Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-12-18 18:41

Regeringen inför hårdaste restriktionerna - stänger ner all onödig offentlig verksamhet - krogen öppen en timme längre än Systembolaget - munskydd i kollektivtrafiken

Regeringen presenterade under eftermiddagen de hårdaste restriktionerna hittills, som ska börja gälla från julafton den 24:e december. Bland annat ska all onödig offentlig verksamhet hos stat, region och kommun stängas ner, krogen ska stänga 20:00 och man får max vara fyra personer i ett sällskap på restaurang. Ett maxantal personer kommer införas på köpcentrum, butiker och gym, och munskydd ska bäras i kollektivtrafik vid trängsel och alla ska jobba hemma om de kan. Distansundervisning förlängs på gymnasierna. Restriktionerna gäller till den 24:e januari inledningsvis.
Tacomysfredag
Regeringen skriver två timmar efter presskonferensen på sin hemsida:
"• Alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan 20.00 på serveringsställen. Detta gäller från och med den 24 december.

• Folkhälsomyndigheten sänker maxantalet i ett sällskap på restaurang från åtta till fyra personer. Detta gäller från och med den 24 december.

• Folkhälsomyndigheten ger besked om att köpcentrum, butiker och gym snarast behöver sätta ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma.

• Folkhälsomyndigheten förlänger den rekommendation om att gymnasieskolor ska bedriva fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.

• All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, bibliotek, museer och andra verksamheter.

• Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att munskydd ska användas i kollektivtrafik under vissa tidpunkter. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med detaljer innan ikraftträdande. Ikraftträdande den 7 januari.

• Alla som kan jobba hemma ska jobba hemma. Regeringen kommer att ge ett särskilt uppdrag till alla statliga myndigheter för att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma."

Journalistkåren var som vanligt spektakulärt dåliga på att ställa frågor och fortsatte med sitt gnäll om varför man inte gjorde detta tidigare, och inget framåtblickande från nuläget. Nu blir åtminstone alla som tjatat om masker glada, trots att länder med masktvång som Frankrike, Spanien mfl inte har mindre smittspridning.

Sedan kan man cyniskt konstatera att nedstängningen av landet sker på julafton, när ändå rätt många kommer ta ledigt i mellandagarna och fram till trettonhelgen på grund av hur helgdagarna ligger i år.

Folkhälsomyndigheten har nu också lyckats få ut information nästan tre timmar efter presskonferensen och nämner bland annat att fastighetsägare behöver identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna och vidta åtgärder mot trängsel. Gäller det även fastighetsägare som bostadsrättsföreningar och villaägare?

Senfärdigheten med att få ut information talar för att presskonferensen var hastigt påkommen, vilket också stöds av tidpunkten 16:15 på en fredag. Möjligt att regeringen allt mer agerar i panik. Vi får väl se om man kör en presskonferens på måndag om att man ska skicka ett SMS med de nya restriktionerna på julafton när de börjar gälla.

Ska man ta med sig något positivt från pandemin så är det nog att inte ens LO:s samlade krigskassa och hela Sveriges samlade PR-byråer kan rädda valet 2022 åt Löfven. Men räddningen stavas väl Public Service istället.

58 kommentarer:

 1. Fyra person, räknas barn med ? I Tyskland räknas barn under 14 inte med.

  SvaraRadera
 2. Långt, skönt jullov gott folk! Statsministerns present till folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öhh, Lövfen verkar jus helt utarbetad, alternativt tar tidsdilerande droger. Alltså låt Lövet vara, han fixar själv sin detronisering.

   Radera
  2. Då kanske man hinner titta klart på Lawrence av Arabien för en gångs skull

   Radera
 3. Skitbra och man får hoppas det vara för evigt.
  Kan man äntligen effektivisera maximalt.
  En köfri värld utan djäkla kollektivtrafik.

  SvaraRadera
 4. Coronavirus är en vinterspecialist som kastar i överväxeln under vintern, lär inte spela så stor roll med nivåer på nedstängningar, viruset lär gasa på fram till mars, men i gengäld så säckar coronavirus ihop fram på sommaren oavsett nedstängning eller ej, verkar ta en gammal hederlig industrisemester och lägger ner totalt, även den nya corona familjemedlemmen lär vid det laget fullt acceptera den ordningen.

  Våren kunde rent taktiskt vara den tidpunkt att lyfta restriktionerna och låta immunitet smyga på oss när vi är mer laddade med D-vitamin.

  https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/142/1/e20174105/F2.large.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej brukar vika nu runt årsskiftet.

   https://twitter.com/JacobGudiol/status/1338911239787978756?s=09

   Radera
  2. Varför rekommenderar de inte d-vitamintillskott som de för i bl.a. UK?

   Radera
  3. Struts, fortfarande ett vintervirus som viker ner kraftigt till sommaren, var det inte det vi redan såg i sommar och uppgången i höst, flertalet forskare tror att viruset kommer följa det mönstret än bättre när det nu börjar bli ett etablerat virus.

   Skillnaden mellan ditt och mitt diagram när viruset viker kan bero på att mitt var taget från USA, skillnad i klimat och årstider kan förklara förskjutningen.

