Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-23 15:56

Större bostäder stiger snabbare i pris än mindre - mäklare tror beror på distansarbete

TT rapporterar att priser på större bostäder nu stiger snabbare än för mindre. Mäklare tror att det kan bero på att fler jobbar hemma och att distansarbete driver fram behov av större bostäder, något som bloggen har spekulerat kring tidigare.
Herr bloggar- och författarjävelns arbetsrum är nästan 15 m2.
Nyhetsbyrån uppger att priserna på bostadsrätter har stigit med sju procent i år, men för treor och större lägenheter är uppgången runt nio procent. Ettor ska bara stigit med 4.4% och tvåor med 6.4%. Även villor och fritidshus ska ha stigit snabbare än små lägenheter, där fritidshus stigit med tolv procent. Villor har stigit +10.8% i år enligt Valueguards HOXHOUSESWE, men det är oklart vad för data TT använder och villapriserna nämns inte med siffror.

Distansarbete under coronakrisen uppges som orsaken och folk behöver större bostäder när man jobbar på distans permanent, och hemarbetet förväntas vara större även efter krisen.

Bloggen funderar dock kring om det kan finnas andra förklaringar, som att krisen har gjort att framför allt ungdomsjobb har drabbats, vilket gör att unga kanske skjutit upp att flytta från föräldrarna och därmed har trycket på de minsta lägenheterna blivit relativt sett lägre. Man kan också tänka sig att ökade dödsfall bland äldre kan öka utbudet av de minsta lägenheterna, men det är högst diskutabelt om det egentligen skett någon överdödlighet i gruppen eller om bara dödsorsakerna har ändrats och den nedåtgående trenden har tagit paus. Som bekant dör normalt 50% av befolkningen på Säbo och 50% av säboende dör inom ett år från inflytt. Detta kommer i sig göra att antivaxxers kommer skrika sig hesa om ett år när det visar sig att 50% av de säboende som nu ska få vaccin kommer ha dött - vilket alltså är helt normalt.

Är det faktiskt så att det är distansarbete som driver upp efterfrågan på större bostad, och det fortsätter så behöver bostadsutvecklare och villatillverkare börja se över planlösningar och antal rum. T ex kanske det är dags att sluta med den snåla lösningen att placera köket i vardagsrummet. En vägg mellan skulle vara ett enkelt sätt att få mer avskildhet istället för ljus och fräsch öppen planlösning (=vi snålade in på riktigt kök). Det går även att dra ner storleken på sovrum, t ex från 15 m2 till 12 m2 och från 10 m2 till 7 m2, till fördel för att knö in ytterligare ett rum. I exemplet frigjorda 3+3 blir 6 m2, vilket är i underkant för vad som inte känns trångt som sovrum (gamla byggnormen var 7 m2 minsta tillåtna sovrum), men kan fungera som arbetsrum.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Annars kanske det är dags att börja lägga på lite extra rumsyta, det är väl ändå kök och badrum som kostar mest, och många moderna lägenheter är snåla på kvadratmeter. Är det distansarbete som driver på så kan bostaden placeras på billigare läge, så kan man kompensera för kostnadsökningen.

  SvaraRadera
 2. Det är inte ovanligt att riva ner väggen mellan kök och badrum. Men ja nybyggda "3or" är vad jag kallar falska 3or när köket är i vardagsrummet. Vi har också kök i vardagsrummet men det var separerat i orginalförande. Mycket trevligare när man har gäster än att en person ska stå själv inne i ett kök medan resten sitter och socialiserar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste väl ändå vara ganska ovanligt att riva väggen mellan kök och badrum? :)

   Radera
  2. Sitter man på tronen så vill man ha överblick vad gästerna har för sig.

   Radera
  3. Jag är mycket tveksam till att riva väggen mellan badrum och kök, känns som man då dragit trenden "öppen planlösning" ett steg för långt! ;)

   Radera
  4. Undrar om inte det bryter mot en del byggnadsregler och sanitära lagar. Personligen skulle jag kunna tänka mig att istället riva väggen mellan badrum och vardagsrum, så att man kan kolla vidare på matchen när man måste gå på toa.

   Radera
 3. Öppen planlösning kommer nog alltfler anse vara en dålig lösning. En dörr att stänga om sig är guld värd vid hemarbete.

  SvaraRadera
 4. Hemarbete och att förutsätta att distansarbete blir mer permanent var en av de största faktorerna för vårt husköp. Vi har ju iof haft det som ambition långt före pandemin. Jag tror det finns ett uppsving för villorna med gillestuga eller de som har källare med separat ingång, men bara min egna spekulation

  SvaraRadera
 5. Inser att mina gamla föräldrars kåk från 1972 är rätt välplanerad. Den har 5 sovrum varav 3st klarar dubbelsäng, 12-15m2 vardera. Sen finns 2st på 7m2 vardera som är ypperliga som arbetsrum. Huset är ritat som källarlöst men har ändå en källare på 100m2 som förråd. Minns att vi spelade innebandy och även pingis i den stora källaren när jag var tonåring.
  Den kåken kommer nog ut på öppna marknaden inom 10års tid.

  SvaraRadera
 6. Man kan tänka sig att en del skjuter upp att flytta hemifrån med studier på distans. Då minskar trycket på mindre lägenheter och föräldrar väntar längre med att sälja då barnen inte flyttat ut

  SvaraRadera
 7. Det hjälps väl åt också att de små lägenheterna är mer centralt belägna, och då käven kam ha ett högre pris per kvadratmeter som nu kanske visar sig vara lite överprisat i allmänhet.

  SvaraRadera
 8. En liten lägenhet i storstaden i ett centralt läge var helt OK då man på vardagen befann sig på arbetsplatsen och fritiden till stor del "ute på stan". När detta har försvunnit är den lilla lägenheten inte längre lika kul.

  SvaraRadera
 9. Tycker man skall ha ett rum dedikerat som kontor per person som jobbar hemifrån.
  Har alltid haft kontorsrum hemma även innan jag jobbade hemifrån. Det kan med fördel kombineras med bibliotek med läshörna för att göra det lite mera trivsamt. För närvarande har jag ett rum, men hade under en period i våras två till som jobbade hemifrån, så vi fick ordna till det med eget rum även för dem. Men det funkar förstås bara om man har rum över. Så om man nu köper nytt bör man se till att det finns extra rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var min ena dotter med sambo som var i transit mellan boenden. De fick ta övervåningen under den perioden.

   Radera
  2. Mitt hem-bibliotek känns hopplöst föråldrat, eftersom allting och mycket mer finns numera gratis på nätet. Böckerna tar bara plats och ingen vill ha dem, heller. Kompisen som bor i gäststugan led svårt pga corona-stängningen av biblioteket, tills han kom på att båtklubben har ett bokskåp för medlemmar/hamnvakter. Han kom hem lycklig därifrån med två böcker i handen, efter en promenad på fyra km.

   Radera
  3. Mitt bibliotek har rensats hårt ett antal gånger, men det finns vissa böcker som jag inte kan slänga. De betyder mycket för mig att se deras ryggar, men jag läser dem inte igen. De är en slags påminnelse om något som jag inte vill bli av med. Nu är det inte så många böcker som är sådana, bara ca 2 IKEA-billy.

   Radera
  4. Svinto: Tinker taylor soldier spy..?

   Radera
 10. Vi bor i br lägenhet. Och har ett rum som kontor. Det hade vi dock redan innan pandemin. Men det har kommit väl till pass. Då möjligheten att arbeta hemma, har fungerat bra för en av oss.

  SvaraRadera
 11. Jag gillar öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trevligt när man sitter i TV soffan och känner lukten av att maten är klar.

   Radera
  2. Ja störta anledningen att stänga till köket försvinner med bra köksfläkt. Förr med bara vanligt självdrag ventilation så vill man nog stänga till köket.

   Radera
  3. Har öppen planlösning med kök/allrum/kamin/tv i samma. Är inga problem då matlagning normalt inte sker på samma tid som tv tittande. Och vi har förstås en effektiv och tyst spisfläkt liksom dito diskmaskin(hörs knappt förrän den piper för att den är klar). Tycker man att det är är irriterande kan man enkelt gå upp på övervåningen och se på TV i ensamhet där.

   Man kan notera att det på svenskt vis sedan länge varit tradition att samlas runt köksbordet. Att förlänga det till en soffa blir bara naturligt.

   Radera
  4. Syftet med öppen planlösning är att få en större sällskapsyta. När man inte köper hus i områden där bostadsbubblan grasserar, tex hus på landet av äldre snitt brukar köket vara väl tilltaget, i vissa fall som ett vardagsrum. Ett stort expnderbart matbord, stora arbetsytor där man kan finstycka sitt vilt tex.

   Det är bara en budgetlösning som gjort att "öppen planlösning", dvs en icke sittbart kök integreras med vardagsrummet. Annars skulle husen blivit 0,5MSEK dyrare med nuvarande kvadratmeterpris.

   Det fungerar dock ganska väl för de med stora eller vuxna barn, dock ej barnfamiljer. Jag kan tänka mig bo så någon gång i framtiden när jag återigen bor i lägenhet som bas och har min BOL på lämpligt ställe, kanske en stuga i skärgården eller uppe i skogen.

   Radera
 12. Min teori/killgissning/anekdot: Det är många barn födda de senaste åren eftersom de stora årskullarna som är födda tidigt 90-tal har bildat familj. Även treor centralt i Stockholm har ökat i pris hysteriskt snabbt sedan våren. Jag försökte iof bekräfta detta med statistik, ökningen är dock inte så markant i födda barn, men visst har det varit förhöjt en period. Sedan har corona gjort att långa räntor gått ner och jag undrar om inte bankerna har blivit snällt tillsagda av Riksbanken mfl att lätta på kranen under coronakrisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske bara en Stockholmsobservation men tycker att även om de födda tidigt 90-tal bildar familj, är det en så stor boom? Eller håller 90-talisterna gå om 80-talisterna i barn & familjfrågan?

   Radera
  2. Tidigt 90-tal är en stor grupp: https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Ovanligt-manga-barn-fodda-2016/

   Sedan har senaste peaken nyfödda varit 2016, vilket möjligen talar emot min hypotes. Å andra sidan så upplever jag det vanligaste att folk flyttar till större lägenhet när andra ungen är på gång och sedan hus något år efter det.

   Radera
 13. Priserna på stora bostäder började öka snabbare redan 2018 om jag minns rätt. Det finns även en demgrafisk faktor. Det ligger en ”befolkningstopp” kring 30-årsåldern nu, samma som för några år sedan efterfrågade små bostäder.

  SvaraRadera