faktiskt fram emot att slippa (=inte få) resa någonstans nästa år (och på obestämd framtid). Hoppas att Covidiotin börjar avta och att folk i allmänhet vaknar upp och tar sitt förnuft till fånga och inser vad som är viktigt i livet. Rädsla eller frihet.

  "Det är bättre att få ensam än gå med en folkmassa som går i fel riktning"
  -Diane Grant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt skönt att slippa resa, håller med. Ofta gör man något för andra bara för att, men nu är det andra bullar.

   Radera
 32. Det enda man missat är väl Music Görnings Podcasters livepodd, i övrigt är det ju mest skönt att slippa träffa folk.
  De man vill träffa träffar man ju ändå, utomhus om inte annat.
  Börsen har gått bra, ingen som kan tänka sig ett fysiskt jobb är arbetslös och många har ju haft semester under året via permitteringar.
  Pengar fortsätt gratis.
  En målare vi hade här hann inte ha semester alls i somras.
  Kris? Nja...

  SvaraRadera
 33. Inte så mycket personligen, arbetsmässigt oförändrat bra. Däremot tycker jag att mina tonåringar får offra rätt mycket som de kanske själva inte är medvetna om. Man är bara ung en gång helt enkelt.
  Gott Nytt År alla, ser fram emot ett nytt år med nya gräl i kommentarsfältet ;) och framförallt nya fantastiska blogginlägg.

  SvaraRadera
 34. Både negativt och positivt:
  - jobbat hemifrån ett år nu. Inser hur viktigt det är att träffas f2f
  - inställd resa till Grekland i maj. Bokade med SAS och Aegan. Från SAS fick jag till sist pengarna tillbaka
  - mindre socialt med vänner
  - ingen jul hos min mor i år. Jag har syskon från Mallorca, Oslo och Stockholm som alla reser till Skåne för att fira allihop. Det blev videosamtal

  + Mer tid med familjen. Jag kan både hämta och lämna barnen till skolan i stort sätt varje dag
  + Ökat min lön med +10% Mitt jobb har fått mer att göra därmed bra bonus för detta året
  + ISK +25%

  SvaraRadera
 35. Saker som jag har gett upp;
  Inte lämnat 70-skyltarna på snart ett halvår och väldigt lite sedan utbrottet. Skidresa till Sälen och sommarsemester i Sverige som inte blev av.

  Fick inte fira min högskoleexamen (första i familjen sedan sent 1600 tal som får en sådan, smedsläkt som arbetat med det i snart 400 år).

  Har inte kramat om någon annan än min fru sedan utbrottet.

  Har fått en rättsprocess som är viktig för mig uppskjuten pga att Corona-relaterade ärenden prioriteras.

  Många uteblivna pass i simhallen. Har taskiga knän så promenader och simning är det som fungerar bäst. Tär på psyket.

  Det finns dock dem som har det mycket värre. Lyckades navigera runt nedskärningar och konsultutsparkningar i tre omgångar.

  Börjar dock bli segt nu och jag hoppas att världen kan återgå till det normala och att vi inte går direkt från Corona-skiten till klimatdespoti.

  SvaraRadera
 36. Ett 60-års kalas utomlands all inclusive för deltagarna fick ställas in. Kom undan med 14k förlorade. Blev inomlands istället. Julresa inomlands ställdes in.

  För övrigt trivs jag rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 37. Långhelg i London med min äldsta dotter. Skidresa i påskas. Kommande sportlov osälert, men #LexMagdalena

  SvaraRadera
 38. Eget företag i resebranschen. Inga resor detta år. Arbetar nu heltid som lärare. Försöker rädda företaget som nu för första gången på 10 år är skuldsatt. Dåliga relationer med leverantörer och många oroliga kunder. Kommer i bästa fall ta många år att ta igen detta år.

  SvaraRadera
 39. Inställd skidresa med ett par dagar till godo då pandemin drog igång och resmålet stängdes totalt. Inte lätt att få rätt mot arrangören, men det gick när UD sa sitt. Annars är det ett jobbtillfälle som ligger på is men det finns kvar när jag vill, så i stort - allt är som normalt.

