Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-19 11:41

Regeringen drömde om en jul hemma - tåg, hyrbilar och färjor fullbokade

Det är dags att huka sig för den tredje vågen av coronapandemin. För medan regeringen drömmer om att folket ska fira jul hemma, så är i själva verket tåg, flyg, hyrbilar och färjor fullbokade. Det kommer resas i jul och nyår och människor kommer träffas över långa distanser.
Tom Gotlandsfärja. Så kommer det alltså inte se ut, utan det kommer vara fullt med bilar.
Destination Gotlands färjor är fullbokade flera tider, t ex Nynäshamn - Visby 11:25 den 30:e december eller bägge returresorna till Nynäshamn den 2:e januari. Det senare om man är en resenär och har bil. För enskilda resenärer är det t ex fullbokat utan bil 11:45 söndagen den 27:e december.

Media rapporterar att hyrbilar är fullbokade och få bilar finns lediga i helgerna. Nu är kanske smittorisken låg när man kör bil, men det visar att folk har för avsikt att resa långa sträckor för att träffa andra över helgerna.

Tåg är periodvis slutsålt, t ex andra klass 11:59, 13:59 Göteborg - Stockholm den 23:e december.

Flyg verkar fortfarande gå att boka om man nu mot förmodan fortfarande vill flyga med SAS.

Tydligen tänker många inte fira jul hemma. Eller så definierar de hemma som en annan plats än den de bor på. Med resor långa sträckor kommer kluster av grupper träffas som inte normalt möts och riskera smitta varandra, även om man ska hålla avstånd och använda mask i kollektivtrafiken. Det senare kan rent av tas som ett alibi för att det är okej att trängas på färdmedlen, eftersom man har mask, trots att det uttryckligen sägs att mask inte är en ersättare för att hålla avstånd.

Till de som avser resa långt över helgerna så tillkommer de som kommer resa kortare för julfirandet eller kommer ta egen bil och inte syns på bokningarna.

Så vi får se om det runt nyår för de som träffas över jul och sedan runt trettonhelgen för de som träffas på nyår kommer ett rejält skutt i sjukdomsutbrott. Om det nu kommer finnas kapacitet att testa alla sjuka - det tar oavsett ytterligare dagar innan testerna gett resultat.

Årets julklapp blir kanske ett litet virus?

Som tidigare ska inte enskilda individer lastas för sina resor, då du inte vet något om deras omständigheter. Att exempelvis ta bil för att sitta i sin sommarstuga är knappast en smittorisk. Andra kan vara immuna efter en genomgången sjukdom i konstaterad Covid-19. Och du ska förstås följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer oavsett. Ta det lite lugnt i vilka du dömer ut för deras agerande. En dag är pandemin över och hårda ord glömmer man inte så lätt. Blogginlägget handlar om ett systemperspektiv, inte ett fördömande av individer man inte vet något om. Det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt, prova
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Hade planerat att resa men flygbolaget Norwegian ställde in och återbetalade biljetterna inom några dagar. Och jag är helt ok med det. Det blir i stället jul hemma med de närmaste i familjen precis som regeringen vill, d.v.s. samma personer som alla vanliga söndagsmiddagar under resten av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får lägga pengarna på annat istället. Min sambo har gått all in på julklappar. I år blir det rekord i antal julklappar! Själv står jag över såna futtigheter som julklappar sedan många år tillbaka.

   Radera
  2. Så du får julklappar men ger inga? :D
   Det låter som win win. men kan nog ses som lite gnidet ;)

   Radera
  3. Svinto, krävdes det inställt flyg för att du skulle stanna hemma?.
   Visst, glömde faktumet att så många resonerar som du, restriktioner är till för andra.

   Radera
  4. Bengt, vad vet du om Svintos omständigheter? Har du själv flugit under pandemin? Vet du hur det ser ut och fungerar på flyget idag?

