Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-18 14:06

TT: Stenungsund, Nynäshamn, Laholm, Östhammar, Finspång och Sölvesborg är glesbygd

I en artikel från TT om sk statliga servicekontor utmålas storstadskommunerna Stenungsund och Nynäshamn, men också Laholm, Östhammar, Finspång och Sölvesborg som glesbygd. De ligger trots allt utanför journalistiskens högborg Södermalm.
Stockholms nya stora containerhamn. I Nynäshamn.
I landsbygds- och glesbygdskommuner ska det öppnas statliga servicekontor, vilket nu fått TT att förklara att ett antal kommuner är glesbygd:
"På sju orter i glesbygd ska det öppnas nya servicekontor: Boden, Finspång, Laholm, Nynäshamn, Stenungsund, Sölvesborg och Östhammar."

Man kanske inte ska invända mot Boden, men låt oss titta på övriga.

Finspång är landets enda kommun som gränsar till tre av Sveriges tio största kommuner, nämligen Norrköping, Linköping och Örebro.

Laholm ligger på Västkusten längs E6 mellan Hallandsåsen och en av Sveriges största kommuner, Halmstad, och därifrån kommer man inom drygt en timme till såväl Lund, Malmö, Helsingborg och Göteborg för att nämna några av landets tjugo största kommuner. Och lägg på tjugo minuter så når man Kastrup och med det resten av världen, allt bekvämt med tåg.

Nynäshamn är klassad som en storstadskommun och tillhör Stor-Stockholm.

Stenungsund är klassad som en storstadskommun och tillhör Stor-Göteborg. Likt Nynäshamn känd för sin petrokemiska industri.

Sölvesborg ligger i Blekinge, granne med Kristianstad och jag tror att många sölvesborgare skulle ha en invnändning mot att bli kallad glesbygd. Östhammar är granne med Sveriges fjärde största stad Uppsala, och innehåller en av landets största arbetsplatser, nämligen Forsmarks kärnkraftverk.

Korrekt kan dock vara att detta är landsbygdskommuner. Men TT-journalister har väl aldrig åkt längre än tunnelbanan, och efter tunnelbanan väntar bara glesbygden, folk med gälar, banjo och döden. Vi kan iofs säga att det är sant, så vi slipper få hit TT-journalister.

Efter att TT flera gånger spridit Kreml-propaganda och sedan försvarat det hela, så har jag inte så mycket förtroende för nyhetsbyrån. Tyvärr återpubliceras TT:s artiklar på hundratals sajter, och får med sina felaktigheter och ibland ren desinformation därmed stor spridning på kort tid. Dementier får sällan någon större uppmärksamhet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Sätila hade ju passat rejät mycket bättre :D

  SvaraRadera
 2. Nynäshamn kan gott behöva ett servcekontor och Östhammar också. Det bor mängder av krumma sjukpensionärer och WT-alkisar där som behöver lokal service men inte kan ta sig längre än till centrum. Ta gärna en promenad i Nynäs en lördag i juni och titta på dem. Nästan värt en utflykt. Flera bra pizzerior.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har vänner som bor i Nynäs.

   Radera
  2. Jag med - det är därför jag varit där... :-)

   Radera
  3. Nynäs är det enda jag kan relatera till och som uppväxt på Muskö så var det ju stan att åka till Nynäs eller Ösmo. Har fått lite perspektiv på saker och ting sedan dess...

   Kan det vara så att dom ser till befolkning alternativt befolkning/yta

   Jag har precis köpt hus i Kävlinge kommun och det är på landet men även Kävlinge kommun har på håret fler invånare än Nynäshamns kommun. Också utspridda till ytan likt Nynäshamns kommun

   Radera
 3. Har en gång besökt Systembolaget i Nynäshamn i samband med besök hos bekanta på Muskö. Jösses alltså, det var en brokig samling som passat i vilket Filip & Fredrik-program som helst. Sveriges Alabama (även oljehamnar där som av en händelse) typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södertälje och Märsta har också viss charm. Jag har hört mycket fint om Borlänge också men inte tillbringat mer än nån timme på parkeringen utanför Kupolen. Och glöm för all del inte Sandviken! "Tre tänder och spelar banjo" ligger nära till hands...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Ja, nog för att jag inte skulle titulera hemorten Finspång ”äggskallebyn” Östergötlands metropol direkt... M med tanke på storleken är tillgången till kommunikationer och service mycket god.

  Innan pandemin var det ju i princip standard att merparten handel/uteliv tillbringades i Stan™ (Norrköping). Expressbussar går i vanliga fall långt in på småtimmarna så byborna kan få känna på stadspulsen inom cirka 30-40 minuter! Inte långt ifrån restiden om man vill ta sig in till Hufvudstaden från provinserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Födelseorten, en gång en del i svenska industrins vagga. Fler tyskar från Siemens besöker finspång årligen än det flesta andra ställe.
   Och vet du var "äggskallebyn" kommer ifrån?
   Finspångs bb var först i sverige med att använda sugklocka vid förlossningar, som oftst gav det mjuka bebishuvudet ett äggliknande form en stund innan det återtog sin normala huvudform. Så varvdet klarlagt 😊

   Radera
 6. Östhammars kommun kallades i en tidningsartikel för hyfsat länge sedan för ”Sveriges mest centrala glesbygd”.

  Och bara för att man är granne med en ”storstad” så innebär det inte att man blir storstad själv.

  Snarare att det blir svårigheter för en mindre kommun ( Östhammar 22 230 invånare) att behålla service när man är granne med en större kommun (Uppsala 233 295 invånare.)

  ( och ja, jag bor i Östhammars kommun.)

  SvaraRadera
 7. Om jag efter genomläsning av lokalbladet inte hittar något vansinnigt som okritiskt kopierats från TT, läser jag om tidningen noggrannare. Härom året berättades om dykare som gett sig ner i minus 14 grader kallt flodvatten. Naturligtvis kan det ha varit temperaturen i luften, men strömmande vatten lär knappast kunna bli märkbart under noll. "Det nya materialet komposit" (singularis!) tror jag också kom från TT.

  SvaraRadera
 8. Osäker på om man kan kalla sig storstadskommun utan egna poliser i yttre tjänst som t.ex Finspång. Visst, behöver man ett nytt pass kan dom ordna det, men annars är det polisen från Norrköping som rycker ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var frågan om det var glesbygd. Flera storstadskommuner saknar också egen polis i yttre tjänst.

   Radera
 9. Exakt vad ska ett statligt servicecenter/kontor erbjuda Nynäshamnsborna och övriga orter? Det verkar vara någon slags statlig kontorservice men svårt att förstå vad de gör som inte sker digitalt i t.ex. lönesystem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öhhh... Om du tittat in på ett servicecentrum och sett människorna som köar där så skulle du förstå. Alla av dem är inte fullt ut digitaliserade ännu. Vissa av dem kan varken skriva eller räkna och andra har arbetsminne som guldfiskar. Visst kan vi väl hjälpa dem med lite god service ändå? Helst skulle jag se volontärverksamhet som hjälper de allra svagaste men servicecenter är näst bäst.

   Radera
  2. Men vad är det för ärenden och hur har man gjort fram tills detta inrättas?

   Radera