  SvaraRadera
 40. 2020 - Året då man...

  * Slutade handla i fysiska butiker
  * Slutade köpa kläder, mer än de nödvändigaste (behövs inte om man mest är hemma)
  * Slutade åka till kontoret
  * Slutade umgås inomhus
  * Slutade resa
  * Slutade träffa släkten
  * Slutade gå på restaurang

  Men också året då man...
  * Blev mer personlig med de få kontakter man kan ha
  * Slapp åka bil till jobbet och sparade 1-2 timmar per dag
  * Började promenera för att umgås
  * Började jobba hemifrån i lugn och ro utan stress pga alla störningar på kontoret
  * Började se och uppleva omgivningarna runt sitt hus (och inte bara sova där)

  Ska bli intressant att se vilka av dessa förändringar som blir bestående.

  SvaraRadera
 41. Gått miste om riktigt 50-års firande. Långresa och småresor. Har ett stort tidsbegränsat föreningsuppdrag och det har blivit intet under året.
  Nej nu djäklar vänder - Gott Nytt Cornu och alla andra!

  SvaraRadera
 42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 43. Missat samtliga ultraljud och undersökningar av min son som föddes i oktober. Fick tack och lov vara med under förlossningen.

  Vabbat mer än vanligt då snorig 3 åring ska vara hemma 7dagar minst.

  Bytt anställnings form till att jobba 8 dagar och ledig 6, pga företagsledning som vill visa handlingskraft efter miljardbidrag från staten.

  Betalat 800kr för att springa ett Marathon utan att få någon som helst tillbaka för det.

  SvaraRadera
 44. Inte missat nått speciellt, haft ett bra år tycker jag.

  SvaraRadera
 45. Missat mänskliga kontakter, både privat och professionellt. Ekonomi, hälsa och familj oförändrat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Missat mänskliga kontakter", hur då, är du massös?

   Radera
 46. Allt har varit lugnare och skönare.
  Har faktiskt inget att klaga på mer än att bostadspriserna stack 15% i mitt område
  Så skulle köpt hus innan pandemin

  SvaraRadera
 47. Visst umgänge med min och fruns föräldrar, men knappt värt att nämna då vi ändå hittat vettiga former att träffas under. Så... Rammstein?

  SvaraRadera
 48. Jag arbetade som läkare men kände för att göra annat. Spenderade tre år för att ta en kandidatexamen i nationalekonomi. Lagom till våren. Alla jobb är utraderade och jag är tillbaka inom vården men har förlorat 4 år i vägen till specialist. Åtminstone har jag stenkoll på kvantitativa metoder för att beräkna effekten av kvasimonopol.

  SvaraRadera
 49. Lever som vanligt. Brukar inte resa utomlands eller gå ut på restaurang. Så inget försakat där.
  Träffar vänner utomhus istället.
  Effektivare på jobbet då många möten ställts in eller skett genom teams istället.
  Tonårsbarnen är påverkade av mindre sociala kontakter och distansutbildning.

  SvaraRadera
 50. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 51. Som sjuksköterska haft ett tufft år, men tacksam att kunnat få arbeta när andra varit permitterade eller tappat jobbet. Utebliven semester, uteblivna resor, mycket övertid och extrapass. gott nytt år, 2021 kan bara bli bättre!

  SvaraRadera
 52. Har inte offrat något för egen del - tvärtom. Skönt att slippa sociala kontakter. Maken är glad att jobba hemifrån och har gäststugan som kontor. Han slipper pendla och får hemlagad mat varje dag. Möjligen skulle han vilja träffa sina syskon litet mera. Jag vill inte träffa någon alls utom honom. Ekonomiskt har det varit positivt. Matkontot har ökat något men övriga rörliga utgifter har minskat. Tantgissar att 2021 inte kommer att skilja sig mycket från året som gått förutom att vaccinet nu inträder på arenan.

  SvaraRadera