Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-21 16:35

Regeringen: Gränsen till pestsmittade Danmark stängs (äntligen) - även inreseförbud från Storbritannien

Regeringen med inrikesminister Mikael Damberg (S) och utrikesminister Ann Lindhe (S) meddelar att man nu stänger gränsen till det pestsmittade Danmark, så danskar inte längre kan åka och plundra svenska butiker och restauranger, och sprida pesten, när butikerna är stängda i Danmark. Danskar må enligt Danmark inte kunna smittas av pesten i Sverige, utan bara svenskar som åker till Danmark kan sprida pesten. Nu drar Sverige alltså motsvarande slutsats fast åt andra hållet. Alla som varit i Storbritannien uppmanas av FoHM att testa sig mot Covid-19 och stanna hemma minst en vecka, samt omtesta sig efter fem dagar.
Stängningen av gränsen till Danmark den 4:e december 1676 kostade ungefär en tredjedel (2500) antalet svenska liv än vad den nuvarande pestpandemin har gjort. Däremot strök 6 000 danskar med och en hel del gav upp.
Sverige anser alltså nu att danskar som åker till Sverige kan sprida det nya smittsammare coronaviruset och stänger alltså gränsen, vilket kan leda till dålig julstämning hos dansken där butiker är stängda på grund av pesten och julhandeln istället sker i Sverige där danskar inte kan bli smittade. Inrikesminister Damberg sade på presskonferensen specifikt att det inte är acceptabelt att danskar åker till Sverige och sprider smitta genom att gå i butiker eller på restaurang. Inreseförbudet från Danmark förväntas gälla en månad framöver.

Dock har ju inte det svenska stoppet av inresor från pestsmittade Storbritannien genomförts än, så man ska nog ta det med en rejäl famn pestmasker att det blir något faktiskt stopp och inte bara tomma populistiska uttalanden från Mikael Damberg (S).  

Annars kan man seriöst fundera på vad stängda gränser spelar för roll när coronasmittan redan finns i alla länder och lastbilar med chaufförer ändå kör kors och tvärs, både till och från Norge, Danmark och Finland. Men nu handlar det om en ny smittsammare mutation.

I praktiken medger man att Sverige borde stängt gränsen mot Danmark omgående i våras, om detta nu bedöms fungera för att hindra smittspridning.

Svenskar och personer skrivna i Sverige kommer fortfarande släppas in i Sverige, eftersom dessa inte kan bli smittade i vare sig Danmark eller Storbritannien. Även personal som sysslar med godstransporter släpps in, så det blir inte något stopp för matleveranser och den massiva godstrafiken som går till Sverige, Norge och Finland från Danmark.

UD och utrikesminister Anne Lindhe meddelar att man nu inför reseavrådan till Storbritannien, vilket innebär en del gällande försäkringar och rätt att avboka. Regeringen stänger alla passagerarflygningar från Storbritannien i 48 timmar, men gods och ambulansflyg får fortfarande ske.

Detta betyder att även svenskar skrivna i Sverige inte kan flyga hem från Storbritannien de närmaste 48 timmarna.

FoHM uppmanar alla som varit i Storbritannien sedan början av december ska testa sig mot Covid-19, och man ska även isolera sig i hemmet i en vecka, samt testa om sig efter fem dagar. Dessutom ska vård- och omsorgspersonal som har anhöriga i hushållet som varit i Storbritannien stanna hemma för att inte riskera ta med smittan till vård- och omsorgsinrättningar.

Detta betyder att de som varit i Storbritannien inte kan resa någonstans inom Sverige till jul, utan ska stanna hemma och isolera sig.

FoHM utesluter inte att det smittsammare coronaviruset redan finns i Sverige.

Tidsbegränsningen på 48 timmar mot Storbritannien beror på att landet fortfarande omfattas av vissa EU-regler enligt Lindhe. Det betyder att efter full Brexit den sista december så kan man stänga ner permanent mot Storbritannien.

