Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-29

Stäng och gå under - regeringens stenhårda nya pandemilag föreslås gälla januari - september

Regeringens antagligen grundlagsvidriga nya pandemilag från igår föreslås nu börja gälla redan den 10:e januari och ska sedan gälla till den sista september. Den möjliggör total nedstängning av platser, företag och verksamheter som allmänheten har tillträde till, men också föreningslokaler och tilhörande verksamhet.
Förbjud allt!
Om det finns risk för smittspridning ska den nya lagen - givet att riksdagen klubbar den - ge regeringen möjlighet att kraftigt begränsa folks fria rörlighet, sammankomster och rätten att driva föreningar. Eller för den delen ta hand om sin egen hälsa på ett tomt gym.

Regeringen får självsvåldigt införa begränsningar av antalet besökare, öppettider och andra åtgärder för att förhindra trängsel. Som exempel listar man gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik. Man får också stänga ner verksamheter och begränsa tillgången till allmän plats.

Dessutom får man begränsa användningen av lokaler som hyrs ut till privata sammankomster, inklusive gemensamhetslokaler hos bostadsrättsföreningar och även föreningslokaler. Till och med universitet, högskolor och studentkårer kan begränsas.

Straffet för brott mot regeringens banbullor blir böter. Avgörande blir förstås hur stor följsamhet kontra hur stor civil olydnad svenska folket kommer tillämpa. Böter går att bestrida och sedan drivas hela vägen upp till högsta domstolen för att fastställa eventuell grundlagsvidrighet. Vilket kommer ta några år. 

I praktiken innebär det alltså egentligen ingen skillnad mot en rekommendation, annat än att den redan överbelastade, underbemannade och underfinansierade polisen ska få rätt att se till att lagen följs. Några extra anslag till polisen för detta verkar inte föreligga, utan då ska annan kriminalitet i så fall prioriteras ner. Eller så är lagen lika tandlös som den uteblivna extra finansieringen till ordningsmakten, och bygger som på traditionellt svenskt vis på allmänhetens välvilja och pliktkänsla. Länsstyrelserna uppges också få rätt att bötfälla åtminstone verksamheter, men om de får resurser för detta framgår inte. Länsman kan dock inte med tvång avvisa privatpersoner från lokaler, utan det krävs det polisen för.

I övrigt verkar just allmänhetens pliktkänsla fungerat över julen, då mobildata från Telia visar på kraftigt minskat resande i landet jämfört med tidigare jular.

Regeringen tycker antagligen att det är trist att det inte är valår. Det hade varit perfekt att förbjuda föreningsmöten och allmänna sammankomster fram till sista september ett valår.

Värt att notera är att lagen inte ger någon ersättning till de företag eller föreningar som med hot om böter och insats av statens våldsmonopol kan komma att stängas ner. Och att länder som kört sådana här nedstängningar inte verkar drabbats mildare än Sverige - t ex Frankrike, Belgien, Italien, Storbritannien mfl.

35 kommentarer:

 1. Ett begränsande av allas våra rättigheter som inte står i proportion till hur farlig covid är. Jag har inte för avsikt att samarbeta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart grundlagsstridigt. Dessutom tror jag att man kan få stora problem med möteslokaler som är frekvent besökta på fredagar.

   Radera
  2. Alltid lika roande med libertarianer bärandes skygglappar.

   Radera
  3. Östergren, utveckla gärna!

   Radera
  4. Grundlagen öppnar för vissa begränsningar under vissa förhållanden. Krig och farsot. Se exempel nedan:

   RF 24 §: "Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot."

   Vi har färdiga lagar för krig (som förfogandelagen och ransoneringslagen), men inte för pandemi. Regeringen har varit olämpligt långsam med att rätta till detta.

   Radera
  5. Mic. Läget är allvarligt och förminskningen av Covid-19 har varit konsekvent i 1 års tid nu.
   Sen är det ju möjligt att ni inte är libertarianer, var dock den rörelsen jag kom att tänka på.

