Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-13

Region Stockholm och Stockholms kommun prioriterar: Startar filmbolag - dubblar anslagen till filmproduktion

Den av Moderaterna ledda Region Stockholm och den av Moderaterna ledda Stockholms stad startar ett filmbolag mitt i coronakrisen, istället för att prioritera kärnverksamheten sjukvård för regionen och omsorg för kommunen. Man dubblar de medel man tidigare gett till filmproduktion.
Istället för pengar till Södersjukhuset dubblar man filmbudgeten
Moderaterna visar alltså sina prioriteringar i coronapandemin i Stockholm och det är inte vård och omsorg, utan filmproduktion, som ska få dubbla anslag att investera i de i Sverige generellt olönsamma filmproduktionerna.

Det nya bolaget Film Stockholm ska dra igång sin verksamhet i februari.

Någon brist på pengar verkar alltså inte finnas i Moderaternas Region Stockholm, bara brist på pengar till sjukvård. Det samma kan sägas om Stockholms stad, men om äldreomsorgen nu under pandemin.

Varför inte Moderaterna kan låta marknadskrafterna ta hand om filmproduktion och istället fokusera skattemedlen till de offentliga kärnuppgifterna vård och omsorg lämnas som en övning till gänget bakom Nya Karolinska.

Mer information hittas här och någon annan - dvs du som stockholmare - betalar. Passande nog får regionerna och kommunerna extra anslag från staten för att hantera coronapandemin, men verkar alltså därmed få pengar över till film.

24 kommentarer:

 1. Det finns bara ett sätt att se till att politiker inte slösar pengar, ökar kostnader och får för sig att leka företagare. Se till att de har så lite pengar som möjligt att röra sig med.

  SvaraRadera
 2. Fick precis sms av frugan, som jobbar på ett av de stora sjukhusen i sthlm att det var kaos där och att hon måste jobba över...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon gör en stor insats och regionerna har inte brist på pengar utan det är personal som inte går att få fram för det finns inga mer utbildade att tillgå.

   Radera
  2. Jobbar inte många i Norge? Högre lön och bättre arbetsförhållanden är ju tips från coachen om man vill rekrytera personal..

   Radera
 3. Offtopic:Vattenfall vill bygga kärnkraft i estland

  https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-bygger-nya-karnkraftverk-i-estland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju utmärkt. Så har man ju nära till Litauen, där man kan ju starta upp Ignalina igen.

   Radera
 4. Tjafs. Principiellt riktigt att de dubblerar från tidigare nivå. Till 15miljoner. 15 miljoner räcker inte till en enda rimligt finansierad långfilm. Så stödinsatsen är fortsatt väldigt låg från region Sthlm och kommunen. VG regionen lägger mångdubbelt mer till Film i väst...

  Rätt beslut att ta just nu i pandemitider? Givetvis inte. Men vi pratar en höjning i nivå av en eller ett par SL bussar som total årlig kostnad.

  Storm i ett vattenglas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom och tänka på Reinfeldt och hans låga nivå argument.
   Är det bara en höjning till 15 miljoner? En skitsumma med andra ord räcker till 2500 par stödstrumpor(Japp de kostar 6000kr).
   Nej det är klart att 15 miljoner är 15 miljoner för mycket. Om det inte räcker till en film så finns det ingen mening med utgiften.
   Troligen är det någon oanställningsbar som ska ha jobb

   Radera
 5. Film i väst har en budget på ca 100miljoner/år. Varav det mesta är skattepengar.

  SvaraRadera
 6. Det har aldrig varit brist på pengar som har varit problemet. Det finns pengar i överflöd det som brister är något helt annat.

  Precis som i det forna östblocket. Pengar var aldrig problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är det inte, helt sant. Jag har åkt runt ett varv igen nu, det är heelt bizzart.

   Radera
 7. Länken fungerar inte?

  SvaraRadera
 8. Var det inte väldigt synd om alla kulturarbetare som saknar jobb/inkomst p.g.a. restriktionerna? Nu är det fel att ge stöd till kultursektorn för att stödet kommer från högern. Antar att kultursektorn inte står högt i kurs hos vänstern.

  SvaraRadera
 9. Senaste listan på skattepengdiare. Intressant att även högersajter som Exakt24 och Nya Tider låter sig köpas. Kanske även de blir lite snällare mot regimen, nu när de lever på bidrag?

  https://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/har-ar-medierna-som-far-redaktionsstod/

  SvaraRadera
 10. Kan det vara så att det är MP C eller L som ligger bakom? Gissar att det är något av de partierna som styr kulturnämnden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De förväntar sig nog att bli förlänade några välbetalda styrelseuppdrag i filmbolaget.

   Radera
  2. Centern innehar kulturborgarråd titeln.

   Radera
 11. De ska fördela 15 miljoner kr årligen (tidigare ca hälften). Verkligen väldigt lite pengar, typ 2 km cykelbana. Känns som att man matar kulturhatarna med rubriker som denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl mer principen? Sen är det ju lite bizarrt att RIX FM Morronzoo ska finaniseras av oss skattebetalare. Jag trodde att själva idén med reklamradio var att den finansieras genom reklam. Om de inte får det att gå ihop får de väl lämna över frekvensen till någon skickligare?

   Radera
  2. Håller med LB3000. De pengarna får man inte mycket gjort på gatukontoret heller. Kanske fyra omgjorda korsningar och lite eldragning. Alternativet är väl att göra om systemet för försörjning av kulturen. Måste vara småpengar i en region som sthlm och antagligen aldrig ens samma kassa. Även om organisationern är superstela. Reklamradio kan de gott läggs ner direkt om de inte kan få ihop det. Värsta skiten.

   Radera
 12. Allt i hela Sverige är högbeskattat och sen ska man söka tillbaka via bidrag, svårt att hänga ut Filmbranschen specifikt speciellt inte för futtiga 15 miljoner.

  Sen att jämföra allt med en sjuksköterskas lön... funkade på 90-talet

  SvaraRadera
 13. Nej region Stockholm startar inte ett produktionsbolag. Det är ett finansieringsbolag.
  Visst en dubblering i pengar, från 7,5-15 miljoner.
  Fast VG regionen lägger LITE mer, typ 100 miljoner Per år. Ett bra beslut att ta i pandemitider? Givetvis inte. Är frågan en storm i ett vattenglas? Japp! 15 miljoner räcker inte till en rimligt finansierad film. Kanske till en enklare ”walk&talk” rulle. Eller kanske till några SL bussar, eller 20-30 sjuksyrror. DET vore i dagsläget förstås en bättre satsning, men 20-30 syrror räcker inte långt med tanke på hur många som slutat pga Corona.

  SvaraRadera