Man kan nu diskutera i små grupper vad konsekvenserna blir för Skåne. Danskar som jobbar i Skåne verkar inte få resa in till Sverige, utan bara de som är skrivna här. Kan någon dansk eller svensk boende i Danmark kanske lämna en kommentar. Det går bra att maila, du har källskydd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Det är en åtgärd i den Stoclholmsfixerade politiken att maximera skadeverkningar av förd politik på Skåne. Det började för snart 350 år sedan och har fortsatt sedan dess.
  Skåne som är den naturliga centralmakten i konungariket Sverige måste tryckas ner för att inte avkroken Stockholm skall hamna på undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyll inte allt på Stockholm - varenda europeisk stormakt har avskytt tanken på att någon enskild makt skall ha total kontroll över Öresund så de har alltid gjort allt för att splittra kontrollen på minst två händer.

   Radera
  2. EU heter väl den makt som Öresund på båda sidor ingår i. :)

   Radera
  3. Nejdå, skadeverkningarna gäller hela Sverige för att det skall vara lika för alla.

   Nu börjar cirkusen på allvar, när politikerna tagit över. Att stänga bibliotek, badhus, och gym gör man för folkhälsans skull. Folket kommer att må mycket bättre om de slutar att sporta och läsa, eller röra på sig i onödan.

   Lockelsen att visa handlingskraft för att bättra på opinionssiffrorna är oemotståndlig för en politiker. Sen när det gick fel får de ytterligare möjlighet att visa ännu mer löften och handlingskraft, och så kommer det att hålla på ett bra tag till.

   De krattade manegen under sommaren, och nu är föreställning i full sving med cirkusdirektör Löfven och hans underhållande clowner, medan oppositionen sjunger klagosånger i falsett och trumpetar fake news från orkesterdiket.

   Radera
 2. Känns som att regeringen kastar in handduken och låter sig styras av den folkliga opinionen istället för att ta det kallt och försöka fatta beslut på baserat på experternas råd. Tycker att man höll ut ganska länge ändå. Och vi får se, kanske var experternas råd sämre än de populistiska ryggmärgsreflektionerna. Ibland kan rädsla vara mer effektivt än rationalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var experternas råd?

   Radera
  2. Mopongo, saken är tvärtom. Experternas (läs FHM) råd har präglats av felprognoser. Äntligen har regeringen insett detta o börjat ta kommandot, dvs bl.a. lyssna på WHO. Situationen i Sverige är tillräckligt illa o regeringen har inte råd med mer misstag.

   Radera
  3. @Bengt På vilket sätt är det du beskriver tvärtom det jag beskriver? Jag understryker ju att det kanske hade varit bättre att inte lyssna på experterna.

   Radera
 3. När man kommer till svenska gränsen kan man väl även som britt eller dansk hävda asylrätt? Någon direktavvisning borde det då inte kunna bli tal om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill bli skickad till ett mottagningscentrum i övre Norrland, istället för att handla på Emporia i Malmö, ja.

   Radera
  2. Sedan när söker man asyl inom EU...? Storbritannien efter nyår möjligen.

   Radera
  3. Man har väl alltid rätt att söka asyl och det dröjer väl till typ maj 2021 innan vi eventuellt har en lista på ”säkra länder” med automatiskt avslag?
   Utgången av en asylprövning för att man ”flytt” från ett västeuropeiskt EU-land är nog däremot rätt så given ändå, men det är nog fullt möjligt att få tillbringa vintern i någon svensk avkrok.

   Radera
  4. @Jonas W
   Det var ju en rysk pappa som tog sina, i sverige fosterhemsplaserade barn, med sig till Polen och sökte asyl i Ryssland för något år sedan. Det gick bra för honom vill jag minnas. Surt för Sverige förstås.

   Radera
  5. Ja, eller surt för barnen som får växa upp med en fundamentalistisk och sinnessjuk mor som brister i föräldraförmågan.

   Radera
  6. Mamman var död och pappan fick inte vårdnaden av barnen trots att han haft det tidigare vilket efter mammans död inte accepterades av svenska myndigheter.