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/brann-inte-dina-sociala-broar-pa-att.html

   Radera
  5. Och Bengt, jag utgår från att du själv följer folkhälsomyndighetens rekommendationer? Läs dem själv här:

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/du-foljer-val-folhalsomyndighetens.html

   Radera
  6. Cornucopia, jag utgår från FHM:s uppmaning att undvika alla kontakter, utom sin egen "bubbla". Innebär naturligtvis att resande i form av kollektivtrafik, flyg eller bil skall undvikas. Vi har även olycksrisken med tex bilåkande som kan belasta sjukvården.
   Själv är jag i det närmaste som i karantän. Måste jag gå ut i offentlig miljö har jag FPP3 ansiktsmask. Men jag tillhör också riskgruppen så är extra försiktig.
   Vilket jag kan se att min omgivning långt ifrån är.

   Radera
  7. Bengt, du förstår att det finns något som heter historia, saker och ting ändras över tid. Det betyder exempelvis att jag idag tar beslut baserade på vad jag vet nu. Det gjorde jag även när jag köpte flygbiljetter ett halvår innan den planerade resan. Om du kommer ihåg hur det var då så såg det ju riktigt lovande ut med corona. Sen behövde jag inte fundera över att ställa in eftersom flygbolaget gjorde det åt mig, i god tid innan.

   Radera
  8. Sebastian, man kan se det som att jag delegerat julklappsinköpen till någon som är väldigt motiverad, en riktig win-win.

   Radera
  9. Syftet med resan var att min sambo skulle få träffa sin åldriga och rätt sjukliga mor, förmodligen för sista gången. Får hoppas att hon lever till sommaren så kanske de kan ses då.

   Radera
  10. Förövrigt har jag nog varit en mönstermedborgare och förutom semestern i somras i princip självkarantänat sedan Mars.

   Radera
  11. Svinto, ok alltså historia, vågat att du beställde julresa redan i juni då Norwegian redan var konkursmässigt och bara flög inrikes i Norge.
   Men det hedrar dig att du inte ombeställde och bara firar hemma med familjen. Tyvärr gäller detta inte alla. Och julklapparna handlar väl din fruga på nätet antar jag.
   Med tanke på att man får resa fritt och regeringen alltid är sist på bollen, bl.a. beroende på FHM:s felprognoser, så väntar tyvärr en ännu dystrare period efter årsskiftet. Samma missar nu som i förstavågen. Så alla bäckar små.

   Radera
  12. Det finns sympatiska personer och så finns du Bengt.

   Radera
  13. Bengt detta tar inte slut, 40% vaccinvägarar ju?

   Radera
  14. Least, om du finns på riktigt, personliga omdömen utifrån inlägg på forum är lika meningsfulla som det frikostiga utdelandet av ADHD diagnoser. Gissar att ditt statement bygger på att befogad kritik mot myndigheternas ickehantering av C19 inte faller väl ut i dina ögon.............

   Radera
  15. Bengt, om man vill ha en flygbiljett kring jul så måste man vara ute i god tid, det kallas att vara förutseende, en slags prepperegenskap.

   Vad gäller julklappar så har vi gemensam ekonomi som alla vettiga samboende. Iom att jag tjänar betydligt mer så är det väl jag som betalar större delen av julkalaset. Och det passar mig utmärkt, en slags naturlig delegering av ansvaret att köpa julklappar åt alla (från oss), så jag är inkluderad som donator, men slipper allt det där med att handla som jag avskyr. Och ja, det är nätet och affärer. Hon brukar börja 6 månader i förväg. Men i år har det blivit extra extra allt pga corona.

   Tycker bara att det är roligt. Betalar gärna för att hon skall ägna sig åt sånt som hon gillar. Vad gäller pengar så har vi aldrig ens haft tillstymmelse till bråk, utan om det är större utgifter så pratar vi igenom det och väljer tillsammans den bästa lösningen. Allt under 20k behöver vi inte ens prata om. Vill jag eller hon ha något inom det området är det bara att köpa.

