Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-12 17:28

Systembolaget diskriminerar ordervaror - skickas inte längre till ombud eller hem

Lagom till jul och nyår kommer nu beskedet att Systembolaget diskriminerar de ordervaror de vägrar ta in i sitt ordinarie sortiment. Dessa går inte längre att beställa för hemleverans eller utlämning hos de ombud som finns på lands- och glesbygd. Boende utanför städerna måste hålla sig till de av Systembolaget utvalda dryckerna, vilket borde bryta mot undantaget som Sverige fått från EU för att få behålla det statliga monopolet på alkohol.
Järn på Systemet
En förutsättning för Systembolagets undantag i EU-avtalet för Sverige är att man inte kan vägra att ta in åtminstone några europeiska alkoholprodukter, om någon vill sälja dessa i Sverige. Dessa som Systembolagets inköpare av olika anledningar vägrar - generellt tar man bara in massproducerade produkter från vissa leverantörer som har rätt ... kontaktvägar in i Systembolaget - hamnar i det så kallade ordersortimentet. Tidigare kallat beställningssortimentet.

Systembolag går nu ut med att man inte kommer leverera de mer högkvalitativa produkterna till finsmakare under jul och nyår, utan först efter den 2:e januari 2021. Därmed bryter man rimligtvis mot EU-avtalet, och Systembolagets undantag bör därför omedelbart avskaffas. Systembolaget skriver:
"Ordervaror (tidigare beställningssortimentet) går inte att beställa med hemleverans eller för uthämtning hos våra ombud från och med 11 december och tillsvidare, dock längst till och med den 2 januari 2021. Detta på grund av den rådande situationen inför jul och nyår."
Man försöker dock komma undan med att det fortfarande går att hämta ut orderprodukter i butik, och det är bara ombuden här på landsbygden (lokala järnaffären i mitt fall) och hemleveranser av ordersortimentet som stoppas. När vi gick med i EU fanns trots allt inga hemleveranser, även om ombuden fanns, så man kan nog hävda att man inte alls bryter mot avtalet.

För egen del betyder det att mitt C-kändisvin Preparatus Supervivet alltså inte kan levereras till mig själv innan nyår. Jag måste ju köpa mitt eget vin via Systembolaget. Tack och lov har jag flaskor på lagring sedan tidigare, men det sätter fingret på Systembolagets EU-vidriga diskriminering av produkter från olika EU-länder.

Mitt under den globala coronapandemin tvingar alltså Systembolaget landsbygdens och glesbygdens finsmakare att åka in till den trångt befolkade peststaden för att trängas om de vill ha lite bättre drycker än det Systembolaget erbjuder i ordinarie sortiment. Dessutom är detta miljövidrigt och orsakar onödiga persontransporter.

"Systembolaget gör allt för att missgynna ordervarorna och har med nya parametrar gjort det omöjligt för sorter (som inte har extrem reklambudget) att komma in av egen kraft i ordinarie sortiment. Det här strider mot överenskommelsen med EU om att monopolet skulle få vara kvar.

Samtidigt har det blivit extremt mycket svårare att beställa alkohol från andra EU-länder, vilket i 20 år gick hur lätt som helst. Numera krävs speciella blanketter från Tullverket som ska sändas till vinodlaren/handlaren - och jag har i alla fall aldrig lyckats få till det.

Systembolaget måste få nya instruktioner från politikerna: sortimentet ska inte styras av en handfull tjänstemän utan av folkets efterfrågan! Låt oss pensionera den sista resten av DDR-Sverige istället för att låta det växa sig allt starkare."
Det enda rätta är alltså att omedelbart upplösa Systembolagets och svenska statens alkoholmonopol, då man inte klarar av att uppfylla EU-avtalet och undantaget Sverige fått.

Utbud av röda viner i en liten matbutik i Chamonix, Frankrike.
På bild priser från 5 till 79 euro flaskan.


45 kommentarer:

 1. Väl rutet, fram för gårdsförsäljning och gårdstillverkning. Låt barer, restauranger och tillverkare sälja direkt till konsument för hemmakonsumtion. Återuppstånden kan den en gång stolta svenska produktionen av allehanda bärviner vara. Staten tog död på den industrin. Drack nyligen ett svenskt blåbärsvin av inte oäven kvalite, dock ej prisvärt då dessa är hutlöst diskriminerade och alltså är lågvolymprodukter med motsvarande prislapp.
  Systembolaget premierar tetra pak vin, det är väl en jämlikhetsfråga som allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Kommer ske snart frågan är bara hur länge Systemet håller emot.

