Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-12-28 14:25

Skillnader i dödlighet per capita under pandemin mellan regionerna - värst i Stockholm - flera har lägre dödlighet än normalt

Det är stora skillnader inom landet på förändringen i dödlighet per capita under den pågående coronapandemin. Flera regioner har kraftigt sänkt dödlighet 2020 jämfört med snittet 2015 - 2019, men värst är det i Stockholm vilket väcker frågan om inte större delen av det så kallade katastroflandet Sverige kan hänföras till stockholmarnas sportlov och den smitta de drog hem då. Stockholm drar resten av landet i smutsen och pandemin halveras om man tar bort påverkan som utbrottet i huvudstaden har på statistiken.
Drar Sverige i smutsen statistiskt sett
Dödligheten per capita i riket har stigit från 814 per 100 000 invånare i januari - november i snitt under åren 2015 - 2019 till 834 per 100 000 invånare år 2020. En förändring med 20 personer per 100 000 invånare.

Dödligheten per capita varierar normalt inom landet, där Norrlandslänen har betydligt högre dödlighet, antagligen på grund av äldre befolkning, medan universitetslänen har lägre dödlighet, antagligen på grund av motsatsen med yngre befolkning. Västernorrland har högst med ett snitt på 1053 döda per 100 000 invånare månaderna januari - november åren 2015 - 2019, medan Stockholm har lägst med 623 per 100 000 invånare. Detta är snitt är alltså per år, för att man ska kunna jämföra med 2020.

För att titta på hur coronapandemin påverkat tittar vi därför på förändringen i dödlighet per 100 000 invånare 2020 jämfört med snittet för 2015 - 2019. Graf för detta hittar ni nedan. Datat kommer från SCB:s Excel-ark flik 11, som hittas här.
Ändring antal döda per 1000 invånare 2020 jämfört med snittet 2015 - 2019 januari - november. Data: SCB

I riket har dödligheten januari - november 2020 stigit med 20 personer per 100 000 invånare jämfört med samma månader 2015 - 2019. Från och med nu kommer bara årtal nämnas, men avser alltså januari - november.

Flera regioner har fått minskad dödlighet, där Västerbottens län sticker ut i särklass. Antagligen beror detta på rekommendationer och restriktioner, kombinerat med låg smittspridning, vilket gett positiv effekt totalt sett.

Elva av rikets tjugoen län/regioner har en ökning (eller minskning) som är lägre än rikssnittet på 20. De som drabbats allra hårdast är Norrbottens län och Stockholms län. Det senare trots att man alltså normalt har lägst dödlighet per capita i Stockholm.

Kom också ihåg att Stockholms län är landets folkrikaste län med nästan en fjärdedel av landets befolkning, och totalt sett påverkar överdödligheten i Stockholm rejält för utfallet för svensk del. 

Justerar man överdödligheten per 100 000 invånare utifrån antalet personer som den första november bodde i respektive län och tar bort Stockholm blir överdödligheten nämligen istället endast 9 personer per 100 000 invånare för 2020 jämfört med 2015 - 2019. Eller om man så vill lite drygt 900 döda netto, i kontrast mot snart 9 000 döda i Covid-19. Tar man bort effekten av dödsfallen i Stockholm så halveras alltså påverkan av pandemin för katastroflandet Sverige. I praktiken är det Stockholm som drar Sverige i smutsen.

Det går att lägga hypotesen att i princip hela skränandet om katastroflandet Sverige handlar om effekten av Stockholm, och då att regionen fick en så dålig start när DN-tåget och sportlovsstockholmarna i Alperna drog hem pandemin. Kanske hade den enda åtgärden Sverige behövt vidta varit att isolera Stockholm och bygga den där muren med klösmärkena på insidan? Eller för statistikens skull delat riket i två - ett Storfurstendömet Stockholm och ett Fria Konungariket Sverige.

Man kan också fråga sig varför resten av landet och dess företag och skattebetalare skulle drabbas av hårda restriktioner i våras, när problemet framför allt stavades Stockholm? Fast det är klart - rikspolitiken är koncentrerad till Stockholm och handlar om Stockholm, den sk varför tar du inte tunnelbanan istället-politiken.

Som en kontrast har landets tredje folkrikaste län Skåne en underdödlighet i år. Skulle Sverige vara som Skåne skulle vi kanske vara bäst i världen och klarat pandemin bättre än någon annan, men Skåne stängdes och stängs ner för det, tack vare stockholmarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. "Drar Sverige i smutsen statistiskt sett"

  Men drar upp Sveriges BNP. Som sagt, allt handlar om kreativ fusk... jag menar statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt att dra upp BNP när alla huvudkontor gör att BNP redovisas som Stockholm fast allt jobb sker någon annanstans. Och när alla statliga skattepengar och all ränta i landet hamnar i Stockholm.

   Se t ex hur Stockholm redovisas som störst på industriexport pga huvudkontoren.

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/scbs-exportstatistik-overdriver.html

   Radera
  2. Stockholmarna följde bara direktiv/rekommendationer från FHM mfl. Hade stat/myndigheter avrått från resor till drabbade regioner och/eller satt hemkommande resenärer i karantän så hade sannolikt smittspridning och dödstalen i Stockholm varit betydligt lägre. Att lägga ansvaret på enskilda grupper av medborgarna är ett mycket märkligt agerande av bloggaren. Är det måhända någon slags damaged controll, nu när det är svårt att fortsätta hävda att Sveriges "strategi" är överlägsen alla andras?

   Radera
  3. Nu måste jag ha missat något Rickard. När gjorde bloggarjäveln det?

   Radera
  4. Redan i December var corona närvarande i Turin och Milano i så stor omfattning att man kan se det i prover från avloppsvattnet, även från Paris finns konstaterade fall från December, sportlovets skidåkare har fått en överdriven roll i det så kallade svenska misslyckandet.

   Misslyckandet var i mina ögon beredskapen i hemtjänst och äldreboenden, eller snarare avsaknaden av beredskap.

   Radera
  5. Källa på det eller har du fått det från Kinas propaganda?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Var inte så lat bloggare. du kan googla.

   https://www.thelocal.it/20201117/coronavirus-was-spreading-in-italy-as-far-back-as-september-2019-researchers-claim

   Radera
  8. @stefanhsinger
   Man kan uppenbarligen tolka texten på olika sätt

   "väcker frågan om inte större delen av det så kallade katastroflandet Sverige kan hänföras till stockholmarnas sportlov och den smitta de drog hem då. "
   Kan tolkas som att sportlovsfirande stockholmare låg bakom smittspridningen i våras, och att det egentligen inte är så illa i Sverige som helhet. Men det går som sagt säkert att göra en annan tolkning .

   Skulle dock vara intressant att se en kommentar från bloggen om fördelningen av vaccin i landet. Har jag förstått det hela rätt så har alla regioner blivit tilldelade lika många doser oavsett hur hårt dom drabbats eller hur stor befolkningen i regionen är.

   Radera
  9. Det var väl den första sändningen som fördelades lika över hela landet, då det var mest en symbolhandling. Självklart kommer Stockholmsregionen få mer doser totalt än t.ex Kiruna.

   Radera
  10. Rickard: Jag undrade alltså när bloggarjäveln har skrivit att Sveriges strategi är överlägsen alla andras, vilket du påstår att han har gjort.

   Radera
 2. När man påpekar att Covid-dödligheten i Sverige ligger nära EU-snittet, brukar alltid folk säga att Sverige är mycket mindre tätbefolkat än resten av Europa och bara kan jämföras med Norge och Finland. Men Stockholm är lika tätbefolkat som andra mellanstora städer i Europa, och kan förväntas ha liknande många dödsfall. Speciellt om man jämför med andra europeiska städer med liknande etnisk mix.

  Om man tar hänsyn till befolkningstäthet verkar Norrbotten ligga verkligt illa till. Folktomt och många corona-döda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LKAB hyrde in 800 arbetare från Spanien och Portugal vid underhållsstoppet i sina anrikningsverk i våras. Kontrollen var väl sisådär obefintlig från den statliga gruvjättens sida vid den tiden. Plötsligt var hela malmfälten en enda stor coronahärd

   Radera
 3. Och ingen är väl oftare än Norrbottningen i Stockholm? Eller varför så höga siffror? Närhet till Finland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kom in på flera äldreboenden tidigt innan det fanns bra testkapacitet. Och med bara 250 000 invånare slår varje fall hårt i statistiken

   Radera
 4. Tio av rikets elva län/regioner?
  Du har 20 regioner i diagrammet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du får läsa inlägget en gång till, lite mer noggrant denna gång.

   Radera
  2. Jag har åtgärdat skriv- och diagramfelet tack vare Magnus påtalande.

   Radera
  3. Ok! Ber om ursäkt till Magnus då. :)

   Radera
 5. Tio av rikets elva län/regioner?
  Du har 20 regioner i diagrammet.

  SvaraRadera
 6. Konungariket Stockholm och fria republiken Sverige, tack!

  SvaraRadera
 7. Konungariket Stockholm och fria republiken Sverige, tack!

  SvaraRadera
 8. Konungariket Stockholm och fria republiken Sverige, tack!

  SvaraRadera
 9. Skåne tar väl in ganska mycket nu och är inom en snar framtid förbi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nops. Skåne har INGEN "överdödlighet" alls under hela 2020. Inte ett jack i kurvan.

   Radera
 10. Hur ser statistiken ut mellan svenskfödda och utlandsfödda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Careful now..! Såna frågor brukar öppna alla helvetets portar samtidigt.

   Radera
  2. Tar man flik 9a i arket som hänvisas till i postningen och ackumulerar över året så är den relativa överdödligheten (årets jämfört med 2015--2019) tom. Vecka 49 (antag två veckor för rapportering) ca 4% för svenskfödda och 18% för utlandsfödda, eller i siffror 2900 svenskfödda och 1200 utlandsfödda.

   Så, som så ofta är det medelklassen som oroar sig och "underklassen" som avlider.

   En lite äldre nyhet om hälsoläget i olika yrken.
   https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/studie-ingenjorer-har-battre-halsa-an-andra-hogutbildade-7005418

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Just nu handlar "överdödligheten" jämfört med medelvärden sen 2015 om ca 4-5000 personer som dött i förtid varav 80-90% av dödsfallen inträffade i Region Stockholm under Mar-Maj 2020.

  Det är först de senaste veckorna som jag insett att de där "400 sportlovsresenärerna" som kom hem från alperna reste med det tåg som Sveriges Malligaste Dagstidning ordnat. Konstigt att det inte pratats mer om detta. Antagligen var viktiga delar av "kultureliten" med på tåget.

  En biljett kunde kosta upp mot 80 papp. Först skulle de till Karnevalen i Venedig men den blev inställd under resans gång så man valde ändå att fullfölja programmet men utan just Venedig.

  (För övrigt var Karnevaler i Venedig under 16-1700-talen mycket berömda "superspridar-events" för just veneriska sjukdomar.)

  En viss chefredaktör borde ikläda sig en mycket ödmjuk attityd med tanke på allt detta (ja Peter, det är dig jag pratar om..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett 50-80-tal av DN-tågets resenärer fortsatte hela vägen till Venedig. Men ja, DN:s skränande kring pandemin låter lite illa, när de var starkt bidragande till att dra hem den till Stockholm. Don't mention the DN-tåget.

   Radera
 13. Nu verkar inte smittan från Italien ha fått fäste utan undersökningar av virusets arvsmassa indikerar att smittan har kommit till Sverige i flera omgångar och från flera länder i Europa samt USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar ingen roll - munskydd och ödmjukhet skulle ändå vara mycket klädsamt för Wolodarski.

   Radera
  2. Jag är ytterst nyfiken på uppgifterna om olika gensekvenser och när de identifierats. Har inte hittat någon vettig länk själv. Mycket tacksam för tips!

   Radera
  3. Jag hittade uppgifterna på FHM:s hemsida https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/covid-19-kom-till-sverige-fran-flera-lander/

   Radera
  4. Tack Martin - skall läsa noga.

   Radera
  5. Intressant läsning. Skummade bara snabbt igenom, men det verkar som man gjorde ett bra jobb med att isolera alp-resenärerna samtidigt som man bommade totalt med smittspridare som kom från flera andra håll.

   Rapporterna är ett halvt år gamla, men jag hade inte sett detta tidigare. Kanske de drunknade i allt brus samtidigt som man inte följde med så nog under sommaren.

   Radera
 14. Min teori är att kombinationen sportlovsfirare + Mello + tunnelbana gjorde att smittan slog rot. Smittspridningen i Orten tror jag kommer från sportlovsfirare (och kanske de som evakuerades från Wuhan?) tog taxi hem från Arlanda.

  SvaraRadera
 15. Ska bli intressant att se i vilken omfattning storstadsregionerna kommer lida av brain drain post Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt skulle de drabbas av brain drain?

   Radera
 16. Men är det inte så i alla länder, att den största spridningen skett i de stora städerna? Om man ska isolera Stockholms statistik från restan av landet och sen jämföra med ett annat land (ex. Finland) så borde man väl göra samma i det landet, dvs. exkludera det landets största stad också. Hur skulle en sån jämförelse se ut då?

  SvaraRadera