   Radera
  16. Svinto, då fick jag en liten inblick i ditt förfarande även om det inte var ett krav.+1 på det. Själv har vi pga C19 slopat klapparna. Barnen (läs 20) får "gråta" då de bara får pengar i år. Men dina är kanske är mindre och då förstår jag att man måste ha lite paket. Det blir dock en svår arbetsmarknad för tomtar utan antikroppar i år.

   Radera
  17. Fet o fluffig, korrekt, detta är inte slut än. Och vad som händer efter helgerna med dessa lama restriktioner vågar jag knappt tänka på. Novus undersökning visade i nov 26% som inte ville ta. Tror det minskar allteftersom smittspridningen ökar. Men det gör det än viktigare att göra som grannländerna m.flera, bromsa smittan med alla medel. Nu blir det sjukvårdskollaps istället.

   Radera
  18. Bengt, mina barn är i 30-års-åldern och klarar sig bra själva. Den ena tjänar betydligt mer än jag. Vi tycker ändå att det är roligt att ge till dem. Man kan lätt säga att de är supercurlade så länge jag och min sambo finns. Vi har vid tillfällen bjudit på flyg och boende för dem med respektive för gemensam semester, exempelvis USA och Grekland. Vi hade sådana planer i år med men de grusades tyvärr av den där buggen. Vi får ta det sen när det gått över.

   Radera
  19. Under tiden växer överskottsbufferten på banken. Blir förmodligen något alldeles extra när vi släpper lös.

   Radera
 2. Det märks väldigt tydligt för mig som reser mycket, halvfulla till tomma flygplan hela året men i måndags var det kaos på Kastrup med bara 4 säkerhetskontroller öppna, flyget till Amsterdam och flyget vidare till Budapest var båda fullbokade så där satt man uppepå varandra som packade sillar. Förhoppningsvis är det lugnare när jag reser hem igen på Julafton :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, flygplatserna och flyget har ju under året antagligen varit där det varit minst risk att smittas, så som det sett ut och hanterats.

   Radera
 3. Flyget har ju sina rutiner. Men buss och tåg. Stefan kommer nog få utlysa hårdare direktiv veckan efter nyår igen

  Jag kommer bila och bo på hotell (tar med munskydd, handskar och handsprit. Munskydd fyller ju ingen funktion om man inte kan ta av dem kontrollerat). Men man kan ju bara styra sitt eget beteende inte vad de andra gör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Sebastian munskydd fyller sin största funktion genom att du inte smittar andra. Sedan ger det ett skydd för dig medan det sitter på även om du slarvar när du tar av det. Men visst är det sämre än en helmask. Och att hålla avstånd till andra får inte glömmas bort för munskydd är inte 100%.

   Det gäller som du skriver att styra sitt eget beteende vilket allt fler verkar göra sista tiden. Men det finns fortfarande allt för många som skiter i att tänka.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec
   Ett munskydd tex klass IIR, skyddar framförallt andra från dig. Genom att virus inte sprids lika långt från dig, som utan. Har störst effekt, ju fler i en population som bär dem. Din inandningsluft filteras dock inte.

   Ett andningsskydd tex FFP2, eller FFP3. Filtrerar din inandningsluft, och oftast din utandningsluft också. Du smittar ingen, ingen smittar dig (korrekt använt). De kan för ett otränat öga se ut som enkla munskydd. Inom sjukvården, får de dock användas maximalt 4 timmar. Sen måste det bytas!

   Vissa andningsskydd, oftast halvmasker. Har partickelfilter, som håller flera månader. Men har dock utandning genom enkla backventiler, och filtrerar inte din utandningsluft. Så du kan riskera att sprida smitta själv. Är vanliga på olika Covid avdelningar, där patienterna redan har Covid.

   Radera
  3. Tack tidigare M, du har kunskap här mer än jag tidigare, men jag tvivlar på att IIR inte skyddar något också för bäraren. Alla hinder för luften bör hindra en del virusdroppar och färre virus i lungorna måste logiskt minska risken för värre infektion.