   Radera
 2. Okej, det var verkligen dagens kris för tokliberaler.
  Keep calm and carry on.

  Trams, verkligen trams.

  Rör inte mitt Systembolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skintorr sossegubbe.

   Radera
  2. Tokliberal.
   Centerpartist.
   Miljöpartist (med schizofreni)
   AynRand-galning.
   ...

   Radera
  3. Håller med Rickard. Tro inte att utbudet på landsbygden kommer bli bättre om vi lägger ner Systembolaget. Endast i storstäderna kommer möjligtvis det finnas butiker med ett bra utbud. Vi på landsbygden får nöja oss med köp 2 Statesmen och få en på köpet. Rör inte mitt bolag är den bästa affären, kan bara bli sämre, ja förutom öppettiderna då så att jag kan köpa min sprit även söndag kväll klockan 22.

   Radera
  4. Med ett nedlagt system är det väl bara klicka hem vinet som vilka kläder som helst så kommer de på postombudet? På ICAn finns nog bara några baginbox och Mariestad ja..

   Radera
  5. whirren: Ja, det brukar vara så att sossarnas argument går ut på att det fortfarande är 70-tal.

   Radera
  6. Tycker servicen är superb på bolaget, du kan få hjälp med viner och smaker, du kan köpa dubbelt så mycket som du tror du behöver till ett kalas och lämna tillbaka på det som blev över på måndagen. För oss som inte bor i storstaden eller är nördat in på vin och kan varenda liten vingård i världen kommer det bara att bli sämre.
   Detta är en idelogisk fråga där vissa är beredda att få sämre service utbud i utbyte mot sin tro.

   Radera
  7. Jag har hört det här argumentet förr - att försvinner systemet blir det ännu sämre utbud på landet. Så ni menar på allvar att Sverige måste ha systemmonopolet för att ni inte orkar beställa på nätet? Jag förstår ingenting.

   Nulli sekundus

   Radera
  8. Ja, statliga monopol är kända för deras utmärkta utbud.

   Radera
  9. Allt blir inte bättre för att man privatiserar till förbannelse. Någon här som känner att bilprovningen blivit fantastiskt mycket bättre förutom att du nu behöver betala dubbla priset, men visst de privata aktörerna har ju varit så fantastiskt innovativa så att för ytterligare 250kr kan du få en bromskontroll (som de just utförde).
   Men åter till bolaget, är det så jobbigt att gå in på bolaget och beställa, tror att det finns något för alla där. Och är man en riktig nörd tar man väl fossilflyget ner till den lilla vingården och stampar druvorna själv.

   Radera
  10. Angående bilprovning så har snittpriset stigit från 320 kr till 460 kr. Knappast en betungande utgiftsökning om man ändå anser sig ha råd att hålla med bil.

   Det bästa är kanske att tillgängligheten har ökat markant. Att hitta lediga tider hos någon av de nya alternativ som har dykt upp här i stan är enkelt och smidigt. Men det kanske inte faller under förbättringar?

   Radera
  11. Den Skintorra sossegubben var egentligen en entreprenör och liberal politiker. Ivan Bratt, mannen bakom Systembolaget:

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ivan_Bratt

   Radera
  12. Så här skriver Systembolaget själva:

   http://www.systembolagethistoria.se/Teman/Ursprunget/Ivan-Bratt/

   Radera
  13. Jag var inne på en Carrefour i Douala i Kamerun(!) och deras utbud av viner var bättre än Systembolaget. Fake news att de skulle ha världens bästa utbud.

   Radera
  14. Orchonomics: Ja, de brukar aldrig heller specifiera vilket Systembolag det är som har det där braiga utbudet.

   Radera
 3. Den prepper som inte har en månads förbrukning av sitt preppervin är inte mycket till prepper.

  SvaraRadera
 4. Beställer från Hamburg och får det hemkört och inburet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ställer de in det i vinhyllan?

   Radera
 5. Varför köper du inte ditt eget vin på privatimport från tillverkaren i mindre kolli om 6-8 lådor? Antar att det är tillverkat inom EU så du får köpa för eget bruk utan att gå via Systembolaget.

  SvaraRadera
 6. Jahapp, så var det med den saken. Systembolaget dog just. Det kommer att ta nåt år innan det blir allmänt känt, men det hände precis nyss!