   Radera
 5. Bra de skrev "onödig" offentlig verksamhet. Då blir det bara vård, omsorg, skola och rättsväsende samt försvar kvar.

  Allt i övrigt kan man stänga och låsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygglovsenheten då?

   Radera
  2. Som libertarian ser jag all offentlig verksamhet som onödig, förutom försvaret.

   Radera
  3. Har du inte sett Gangs of New York Turboprop?
   Det där löser en effektiv försäkringsmarknad med lite politiska kontakter.

   Radera
  4. Re. Dava
   Låt folk bygga vad de vill. Gick bra förr.

   Radera
  5. Carmania: när när "förr" menar du? Vi har haft olika regleringar för vad och hur man får bygga sedan medeltiden.

   Radera
 6. Det är kanske inte etiskt korrekt, jag tyckte Sverige har varit nån kontrollgrupp mot alla andras restriktionerna, och eftersom 2019 har varit extrem ovanligt vit svan har det varit förväntat at 2020 skulle ta med sig fler äldre igen. Problem med euromomo som bara räknas dödlighet i sjukhus är senast klar när man lyssna på debatt mellan läkare som gnälla på äldrevården som skicka döende till sjukhus som vanligtvis tidigare har bara död i äldreboende.
  Är det extremt omoraliskt att tänka på detta sett ?

  SvaraRadera
 7. Det känns som när det väl kommit in på äldreboenden så är det väldigt svårt att utrota, både personal och boende sprider smittan. Att stänga ner övriga samhället ändrar inte på detta faktum och det går förstås inte att stänga ner äldreboende så tyvärr kommer denna åtgärd inte ha någon större effekt, hoppas jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken att det öht skulle gå att slå en ring runt äldreboenden/hemtjänstbrukare är hål i huvet, särskilt med en myriad av timanställda som roteras. Enda sättet är naturligtvis maximal nedtryckning av smittan i hela samhället, alltså inte Sveriges "mitigation". Notera att alla jävla infospottar använder uttrycket BROMSA smittan..inte STOPPA den, som varit framgångsrika länders mål.

   Radera
 8. Bra!
  Bilden på bloggarn är lysande.

  Det viktiga med munskydd börjar erkännas. Kollektivtrafiken är början. FHM är ett bra komplement till FoHM.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gör munskydd till tyckande. Har verkligen saknat tyckande, den ädlaste formen av mänsklig verksamhet.

   Radera
  2. @ svinto och ändå hänger du på obskyra bloggar och tycker om saker som tycks dagarna i ända. Helt otroligt

   Radera
  3. @R, exakt. Jag har aldrig sagt att jag skall vara konsekvent eller ens sammanhängande i min argumentation, så jag har absolut inget alls att bry mig om vad andra tycker. Vänsterfilosofer som Nano tycker en massa så det är bara extra roligt att mosa.

   Radera
  4. @Svinto du är dock konsekvent i din inkonsekvens. Men även solen har sina fläckar eller hur man nu säger ...

   Radera
  5. Munskydd minskar CO2 halten med minst 50%, hoppa gärna över vartannat andetag med. Helt onödigt..Tänk på klimatet. Gör planeten en tjänst.

   Radera
  6. @Stefan, exakt vad tror du att CO2 har med viruset att göra? Bara nyfiken på hur udda personer motiverar sin existens.

   Radera
  7. Nanotec,

   Det kostade mycket prestige att fatta det beslutet.

   Radera
  8. Svinto: Exakt ingenting. Ironi och Sarkasm är den enda räddningen i dessa tider då den självupptagna känslomässiga rättfärdigheten är upphöjd till alltets yttersta sanning.

   Radera
 9. Idioti man vill bara visa politisk handlingskraft. Varför hugger man restaurangbranschen så hårt i ryggen? Stäng bolaget istället om man vill slippa spridar-event-fester.

  Ska ni slakta restaurangbranschen stäng den som i dk och ge fullt omsättningsstöd.

  Det är knappast sällskap max 8 på restauranger som sprider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en massa nykterister och nymoralister i S, som tar tillfället i akt. Jag har skrivit det förr, man kommer stänga Systembolaget till slut. Helt.

   Radera
  2. Psilocybin trumpfar alkohol alla dar i veckan.

   Radera
  3. https://www.forbes.com/sites/douglasyu/2020/12/17/psilocybin-could-be-the-next-star-in-functional-food-as-public-interest-heats-up/

   Radera
  4. Tycker inte att man hugger någon i ryggen. De som har en rygg får faktiskt se över den. Bara rena idioter tror att de kan klara sig ur den här knipan. Och det är väldigt få, Tim?

   Radera
 10. Mp måste nog ramla ur för ett regeringsskifte, S kan nog göra det mesta fel och ändå få 25-28%.