   Eller hur?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Om man måste umgås nära, som i kollektivtrafiken. Där många inte bär munskydd. Så skyddar dom mot stänk, från folk som hostar åt ditt håll tex. Dom är ju gjorda för att skydda tex kirurger, från stänk. Och skydda patienten, från kirurgens saliv.


   Dock så såg man under vårens antikroppstestning, på flera sjukhus i Stockholm. Att personal på covid avdelningar. Där enbart IIR skydd användes, i kombination med visir. Hade långt högre än dubbelt så många med antikroppar. Som den administrativa personalen, utan patientkontakt. Medan på Covid IVA, där personalen använde FFP3 i början, och sedan FFP2. Hade personalen lägre andel med antikroppar, än den administrativa personalen.

   Radera
  5. 9,7% av personal utan patientkontakt, hade antikroppar. Mot 26,4% På den covid avdelning, med högst andel.

   Studien genomfördes från senare delen av april, till senare delen av maj.

   Radera
  6. Frågade på Hematologen i Huddinge där de alla har gått med munskydd inklusive de besökande om de haft några sjuka. En läkare och en sköterska var svaret när jag var där och fick min andra omgång med barnvaccin i veckan. Nu hade många personal också munskydd i de långa korridorerna från kassan. När jag fick första omgången vaccin tidigare i höstas gällde detta med munskydd vad jag såg bara Hematologen.

   Igår när jag körde min fru såg jag många med munskydd ute på trottoarerna vilket inte gällde för några dagar sedan.

   Mitt intryck är att fler blivit försiktigare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec


   Radera
  7. Ja, det är min uppfattning också. Och får vi en högre andel, med munskydd. Framförallt där det är trångt. Så tror jag att vi skyddar varandra, till viss del. Men som du säkert har märkt, så är experterna inte helt överens.

   Radera
  8. Jag glömde att nämna. Att studien på karolinska universitets sjukhuset, omfattade nästan 13.000 medarbetare. Och leddes av Proffesor i infektionsepidemiologi Joakim Dillner.

   Radera
  9. Min killgissning är att det var bristen på skydd i våras som ledde till att en nödlögn fick personalen på äldreboende att fortsätta jobba utan skydd. I mars körde min dotter mig från Hematologen där jag fått åter mitt sedan 2011 djupt sovande sparade reservföråd av stamceller åter. Betydde att jag var extremt känslig för alla typer av infektioner. Vi körde förbi drive in för något att äta och flickan i luckan sa upplysande: Ni vet väl att munskydd inte skyddar utan kan smitta mer. Ja vi hade båda munskydd.

   Experter utanför Sverige verkar rätt eniga med de stora undantagen högsta politiska ledningen i US, Brasilien och några få ytterligare. Hur stora experter politiker är på virus är en annan fråga.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. När jag la fram teorin om att det var brist på resurser som till viss del styrde stat och myndigheters åtgärder(eller icke åtgärder) i våras,även på den här bloggen, blev jag kallade rysstroll, svärjis, dissident etc...
   finner utvecklingen intressant. Men det är väl bara en tidsfråga tills även kungen påstås vara en rysk bot:)

   Radera
 4. Gotland är lite eget där en del av landsvägen dit är en privatägd färja.

  Bilplatser på Gotlandsfärjan är en bristvara så många bokningar är säkert utförda sedan månader tillbaka när hopp om ett bättre coronläge fortfarande fanns och för att säkra sin bilplats. Det är som det är med kollektivtrafik och tunnelbanor på Gotland för de som ska en bit utanför Visby.

  Det är alltid fullbokat på bildäck i god tid före en lite längre ledighet, många fastlänningar har hus på ön. Gotland kostar och tar tid som en utlandsresa och fastlänningars tillsynsresor av fastigheter sammanfaller med det bra ledighetsläget för de som känner behov av att träffa anhöriga på ön.

  Snabbesök över en helg går nog bort för många pga av lång restid i förhållande till biljettkostnaden med bil.

