Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-09

Skjutningar i Malmö ner 70% sedan 2017 - sprängningar ner 75%

Med en månad kvar på året rapporterar den biträdande chefen för Polisområde Malmö att skjutningar har minskat med cirka 70% sedan toppen 2017 och sprängningar med 75%. Aktivt och fokuserat polisarbete har gett resultat.
Polishojar
Staten sitter inte på händerna mot brottsligheten och Malmöpolisens hårda aktiva arbete mot den tunga kriminaliteten har de senaste åren burit frukt.

Ställföreträdande chefen för Polisområde Malmö visar i två tweets att antalet skjutningar har minskat med 70% i Malmö sedan toppen 2017, och sprängningar har minskat med 75%. Detta med en månad kvar på året, men inte justerat per capita.

Detta är förstås inget som kablas ut i de så kallade mediakanaler som skränat högst om att Malmö skulle vara en stad som fallit samman i någon form av inbördeskrig och där man inte vågar gå ut. Antagligen väldigt räddhågsna personer eller personer som aldrig satt sin fot i Malmö. Däremot stämmer detta helt med det bloggen tidigare har skrivit om att färre utsätts för brott än någonsin i polisregion Syd och att tryggheten ökar i området.

De som aldrig sätter sin fot i Malmö, utan skaffar sig sin bild från klickrubriker, får lätt en felaktig verklighetsuppfattning. Att ett problem försvunnit ger ju inga klick, visningar på Youtube och delningar i sociala medier för enfrågemedia. Men det är väl för jävligt i alla fall!

Ett stort tack till Malmös hårt arbetande poliser, åklagare och anställda inom kriminalvården, och de från andra områden som periodvis tagits in för att förstärka. Tack för er tjänstgöring.

Sedan gäller det att inte slappna av. En dag kommer de dömda släppas fria igen, och även nyrekrytering behöver bekämpas i ett flerfrontskrig, både via rättsväsendet och via sociala insatser mot segregation och arbetslöshet.

27 kommentarer:

 1. Inget ensidigt fokus på polisen här nu, det är fler som jobbat hårt med detta:

  https://bidmalmo.se/om-bid-processen/

  Som gammal Malmöbo måste jag säga att staden är helt förändrad, den totala misär som fanns på t ex Södra Sofielund existerar helt enkelt inte längre. Där var nån slags lågpunkt i slutet på 1990-talet efter varvsnedläggningarna och det där. Sen har det säkert gått både upp och ner på alla möjliga sätt, men som vanlig medborgare är det fanimig mycket bättre nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vi kör den här för gamla tiders skull va? Shout outs till alla otrevliga jävlar på Nobes, dom stackars tjejerna på Industrigatan och de nerpissade fyllona på Azalee mitt på dagen:

   https://www.youtube.com/watch?v=HUvXs0XY4Hs

   Radera
 2. Det kan finnas flera orsaker till minskningen. Polisen själva vittnar ofta om att konflikterna ökar varje gång någon brottsling högt upp i näringskedjan fängslas och det uppstår kamp om den lediga platsen. Tysk polis berättar att de accepterar en viss maffiastruktur eftersom det stabiliserar de kriminella miljöerna. En mer välorganiserad maffia vill inte ha bråk och oroligheter och lämnar gärna ut "svåra" personer till polisen. Samma sak i Japan där krogbranchen är totalt maffiadominerad och man naturligtvis vill få kroggästerna att spendera så mycket pengar som möjligt inne på själva krogen. Entreprenörer som försöker råna folk ute på gatan blir omhändertagna inom några minuter.

  För övrigt väntar jag med spänning på en bloggkommentar till gårdagens lilla sensation:
  www.dn.se/sverige/militara-kartor-pa-natet-avslojar-hemliga-anlaggningar/

  SvaraRadera
 3. Du sjunger alltmer med änglarna...
  Må vara att skjutningarna gått ner i Malmö - tack vare corona och Rimfrost - men totalt sett är operation Rimfrost ju ett fiasko! När resurser lagts på Malmö har skjutningar och mord bara ökat nationellt. Mellan januari och april 2020 skedde 99 gängskjutningar då 15 personer dödades, att jämföra med 81 skjutningar och 15 mord under 2019.
  Jag rekommenderar läsning av färska rapporten "Hur kan polisen tackla gängskjutningarna" av forskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet där det konstateras att polisens största problem är analysförmågan på chefsnivå och att operation Rimfrost å det grövsta skönmålas. Med benäget bistånd uppenbarligen...
  Men för all del; heja polisen - i mina hemtrakter kommer de inte ens vid pågående inbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tittade inte ens på graferna? Skjutningarna gick ner redan innan pandemin.

   Radera
  2. Nej, det gjorde jag inte. Corona är inte heller huvudförklaringen till minskningen men man tycker ju att pandemin borde trycka ner aktiviteten. Förutom polisen storsatsning kan det dock finnas andra påverkande faktorer som avslutat gängkrig, acceptans av maffiastrukturer mm. Min poäng är dock att det här är ett nationellt problem och jag är skeptisk till de långvariga effekterna även i Malmö.

   Radera
  3. Det är alltså för jävligt i alla fall. Även när skjutningarna går nedåt är det för jävligt.

   Hoppas du är nöjd och glad med ditt liv i övrigt.

   Radera
  4. Men intressant att det nu heter "nationellt problem" när det förr hette "invandringens fel i Malmö, se på resten av landet som klarat sig".

   Radera
  5. Jo då, det knallar men ska man åtgärda ett verkligt och stort problem så duger inte cherry picking av positiva resultat. Anekdotisk bevisföring, någon? Och invandringen har jag inte ens berört.

   Radera
  6. Polisen gör ett bra jobb. Problemet är att de som polisen plockar in släpps ut igen lite väl enkelt - och det är ett politiskt problem. Förespråkar bloggarjävlen sprängningar? Eller varför kan man inte tycka att det är för jävligt med sprängningar även om det var färre än en annan gång? Allt över 0 sprängningar och 0 skjutningar är för jävligt.
   Och nej, politikerna sitter inte på händerna. De pekar på varandra.

   Radera
 4. Alltid bra att fokusera på det positiva. Malmö är ett bra exempel. Tyvärr så har ju utvecklingen i landet i övrigt gått åt rakt motsatt håll. I stockholm har ju antal skjutningar ökat från 75 till 131 från 2019 till 2020 (jan-okt). Kanske beroende på att resurser flyttats till Malmö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad man skyller på i Stockholm. I Malmö hette det ju att det var invandringens fel, så jag antar att det är något annat i det fina och vita Stockholm.

   Radera
  2. I Stockholm skyller vi på Göteborgarna. En massa Glenns som kommer hit och lever rövare på Sergels Torg

   Radera
  3. Fina sthlm ?
   Hahaha...

   Radera
  4. Kan ju tillägga att vi flyttade från sthlm pga otryggheten.

   Radera
  5. 85% av gängmedlemmarna har utländsk bakgrund och 50% är födda utomlands.

   I Göteborg minskade skjutningarna pga vapenvila mellan de kriminella.

   I Tyskland skjuter gängen mindre för att de inser det är dåligt för affärerna.

   https://www.economist.com/europe/2020/11/28/why-sweden-struggles-to-curb-gang-violence

   Radera
  6. Uppklarade mord i kriminell miljö i Malmö har varierat mellan 11-30% senaste 9 åren beroende på tidsperiod. De fyra senaste åren bara 11%.

   Detta antyder att de kriminella har bytt taktik eller kanske lämnat det brottsliga bakom sig, eller att beslagtagning av vapen har en effekt?

   https://sverigesradio.se/artikel/7327513

   Radera
 5. Taxikriget är väl över, men visst poliser jättebra jobbat. Precis som att skjutningarna nu kommer minska i Stockholm då det ej längre är gängkrig mellan Shottaz och Dödspatrullen.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt att det blir bättre i Malmö! Dock, har vänner i området, de känner inte att tryggheten ökat och att göra en utflykt till några av de s.k. ”utanförsskapsområdena” gör de inte utan låsta bildörrar (en bra idé var man en kör iofs) egentligen inga utflykter ändå, men det är nog bara anektodiskt. Däremot funderar jag lite på varför fokusera på enskilda polisområden? Hela landet och dess brottslighet är väl det viktiga? Gör man kraftinsatser specifikt blir ju annat och andra områden påverkade. Senast idag fick vi reda på att antalet skjutningar tom nov-20 är fler än hela 2019 tex. Precis som med ekonomiska insatser, något annat får stå tillbaka, eftersom resurserna inte är outtömliga (Prioriteringar!).
  All credd dock till det stora flertalet i vår poliskår som kämpar på med bristande resurser och många ggr oförstående politiker. Att någon jobbar kvar efter den tidigare rikspolischefens eminenta insats är bara det värt en medalj och löneförhöjning.

  SvaraRadera
 7. Skjutnignar och sprängningar har gått ned med 70% till 80% på tre år.
  Borde betyda att det var 3 till 4 gånger fler sådan brott för tre år sen.

  Kan man då tycka att det var helt åt helvete för många sådana brott 2017 utan att vara en "för jävlig i alla fall" person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte inte! 320 skjutningar 2017, hittills i år 339. Har kanske inte rätt underlag men visa mig gärna.

   Radera
  2. OBS! Jag fokuserar på Sverige som helhet. Att lyfta ut enskilda områden gör inte landet totalt bättre!

   Radera
 8. "Sprängningar" är sådant som Skanska och NCC sysslar med i samband med byggen. Eller avses "bombattentat"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lär dig nyspråket om du vill undvika en dissidentstämpel i pannan. Sprängning = bombattentat, skjutning = dödsskjutning, problem = utmaning, kriminell = utsatt, etc.

   Radera
  2. Dom kan döpa om negativa saker bäst dom vill, dom nya orden blir snabbt hånade och minst lika negativa som tidigare ord.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Även de kriminella har väl flyttat från Malöm till en av de lugnare kommunerna utanför? :D

  SvaraRadera