  SvaraRadera
 7. Avskaffa monopolet, kan inte förstå hur någon kan tycka att statliga monopol är något fint och bra. Verkar som flera medborgare på någotvis blivit marinerade i socialism.

  SvaraRadera
 8. Avskaffa monopolet och så blir det Mariestad och Chapel Hill på ICA som å så många andra länder och för dom som vill dricka finare drycker så blir det en lagom prisuppgång på 50%....men grattis, en fantastisk idé!

  På tal om att importera så har Systembolagets privatimport funkat fint för mig....underligt att inte Edward Bloom lyckats med det....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte varit utomlands så mycket förstår jag? https://cornucopia.cornubot.se/2020/01/systemkollapsen-i-australien-har-man-9.html

   Radera
  2. Har fler dagar utomlands än hemma i Sverige per år....duger det?

   Radera
  3. Burn! 😁 En anekdot ger inte ett övergripande fakta @Cornucopia?

   Radera
  4. Om du bara går till mataffärer så får du naturligtvis bara Mariestad och Chapel Hill. Men som sagt, det finns gott om riktiga vinbutiker utomlands. Går du till dem klår de motsvarande storlek på Systembolaget på fingrarna.

   Radera
  5. För övrigt har jag varit i matbutiker i Spanien, Frankrike, Karibien, Australien mfl länder - brukar vara ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om ett land - och i inget av dem har utbudet av viner varit klent. Tvärt om. Dock brukar det vara begränsat i prisklass uppåt, lite som att man aldrig kan köpa störkaviar på ICA.

   Radera
  6. Tittar nu på ett foto från en liten matbutik i Chamonix. Finns viner upp till 50-euroklassen på fotot. Så Chapel Hill-uttalandet föll direkt platt.

   Radera
  7. Oj, fel. 79 euro för en flaska är den dyraste på fotot.

   Radera
  8. Lade ut fotot i blogginlägget ovan. Uppenbarligen finns det bättre viner än Chapel Hill även i små mataffärer.

   Radera
  9. Det räcker med att se bredden av olivolja och andra typer av matlagningsoljor i en normalsvensk stormarknad för att förstå att det knappast bara skulle finnas Chapel Hill och Mariestads.

   Decommoditization är starkt i Sverige och viktigt för den konsumtionsbärande medelklassen.

   Radera
  10. Jag har inte påstått att det inte går att få tag på fin-alkohol utan ett monopol, däremot så har jag reagerat över att priserna är högre på fin-alkohol i de länder som inte har monopol.

   Radera
  11. Chamonix är precis som vilken småstad som helst i Sverige med sina 50000-100000 nya semesterbesökare varje vecka.

   Radera
  12. Jag var där på sommaren för MB. Rätt tomt.

   Radera
  13. Det är fler besökare på sommaren än på vintern i Chamonix.

   Radera
  14. Problemet är ju att en stor del av utbudet på Systembolaget är just Chapel Hill och Mariestad i olika förpackningar. Det är ett fruktansvärt likriktat och lågkvalitativt sortiment.

   Mitt lokala bolag (småstad) har en griljon sorters IPA, men bara 3 sorters öl från Belgien, och Chimay blå är inte en av dem. Samma sak på vin, överflöd av hittepå viner av usel kvalitet, extremt få av kvalitet.

   Lös uppgiften eller lägg ner.

   Radera
 9. 10 meter ölkyl med bara mikrobryggt öl på en mellanstor mataffär i Queenstown NZ. Nej det blir bättre variation och sortiment utan ett monopolbolag.

  SvaraRadera
 10. 10 meter ölkyl med bara mikrobryggt öl på en mellanstor mataffär i Queenstown NZ. Nej det blir bättre variation och sortiment utan ett monopolbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är faktiskt ganska vanligt med sjukt bra öl-kylar i svenska mataffärer också. Mellanöl såklart, men ändå

   Radera
  2. Folköl, inte mellanöl.

   Radera
 11. Snälla avskaffa.
  Det är så mycket trevligare utbud i t.ex Nederländerna.

  SvaraRadera
 12. Är det inte två vanliga missförstånd?
  Det stora sortimentet svarar importörerna för?
  Ett avskaffande av monopolet innebär inte att Systembolaget försvinner?

  SvaraRadera
 13. Kan inte hålla med om att utbudet skulle var så fantastiskt utomlands. Ofta finns mycket bra inhemska märken, men lycka till med att hitta utländska öl i t ex Tyskland eller Tjeckien.

  SvaraRadera