Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-08 13:07

Teslas helt orimliga aktievärdering - Musk snart världens rikaste på pappret - hur länge kan bubblan fortsätta pumpas upp?

"The market can stay irrational longer than you can stay solvent."
Tesla-aktien har mer än tiofaldigats under den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet och den redan tidigare sjuka värderingen är idag helt bortom all rim och reson. I skrivande stund är därmed Elon Musk världens tredje rikaste person på pappret, och med incitamentprogram och fortsatt uppgång kan han mycket väl hamna på andra plats efter Jeff Bezos, eller rent av knipa förstaplatsen. Tesla värderas just nu till 507x prognosticerat resultat för 2020 och har ett börsvärde på mer än svenskt BNP.
Tesla vid pumpen
Det finns alltså ingen hejd på uppgången i Tesla-aktien efter att ha stigit ytterligare +7.13% igår. Värderingen på konsensusestimatet för 2020 är nu p/e 507x enligt MarketScreener. För 2021 är p/e 212x och för 2022 136x.

Forbes anger just nu att Musk är världens tredje rikaste person och kan rent av idag bli världens näst rikaste efter Jeff Bezos på Amazon. Detta är dock innan de incitamentprogram som Musk har och kan casha in framöver, vilket kan ta honom till den översta positionen. Frågan är bara hur länge.

Värderingen är nämligen fullständigt sjuk, långt värre än många IT-bolag var under IT-bubblan. Vi som var med då minns vad som hände, men sedan dess har flera nya generationer av småsparare tillkommit på marknaden.

Månadschart Tesla. Linjär skala.

Det sjukaste är att det finns de som försvarar den här värderingen och lägger köprekar och ännu högre riktkurser. Ja, aktien kan ju fortsätta stiga på en irrationell marknad, och driven av centralbankernas stödköp av obligationsmarknaderna. Men köper man här kan det bara handla om att man vill deltaga i bubblan och sälja till en Svarte Petter, en greater fool, som är villig att mot bättre vetande betala ännu mer.

Detta handlar inte om att Tesla har fantastiska elbilar, och är världsledande på segmentet. Det handlar om en ren och skär bubbla i värderingen, som inte kan motiveras.

Tesla värderas nu till över 608 miljarder USD, eller över 5 000 miljarder SEK, en bit över svensk BNP. GM värderas till 63 GUSD om man vill göra någon jämförelse.

Nu kommer väl aktien stiga ytterligare på inkludering i S&P-500, eller så är allt detta förväntningar inför noteringen, och sedan en brutal krasch efteråt. Eller ytterligare en tiofaldning. Tesla kablade just ut att man ska sälja aktier till indexfonder, vad det nu betyder, så räkna inte med att S&P 500-inkluderingen drar upp aktien ytterligare. Snarare att storägare säljer, eller att det sker någon riktad nyemission.

Marknaden kan som sagt förbli irrationell, då det inte finns något rationellt alls med detta. Underskatta inte idiotin hos marknadens aktörer.

Och nej, man ska aldrig tro att man kunde varit med på resan där Tesla-aktien sedan 2012 stigit 91x i pris. Jag vet t ex att jag skulle ha sålt redan vid 10x pengarna. Bara en idiot tror att vederbörande alltid skulle gjort en perfekt affär, och kommer vara bitter. Jag har i mitt liv bara gjort några få affärer som varit bättre än 10x. Tror den bästa blev 70x pengarna, men då hade jag redan sålt av hälften i intervallet 10-20x. Bara att gratulera er som nu sitter med cirka 90x pengarna, riktigt bra jobbat! Bli inte giriga bara, och se till att ta ut vinster och göra något verkligt med dem. Siffror på en skärm gör inte ditt liv nämnvärt bättre.

Och nej, bara för att man äger och gillar ett bolags produkter så betyder det inte att aktiebolaget är undervärderat. Dock kan jag ju konstatera att om jag skulle lagt en beskedlig belopp, betydligt mindre än kontantinsatsen på en Tesla, på aktieköp i bolaget istället så hade det betalt en hel Tesla kontant vid det här laget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Det är kul att få se det här på riktigt, jag som är för ung under IT-bubblans dagar för att förstå riktigt vad som hände.
  Tesla säkert ett mycket bra bolad på många sätt, men det är något som är skevt här och om det inte är Tesslas värdering som ska korrigeras så är det något annat som måste hända.

  Men det är spännande att följa, men jag vågar varken följa med eller gå emot. Det är spekulation och det orkar jag inte hålla på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den går att uppleva igen, Salesforce köpte precis Slack för 235 miljarder.