   Radera
  6. Östergren, jag har blivit kallad värre.

   Jag ifrågasätter inte möjligheten att stänga ner vid en pandemi, det jag ifrågasätter är om det är proportionerligt i detta fall. I våras var de allmänt cirkulerande beskedet att runt 4-5% av alla som får denna pest dör, nu vet vi att dödligheten ligger någonstans närmare 1%. Man kan klart argumentera för att vi ska stänga ner hela rasket, inhibera en hel drös med medborgerliga rättigheter under obestämd tid - med oöversiktliga konsekvenser som följd - men det är svårare att göra det övertygande nu än då man trodde att dödligheten låg runt 5%.

   Radera
  7. Enligt vem? Jag konstaterade utifrån kryssningsfartyget att det handlade om 1-2 promille dödsfall. Det var en kontrollerad miljö där man testade alla.

   Radera
  8. 1% är vedertaget internationellt.
   Mic. Covid-19 är en sak, de inställda operationerna i andra sjukdomar en annan sak.
   Belastningen på sjukvården är redan hård och det finns inte utrymme för hårdare belastning.

   Radera
  9. Konstigt. Det var ju hårdare belastning i våras.

   Radera
  10. @Östergren,

   Det är bara att gå in på ett sjukhus som är äldre än 10 år så ser man fler före detta vårdrum som är ombyggda till kontor.
   Man ser också fler vårdpersonal framför dataskärmar än de som vistas inne på vårdrummen.

   Så visst finns där utrymme som kan frigöras.

   Brist på medicinsksyrgas saknas inte heller.

   Radera
  11. i USA har ju 1 promille av hela befolkningen dött. Så antingen har alla haft covid, eller så är dödligheten högre än 1 promille.

   Radera
  12. Lars: Fler ligger inne utanför IVA nu då man lärt sig en del nytt ang behandlingar. Det ligger många fler på slutenvård totalt nu jämfört med i våras. Färre i Stockholm, men många fler i t ex Skåne.

   Se: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

   Nu kan man lastbalansera lite inom regionerna, men att det är ett ansträngt läge kan man ganska lugnt konstatera genom att se hur många regioner som t ex är i förstärkningsläge och stabsläge jämfört med en vanlig vinter.

   Radera
  13. En stor konsekvens blir därmed fler covidpatienter och därmed färre pat som kan vårdas för övriga sjukdomar eller problem, och i sin tur högre arbetsbelastning för vårdpersonalen -> sjukskrivningar och uppsägningar -> ännu färre behandlingar för icke-covidpatienter, plus då uppskjutna behandlingar från tidigare i år. Det blir en enorm vårdskuld allt som allt.

   Så det blir nog allt några tuffa månader kvar. Förresten, kollade upp Diamond Princess nu. Där var det ju 14 som dog av 712 fall, inga två promille, om du nu inte åldersjusterat eller nåt? En åldersjusterad analys av diamond princess (innan alla 14 avlidit) pekade på 0,75-5,3%: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031773v2.full.pdf

   Lägre nu såklart med bättre behandlingar.

   Radera
  14. Rydén. Nu pratar du om ett organisationsproblem som vi fick lära oss om på 80-talet.
   Varför det är så har jag inte en aning om, dock kan man konstatera att det finns många skrivbordsryttare i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

   Radera
  15. Jag vill påstå att man är ignorant om man inte ser vilken jävla total kris sjukvården är i just nu.

   Radera
  16. 2012-2019 var rapporterade antal vårdtillfällen på IVA som minst 45375 och som mest 46415. 2020 hittilldags 42079. Läser man i ”Aftonslasken”
   Pandemi?

   Radera
  17. Turboprop:
   Ställ det i relation med vilken total j*vla kris det blir om gemene man inte får gå och träna på sitt lokala gym.

   Radera
  18. Amenhelveteryden... måste det vara trippelnegationer?