  SvaraRadera
 11. Bryr mig inte egentligen. kör självisolering sedan Mars. Mina enda svagheter är Biltema, Bauhaus, och systembolaget. Blir jag smittad på någon av dessa så tar jag fullt ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biltema, Jula, Byggmax, Rusta och Clas Ohlson för min del. Bauhaus är kul men långt borta. Välventilerade butiker med högt i tak, helst när de öppnar. Inte gå på muggen, p g a att vissa flygbolag har rekommenderat sin kabinpersonal att använda blöja under flygningen, för att slippa bli smittad av coronan. Tena Lady eller astronaut-blöja? Får blöjan plats under uniformen, ser den inte bylsig ut?

   Radera
 12. Nu vet jag vad mitt liv kallas, hård restriktion. Märker inte nån skillnad alls. Men så bor jag på landet me

  SvaraRadera
 13. Gäsp! Det berör inte mig alls. Har inget behov alls av det som SM yrar om. Pinsamt är bara förordet.

  Godnatt herr statsminister, dina tjänster behövs inte längre.

  SvaraRadera
 14. Sorgligt att bibliotek klassas som onödig verksamhet. Den viktigaste institutionen i den fritt tänkande världen. Men bildningsföraktet är stort bland politiker och mången väljare.

  SvaraRadera
 15. Vi har haft pandemier tidigare utan denna hysteri. ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog rätt hysteriskt när pesten och spanskan härjade också, men det finns det ju ingen som minns kvar. Hustruns östasiatiska kollegor var dock ganska hysteriska när SARS härjade 2002.

   Radera
  2. Vad tycker du är hysteri?
   Hur tror du sjukvården skulle fungera utan restriktioner?

   Radera
 16. Politiken börjar kännas lite ombytlig och osäker nu. I våras var budskapet rakare. Nu börjar de pilla i smådetaljer och ändra på det man fastlog nyligen. Det de ser nu borde de väl ha anat förra veckan?

  Men nog är det skillnad på vår och vinter. Och en coronatrött befolkning orkar inte hålla disciplinen som en nyligen uppskrämd en. Det blir inte lätt att pressa tillbaka smittan med samma metoder den här gången.

  SvaraRadera
 17. Alla som är rädda kan vara hemma dygnet runt. Problemet löst. Glöm inte sova med hjälmen på. Rymdkramar

  SvaraRadera
 18. När man läser kommentarer här förstår man att det krävs krafttag från ovan. Det egna förståndet är rätt bristfälligt. Sjukvården går på knäna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men inte på grund av Covid-19

   Radera
  2. Bra kommentar med tanke på det egna förståndet. Kan vara så att vi behöver lagstifta från ovan så att Thomas blir nöjd. Det är ju faktiskt så att vissa vet bäst hur andra skall leva. Och då utesluter jag inte alls miljöpartister, världens oväntade räddning från allt och sig själva.

   Radera
  3. @Stefan om det inte är Covid-19 som nu får sjukvården att gå på knäna, vad är det då enligt din mening?

   Radera
 19. Vad skall alla i Tegnells fanclub ägna sig åt nu?
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/tegnell-haller-inte-mattet-sa-dags-att-inse-det-nu/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit med i den facebook-gruppen. Samma idealistiska batiktanter där som hos Refugees welcome, och samma ”godhjärtade” härskarteknik när någon opponerar sig. De har det nog tufft nu.

   Radera
  2. Jag saknar de sedvanliga flosklerna om att rädslan för covid är mycket farligare än själva covid och att vi kan känna oss trygga i att FHM och "Tengele" är oerhört kunniga och att pandemin upphör fortare än vi anar typ nästa månad.

   Radera
 20. Problemet är varken de gamla eller nya restriktionerna. Problemet är att en större delen av befolkningen inte följer dem, folket är ansvariga för hur smittoläget ser ut, knappast experterna. Att som politiker gå ut och säga att folket inte kan hantera eget ansvar är självmord, tyvärr är det så och tyvärr behövs det straff (antingen att någon närstående blir illa sjuk eller feta böter) för att folk skall börja kliva ur sina egoistiska lyxbubblor och göra inskränkningar på sina bekväma liv. Folket gott folk;har inte kunnat hantera det ansvar som givits dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns kanske fler områden där vi kan sanktionera högre straff för att få ändrade beteenden?

   Radera
 21. Det kan ju påpekas att det är bara i glesbygden som alla Systembolag stänger 19:00 eller tidigare. I Stockholm finns det flera butiker som har öppet till 20:00 alla vardagar.

  SvaraRadera
 22. I rådande läge råder en icke obetydlig risk för att sjukvården inte kommer att klara av sitt uppdrag. Det är därför som nu FoHM "griper efter allt", för att försöka vända trenden. Med stundande högtider och resor mellan län, så är situationen mycket illavarslande. Denna höga nivå (över FoHMs senaste scenario) ger mycket goda möjligheter för ytterligare smittspridning. Snart har vi över 10.000 nya smittfall per dag. Nu följer en tid med restriktioner och åtgärder, som kanske hade varit mer fördelaktigt om de tillämpats i ett tidigare skede (t.ex. oktober).

  SvaraRadera
 23. Lite ljus i mörkret blir det på måndag när Kungen ska tala till undersåtarna och visa ledarskapstakter, så håll ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sverige har misslyckats. Ta hand om varandra. Spring inte för livet. Det är ingen idé. Länge leve Drottning Viktoria"

   Radera