Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2020-12-10 13:30

Svagare bostadsprisförväntningar enligt SEB

SEB:s boprisindikator visar på försvagade bostadsprisförväntningar i december, vilket i sig inte är något konstigt för december månad. Hushållen är fortfarande övervägande positiva och tror på stigande bostadspriser. Graf nedan.
Bostäder under uppförande
Boprisindikatorn faller från 55 till 50, och 59% av hushållen tror nu på stigande bostadspriser medan nio procent tror på fallande priser.
SEB Boprisindikator december 2020

Spridningen mellan olika regioner av Sverige ökar uppger SEB. Mest positiva till bostadspriserna är man nu i östra Götaland med en indikator på 65, medan man är minst positiva i Skåne efter ett krafitgt fall och en indikator på 39. Västra Götaland faller till 43, medan Stockholm hittas på riksvärdet 50.

Hushållen har blivit lite negativare till räntan och tror att den ligger lite högre om ett år än vad man trodde i november och är fortsatt rejält mycket negativare än Riksbankens egen gissning om sitt eget agerande. Hushållet tror på i snitt en reporänta om 0.43% om nästa år, mot Riksbankens gissning på 0.0%.

December är normalt en av årets sämsta månader för bostadspriserna, så sänkta förväntningar är inget uppseendeväckande alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar