Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-29 12:26

Stor osäkerhet och oro hos företagare och fastighetsägare inför pandemilagens godtycke

Det råder osäkerhet och oro hos företagare och fastighetsägare för de okända verkningarna av regeringens nya pandemilag. Det kan användas för att godtyckligt helt stänga ner enskilda näringsidkare och fastighetsägares intäkter, utan möjlighet till ekonomisk kompensation. Framför allt vet man inte hur tillämpningen kommer ske i praktiken och ett så kraftigt verktyg i händerna på en minst sagt kompetensutmanad regering blir därmed extra skrämmande.
Buying a stairway to heaven
Bloggen har varit i kontakt med näringsidkare som nu är mycket oroliga inför regeringens okända tankar bakom pandemilagen och den risk för godtycke det innebär, med besked på kort varsel, som kan utplåna deras affärsverksamhet.

Med nya pandemilagen kan regeringen när som helst besluta att stänga ner exempelvis enskilda köpcentrum, populära allmänna platser som köp- eller restauranggator eller för den delen enskilda sportanläggningar, eller vissa verksamheter i hela landet. Vilka, var och när vet ingen utan när som helst kan yxan falla på ett beslut från regeringen.

En hyresvärd som t ex koncentrerat sitt ägande till en populär shoppinggata, eller för den delen äger ett köpcentrum, kan över en natt få se samtliga sina kunder bli av med sina intäkter. Blotta beskedet att regeringen tänker hålla en presskonferens kommer göra företagare och hyresvärdar nervösa land och rike runt. Samtliga gym i landet kan stängas ner om regeringen knäpper med fingrarna.

Problemet är att ingen vet hur regeringen kommer tillämpa detta brutala maktmedel, som kan krossa enskilda företagares ekonomi helt. Regeringen är ju inte direkt kända för framförhållning och genomtänkta beslut. Det kan snarare bli allt viktigare för regeringen att göra skarpa symbolhandlingar med kort varsel för att verka kraftfulla, även om det kan sätta enskilda näringsidkare och småföretagare i konkurs, och utplåna livsverk.

Särskilt för turistorterna kan detta bli ett problem, där man nu sätter sitt hopp till sommarsäsongen. Restriktionerna för restauranger är idag hårdare än de var i våras, där man fick ha fullt med kunder, så länge de satt ner vid sina bord och man inte spelade någon livemusik. Nu får det bara vara högst fyra personer vid ett bord.
Marstrand

Hur ska man ens kunna planera för sommarsäsongen på semesterorterna? Blir det för populärt kommer regeringen kanske stänga ner orten. Eller för den delen sportlovet i februari. Med kort varsel kan regeringen stänga ner Åre, Sälen, Vemdalen eller liknande när lagen ska börja gälla från den 10:e januari. Kan nog inte vara särskilt kul att vara Skistar i det här läget.

Kanske är det värst för just vintersportorterna med bödelsyxan över sig.
För kroppen och själen

Förra vändan toppade pandemin i april-maj, men det beror på att den inte slog till på allvar förrän i mars. Nu är vi redan inne i den andra vågen, som därmed kanske toppar när influensan brukar toppa i februari-mars. Sommarsäsongen kanske därmed blir ännu mildare än i somras. Desssutom ska flera miljoner svenskar vara vaccinerade tills dess. Allt talar därför för en mildare smittspridning under sommarsäsongen 2021 än 2020, även om regeringens despotiska pandemilag ska gälla till och med september ut.

Men i februari kanske smittan är som störst. Bli inte förvånade om regeringen bara prompt avblåser sportloven genom att stänga alla skidorter i Sverige. Och flygplatserna för de som tänkt åka skidor utomlands.

Osäkerheten är nu stor inför hur regeringen kommer agera när de får makten att sätta vilket företag de vill i konkurs över en natt. För många företagare är det en mardrömslag som nu ska införas. En mardrömslag vars godtycke är värdig en bananmonarki, inte en demokrati.

Utom Systembolaget får man förmoda. Det är ju statligt och där får därmed trängseln fortgå. Och storföretag kanske har lobbyister som kan smörja beslutsfattarnas krås, medan småföretagarna som håller landet under armarna nu kastas in i osäkerhet och godtycke. Och storbolagens lobbyister kan mycket väl utöva påtryckningar för att stänga ner konkurrenterna - t ex stänga ner stadskärnorna, men inte utländskt riskkapitals stora köplador utanför städerna.

Exempel ur min bransch: Bokmässan 2021 sker lönehelgen i september. Hur ska den kunna planeras när regeringen med ett beslut kan avblåsa den dagen innan den ska börja? Vilket förlag vill investera i en monter för att dagen innan när allt är iordningställt få se mässan inställd av regeringen? Eller någon annan mässa eller egentligen precis vad som helst. Varför inte bara ge upp rakt av? Idag vet man inte ett dugg om hur regeringen kommer agera. Frågan är om ens regeringen vet det själva, utifrån hur luddig lagen är. Vad vi vet är att man kommer kunna stänga ner vad som helst utom privata hushålls hem (så länge man t ex inte är jordbrukare och därmed bor på en kommersiell fastighet, som därmed också kan stängas ner).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Men varför varför gör man en pandemilag just nu?? Den hade kanske varit befogad i början av året men nu när man börjat vaccinera. Det är väll bara att hålla ut nån/några månader till så kommer den inte behövas. Känns som pandemilagen skall fylla helt andra syften

  SvaraRadera
 2. Instämmer - sommarfestivaler mm.mm. kan stängas med kort varsel. Totalt vansinne

  SvaraRadera
 3. Framförhållningen blir liksom både för lång först och för kort sen.
  Samtidigt kommer de mya virusvarianterna?

  För att ställa frågan feån andra hållet: Är inte en Pandemi en Force Majeure eller krävs det något mer för att det skall klassas som det?

  SvaraRadera
 4. Jag noterar att det kan bli möjligt att stänga ned campingar men att hotell inte berörs.

  Tänkt om det var allmänt känt att det inte går att smittas vid hotellboende i våras, det hade betytt väldigt mycket för näringslivet. Nu vet vi bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Campingar är bara ett exempel. Hotell kan också stängas ner enligt lagen. Allt utom privata hem kan stängas ner.

   Radera
  2. Ok, antar att det är detta stycke som åsyftas. Inte jättetydligt, det blir domstolarna som avgörs som vanligt. "Andra åtgärder" inbegriper i praktiken vad som helst.

   "Platser för privata sammankomster

   11§ Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om att smittskyddsåtgärder ska vidtas av den som, inom ramen för en verksamhet som bedrivs yrkesmässigt, använder eller upplåter en lokal eller ett område för en tillställning eller någon annan liknande privat sammankomst. Sådana föreskrifter får innebära krav på

   1. begränsning av antalet deltagare,
   2. begränsning av tiden för sammankomsten, eller
   3. andra åtgärder för att förhindra smittspridning.

   Regeringen får meddela föreskrifter om förbud mot sådan användning och upplåtelse som avses i första stycket. Första och andra styckena gäller inte ifråga om sådana serveringsställen som avses i lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen."

   Radera
 5. Enligt FHM sker den största smittspridningen i hemmet denna höst så då får väl regeringen stänga ner alla hushåll...
  https://www.dn.se/sverige/fhm-stor-del-av-smittspridningen-sker-i-hemmet/

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Kan det vara slut med Sverige som undantaget i en omvärld där friheten blir alltmer kringskuren? Nu ska istället så många som möjligt bli bidragstagare, och beroende av staten, och förlora sin självständighet som företagare, anställda, tjänstemän m fl. USA verkar vara skräckexemplet härvidlag (eller är det bara mest omtalat?), men vi brukar ju vara snabba med att ta efter. Samtidigt kan man se en motreaktion i form av virala videos av folk i USA som avsiktligt bryter restriktioner, tex masktvång, och restaurangägare som protesterar mot att de inte tillåts hålla sin verksamhet öppen.

  SvaraRadera
 8. Pandemilagens verktyg kommer att behövas så länge som man ser att smittspridning fortfarande sker. Vaccinationer påverkar inte detta.

  Sen att det kommer att bli en godtycklig lag är uppenbart, man har heller ingen skyldighet att utge ersättning till näringsidkare som drabbas genom stängingar etc.

  SvaraRadera
 9. Regeringen verkar generellt ha svårt med det här med inomhus och utomhus. T ex förbjöd man julmarknader men tillät köpcentrum. Vore därför stilenligt att förbjuda just skidåkning vilket alltid sker utomhus och nästan jämnt i torrt klimat.

  SvaraRadera
 10. I ett socialistiskt samhälle är människorna statens egendom

  SvaraRadera