Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-20

Större uppgradering av ProTA

Min Mac-chartprogramvara ProTA från BeeSoft har fått en större uppgradering till version 4.3, som nu även stöder dark mode och även fått appar till mobil och padda. Så det kan vara ett bra tillfälle att därmed svara på frågan om vad jag använder för programvara.
Nya dark mode-looken
Så framöver kommer mina charts att vara svarta istället för vita, eftersom jag kör just dark mode på datorn. Annars finns det en bunt med olika nya tekniska indikatorer inlagda i uppgraderingen, men främst är stödet för funktioner i nyare MacOS inklusive senaste Big Sur, och integrering med appar på iPhone och iPad mest intressant.

Men därmed har ni svaret på vad jag kör för programvara för mina charts, dvs ProTA från Beesoft. Detta är inte ett reklaminlägg, men här har ni en länk dit som läsarservice.

I övrigt kanske ni noterar på fundamentaldatat för Tesla på skärmdumpen ovan att p/e anges till 1223x, dvs att det skulle ta över etttusentvåhundra år innan Teslas vinst kan betala tillbaka dagens aktiekurs. Jag vet inte varifrån det datat kommer. MarketScreener uppger bara 554x i p/e baserat på konsensus, dvs att det bara skulle ta femhundrafemtiofyra år för att vinsten efter skatt ska täcka upp aktiekursen.

Det är ju kul och så när trenden är positiv och bubblan blåses upp. Men fundera på vem som vill köpa en aktie som är värderad till de nivåerna när trenden vänder nedåt.

6 kommentarer:

 1. Dark mode är verkligen välkommet överallt.
  Ofta lyser ännu det vita skrivpappret och bläcket är svart, som det varit sen papyrusens dagar.
  Man kan ju tycka att nån borde tänkt att en skärm är tvärtom direkt men nej.

  SvaraRadera
 2. Kommer mörkt läge till bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä. Lärt mig att design på mörk bakgrund är skitsvårt och överlämnas helst åt proffsen. Jag är inte designproffs, så jag avstår.

   Radera
 3. Dark mode är riktigt trevligt. Det underlättar väldigt mycket. Framförallt när man ligger med padda eller telefon och läser i en mörkare miljö.

  För att läsa bloggar med mera i mörkt läge kör jag en extension som heter "dark reader". MNen då är eventuella designbrister sen mitte get ansvar ;)

  För övrigt intressant få se vad bloggarn använder för mjukvara.

  SvaraRadera
 4. Amazon hade ju som högst 3723.43 som PE-tal, så att ett företag i en massiv tillväxtperiod har abnormt högt PE-tal är ju inte nödvändigtvis tecken på att allt kommer gå åt helsike för det företaget. Rent av är det långt kvar till Tesla kursen kommer toppa om man ska nå upp till det PE-talet.

  SvaraRadera
 5. I år ger jag bara mjuka julklappar: Tesla shorts och Toyota longkalsonger.

  SvaraRadera