  Förvånar mig inte om det blir en del avbokningar med kort varsel även om det finns en och annan fastlänning som kommer göra tillsyn av fastighet nu efter sommaren vid denna lite längre ledighet, nödvändigt eller ej kan säkert diskuteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var på Gotland i somras. Båten körde med reducerat passagerarantal och bilar, d.v.s. coronaanpassat. Även i övrigt hade man diverse åtgärder för att undvika trängsel i servering etc.

   Radera
 5. Om man ska tycka att något är "lustigt" i denna pandemin så är det väl månne att Gotlänningarna har slutat att låta om att man ska stänga färjorna.
  Det visade sig lite väl tydligt hur mycket ön är beroende ekonomisk av "turistjävlarna".
  Barcelona och Mallis har lite samma situation bland de som hatar turisterna. Städer blir helt enkelt inte så mysiga när alla resutauranger är stängda och det är stor arbetslöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så många turister på Gotland utanför sommarsäsongen. I princip stängs all turistverksamhet ner i slutet av sommaren. Var där sista veckan innan de stängde för säsongen, och det var redan då rätt öde. Utanför turistsäsongen är det bara gods och gotlänningar själva som åker med båten.

   Radera
 6. Det är svårt att veta.

  Bloggaren själv har ju varit ute och rest mycket under hösten utan att för den sakens skull brutit mot några coronarestriktioner.

  Att hyrbilar är fullbokade kan vara positivt om det är för resor som annars skulle gjorts med kollektivtrafik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Det går att resa utan att bryta mot några restriktioner. Restriktionerna innebär inte reseförbud. Enskilda individer ska knappast lastas, då man inte vet vad som gäller i deras fall - utan blogginlägget är en reflektion över systemsituationen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Många kanske tar hyrbil till egen stuga istället för att resa kollektivt?

  SvaraRadera
 8. Det är klart det kommer resa mer än vanligt. Ännu ett tecken finns på SVT Norrbotten. "Risk att symptomfria testar sig på fredag för att ”rädda” julhelgen"

  SvaraRadera
 9. Man kan dra en parallell med Thanksgiving i USA där många struntade i restriktionerna och reste "hem". Nu har man rekordsiffror i antal fall och man tror att det beror resandet. Vi får väl se om mönstret upprepas här.

  SvaraRadera
 10. Med risk för att bli tjatig angående munskydd. Det är betydligt bättre att använda helmask med P3 R filter, det finns egentligen ingen tvekan om att dessa hjälper.

  SvaraRadera
 11. Tegnell själv ska ju ta hem sin familj från Lund resp. Gbg till Stglm. Varför skulle svenska folket bete sig annorlunda än översteprästen?

  SvaraRadera
 12. "Om det nu kommer finnas kapacitet att testa alla sjuka"

  Om man nu kan lita på testerna överhuvudtaget?
  FHM verkar ju själva inte anse detta om jag förstått rätt.


  "PCR-tekniken som används i test för att påvisa virus kan inte skilja på virus med förmåga att infektera celler och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret och därför kan man inte använda dessa test för att avgöra om någon är smittsam eller inte."

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-om-kriterier-for-bedomning-av-smittfrihet-vid-covid-19?fbclid=IwAR2Xc4X5SaOHKWPfLsEdw_vAskGvxQnMvHvnfsP0Dz4iY5Wf_4uiFBoJybA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, och det har varit officiellt ännu Somras och känt sen första början av året. Men ändå så driver "antal smittade" rädslan i samhället.

   Radera
  2. PCR detekterar virus-DNA, inte om du är smittsam eller inte. Det är därför du skall följa rekommendationerna efter genomgången infektion.

   PCR är komplicerat och körs ett antal cykler för att multiplicera eventuella DNA-fragment. Kör man för få får man inget detekterbart material, för många så blir det för många false positive. Men man kan utgå från att de som håller på med detta har trimmat in processen optimalt och vet vad de gör.

   Så efter genomgången test som visar positivt har du en viss sannolikhet att du faktiskt har virus, kanske 99% eller något sånt tal. Det finns således inte något 100%, helt säkert, utan bara en viss sannolikhet. Samma med negativt test.

   Radera
  3. Ja massmedia sprider följdaktligen avsiktlig desinformation till massorna
   aka "Psykologisk krigföring" med målsättningen att sälja vaccin och privatisera välfärden som "uppenbart inte klarar av att vara i offentlig regi"

   Radera
  4. @Svito
   "och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret"

   Som jag tolkar det jag har lyckats ta till mig kan detta lika gärna vara ett virus
   från tidigare genomgången infektion.

   Radera
  5. Ett problem är förstås om man testar personer utan symtom. Då kommer false positives att visa att kanske 1% är smittade fast de inte är det. Så symtombild är minst lika viktig som testresultat. Att testa sig utan symtom borde vara en dödssynd.

   Media är förstås som alltid ett förenklande filter, där journalisterna agerar filter med eventuellt egna omedvetna agendor. Så kloka individer som du tar allt med en nypa salt, och blir inte upprörda över att media säger fel.

   Radera
  6. Göran, exakt. Det enda testen visar är att det med en viss sannolikhet finns virus-DNA i ditt prov. Det kan vara rester från genomgången infektion, eller pågående infektion, eller att labbpersonalen råkade nysa när det analyserade ditt prov.

   Men testerna är väldigt pålitliga statistiskt sett. Det handlar om någon bråkdel av någon procent fel.

   Radera
  7. Jag testade positivt pcr 14 dygn efter första symptom om kraftig huvudvärk. Hade feber dygn 2-4, feberfri mer än 48h dygn 5-7, feber dygn 8-11 då även allt luktsinne försvann trots ingen snuva alls, vilket är typiskt för Covid.

   Radera
  8. "Men testerna är väldigt pålitliga statistiskt sett. Det handlar om någon bråkdel av någon procent fel."

   Trams. Med ett uns förnuft och analytisk förmåga inses att säkra slutsatser förutsätter en säker metod för validering och kalibrering. Tekniken för det existerar ännu inte. Därmed inte sagt annat än att testerna är bra och avgörande för hantering av situationen.

   Radera
 13. En större utmaning än trängsel hos biluthyrningen gissar jag är mataffärerna nu i veckan, för att inte tala om systembolaget.
  Känner man att man gör en uppoffring vill många unna sig något i gengäld.
  Mer mat och sprit är min gissning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen trängsel på något av de Systembolag jag bevistat.

   Lång kö utanför givetvis. Men en mycket luftig sådan med goda avstånd. Skönt sen med lite folk i butiken och obefintlig kö till kassan när man väl är inne.

   Givetvis endast besökt Systembolag där köandet sker ute i friska luften.

   Radera
  2. Rekommenderar att besöka systembolaget på andra tider än de flesta. Även på "hot spot" dagar som Fredag är det väldigt lite folk före lunch.

   Radera
 14. 40% av de som testade sig för antikroppar i Stockholm i veckan var positiva.. det måste vara ganska många nu som rör sig ute i samhället och vet eller tror att de haft viruset. Visserligen är de ju inte undantagna i rekommendationerna men i praktiken beter sig nog de flesta så ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så enkelt. Vissa smittar nästan inte alls även om de har sjukan, andra är superspridare. Det finns massor med exempel där delar av en familj insjuknat, och den andra delen inte insjuknat då, men fått det långt senare. Själv kan jag räkna upp flera fall som detta i min närhet. Personligen har jag inte haft det vad jag vet. Min sambo borde enligt all statistisk kunskap ha blivit smittad då hon dagligen rör sig med och hanterar smittade, men hon har inte haft symtom än.

   Hon har testat negativt för antikroppar 3ggr.

   Det finns uppenbarligen okända parametrar i det här.

   Radera
  2. Jag menade mest att det kan vara en förklaring till att fler rör sig ute i samhället trots hårdare och hårdare restriktioner..

   Radera