   "Brist på medicinsksyrgas saknas inte heller"

   Radera
  19. @Icy Power: I både USA och Sverige har knappt en procent av befolkningen dött under året. Det motsvarar en medellivslängd på 100 år med konstant befolkning. Du talar om att en promille har dött med corona. Sålunda en överdödlighet på 10%, om man antar att all corona-patienter hade överlevt året. Med tanke på att de flesta som dött i corona är 80+ är det ett något orealistiskt antagande.

   Radera
 2. Pendeln stannar aldrig i mitten utan slungas snart lika hårt i motsatt riktning - brukar man ju säga är en av historiens lärdomar.

  SvaraRadera
 3. Ett nödvändigt ont. Brist på ordningsmakt (och även sjukvård odyl för övrigt) får växlas upp. Mer pengar. Höja skatter. Sänka övriga kostnader.

  Finns jobb för regeringen och deras samarbetspartners.

  SvaraRadera
 4. Otäck utveckling, även om inte just denna lag kan användas av illasinnade regeringar i framtiden, så blir det nu en praxis att stifta kraftigt begränsande lagar lite hur man vill.

  SvaraRadera
 5. Troligtvis kommer den menlösa oppositionen inte att opponera mot Pandemilagen - för vem vågar motsätta sig åtgärder för att hindra smittspridningen?
  Varför behövs dessa åtgärder när vi vet så mycket viruset, dels att det inte är så dödligt, och att sjukvården är rätt så bra på att bota de som blir allvarligt sjuka, och flockimmuniteten är på väg att bli alltmer påtaglig, dels pga att många redan haft infektionen, och riskgrupper mfl är på väg att vaccineras? Dessutom så vet vi att detta är säsångsbundet och precis som förra sommaren kommer minska drastiskt under den varma delen av året.

  SvaraRadera
 6. Om delar av oppositionen inte hade ylat så mycket hade regeringen kanske inte känt sig tvungna att lägga fram det här lagförslaget. Även om jag måste ge en eloge till Ulf Kristersson som faktiskt varit riktigt sansad och konstruktiv under hela pandemin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar jag kunde säga likadant om Elisabeth Svantesson. Istället har Magdalena Andersson befäst sin position som balanserad när det kommer till statens spenderande.

   Radera
 7. Det är bra att en lag kommer på plats, utifall att den behövs. Synd att den stressas igenom, regeringen verkar inte tagit till sig någonting från remisserna. Exemplen på usla snabblagar är pinsamma och många.

  Pandemilagen bygger på skam och skuld, vilken riksdagsledamot eller parti skulle våga betala priset att gå emot en skyddslag som denna??

  Med det sagt hoppas jag en eventuell lag inte kommer aktiveras annat än i absoluta nödfall. Sverige klarar bevisligen runt 600 samtida patienter på IVA, antagligen fler om kapaciteten byggs ut eller fördelas solidariskt. Där är vi inte därför måste de uppenbara nackdelarna med att pungslå samhällslivet måste beaktas. Ytterligare avlastning från våra kära systrar och bröder i Norge och Finland ligger också nära till hands.

  Samhällsnyttan och den allmänna hälsan måste komma först! Lägg käbblet åt sidan.

  SvaraRadera
 8. Bra med en pandemilag så vi inte blir tagna på sängen ifall en allvarlig pandemi bryter ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så tänker jag också. Det är bra att vi tränar innan det blir match. Det finns all anledning att förmoda att det kommer en riktig dråpare inom 50 år. Då är det bra att vi tränat i förväg under lättsamma former. Har en bekant som överlevde Estonia för att han oändliga gånger tränat Abandon Ship i flottan. "Det hela var väldigt odramatiskt" sa han efteråt.

   Radera
 9. Klara Corona utan problem borde ju vara en konkurrensfördel i arbetslivet.

  SvaraRadera
 10. Detta är väl i paritet med hur det ser ut i många andra länder?

  SvaraRadera
 11. Dödligheten är ju i år i linje med genomsnittet de senaste åren. Så någon farsot är det inte tal om.

  SvaraRadera