Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-27 19:18

Söndagsenkät: Kommer du vaccinera dig mot Covid-19?

Dags för en söndagsenkät igen. Med tanke på att vaccinationerna nu börjat så kör bloggen väl vidare på detta temat och tittar på huruvida du kommer vaccinera dig mot Covid-19. Svara nedan.
Någonstans i Sverige

Svara på enkäten nedan. Jag kan endast se det du svarar samt tidpunkten för svaret och har ingen möjlighet att se någon som helst annan information om dig, inte ens ditt IP-nummer. Bloggen sparar för övrigt aldrig ditt IP-nummer oavsett.

88 kommentarer:

 1. Skulle vilja ha alternativet: Avvaktar om möjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels för att jag nära relationer till svininfluensan och dess konsekvenser samt att jag är tillräckligt gammal för att minnas neurosedynkatastrofen. Båda var ”riskfria”, utan att gå in på en massa detaljer så gör det mig lite tveksam, framförallt som det i detta fall gått relativt fort. Och nej: Är fortfarande inte en ”antivaxxer”!

   Radera
  2. Jag tolkar som att frågan är ställd utan tidsaspekt d.v.s. kommer du någonsin vaccinera dig mot Covid19. Det kan vara imorgon, om 6 månader eller om 10 år.

   Radera
  3. Sjunkbomben, jag kan lägga till ett alternativ "Har du någon NPF-diagnos?"

   Radera
  4. Så det finns en tidsaspekt i frågan? Jag tänker vaccinera mig men avvaktar tills det blir min tur (ej riskgrupp) och det kommit lite mer data från de olika vaccinen.

   Radera
  5. Cornucopia, så tourettes skulle tex ha något med saken att göra?

   Radera
  6. Avvaktar, inte för att jag är orolig över vaccin. Men räknar med att vara immun.. Generellt för alla vaccin.. Man får ha bra mycket biverkningar för att de ska vara värre än vad man slipper tom med en relativt harmlöst virus som corona. Corona och influensa kan jag nästan förstå antivaxers men polio tex hur fan tänker man då, deras argument är väl att det ska finnas en förhöjd risk för asbergers? Men att riskera dödsfall eller förlamning i stället..

   Radera
  7. De första levererade vaccindoserna är Pfizers nakna mRNA. Sedan Moderna med mRNA i lipidhölje. Å ena sida säkrare än vanliga vaccin då de får immuncellerna att producera virusets spikproteiner som sedan stimulerar immunsystemet, utan att ha med något riktigt virus. Å andra sidan kan det ge allergisk reaktion för någon enstaka känslig person, men det kan man få av alla vaccin. För att minska allergirisken försöker man göra mRNA så att det liknar det som producerat normalt av människor. mRNA bryts snabbt ner i kroppen. Så på det hela taget låter det ju rätt säkert.

   Antingen får man i sig spikproteinerna av viruset när man blir sjuk, eller så tillverkar man bara spikproteinerna själv med instruktion från vaccinet. I bägge fallen får man immunitet.

   Är man redan immun får man en påfyllning genom vaccinet.

   Radera
  8. https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/

   Radera
  9. Stefan, Wow! Detta kommer att medföra en revolution i vaccintillverkning. Och bara drygt 4k tecken källkod. Imponerande minst sagt. Verkar oerhört mycket säkrare än att trycka i hela virus med en massa dödkött på som slumpmässigt kan ge oväntade effekter. Här har man full kontroll på minsta detalj.

   Radera
 2. Jag har inte bråttom, när/om jag tar vaccin mot covid-19 kommer det vara ett informerat beslut, för att jag av någon anledning har behov av det och då kommer jag ta det vaccin som har uppvisat bäst resultat/minst biverkningar.

  Precis som med svininfluensavaccinet känns detta framstressat, och tyvärr så misstänker jag att precis som med det vaccinet kommer åtminstone nåt av de vaccin som lanserats ge vatten på kvarnen för anti-vaxxers, precis som pro-vaxxers antagligen kommer hitta folk som vägrat vaccin som blivit sjuka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja pressat, men inte stressat. Svininfluensavaccinet var väl en ny typ, denna är en variant på gamla redan förekommande? Så har jag trott i alla fall. Och ja, jag tog, med vånda, svinvaccinet. Ångrade mig nästan redan i kön, men det är nu gjort och jag upplever nög inga nöff biverknöffningar.

   Radera
 3. Jag valde nej på vaccinering. Jag reser dock väldigt mycket globalt i mitt arbete. Har dock varit hemma i Sverige det gångna året pga covid. Karaktären av mitt arbete utomlands är dock av typen att arbetet accumulerats så det blir nog ett väldans åkande för att ta igen ett förlorat år. Gissar att vissa länder kommer kräva vaccinationsintyg. We cross that bridge when we get there.

  SvaraRadera
 4. Tidsaspekten är ju ganska avgörande. Med erfarenhet av Pandemrix bieffekter i släkten så har man inte bråttom när det gäller snabbt framtagna vacciner. Och en del av erfarenheten är ju tyvärr kopplat till hur uselt samhällets stöd är när det verkligen går fel.

  Det gör mig inte till vaccinmotståndare, men definitivt inte till den som kommer se till att vara tidig i kön.

  Och kommentarer som "Har du någon NPF-diagnos?" är ju rent pinsamma i sammanhanget..

  SvaraRadera
 5. Fiskade upp det här på nätet.

  Om man redan har immunitet från att vara COVID-19 sjuk då.

  Nya studier tyder på att alla eller en majoritet av personer med COVID-19 utvecklar ett starkt och brett T-cellsvar, både CD4 och CD8, och vissa har en minnesfenotyp, vilket lovar bra för potentiell långsiktig immunitet.

  https://www.cebm.net/covid-19/what-is-the-role-of-t-cells-in-covid-19-infection-why-immunity-is-about-more-than-antibodies/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja beror väl lite på hur det går med vaccinering. Men annars tyder väl det mesta på en rimlig immunitet. De som har smittats en andra gång är fortsatt anekdoter verkar det som. Jag har själv utgått från 6mån immunitet. Får utvärdera läget i feb..

   Radera
  2. Då tolkar jag det som att du tror mer på kortsiktig immunitet.

   Ny forskning pekar på även mer långsiktig immunitet vid mild COVID-19

   Dessa resultat visar att mild COVID-19 framkallar minneslymfocyter som kvarstår och visar funktionella kännetecken associerade med antiviral skyddande immunitet.

   https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.08.11.20171843v2

   Radera
  3. Mer att det kommer ge sig med tiden hur lång immunitet som är normalt. Är så klart bra om man kan säga något om det innan men statistik finns ju först när det gått långtid.. Och ja jag har utgått ifrån att det är något liknande andra corona virus som enligt "säker" källa ska ha 6-18 mån innan man kan smittas på nytt

   Radera
  4. Den säkra källan bygger det troligen på antikroppar, när det gäller T-cellsvar tror forskarna på 3-5 år, vilket även det bygger på erfarenhet från andra coronavirus.

   Radera
  5. Dan, här får du svar på hur lång immunitet beräknas på SARS-CoV-2 från Sunetra Gupta Professor of Theoretical Epidemiology in the Department of Zoology at the University of Oxford.

   Snabba versionen, börja lyssna efter 11 minuter.

   https://www.youtube.com/watch?v=wlPnHm_s3fY

   Radera
 6. Jag kommer självklart vaccinera mig. Jag är mäkta imponerad av hur snabbt det har gått att få fram ett fungerande vaccin. Jag gillar nya tekniska framsteg inom många områden så hastigheten skrämmer mig inte det minsta. Allt går snabbt nu för tiden och snabbare kommer de gå! Nästa Pandemi om X antal år kanske vi får fram ett vaccin på en månad? Problemet då är kanske de obligatoriska testperioden på människor. Men jag är ingen expert inom vaccin.

  SvaraRadera
 7. Haha - helst inte! Jag har uppnått den ålder då det är dags att sluta fred och överlämna mitt öde i g*ds händer. Ingen lever för evigt och jag har sett flera släkter under flera generationer på nära håll. Släktled kommer, släktled går, och varenda generation trotsar alla försök till förutsägelser i sin samtid. Min far ansågs klenast av sina tre syskon och förutspåddes en snabb död i unga år. Han överlevde dem allihop och jag vet att han hade en hemlig dröm att även överleva sin hustru, men där sprack det till slut.

  Ingen av oss har en jä*la aning om hur vår liv kommer att utvecklas de kommande tio åren, men från vaccinationsdjungeln hör jag ett 140 dB chatter från alla apor som lever på vaccinationsindustrin. Och från deras loppor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror man på Gud så var det han som gav oss förståndet att åstadkomma vaccin.

   Själv uppfattar jag vaccinindustrin som lika giriga som tillverkarna av säkerhetsbälten och krockkuddar. Har du tänkt på att säkerhetsbälten knäcker nyckelben? Och krockkuddarma har små bomber i sig! Bäst att köra utan så man får komma till himlen utan onödiga dröjsemål...

   Radera
  2. Yes! Den mest säkerhetshöjande detaljen i en personbil skulle vara en supervass spik i RC 62 som börjar i rattnavet och slutar med spetsen 45 mm från förarens bröstben. Jag garanterar att föraren kommer att vara försiktig och köra mycket defensivt.

   Radera
 8. Saknar frågor om huruvida man har haft Covid-19 och om man har antikroppar.

  SvaraRadera
 9. Jag kommer att vaccinera mig om inget väldigt oväntat inträffar innan det är min tur.

  SvaraRadera
 10. Ska bli intressant att se resultatet, oväntat många vaccinskeptikers i kommentarsfältet måste jag säga. Självklart tar jag vaccinet om jag blir erbjuden. Tar vanligtvis även det årliga influensavaccinet även om jag är väldigt långt under dom 65 år där det rekommenderas. Att betala några hundralappar för att minska risken att ligga sjuk i 2 veckor och känna sig döende, samt slippa inkomstbortfallet av att vara sjukskriven gör det lätt att räkna hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har liveuppdatering av resultatet. Kom ihåg att den som skriker högst inte nödvändigtvis är i majoritet, utan bara just skriker högst.

   Jag presenterar senare i veckan när antalet svar per tidsenhet börjar dö ut.

   Radera
  2. Vissa åsikter verkar vara extra viktiga för folk att basunera ut och vaccinmotstånd verkar vara just en sådan. Det är lite som Carl Bildt, medium size dog with big dog attitude.

   Själv tycker jag det är ingen stor affär och kommer ta det så fort jag får chansen. Jag accepterar den pyttelilla risken för att skydda mig själv och andra.

   Radera
  3. Denna enkät vore det mycket intressant att få en särskild redovisning av vilka partier respondenterna angivit.

   Radera
 11. "Jag tvivlar på allt, för säkerhets skull"
  -Cartesio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvivel är man inte klok.

   Blir ännu bättre på engelska...

   Radera
 12. Jag och familjen har precis haft covid så vi känner ingen press just nu att ta vaccinet.
  Möjligtvis att våra AG pressar oss då vi båda är kategori 3.

  SvaraRadera
 13. Svarade ja, men det är gott om tid innan det är min tur, skulle det framkomma mer information av negativ karaktär tills dess så får det bli ett nytt beslut med det i antagande.

  SvaraRadera
 14. Svarade ja men i och med bekräftad infektion i oktober får man ju anta att jag har antikroppar, så först i kön står jag inte precis.

  SvaraRadera
 15. Fascinerande läsning och "Källkoden" till mRNA vaccinet:
  https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/

  "With great powers comes great responsibility"

  Hoppas verkligen ingen hittar på ett virus som smyger med antiviruset framöver...

  SvaraRadera
 16. Ligger just nu inlagd med den här skiten. Lite bättre än igår. Jag kommer definitivt ta vaccinet så fort jag får chansen är dock ej 70+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också inlagd. Sjuk sen den 1 dec och blev inlagd den 12 och det har var riktigt riktigt nära ögat. Niva mask med maximal syrgas i kombination med sjunkande syresättning. En fullständig mardröm med osäker utgång. Fortfarande kvar på sjukan med syrgas, men kan nu sannolikt titulera mig överlevare. Helskotta vilket uppställ det har varit från vården gentemot min person från det att de lastade in mig i ambulansen...Helt makalöst bra. Jag kommer att vacca mig asap!

   Radera
  2. Krya på dig! Kämpa! Bukläge!

   Radera
  3. Ni som drabbats illa,har ni tagit säsongsinfluensavaccin,eller skippat detta?

   Radera
  4. Hur tänker du nu? Har du bekräftad Covid19 så finns ju inget behov av vaccin.

   Radera
 17. Det är skrämmande många i samhället som bara ser till sig själva angående vaccinering. De skiter högaktningsfullt i de liv som kan sparas om fler vaccinerar sig. Tyvärr mer och mer vanligt och ett symptom på vart vi hamnat efter millennieskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev det så otroligt mycket tyckande att jag ödmjukt måste fråga efter "siffror" och "statistisk signifikans". Boring shit men det måste göras. US-FDA hade en gammal slogan som gick "In God we trust. All others must provide raw data."

   Så, giv oss upplysning - siffror - statistik.

   Radera
  2. Chipp,statistiken bryr rädda människor sig sällan om.
   NPCs är just det dom är.
   2000 döda till i år så har vi samma antal som förra året.
   10000 till så när vi upp till 2002 års siffror.
   Dessert storm vaccinationerna har dessa troligen aldrig hört om heller.

   Radera
  3. Dessert...mnjae kanske inte.🤭

   Radera
  4. Låt mig presentera två exempel.

   Radera
  5. PJ
   Undrar vilka som är räddast?
   Dom som är rädda för Covid eller dom som är rädda för Vaccinet

   Radera
 18. Intressant att så många har bekanta som fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensa. var ju endast 350 personer som fick det de närmsta åren efter vaccineringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt stor sannolikhet att man talar om saken i det läget.
   Vad kan sen antal bekanta vara? 100 bekanta/vaccinoffer?

   Radera
  2. Öhh.. det var ca 350 personer som fick ersättning efter att ha processat mot staten i flera år. Gubbgissar att vi har ett mörkertal på minst 90% så att det handlar om MINST 3500 personer. Möjligen ännu fler men de orkade/fattade inte hur man driver process mot Svenska Staten. Många av dem har antagligen läkt ut av sig själva så frågan är inte riktigt aktuell mer än som illustration av hur sagan om sjukförsäkringen skiljer sig från verkligheten.

   Radera
 19. Kommer helt oreserverat ta vaccinet när det kommer. Riskgrupp fyra+ här.

  SvaraRadera
 20. Då jag redan haft covid i november så kommer jag vänta så dom med större risk får det innan mig. Bonus för mig är jag hinner se biverkningar.

  SvaraRadera
 21. Kommer inte initialt att vaccinet utan avvaktar något år eller så. Detta för att det kommer finnas de med större behov av det än mig då jag (eller någon i direkt närhet) inte tillhör någon riskgrupp.

  SvaraRadera
 22. Misstänker att arbetsgivarna kommer "starkt rekommendera" att man tar vaccinationen och ordna så företagshälsovården vaccinerar. Vet att en del höll på med det för svininfluensan, farsgubben vaccinerade sig till och med (morsan som var hjärtsjuk fick inget...).
  Så lär väl vaccinera mig men tror inte det sker förrän maj-juni då jag misstänker att vaccination på verkligt bred front med de vaccin som är enklare att hantera lär kommit igång fullt ut.

  SvaraRadera
 23. Jag kommer ta min spruta när det är min tur, min tur kommer lite snabbare om det finns de som inte törs.

  Om man tittar tillbaka på vaccinationen mot svininfluensan så var det ett litet antal personer som fick biverkningar som Narkolepsi. De relativt få fick alltså betala ett i mitt tycke högt pris för alla de andra vaccinerade som slapp bli sjuka.

  Vad jag förstår så har dessa personer haft en jobbig process att få ersättning, det anser jag vara en svaghet av samhället. Att man inte löste ersättningsfrågan snabbt har också gett dålig publicitet och säkert bidragit till att det förekommer ett onödig osäkerhet hos vissa Individer att nu vaccinera sig.

  Tycker man borde ha sett över ersättningssystemet inför vaccineringen för de som drabbas av allvarliga biverkningar. Det är självklart för mig att de som eventuellt betalar i hälsa för att vi andra ska slippa bli sjuka ska ha ut en skälig ersättning relativt okomplicerat.

  Blir det ett liknande problem med detta vaccin med sjuka som ska dras i långbänk så vore det bra om man skötte detta så snyggt som möjligt annars lär antalet antivaxxers bli än fler inför nästa pandemi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Läkemedelsverket finns det 250 företag knutna till en läkemedelsförsäkring för dom som anser sig skadade av ett läkemedel/vaccination.
   Ungefär 30 procent av dom som ansökt har blivit beviljade ersättning senaste åren.
   Regeringen kan säkert också besluta om ersättning om det blir en stor grej av det.
   Själv vill jag vänta helst 6 månader för att se om det finns indikationer på långtidseffekter av mRNa vaccin.
   Tekniken verkar intressant och kostnadseffektiv och kan revolutionera vaccinstillverkningen.
   Dock måste man fråga sig hur bra effekt den har i skydd av tid och hur den skyddar mot muterade Sars cov 2. Vi tror att den skyddar säger experterna. Mycket gissningar har det varit under Pandemin och jag förstår att man inte kan lämna några garantier.Vilket gör valet än svårare när man skall ta det..

   Radera
  2. Det som är verkligt anmärkningsvärt är ju att Läkemedelsindustrin har lyckats friskriva sig från allt ansvar vad gäller biverkningar. Mest klandervärda är ju kanske då dom som gått med på/förhandlat fram detta.

   Radera
 24. Jag kommer att låta vaccinera mig. Helst skulle jag vilja undvika RNA-vaccinen dock.

  SvaraRadera
 25. De som säger att de ska avvakta med vaccination. Vad exakt avvaktar ni? När och av vem/vilka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vår arroganta regering börjar leva som dom lär och inte springer på mellandagsrea ovaxade, trots landsfaders stränga förmanande om att "ALLA måste ta sitt ansvar"

   Vissa djur står högre i rang än de andra och grisarna går på två ben och bör kostym.

   Radera
  2. Stefan, menar du att du avvaktar tills dina moraliska principer blir uppfylla? Eller var det bara ett ironiskt svar?

   Radera
  3. Man avvaktar väl för att se om det dyker upp liknande biverkningar som efter svininfluensavaccineringen?

   Rätt eller fel så "brändes" mycket förtroende där. Likt de som fick uppleva 90-talskraschen på bostadsmarknaden valt att stå utanför i rädsla för att historien ska upprepa sig.

   Enligt en undersökning från i höstas var det så många som 30% som tvekar till att vaccinera sig:

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-vi-har-lart-oss-av-den-forra-massvaccinationen-1

   Radera
  4. Sven-Erik. Om jag inte minns fel så är biverkningar från svininfluensan inget man höjer ögonbrynen. Visst en ökad risk för narkolepsi men risken att man får det är väldigt litet oavsett vaccin eller inte.
   Jag tror att det kommer bli svårare att leva utan Corona vaccin tex resor, komma in på äldreboende, kanske tom träffa en partner, etc. Kanske Tinder inför en funktion för att söka partner som är vaccinerade?

   Radera
  5. @Patrik Nej rationellt är det inte men vi människor är ju känslostyrda.

   Sen tror jag också att ivrigheten påverkas av vilken upplevelse man har haft av pandemin. Har man mest gått hemma, kanske snickrat lite på torpet, och haft nån förkylning i våras man "tror" var "coronan" ja då kanske ett "oprövat" vaccin inte känns så där jätteangeläget att ta?

   Radera
  6. Om man är vaccinerad så borde man väl kunna dejta även dom ovaccinerade på Tinder? Om dom nu skulle dela upp Tinder i vaccinationsgruppen och icke vaccinerade gruppen. Kanske ett argument för att vaccinera sig för några.

   Radera
  7. @Sven-Erik. Tur att vi också har känslor :)
   Vaccin är prövad enligt tex FDA kraven. Räcker inte dem?
   Frågan kvarstår. Vilka kriterier ska det uppfyllas för att du ska känna dig trygg?
   Tex 6 mån utan några allvarliga biverkningar som någon annan skrev här? Hos i vilken målgrupp?
   Det försöker säga är att antingen tror man på kontrollorganisationer tex FDA eller så gör man inte det och hoppar av vaccinet.

   Radera
  8. @Patrik: Mitt inlägg var ironiskt (om det nu inte framgick). Jag kommer inte vaccinera mig. Punkt. Jag anser att det är en fel lösning på ett större problem.

   "En god medborgare är den som i sitt hemland inte kan tolerera en makt som påstår sig vara överlägsen lagarna"
   -Cicero

   Radera
  9. @Patrik Nej alltså jag personligen känner mig trygg och kommer att ta Vaccinet den dag jag blir erbjuden det. Vilket kanske kommer att dröja eftersom jag inte tillhör någon prioriterad grupp.

   Ingår dock i min person att försöka sätta mig in i hur andra människor tänker.

   Det enda som skulle påverka mig är väl det där att pandemin inte känns särskilt nära för mig eftersom varken jag eller någon närstående drabbats särskilt hårt.

   Men jag misstänker att det likt 2009 kommer att anordnas stora vaccinationslokaler med tillgängliga öppettider så med största sannolikhet tar jag Vaccinet så snart som möjligt.

   Radera
  10. Man kan ju göra sig löjlig över de som har skepsis över vaccinet, men man ska ha klart för sig att vaccinet är inte godkänt enligt de vanliga kraven av ex FDA, utan det är emergency use authorization som har givits. Detta är per definition en lägre nivå av krav vilket säger sig självt. Sedan är det möjligt att vaccinen ändå är säkra, men under normala förhållanden hade vaccinen inte kunna godkännas så här snabbt.

   Radera
  11. Man avvaktar att den s.k. "pandemin" klingar ut av sig själv. De klingar alltid ut av sig själva. Troligen har det redan hänt eftersom vi inte längre bombarderas med "chocksiffror" från media.

   Radera
 26. Eftersom det inte kommer att bli aktuella på minst ett halvår unnar jag mig lyxen att inte tycka något alls. Ny information kommer komma, och kanhända till och med ny kunskap, att grunda ett beslut på när det närmar sig.

  Här, i kommentarsfältet, handlar det mer om positioner än reflektioner och det är ju inte så stimulerande. Bättre avvakta beslut.

  SvaraRadera
 27. Vem vet ens vem Michael är?
  Hans video togs ner av YT efter ca 2 timmar.

  "You cannot have a lethal pandemic stalking the land and not have excess deaths. ~ Michael Yeadon"

  SvaraRadera
 28. Redan vaccinerat mig (i UAE med Sinopharm-vaccinet)

  SvaraRadera
 29. Äntligen någon som delar upp området mellan gymnasium och universitets utbildad. För jag anser att man är mer bildad om man blivit polis, militär, pilot, lokförare osv än någon som läst en massa blaj blaj kurser på universitetet för att de inte ids gå ut i arbetslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poliser och officerare är högskoleutbildade. Man kan möjligen ifrågasätta kvalitén av högskoleutbildning men formellt sett.
   Piloter läser vid "trafikflyghögskolan vid Lunds universitet" (bland annat) där de kan välja att ta en kandidatexamen, alltså även de troligen i de flesta fall högskoleutbildade. För att inte tala om de som är fd officerare vilka alltså har gått högskoleutbildning för att bli officer.
   Hursomhelst så dryper ditt inlägg av förakt mot utbildning som inte ens är baserat i verkligheten av hur utbildning sker eller är.

   Radera
  2. Du tolkar in mycket jag inte sagt.

   Radera
  3. Paul, man kan gå pilotutbildningar utomlands. Rätt vanligt faktiskt. Och det finns massor med andra yrkesutbildningar som inte är högskola - både fackliga och rent kommersiella.

   Radera
  4. Håller med Thomas. Yrkesutbildningar är tydligen inte lika fint som högskola, men nog är det många gånger mer givande för både individ och samhälle.

   Och så ett bidrag till folksporten att anmärka på oklarheter. Om man läst precis 2 år eller fyra år vet man hur man ska ranka sig i bildningshirarkin.

   Radera
  5. Genusvetenskap och Beteendevetare är fina och användbara utbildningar i dagens samhälle. Social Ingenjörskonst har lång tradition i Sverige, på 30-40-talet så var Rasbiologi på modet, i dag kallar vi det mångfald och diversifiering. Dela upp folk i övre och undre klasser är tydligen en folksport.

   Radera
 30. Jag kommer definitivt att vaccinera mig mot covid och har gjort det under många år mot säsongsinfluensan. Jag har få riskfaktorer (inte alltför gammal, kvinna, blodgrupp O, inte diabetiker, alla organ intakta, normalt blodtryck), men genom min vaccination minskar risken att jag smittar andra. Jar-Jar Binks som bor i gäststugan har riskfaktorer, så jag försöker göra mitt bästa för att skydda honom mot covid.

  SvaraRadera
 31. Med tanke på att jag inte är i någon riskgrupp och att Sverige kommer vara bland de sista I-länder att vaccinera på bred front så kommer det vara väl dokumenterat med eventuella risker och biverkningar från vaccinet när jag väl får möjligheten. Ser det bra ut så tar jag vaccinet. Annars inte.

  SvaraRadera
 32. Bara en idiot kan väl svara ett tydligt ja redan nu? Kommer hypotetiskt den som svarar ja att ta vaccinet även om möjlighet inte ges förrän om ett halvår och om då ny otrevlig information kommit gällande otrevliga biverkningar/risker med vaccinet? Om ja är man väl högst troligt en idiot. Om nej, så var det meningslöst att svara ja i den här enkäten. Är man riskgrupp kan givetvis logiken vara en annan.

  Vänligen,
  Mr Pennypacker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av allt att döma hittills så verkar SARS-CoV-2 ge mer bieffekter än vaccinet. Således bör man vara en idiot om man väljer viruset framför vaccinet.

   Radera
  2. Hur står det till med läsförståelsen? Mitt resonemang gällde eventuella framtida, idag okända, biverkningar. "Av allt att döma hittills" är således irrelevant och jag vidhåller mitt idioti-resonemang.

   Vänligen,
   Mr Pennypacker

   Radera
  3. Med ditt idioti-resonemang kan man ju aldrig svara ett tydligt ja till något alls eftersom man rent hypotetiskt kan dö om 3 sekunder.

   Radera
 33. Känner mig trygg då jag är tämligen säker på att jag hade infektionen redan i våras, och därför är jag troligtvis immun redan, och enligt vad jag läst mig till så ger en infektion ett bredare skydd enligt en vaccination, så jag ser ingen anledning att ta det, även om jag förstår att vissa grupper ser det som enda sättet att komma ur sin påtvingade isolering. Jag har inte heller så stort förtroende för den testning som gjorts av vaccinen, som bara bygger på ett par månaders studier. Ingen kan veta om vissa grupper, med t ex medfödda svagheter, som kanske till och med är okända för dem själva, kan komma att påverkas på lång sikt, jag menar 10-20 års sikt, om de kan bidra till att de blir mer benägna att få t ex autoimmuna sjukdomar. Ingen vet hur dessa vacciner kan påverka gravida eller kvinnor som ser fram emot att bli gravida i framtiden. Det kan hända att dessa nya tekniker är säkra och att de är framtidens sätt att skapa vaccin, men vi har ingen aning om så är fallet idag. Och nej, jag är ingen antivaxxare, jag har troligtvis tagit fler än genomsnittet genom mitt resande, men bara för vaccin finns betyder det inte att de är rätt lösning för alla och vid alla situationer. Precis som antibiotika inte alltid är rätt behandling vid alla bakterierinfektioner.

  SvaraRadera
 34. På sajten Medium publiceras ofta initierade artiklar. Här en om de spike proteinerna i de nya vaccinerna, och hur säkra de är: https://shinjieyong.medium.com/spike-proteins-used-in-covid-19-vaccines-are-they-safe-e1592b6ba8d3
  Och en annan artikel om Sars-cov2 eventuellt kan permanent ändra DNA:
  https://shinjieyong.medium.com/sars-cov-2-can-alter-the-human-genome-evaluating-the-controversial-pre-print-ee7c05a38b99

  SvaraRadera