   Radera
  2. Det i sin tur är mer än Cyperns BNP, för en chat app...

   Radera
 2. Det var en mycket intressant artikel om elbilsbolagens värderingar i DI (sök på "nytt megarally" så hittar ni den) där man konstaterade det ganska enkla faktumet:

  "Elbilsrevolutionen kommer inte innebära att bilbranschen säljer märkvärdigt fler bilar, så frågan är vilka företags aktiekurser som ska slaktas."

  Elbilsbolagens börsvärde är nu 5 650 GSEK medan de traditionella bilbolagen är värderade totalt 5 150 GSEK. Elbilbolagen producerade 170 800 bilar q3 2020, traditionella tillverkare 23 000 000 bilar. Tesla ensamt är nästan lika mycket värt på börsen som samtliga traditionella biltillverkare tillsammans (toyota, vw, daimler, gm, bmw, honda, ford, peugeot, renault).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det intressanta blir var pengarna tar vägen när de flyr börsen vid eventuell tech-krasch.

   Radera
  2. Det är inte förbjudet att länka, https://www.di.se/analys/nytt-megarally-for-elbilar-uppstickare-varderas-som-tyska-bjassar/

   Radera
  3. Jo men är inte inloggad på DI på datorn bara i mobilen och länka ur mobilappen är halvt omöjligt.

   Radera
 3. Vem som är rikast beror på vem man frågar. Enligt Bloomberg innehar Musk redan andra platsen efter Bezos, https://www.bloomberg.com/billionaires/compare-individuals/

  Dagens meddelande om nyemissionen på fem miljarder dollar såg till en början ut att kapa 6 % av kursen, från +3 % i förhandeln till -3 % ungefär. I skrivande stund -1,48 %. Inte så farligt för en beräknad utspädning på cirka 0,8 %.

  Jag planerade att skala ned lite idag men nu kanske jag köper istället, vi får se.

  SvaraRadera
 4. Bubblan kan nog pumpas upp så lönhe det t ex finns bloggare som konstant tokhyllar Tesla... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löpsedlarna talar om att aktien borde stiga ytterligare 300%.

   Radera
 5. Goldman Sachs, världens mest överskattade finansiella institution, sätter riktkurs $780. Ska bli intressant att se hur väl den köpreken åldras..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer som vanligt att hålla till dess att Tesla börjar ta sikte mot $400 istället. Då sätter de en ny riktkurs på $380.

   Radera
 6. Tesla kablade just ut att man ska sälja aktier till indexfonder, vad det nu betyder, så räkna inte med att S&P 500-inkluderingen drar upp aktien ytterligare

  De ska sälja $5 billion aktier, dvs dryga 7 miljoner aktier. Bara S&P500 behöver köpa 100 miljoner aktier, därtill alla andra index som följer S&P500 direkt och indirekt upp till en 100-200miljoner aktier till. Så dagens $5 billion är inte ens märkbart i det stora köp som kommer.

  SvaraRadera
 7. Om Tesla bubblan(aktien) spricker, vad tar den med sig?
  Alla tech bolag ?

  SvaraRadera
 8. Är inte allt helt orimligt nuförtiden?

  SvaraRadera
 9. Kul att vara med om. Absolut!!

  Dels påminner det om it-bubblan som sprack, dels om Apple som kommer in som ny aktör och gör sjuka pengar på en existerande marknad. Där växte man i sin höga värdering.

  Nu håller jag med bloggarens bedömning om en övervärderad aktie och har investerat därefter.
  Köpt bear cert i tesla sen ett tag tillbaka och förstår verkligen innebörden i citatet. Hittills har det varit surt... :-(
  Men jag ligger jag kvar kort i tesla tills något bättre case dyker upp på börsen. Just nu finns inget i närheten av lika bra case enligt mig.

  SvaraRadera
 10. Jag ligger på +1427% sedan jag gick in i Tesla. Men är inga stora belopp. Har inga planer på att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera även om jag såklart hoppas och tror på nedgång. Strongt att du haft kvar aktierna utan att ta vinst på vägen. Svårt psykologiskt att låta vinster rulla men ofta ett bra drag.

   Radera
  2. Det har ju dippat ordentligt några gånger. Då har jag köpt mer. Men det är verkligen inga stora belopp det rör sig om, inget levnadsstandardsförändrande :)

   Radera
 11. Tyckte jag såg en intervju där herr Musk själv tyckte att det är övervärderat.

  SvaraRadera
 12. Dr Michael Burry blankar Tesla. Han har ju haft rätt förr

  SvaraRadera