Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-09 19:29

Regeringen vill införa tillfällig frihetsbegränsande pandemilag den 15:e mars - men vilka resurser ska kontrollera den?

Regeringen vill nu snabbt (dvs den 15:e mars) införa en frihetsbegränsande pandemilag, som ska begränsa antalet besökare, öppettider, hur många som får vistas på en plats, inklusive i kollektivtrafiken eller privata sammankomster. Men vem har resurserna att se till att den följs, när vi till skillnad mot andra länder inte längre har några patrullerande poliser i varje kvarter? I praktiken kommer lagen bli lika frivillig som dagens rekommendationer, på grund av frånvaron av poliser på allt utom ett fåtal prioriterade platser. 
Polis som ser till att alla har mask på sig i Saint Tropez i somras
I Sverige förutsätter vi att folk följer lagen. Det är praktiskt, för då är det gratis att stifta lagar. I verkligheten kan man oftast skita i en lång rad ordningslagar, åtminstone de som bara ger böter om man bryter mot dem, eftersom polisen knappast kommer komma om någon larmar om att någon skräpat ner eller pissar på en vägg. Alkoholförbudet på vissa centrala allmänna platser spelar bara någon roll om man mot förmodan kommer möta en polis, vilket man kommer slippa om man håller sig i skinnet.

Regeringen vill nu införa en snabblag, som bland annat ska begränsa allmänna sammankomster, offentliga tillställnignar, fritids- och kulturverksamhet, affärer och marknader, kollektivtrafik och även platser för privata sammankomster
"Det föreslås också en möjlighet att begränsa människors rätt att vistas på allmän plats samt hur stort ett sällskap får vara. Det kan handla om torg, badplatser, parker eller liknande. Regeringen kan även ge kommunerna rätt att besluta om förbud om att vistas på en särskild plats."

I teorin kan man förbjuda någon att vistas i sitt eget hem, eller hos sin arbetsgivare eller egna företag. Eller i ett politiskt partis lokaler.

Nuvarande smittskyddslag är mer till för mindre smittsamma men allvarliga sjukdomar, där man egentligen bara kan göra något åt de som faktiskt blivit smittade.

Snabbt ska det gå och den 15:e mars är det tänkt att lagen ska börja gälla.

Straffet föreslås bli böter. Som därmed måste skrivas ut av någon. I praktiken polisen. Som inte finns på gator och torg. 

Tror ni att polisen har tid att åka runt och bötfälla folk som råkar vara för många i en park? Medan den stackars patrullen bötfäller en person hinner resten lugnt gå därifrån. Övriga myndighetsutövare kan man bara högaktningsfullt vägra att legitimera sig för och länsstyrelsen saknar mandat att frihetsberöva någon för böter i väntan på att polisen anländer.

Inte ens Frankrike, med poliser i vartenda gatuhörn och hårda restriktioner, inklusive maskkrav, och faktisk bötfällning av folk, har kunnat begränsa smittan.

Franska poliser

Och hur ska det fungera utanför centrala prioriterade platser i Stockholm som typ Sergels Torg och Medis? Det kanske kommer som en chock för regeringen, men i större delen av landet ser man aldrig ens en polisbil, än mindre en polis till fots. Kanske dyker de upp om man t ex anmält pågående inbrott, men inte ens det är säkert. Enda sättet är nog att säga att man skjutit någon i självförsvar, även om det är straffbart att ljuga för polisen.

Att polisen ska ha tid att åka runt och hindra privata sammankomster kan man nog drömma om.

I praktiken kommer denna påstått tillfälliga pandemilag vara frivillig, lika mycket som regeringens frivilliga rekommendationer är det idag. Fast det är ju praktiskt med en lag som t ex kan användas för att förbjuda exempelvis ett politiskt parti att ha möten. Så vi får väl se hur länge lagen finns kvar.

Ska det stiftas några lagar så ska det också ges resurser till polisen att tillämpa dessa. Annars är det bara tomma slag i luften, som dessutom är upplagda för att missbrukas. Gärna lagar, men först en ordentlig poliskår, med fotpatrullerande poliser i varenda by. Sett till antalet poliser per capita skulle min by med landsbygd och småbyar runt (ca 3000 personer) ha sex poliser heltid, eller kanske två dygnet runt större delen av veckan. Istället har hela kommunen sex poliser, som man delar med grannkommunen. Var de poliser vi betalar skatt för precis som alla andra hittas någonstans lämnas som en övning åt sossarna. Men visst, två gånger om året har vi en trafikkontroll i byn.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Det är väl bara signalpolitik som det mesta andra som lämnar regeringens bord.

  SvaraRadera
 2. Är det straffbart att ljuga för polisen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, att falsklarma antar jag avses

   Radera
 3. Citerar dotterns klockrena kommentar när jag förmanade henne att ta på sig bältet ”så att inte polisen kommer”, hon tittade med stora frågande ögon på mig och sa ” Men pappa då.. poliser finns ju bara i sagorna..
  Hur replikerar man på den. Det slog mig att hon aldrig sett en polis under sina 6år hon vandrat här på jorden.

  SvaraRadera
 4. Kom ihåg Tommie Lindh. Han ringde polisen och anmälde pågående våldtäcktsförsök. När polisen kom 1,5 h senare var Tommie Lindh mördad och flickan våldtagen. Detta var i centrala Härnösand.

  Om inställelsetiden i vår residensstaden är 1,5 h vad är den då i mindre centrala delar av landet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken timing med live-sändningen

   Radera
 5. Vissa saker kommer fungera som exempelvis förbud mot kollektivtrafik. Andra blir givetvis svårare att beivra. Men så är det ju som du påpekar med väldigt mycket befintlig lagstiftning. Trots det verkar det fungera hyggligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okynnesåkning med kollektivtrafik i morgonrusningen bör förstås beivras.

