Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-10 13:30

Svagare bostadsprisförväntningar enligt SEB

SEB:s boprisindikator visar på försvagade bostadsprisförväntningar i december, vilket i sig inte är något konstigt för december månad. Hushållen är fortfarande övervägande positiva och tror på stigande bostadspriser. Graf nedan.
Bostäder under uppförande
Boprisindikatorn faller från 55 till 50, och 59% av hushållen tror nu på stigande bostadspriser medan nio procent tror på fallande priser.
SEB Boprisindikator december 2020

Spridningen mellan olika regioner av Sverige ökar uppger SEB. Mest positiva till bostadspriserna är man nu i östra Götaland med en indikator på 65, medan man är minst positiva i Skåne efter ett krafitgt fall och en indikator på 39. Västra Götaland faller till 43, medan Stockholm hittas på riksvärdet 50.

Hushållen har blivit lite negativare till räntan och tror att den ligger lite högre om ett år än vad man trodde i november och är fortsatt rejält mycket negativare än Riksbankens egen gissning om sitt eget agerande. Hushållet tror på i snitt en reporänta om 0.43% om nästa år, mot Riksbankens gissning på 0.0%.

December är normalt en av årets sämsta månader för bostadspriserna, så sänkta förväntningar är inget uppseendeväckande alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar