Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-18

Rekryterna på K 3 känner inte igen sig i SVT:s reportage - säger emot i brev till arméchefen

Närmare 200 rekryter ("värnpliktiga") vid Livskvadron på K 3 Livregementets husarer skriver i ett brev till arméchefen Engelbrektsson att de inte upplevt det som beskrivs i SVT:s omtalade reportage om den värnpliktiga utbildningen på Karlsborg.
Baskerprov på K3

Texten finns publicerad på arméns officiella FB-konto och har skrivits under av närmare 200 rekryter. Texten återges nedan, bloggens fetstil.
"SVT gav nyligen ut ett reportage där det påstås att rekryter under GU-året 19/20 drabbats av missförhållanden såsom våld, mobbning, sexism. Dessa påståenden och uttalanden skall självfallet respekteras och utredas, men vi vill ge lite perspektiv på hur vi rekryter under pågående GU-året 20/21 har upplevt befälen på K 3 samt deras pedagogik.

Jägarutbildningen ställer tämligen höga krav på samtliga involverade. Befälen förväntas vara skickliga föregångsmän och rekryterna förväntas leva upp till diverse krav som ställs. Med utbildningen följer också en hel del påfrestningar i form av tunga marscher, trötthet, kyla et cetera. Upplevelserna samt reaktionerna av dessa fysiska och psykiska påfrestningar varierar naturligtvis, vilket bör respekteras. Men uppgiften måste lösas och den är densamma för alla.

Vi har aldrig upplevt att våra befäl gör någonting i syfte att bryta ned oss för att sedan bygga upp oss. De saker vi upplevt som onödiga och jobbiga under de första veckorna ses idag som självklarheter. Allt ifrån tidspassningsövningarna, som nu är avgörande för att anfallet ska kunna börja i tid, till att hålla rättningen så att man ej beskjuter sina kamrater i stridens hetta. 

Bemötandet sedan inryck har också varit oerhört bra då samtliga befäl upplevs som kompetenta, jordnära och drivna. Artikeln i fråga chockade således många av oss då vi har upplevt raka motsatsen till den miljö som skildras i artikeln. Många rekryter blev rentav upprörda eftersom vi upplever att våra befäl verkligen brinner för det de gör, och en artikel som denna förminskar dem något enormt i allmänhetens ögon. 

Avslutningsvis så vill vi säga att förtroendet och respekten mellan rekryter och befäl under rådande GU är mycket hög. I princip samtliga rekryter är ytterst nöjda med den utbildningen vi hittills mottagit under dessa svåra tider, som i sin tur ställt extra höga krav på både befäl och rekryter. 

Med vänliga hälsningar,
Rekryterna på Livskvadron, K 3"

Så var det med den saken. Brevet torde vara offentlig handling i egenskap av inkommen skrift till myndigheten.

Kommer detta då få samma spridning som SVT:s reportage? Antagligen inte, eftersom det inte ligger i linje med SVT:s narrativ och uppdrag. SVT har i alla fall inte uppmärksammat det hela, och har inte gått ut med det lika brett som det tidigare reportaget. I själva verket inte alls ser det ut som. Kolla aldrig en bra story.

45 kommentarer:

 1. Bra skrivet och bra gjort av rekryterna.

  Återigen visar journalistiken (även den skattefinansierade) hur den totalt misslyckas med att föra fram objektiva nyheter för att istället föra fram journalistens personliga underliggande åsikter. Enstaka personers åsikter eller enstaka händelser får alldeles för stort utrymme och får på något sätt ge ske av en slags allmän sanning av att problemen är strukturella och återkommande, vilket det inte alls behöver vara.

  Tror tyvärr inte att ovan brev ens kommer kommenteras av SVT. Nyheten är redan "gammal" och den skada de var ute efter att åsamka är redan gjord. Att kommentera ovan skulle dessutom bara framhäva deras egna bristande kompetens när det gäller att föra fram objektiva nyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvarsbeslutet är nu klubbat, med sina fel och brister. Fokusförflyttningen till K 3 gjorde sitt jobb med att rikta om uppmärksamheten.