   Radera
  7. Ah, det stämmer. Jag hade missat den biten. Expressen hoppade över det tydligen. Men mamman avled 2017 och pappan verkar ha befunnit sig utomlands vid det tillfället och sedan blivit av med vårdnaden när han väl återvänt (oklart hur länge han var borta, kanske ett år eller så). När han sedan kom till Polen så beviljade de honom asyl för att han var kristen och fosterhemsfamiljen ska ha varit muslimsk. I alla fall enligt rassemedia.

   När man sedan läser de polska källorna som rassemedierna hänvisar till framgår det att det handlade om att han inte fick asyl eftersom han inte hade asylskäl (han hade dessutom erkänt att han ljugit om sina asylskäl). Dessutom placerades barnen i fosterfamilj långt innan moderns död då hon helt enkelt mådde för psykiskt dåligt för att ta hand om sig själv, än mindre barnen. Vad pappan gjorde utomlands är väldigt oklart. Även polska källor tar upp placeringen i en muslimsk familj. Men då bara som skäl till varför pappan ville ha tillbaka sina barn, inte som skäl varför han sökte- eller fick asyl i Polen. Man måste ändå ge respekt till medier som är så kaxiga att de länkar till källor som säger emot deras egna artiklar fullt medvetna om att deras målgrupp aldrig synar något som rimmar väl med deras ideologiska övertygelser eller läser artiklar på engelska...

   Radera
 4. Tittade precis på presskonferensen. Tycker Anne Lindhe är en ganska bra utrikesminister. Gillar hur hon nästan avbröt Damberg när han försökte förklara varför vi stänger gränsen till Danmark, (obs ej exakt citat men): Glöm inte att Danskarna har haft restriktioner gentemot Sverige under en lång tid. Jag tolkar det som att att hon markerade att danskar visst kan både smitta och smittas i Sverige, vilket verkar folketinget eller vad det heter helt gått förbi.

  SvaraRadera
 5. Vad jag reagerar på är även hur privatpersoner agerar: svenskar i England, som anstränger sig att resa tillbaka till Sverige innan den förväntade resebegränsningen hinner komma på plats - hur står det till med det egna ansvaret att eventuellt fungera som en s.k. super-spridare?
  Danskar, som gladeligen åker till svenska köpcentra pga att detta är lagligt, men inte funderar på att risksituationen egentligen inte skiljer sig från motsvarande besök i danska köpcentra.
  För övrigt anser jag att en uppmaning att låta testa sig/gå i karantän låter som en alltför svag åtgärd, här borde det handla om plikt med sanktioner i fall utav att vederbörande inte hörsammar ordern. Det som kan upplevas som snällhet gentemot resenärerna utgör en potentiell livsfara för andra människor, som kan utsättas för resenärernas eventuella smitta.

  SvaraRadera
 6. "Danskar som jobbar i Skåne verkar inte få resa in till Sverige, utan bara de som är skrivna här."

  I alla fall enligt https://www.krisinformation.se/nyheter/2020/december/inreseforbud-fran-storbritannien-och-danmark så gäller "När det gäller inreseförbudet från Danmark omfattas inte svenska medborgare och inte heller personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer som sysslar med godstransport." vilket borde innebära att arbetspendlande danskar inte kommer att sorteras ut på perrongerna i blåshålet Hyllie och sättas på nästa tåg tillbaka.

  Tyvärr är regeringens kommunikatörer mer intresserade av talande huvuden på video (modernt!) än tydlig text så jag har inte hittat något pressmeddelande med själva regeringsbeslutet återgivet på regeringens egen webbplats. Det borde väl vara en förordning och då ska den väl kungöras på https://svenskforfattningssamling.se/ men där är det också tomt. Jag får väl rota fram mitt lösenord till Instagram och se om regeringen publicerat något där som gillats upp av diverse "influenSARS".