   Radera
 6. Samma sak överallt - förbud mot folksamlingar. Låter som man är rädd för något och vill vänja in medborgarna till permanent undantagstillstånd. Nåja, historien visar att världen har sin märkliga och oförutsägbara gång som det är fåfängt att försöka ändra eller stoppa. Alla försök är bara uttryck för mänsklig hybris.

  Vi lever i en fantastisk tid och jag är mycket glad att få sitta på första parkett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS: Anekdotiskt vittnesmål - Stor polisaktivitet med fartkontroller sen igår.

   Radera
 7. Bara åka 30 minuter utanför Sthlm i Roslagen så finns inga poliser.

  Utom på E18 då där det finns enkla prickar att samla för trafiköverträdelser så man kan visa att polisen visst gör "nått"

  SvaraRadera
 8. Noterar en viss bristande koll av fakta bakom detta inlägg.


  Det är länsstyrelserna, inte polisen, som ska utöva tillsynen. Det är betydligt enklare och snabbare att resurssätta länsstyrelserna än polismyndigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har inga polisiära tvångsbefogenheter, det står att de ska begära hjälp av polisen för tillämpning. Länsstyrelsen kan inte ens tvinga dig att legitimera dig.

   Radera
  2. Däremot har länsstyrelserna betydligt mer hängivna myndighetsrätthaverister som varken kan eller bryr sig om saker så som egendomsskydd eller rätten till privatliv. Utrusta dem med en batong och en paragraf, så kommer de vara effektivare än polisen. Som Prussiluskan fast i offentlig-sektor-frisyr :D

   Radera
 9. Gemene man är följsam och kommer att hörsamma uppmaning av tjänstemän. Att ett litet fåtal inte hörsammar i en sådan situation och polis behöver tillkallas medför en betydligt lägre påverkan på polismyndighetens resurser än vad du ger sken av i texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då räcker det väl med rekommendationer om folk är hörsamma, behövs ingen lagstiftning.

   Radera
  2. Nej.. Om du konsulterar rättsvetenskaplig och kriminologisk litteratur så kommer du att se att kriminalisering har en stor effekt på beteende även om riske för lagföring är mycket låg. Detta gäller dock framförallt om man bortser från förmögenhetsrättsliga, sexual, och grövre våldsbrott och brott mot egendom som stöld, misshandel och rån. Dvs den typ av handlingar som man vill förhindra och som vi talar om här har större chans att påverkas av en kriminalisering. Det handlar i grunden om normer och acceptans i samhället (jfr effekten av lagen mot barnaga som gått stor effekt trots låg risk för lagföring). Det går även en tydlig gräns om risken för straff för en kriminaliserad handling upplevs som noll i förhållande till om den upplevs som mycket låg. Dvs ett fåtal utdömanden av böter som säkerligen kommer få stort medialt genomslag kommer att påverka beteendet hos en stor grupp människor under en period om några månader (vilket troligen är fullt tillräckligt).

   Sedan kommer inte denna typ av reglering faktiskt träda i kraft om inte smittoläget är än värre än nu (dvs i praktiken en situation där intensivvården faktiskt överbelastad på riktigt) och då kommer den allmänna acceptansen och därmed regelefterlevnaden att bli stor.

   Radera
  3. Nya "ordningslagar" om folks beteende får effekt om de redan har uppbackning av större delen av allmänheten som redan följer dem av olika anledningar, exempelvis lagen mot barnaga, sexbrott etc. Då kommer de flesta att anmäla och hålla de som inte följer dem i schack. Att stifta lagar som de flesta inte bryr sig om eller är emot är helt meningslöst.

   Radera
 10. Löses enkelt med ett angivaresystem där 10 % av bötesbeloppet tillfaller rapportören. Tänk vilken glädje att få sätta dit grannen som smyger med glöggmingel bakom nerdragna gardiner.
  En teknisk lösning är att skicka ut mass-sms att skingra sig när ett kluster av mobiler upptäckts. Operatörerna har exakt position numera på samtliga mobiler i realtid. Kan göras anonymt så behöver ingen kännas sig kränkt över att bli påkommen att bryta mot reglerna. Hörsamas inte varningen så får polisen ett meddelande med de inblandades nummer så att de kan omedelbart avskriva den för att slippa jobbiga utredningar och åtal.

  SvaraRadera
 11. Spontant känner jag att man skall vara försiktig med dylik lagstiftning, för precis som Cornu påpekar går den att använda för att stoppa politiska möten.

  Och har man en gång öppnat den möjligheten, kommer garanterat någon klåfingrig diktaturkramare att vilja använda sig av den när tillfälle ges.
  Det är bara anledningen som kommer skilja från nu.

  SvaraRadera
 12. Jag tror det finns tillräckligt politiskt korrekta människor som tar det mer på allvar även om påföljder blir minimala. Så ja, ja tror detta kan dämpa spridningen. Dessutom är det nog ett steg åt rätt håll om vi skall kunna leva med detta. Sedan hjälper det ju inte att man på onsdag säger att på måndag stänger vi dessa platser. De skall stänga omedelbart om möjligt för maximal effekt. Känns inte som det fanns en plan utan något vi bygger nu. Vilket nog är en bra sak för detta är nog en frisk fläkt i jämförelse med vad det kunde varit.

  SvaraRadera
 13. Lagens tillämpning kommer antagligen likna det som kallas anarkotyrani.

  SvaraRadera
 14. Blir en tämligen ensidig valrörelse 2022 med selektiva förbud av alternativa röster.

  När skal folket inse att Covidiotin har en högre agenda...

  "So this is how liberty dies...with thunderous applause."

  SvaraRadera