   Radera
  2. Helt stört reportage av SVT. Man kan undra om reporten helst vill bli försvarad av lönnfeta hipsters med snirkelmustach, och latte i camelbacken. Men framförallt kan man undra över tajmingen på reportaget. Ett försök att motverka höjd försvarsbudget? Och på vems initiativ isåfall? Egen agenda från aktivistisk reporter, eller är det värre än så?

   Radera
  3. Expressen har ett antal artiklar denna veckabom bidragsfusk och IS, ett allvarligt problem. Sök på SVT efter denna nyhet, väldigt svår att hitta. Ett samarbetsparti till regeringen har flera politiker med en problematisk syn på viss typ av brottslighet, allvarligt då det är olagligt och dessutom en säkerhetsrisk då det kan användas för utpressning, finns den på SvT? Verkar som alla poltikiskt laddade ämnen undviks men det kanske råder julefrid hos grävande journalister.

   Radera
  4. Allt det finns på SVT. Du kanske inte ska lita på rassemedia.

   Radera
  5. Jag gjorde faktiskt en sökning själv innan jag skrev inlägget och hittade inget. Räknas Expressen som vinklat rassemedia?

   Radera
  6. Avsåg att rassemedias läsare brukar hävda att saker inte står på SVT eller SR, när det visst gör det.

   Radera
  7. T ex skrev SVT redan 2017 om att hundratals terrorresenärer får svenska bidrag. Och de skriver om centerpartisterna som har sambos med olagliga sexuella preferenser.

   Radera
  8. Man skrev också så sent som igår om att terrorister fick bidrag. Vet inte hur du gör för att googla, men googla på "site:svt.se bidrag is"

   Radera
  9. Jag syftar på de händelser som varit denna vecka främst. Det är inte så att det blir ett korståg mot ansvarig minister, debattprogram med krav på förändringar utan de skvalpar långt ner för att snart glömmas bort

   https://www.expressen.se/gt/45-is-resenarer-forsorjdes-av-svenska-bidrag/
   https://www.expressen.se/gt/is-terrorister-lurade-csn-beviljades-bidrag-fran-syrien/

   Hur som helst så tycker vi olika här och det lär vi inte ändra på heller.

   Radera
  10. Som sagt, SVT har skrivit om det. Jag länkar som bekant dock inte. Vad du tycker är väl skit samma, verkligheten bryr sig inte om dina känslor. Vill du leva i en värld där SVT inte skrivit om det denna veckan så får du förstås göra det, påstå bara inte att du lever i verkligheten.

   Radera
  11. Egentligen träffar du ju huvudet på spiken här Cornu, väldigt mycket står rakt av i "motsatsen till rassemedia" dvs media som vår politiska adel föredrar att tala med, som de håller med och för att varandes talandes Sant till Folket.

   Radera
 2. Med vänner som (S)(V)t behövs inga fiender. Är de dessa som i händelse av kris eller krig ska ge oss korrekt och opartisk information?

  SvaraRadera
 3. FM speglar bara samhället i stort, klart det finns Officerare med dragning åt mindre lämpliga beteende och inte lever upp till Försvarsmaktens värdegrund. Om K3 är överrepresenterat?, kanske det. Ett som är säkert är att det är en stor skillnad mellan olika förbands kultur.

  SvaraRadera
 4. Tragiskt att folket fortfarande är för en så stor budget för SVT som vi tvingas betala för. Den borde bantas med 95%, endast absolut nödvändigaste nyheterna bör finnas kvar. Eventuellt enbart radio samt en hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte med. SVT fyller hål där kommersiell TV inte lägger några pengar. Sen kan SVT's budget diskuteras, det är jag med på. Jag röstar borgerligt för övrigt.

   Radera
  2. Håller inte heller med, tyvärr så haglar många negativa uttalanden om Svensk riksmedia och det blir lätt dagisnivå. Riksmedia som är skattefinansierade fyller en viktig demokratisk funktion som inte kommersiell media kan garantera. Det kan mycket väl vara så att riksmedia har en högre andel anställda än riksgenomsnitt som röstar vänster, men ser inte problemet med det.

   Radera
 5. Typexempel på agendasättande journalistik

  SvaraRadera
 6. SVT har ju en förmåga att alltid när de skall intervjua "mannen på gatan" så är det någon som är aktiv kommunist eller miljöpartist. Deras egna vänner helt enkelt.
  Jag tycker alltid jag ser en agenda i all information de sprider det är svårt att lita på något från det hållet.
  Jag förespråkar en nedläggning av SVT. Det går inte att rädda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror också kanske på att människor jobbar hemifrån eller är på sin arbetsplats och endast A-laget är på plats utanför Systemet.

   Radera
  2. Det har pågått väldigt väldigt länge, googla på det om du vill. Det finns flera organisationer som outar SVT när de "råkar" välja sina kompisar för vänsteråsikter. Russia Today sköter det snyggare än SVT.

   Radera
 7. Lägg ner SVT. Flytta pengarna till FM. De journalister som blir av med jobben kan erbjudas nya anställningar som soldater ute på regementena, enligt Försvarsmaktens lönestruktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte skattebetalarna få tillbaka sina pengar istället?

   Radera
  2. Vad ska du köpa för pengarna om du får säg 20000 kr tillbaka nu extra som lite tröst för alla SVT du mer eller mindre fått betala för på alla möjliga sätt?

   Radera
 8. Det är ju stor skillnad på människorna som rycker in tillsammans och bara för att några upplever det som kanon, betyder ju inte att andra har haft en besvärlig tid.

  Under min tid som jägare på K3 var det ett befäl som inte borde ha jobbat i någon form av kontakt med andra människor. Detta var längesen. Annars var de flesta helt okej till bra.

  Om vi applicerat frågeställningen från idag på dåtiden så hade det lätt tickat de boxarna som jag läste i kritiken.. men som sagt en annan tid och man har anledning att tro att det borde ha gått framåt sen dess. Och de flesta tyckte nog det var bra redan då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag sade tidigare i ämnet erfarenhet, från 80-talets K4, no problemas, alls. Visst, några föll ifrån pga psykiska problem, andra hade fysiska problem. Hade en kollega på luckan som hade ett knä som vek sig när han bar tung packning, fick suga ut mer än en liter blod ur knäet när det vek sig. Man undrar hur de tänkte.

   Dåtiden var rätt annorlunda. Jag minns när jag fått en metallflisa i ögat av min sängrannes säng ovanför. En droppe i ögat och sen skrapade doktorn bort den med en skalpell. Titta på lampan sa han...

   På den tiden, första generationen på K4 i Arvidsjaur plockade man in både kreti och pleti. Det handlade mer om image för att fylla sin kvot än att utbilda. Nåväl, kan säga att jag trots allt fick en gedigen utbildning, men kanske inte som avsetts.

   På den tiden kunde man tuta i beväringarna nästan vad som helst. Vid ett tillfälle väcktes vi mitt i natten och beordrade till full stridsmundering, för nu var det på riktigt. Vi skulle försvara regementet mot anfallande ryska styrkor, och utplacerades för detta.

   Framåt småtimmarna gjorde vi vapenvård och gick till sängs. Alla insåg att vi blivit lurade. Så gjorde man förr i tiden. Personligen gick jag all in och var beredd på att verkligen döda.

   Radera
  2. Kommer ihåg hur kapten Tamas (Thomas) från främlingslegionen gav oss lektioner i närstrid med kniv. Ja, hur slåss man mot dinosaurier? Man väntar tills de dött ut, hur svårt kan det va?

   Dock, det jag kommer ihåg är att skära av luftstrupen under adamsäpplet med ett välriktat stick. Sen kan offret inte låta så mycket.

   Mycket träning att ta ut vakter etc tyst, lite som ett videospel.

   Radera
 9. Hur stor genomslagskraft har SVT egentligen, hos oss äldre så är det många som vill titta på SVT:s nyheter på kvällen medans yngre knappast tittar på nyheter eller dokumentärer från SVT.

  SvaraRadera
 10. Verkligheten ligger alltid nånstans mittemellan. Har bara träffat trevliga och kompetenta befäl och instruktörer från K3 jag också. Bl.a. förre CK3 var en riktig föregångsman, som till och med tog sig tid att närvara på hemvärnsövningar för hv-förband som var underställda OrgE K3.
  Men precis som i all verksamhet där det finns en stor maktobalans kommer någon att missbruka sin ställning och göra saker som inte är "värdegrundskompatibla" mot den som är i beroendeställning i stunder när man tror man kommer undan med det. Typ ensam med rekryter i skogen. Det vore konstigt om saker som förekommer på andra regementen inte förekommer på K3. Det finns en viss "miltärjargong" som för några få slår över till mer än "locker room talk". Bara att vara ärlig med det och rensa ut dem där det kommer fram.

  SvaraRadera
 11. Sen är det ju så att när det varit sådär "Krig" på riktigt så har det funkat bäst med lite andra karaktärsdrag än de som uppskattas i sällskapslivet. Den av de stridande som är mest brutal sätter ribban och då är det bara för alla att anpassa sig. Jag har läst vittnesmål från några amerikaner som återvände från Europa på slutet av 1940-talet och flera var traumatiserade av att ha deltagit i grova krigsbrott. Av vittnesmålen att döma så var Röda Armen betydligt värre och det finns många skildringar av tyska kvinnor som dränker sina barn i brunnar och diken för att skona dem från Röda Armens brutalitet under våren -45.

  Om vi vill ha en krigsmakt som är värd att ta på allvar så får vi acceptera att den använder ett delvis annat språkbruk än det övriga samhället. Krig är inte speciellt vackert, så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan nog lita på att livhusarerna kommer svina i anfallsmålet. Men inte med den svenska civilbefolkningen.

   Radera
  2. Förbannat svårt ämne. För ca 15 år sen, runt när Band of Brothers gick så kom det flera andra såna där förstahandsvittnen från USA. Kanske researchen runt BoB och uppmärksamheten fick fram dem. Jag måste citera ur minnet men någon berättade hur det hade kommit ett speciellt dödsförakt ur vetskapen om att man aldrig skulle kunna fungera i ett vanligt samhälle igen. "När man har sett det vi har sett och gjort det vi har gjort så finns det ingen väg tillbaka - det är bäst för alla om vi blir kvar på slagfältet".

   Radera
  3. Jag tänker ibland på han i BoB som ledde ett anfall mot 88'or i någon träddunge. Han sa något i stil med att han såg det som att han redan var död och då behövde han inte vara rädd (eller något sånt).

   Radera
 12. Ja, man undrar hur mycket den där snubben som grät på bussen fick i ersättning av reportern från SVT Götlaborg som på det här sättet försöker slå sig fram inom hierarkin.
  Och hur man från redaktionens sida toppar med stora rubriker nästintill subversiv påverkan i syfte att ställa till stor oreda.
  Men om jag inte minns helt fel så var det en riksdagsledamot som nämnde det hela i debatten den 14/12.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Är inte Det Goda Samhället en sk tankesmedja åt svärjisarna?

   Radera
  3. Dvs hopplöst vinklat och i princip foliehattar?

   Radera
  4. Tar bort inlägget pga länk till svärjissajt.

   Radera
  5. Du är illa underrättad, Cornu.

   Radera
  6. Sorry - såg inte det...

   Radera
 14. Skulle vi hamna i väpnad konflikt med Ryssland så behöver de fientliga soldaterna i alla fall inte försöka ta TV-huset. Den kåken är så full av rödvinsvänster och övervintrade 68-or att en eventuell fiende gör klokt i att låta dem jobba på som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du funderat på om du ibland kanske överdriver lite. Observera att jag säger inte att du har fel, jag är en medbroder med en helt egen mage som gör det mesta av mitt tänkande, ivrigt påhejat av oräkneliga bakterier i min mage.

   Tycker att intelligensen hos bakterier är lite underskattad, om du undrar.

   Radera
 15. Jag bedömer det som löjligt att detta mediacase skall generera frågan om allt från svt är bra/lägg ned dem. Det intressanta är timing för detta reportage relaterat budgetbeslut. Samt eventuellt: vem vill att färre kvalificerade rekryter söker dit?

  SvaraRadera