  Givet min fördom om arbetstiderna hos de som sitter med lösenorden till publiceringsmekanismerna framstår det som förvånande att lägga ett så viktigt regeringssammanträde kl. 16. Borde ha lagts mellan lunch och eftermiddagsfikan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen fick ändå någon jobba över för nu är "förordningen (2020:1258)
   om tillfälligt inreseförbud vid resor från Danmark eller
   Förenade kungariket till Sverige" publicerad på https://svenskforfattningssamling.se/doc/20201258.html och den relevanta bestämmelsen är
   "En utlänning som reser till Sverige från Danmark ska nekas inresa i landet och avvisas. Detta gäller inte för en utlänning som bor eller utför arbete i Sverige.
   En utlänning som reser till Sverige från Förenade kungariket ska nekas inresa i landet och avvisas.
   Första och andra styckena gäller inte personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, personer som omfattas av 2 kap. 10 § utlänningslagen (2005:716) samt personer som arbetar i internationella organisationer eller som är inbjudna av sådana organisationer och vilkas närvaro behövs för organisationernas verksamhet."

   2 kap. 10 § utlänningslagen (2005:716) handlar om diplomater och liknande.
   Observera särskilt att den som kommer direkt från UK inte har undantag för bosättning eller arbete utan det krävs svenskt medborgarskap.
   Såvitt jag förstår gäller dock inte inreseförbudet den avreser från UK men lyckas, vilket lär bli allt svårare de närmaste dagarna, hitta ett annat land än Danmark att transitera igenom först.

   Pressmeddelande: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/12/inreseforbud-till-sverige-fran-storbritannien-och-danmark/

   Radera
  2. Bra gräv - håll efter dem!

   Radera
 7. Ser fram emot Danskarnas motdrag, för som vi alla vet handlar detta inte om att minska smittspridningen utan om att Sveriges regering till slut lackade ur på Danskarnas mobbning av våran strategi. Danskarna kommer inte att sitta still, nästa utspel kommer från Danmark det kan jag garantera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då bryter vi strömmen pga tekniska skäl så löste det problemet sig rätt fort :)

   Radera
  2. Dom kanske skickar ytterligare ett särskolebarn som eldar upp en gammal bok, vem fan bryr sig liksom.

   Radera
  3. "- Tack, ni svenska vakttorn. Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar. Danskjävlar!"

   Radera
  4. En Paladin. Palaver. Paltgyckel. Paltkoma. Vad hette den där nu IGEN som eldade böcker?
   Någonting på P, vad var det?

   Sjunkbomben, ja, faktum är att verken står på berget. Man kan inte tro det när man går på sandstranden eller ännu hellre klafsat runt i leran runt Staffanstorp eller något annat gudsförgätet ställe efter ännu en regnig december.

   Två rejäla betongkuber fullsmäckade med använt bränsle när det begav sig.

   Danskarna hämnas med att sätta upp ett gäng höga fågelhackare nära gränsen, ute i sundet :)   Radera
  5. Danskarna var smarta med sina påtryckningar genom att få oss att lägga ned så att de kunde exportera till oss istället, listiga var de med PostNord också.

   Radera
  6. Det var Sveriges jättefint mot Danmark att lägga ner lilla omoderna Barsebäck som syns från Kongens By. Det potentiellt existensiella hotet mot Danmark för den kärnkraftsrädde dansken ligger utom synhåll för Köpenhamnarna, Ringhals. En härdsmälta där så är det Grönland för jyllänningarna (potentiellt dålig stämning på svenska västkusten också förstås), men Köpenhamnarna ser inte Ringhals, alltså finns inte Ringhals och Köpenhamn är inte Jylland.

   Radera
  7. Hur tänker du där? Ringhals till närmaste danska gräns är bra mycket längre än Barsebäck till Köpenhamn.

   Köpenhamn ligger precis utanför 15km radien, dvs där man får både jodrabletter och Barsebäck närradio, Räddningsverkets RDS radio.


   Radera
  8. Ringhals är mycket, mycket större än lilla Barsebäck. Nu är ju iof några reaktorer släckta där med.

   När Barsebäck stängdes var Ringhals fortfarande en mega site dit reaktoringejörer från hela världen kom på studiebesök för att kolla in en riktigt stor anläggning.

   Radera
 8. Nu gäller följande tillägg, beslutade av den skånska regeringen:
  -Stockholmare är aldrig mer välkomna och deras egendomar kommer att plundras, brännas och resterna säljas på exekutiv auktion.
  -Göteborgare är välkomna om de kan berätta minst två vitsar
  -Övriga får fri lejd om de medför hembränt, amerikanska bildelar, pornografi eller annat kul motsvarande ett värde om minst 500 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Jag får nog omvärdera synen på Skåne!

   Radera
  2. Och exakt var kommer deras morsor in i bilden?

   Den skånska regeringen, är det bröderna Sonesson, Filip Sandberg/Anders Almgren/Karin Svensson Smith och så några treögda kannibaler från Göingeskogarna?

   Radera
  3. Sorry, det blev nog för internt. Lika internt som valfritt mammaskämt.

   Radera
  4. Ingen risk att de skulle vara tvungna att neka en Göteborgare med andra ord.

   Radera
  5. Vad händer med halläningar, får de försöka dra en vits (istället för Gbgarnas två) eller är det fri lejd i och med att det faktiskt ingår i den historiska landsändan Skåneland?

   Radera
  6. Passa er skåningar om ni är upproriska låter vi Livregementets Husarer smiska er som vi gjorde 4 december med "dansken".

   Radera
  7. Regeringen Skåne. Vi pratar alltså intelligensreserven från Sjöbo där förslagsvist sätet placeras.

   Statstchef blir En fd bonde som efter morgonsupandet säger att allt är invandrarna/bögarna/stockholmarnas fel.

   Radera
 9. HeHe, ta det lugnt, det är bara en liten förkylning som alla kommer att få förr eller senare. Så trist med alla panikslagna och rädda människor. Take it easy, go camping.

  SvaraRadera
 10. Det här är redan glömt, Dow Jones står på plus.

  Undrar vad morgondagens Covid scare blir.

  SvaraRadera
 11. En liten reflexion:

  När pesten härjade i Sverige 1710 utfärdade Slottsloven på Akkershus den 4 december detta år en förordning om gränsbevakning som även innebar att de som bodde närmre än en halv mil från gränsen skulle flytta längre bort till hotet var över.
  Svensk som kom över gränsen skulle drivas tillbaka utan kontakt, men på 10 till 12 stegs avstånd. Vägrade svensken att gå tillbaka över gränsen hade:
  ”enhver af woris Undersatter saadan svensk Person strax att nedskyde, og derpaa att nedgrafve hans Legeme dybt i Jorden paa samme Sted hvor den falder, dog saalides, at de icke med Hænder rører hans Legeme eller Klæder eller noget slags deraf, hvorudi saadan Syge mest pleier at hænge, til sig tager, mens naar hullet i Jorden er gravet, da Legemet med Stenger at framvelte indtil det deruti nedkastis, og da strax med den opgrafvende Jord at bedeckis og skiulis.”

  Ord och inga visor, men antalet pestfall i Norge, då Dansk provins, summerade till noll när pesten var över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är uppenbart att dagens norska regering har låtit sig inspireras av dessa strofer, dock i en moderniserad 2000-tals anpassad version.

   Radera
 12. Det är ju inte att man KAN stänga gränsen mot Storbritannien efter brexit 1 januari, man har ju redan stängt den : https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Epb8d5/regeringen-forlanger-inreseforbudet

  Det här andra inreseförbudet gör ju bara att det händer ett par veckor tidigare, eller har jag missat nåt?

  SvaraRadera
 13. Hysterin når nya höjder. Varför inte rusta upp sjukvården har för mig att vi hade ca 4000 IVA platser tidigare idag ca 600 rätta om fel men detta vansinne måste få ett slut och virus muterar alltid har gjort så i alla tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu har det muterat i Sydafrika.

   Radera
  2. Ja, hade inte det smartaste varit att upprusta sjukvården med temporära säng/IVA-platser i provisoriska lokaler skilda från övrig sjukvårdsverksamhet? Då hade vi kunnat lätta på restriktionerna och kunnat hantera en större smittspridning än vad vi gör idag. Det är när sjukvårdens kapacitet slår i taket som restriktionerna kommer som ett brev på posten.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera