Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-06

"Rädda oss du store ledare!"

Det märks under coronapandemin tydligt en form av rädsla och övertro på staten och framför allt Den Store Ledaren (TM) som räddaren från pandemin och hotet mot normaliteten som SARS-CoV-2 och Covid-19 utgör. Men verkligheten är att ens om vissas önskemål om indragna grundlagsskyddade rättigheter och friheter och stenhårda tvångsåtgärder mot smittspridningen skulle genomföras så är utfallet garanterat. Men det känns alltid skönt att kunna drömma om Den Store Ledaren som räddar dig i en otäck och osäker värld.
Dödsfall antingen med Covid-19 eller av Covid-19 per miljon invånare. Grafik: Our World in Data
Men verkligheten är att den store ledaren inte kommer rädda dig.

I verkligheten är utfallet vilt spretande trots eller tack vare hårda åtgärder. Frankrike som forcerar fram betydligt hårdare nedstängning än Sverige, utegångsförbud, masktvång mm har fler döda per en miljon invånare än Sverige just nu. Spanien hade betydligt fler tidigare, trots att även de har hårda åtgärder. Liksom Storbritannien, där det är direkt olagligt i vissa områden att träffa andra utanför hushållet. Andra länder med hårdare åtgärder har klarat sig bättre, men allra bäst klarar man sig om man redovisar döda av Covid-19 istället för med Covid-19. Vilket kommer synas i att Sverige på helåret inte kommer ha särskilt mycket högre dödstal än normalt, kanske på 2018 års nivåer, drivet av att få dog förra året. Kom också ihåg att särskilda boenden för äldre "äldrevården" är till för redan döende patienter. Säbo är den vanligaste dödsplatsen i Sverige och att 50% dör inom ett år efter inflytt - skillnaden idag är att de dör med Covid-19. Varje dödsfall är förstås tragiskt oavsett om  man har haft virus i kroppen inom 30 dagar före dödsfallet, men de särskilda boendena är korttidsboenden vid livets slut, inte långtidsförvar. Mångas upprördhet beror snarare på okunskapen om detta, och att man kanske tror att vem som helst flyttas till Säbo, och att man nu upptäckt att det är döende människor (och en del svårt dementa) som flyttas dit.

Det är förstås naturligt att folk är arga över att döende människor dör, och att man i sin frustration över livets ändlighet ropar efter Den Store Ledaren (TM), som ska rädda oss. Men det är inte den store ledaren som räddar någon, det är den hårt arbetande personalen i vård och omsorg. De flesta som får Covid-19 på äldreboendena har i själva verket överlevt mer än 30 dagar och friskförklarats, trots att de redan var döende av annat.

Jag tycker istället att vi drar in politikernas arvoden - såväl kommun, region som riksdag och regering - och ger dem applåder istället. Arvodena från de stora ledarna kan delas ut som bonuslön till sjukvårdens och omsorgens personal. Politikerna blir säkert glada över applåderna.

Jag förstår att det gör ont, men den store ledaren och kraftfulla slag i luften kommer inte stoppa den här pandemin. Inte ens hårda åtgärder i Spanien och Frankrike, med ett klimat som är betydligt bättre ur smittspridningssynpunkt, klarar av att stoppa vare sig smitta eller dödsfall.

Men fascismen ligger tydligen grundare än man kan tro hos många. Det räcker med en ny snuva så ropar man efter att Sveriges grundlagar ska upphävas och en stor beslutsam ledare, som ska rädda landet.

Och du, du kommer alltid kunna hitta ett land som är bättre. Bara en kan vara bäst. Särskilt om man redovisar dödsfall av Covid-19 istället för med Covid-19

Folk i allmänhet följer råden. I helgen besökte jag en resort för en övernattning. Vi var enda gästerna, och hade anläggningen helt för oss själva. På en lördag. 
Skönt med ett eget spa med bassäng, bastu, spabad med mera.

Efter Löfvens tal fick de 350 avbokningar och ska normalt vara fullbokade så här års. En restaurang i Helsingborg fick 90 avbokningar efter Löfvens uppmaning. Men sitter man inne och darrar, så ser man inte heller hur många som följer uppmaningarna. Det är på den nivån att det numera antagligen är lägre risk att bli smittad på en restuarang eller hotell än hemma i ditt eget trapphus. Fler folk i rörelse där i alla fall.

46 kommentarer:

 1. Vad har övriga Norden gjort som Sverige och många andra länder inte lyckats med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre resande initialt i pandemin och karantänregler tidigt som gjorde att de hela tiden haft färre smittade skulle jag säga.

   I Sverige är sportlovet lagt v. 7-10. I Norge, Danmark och Finland typiskt vecka 6-8. Just vecka 9 (Stockholmsveckan) är den viktiga veckan då många reste, smittan hade tagit fart men man hade inte börjat ha restriktioner ännu. Sverige, liksom flera länder på kontinenten fick in mycket mer smitta då än de andra nordiska länderna.

   De andra nordiska länderna var kvickare med karantän. FHM sade stanna hemma om du är sjuk men annars kan du gå till jobbet. Vikten av karantän syns tydligt i Sverige. Vi har få personer som kom från Italien som spridit smitta i landet trots många resenärer (man kan följa smittspridningen via virusets DNA). Huvudanledningen är att alla privata storföretag i Sverige satte Italienresenärer i karantän. Det hann komma en sådan policy mellan dem som genomfördes. Karantän mot andra länder gjordes ej i Sverige för man kände inte till det så väl.

   Lockdownåtgärderna som de andra länderna gjort tror jag har haft mindre betydelse.
   Att Sverige började släppa upp restriktioner när övriga länder fick en ökning i September var ett stort misstag.
   Vad gäller dödstalen så har vi i Sverige säkert ca 2000 åldringar som inte fick någon vård alls i våras. Det är en skandal och påverkar våra siffror väsentligt.

   Radera
  2. Sedan räknar vi antalet döda olika. I våras var jag involverad runt räkning av döda (i ett extremt tidigt skede) och vi hade då kontakt med bla Norge. När räknade man döda där man kunde bekräfta att patienten dött av just Covid. Medan vi (då diskuterade) hur nära diagnosen skulle sättas dödsfallet för att vi skulle räkna det som en död i covid. I teorin kunde patienten åkt hem, friskförklarad, och blivit överkörd och räknats som död i covid.

   Radera
 2. Snuva... Mja för vissa ja. Tex i min familj så har det varit en snuva. Men jag vet en hel del vanliga friska som blivit väldigt dåliga.

  SvaraRadera
 3. Vi pratar ofta här hemma om hur det blivit mycket lättare att förstå hur Tyskland drogs in i en intern masspsykos på 1930-talet.

  Än så länge skall jag dock inte klaga eftersom precis alla förändringar som Covid-19 medfört har varit 100% positiva för vår del. Möjligen har biltrafiken ökat något senaste månaden men det är inget jätteproblem.

  SvaraRadera
 4. Intressant att bloggen fortfarande driver narrativet om den följsamma svenska befolkningen när tom. statsmedia släppt det... då blir givetvis svårt med annat än anekdotiskt bevisföring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förövrigt så tycker jag den svenska "strategin" är suverän för egen del och med det vi vet idag om viruset, väl avvägd.

   Tänk att FHM och regeringen visste att Covid inte var någon ny pest med mycket högre dödlighet och därför tog beslutet att inte införa sk lockdown, stänga gränsen, smittspåra etc. Det är smått fantastiskt att endast vi här uppe i lilla Sverige satt på denna information, och kunde inta en rimlig hållning gentemot denna snuva . Tycker ni inte?

   Radera
  2. Jag anar att du skämtar lite. Nu när vi vet så mycket mer än för nästan ett år sedan. Kan man ju tycka att man inte skulle återupprepa samma formel med hopp om annan utgång. "If the facts don't fit the theory, change the facts."

   Radera
  3. Ja verkligen tur att de 22 haveristerna gjorde bort sig och inte fick nåt genomslag. Då hade vi bombat ekonomin ännu mer, helt i onödan.

   Fantastiskt att lilla Sverige står upp som en lysande fyr av rim och reson. Knappast landet lagom längre. Det passar bättre till lilla rädda lillebror på andra sidan gränsen.

   Radera
  4. Storhandlade igår. Sex timmar kombinerat city och externhandel. Jag måste säga att folk är jäkligt följsamma. Fler och fler åtgärder i handeln med IKEA som mest vigilant och service-minded. Fler och fler går i mask. En del unga tjejer verkar gilla mystiken och kör dekorerad mask. Många åtgärder för separation av folk och flera smitvägar på Netonnet och IKEA. Snart kanske vi lyckas hålla oss så rena och organiserade att vi inte behöver gå omkring och sprida smittor och vara sjuka hela vintrarna. Nolltolerans mot snoriga småungar i allmänna sammanhang.

   Radera
  5. @Niklas.

   Ja det sista stycket har en släng av sarkasm, jag tycker förvisso att den svenska "strategin" är väl balanserad och i det stora hela bra. Med det vi vet IDAG.

   Men inledningsvis var den katastrofal. En ny potentiellt dödlig smitta sprids över världen, att då inte anamma försiktighetsprincipen, utan fortsätta i stort sett som vanligt är enligt mig totalt vansinnigt. Sen vilka åtgärder man bör ta till i ett sådant läge är jag inte kompetent nog att bedöma. Men exempelvis åtgärder som att sätta folk som kommer hem från smittdrabbade regioner i karantän är sannolikt bättre än att inte göra det.

   Sen finner jag det fascinerande att det finns så många, inte minst här i kommentarsfältet, som för fram narrativet att den svenska strategin var ett resultat av kunskap och kompetens. För mig är det helt uppenbart att "vi" gjorde det vi kunde och inte det "vi" borde gjort.
   Nästa gång kanske det inte bara är en "snuva", och kanske dödstalen blir betydligt större.

   Sen har jag förståelse för agerandet, man spelar dom kort man har oavsett om man jobbar på FHM eller gör något helt annat.

   Radera
  6. Anders Tegnell menade väl i sitt sommarprat att Sverige utgick från de strategier som han och hans motsvarigheter i Europa har satt upp tidigare för en pandemi. Sen plötsligt kom det en pandemi men det var bara Sverige som följde de gemensamma riktlinjerna. Så min tolkning är att Sverige inte extremt på något sätt bara att de and Europiska Tegnellarna blev överkörda av polikerepidemiloger och sen blev det ju nationell prestige naturligtvis speciellt mellan de nordiska länderna.

   Radera
  7. @Rickard, tror dock inte så många inom vården håller med att om den varit tillräckligt balanserad. 12.5h pass verkar vara standard nuförtiden, då så många sagt upp sig ifrån i våras. När spridningen ökade markant i Europa tog Sverige bort besöksförbudet.

   Radera
  8. @Niklas, ja det är inte roligt för vårdannställda, vårdapparaten har dock varit misskött i många år och det är inte FHMS fel.

   Radera
  9. @T "alla andra har fel och vi är bäst" narrativet har länge varit det som gäller här i Sverige. Om man köper det eller inte är upp till var och en. I det här specifika fallet får vi nog vänta lite innan man kan utvärdera ordentligt.

   Vad som dock är uppenbart är, som jag tidigare skrivit, att det är rätt så j*vla skönt att smittan inte var värre/dödligare än den är. Men detta visste inte Tegnell (eller någon annan heller) i februari/mars.

   Men det kanske är som du skriver/A Tegnell påstår. Det skulle isf vara bra om vi i pöbeln informeras, så dom som bryr sig kan ordna med egna förberedelser för ett värre scenario

   Radera
  10. Fortfarande har dock vårdapparaten etc varit väldigt framgångsrika med att hålla människor vid liv länge, jmf Danmark och Norge t ex som har betydligt lägre livslängd. Men det blir kanske annorlunda nu. Givetvis beror belastningen inom sjukvården och de många dödsfall inom äldredomsvården på en högre smittspridning än i våra nordiska grannländer. Allt annat för ju bara trams, det sa ju t o m den store ledaren i detta fall Tegnell.

   Radera
 5. "Jag tycker istället att vi drar in politikernas arvoden - såväl kommun, region som riksdag och regering - och ger dem applåder istället. Arvodena från de stora ledarna kan delas ut som bonuslön till sjukvårdens och omsorgens personal. Politikerna blir säkert glada över applåderna."

  Ja! Det röstar jag på! Det parti som genomför detta får min röst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Örebropartiet och Markus Alard propagerar för sänkta politiker löner. Vänsterpartiet tycker inte det är bra.Märkligt.

   Radera
 6. Du har tappat en negation i ingressen. Men var ledsen, det är ovanligt. ;-)
  Man ska aldrig vara rädd för att inte göra fel misstag i onödan!

  SvaraRadera
 7. Klassisk, steg två när det inte funkar är att offra ledaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm... Midvinterblot av Carl Larsson

   Radera
 8. Finns det någon sammanställning över vilka dödsfall som tas med i rapporteringen från olika länder? Tänker på döda med covid vs döda av covid.

  SvaraRadera
 9. Ligger resorten i Varberg? Ser så ut. Kan annars rekommendera spa:t i Landskrona, 895kr för övernattning, spa och enklare mat. Garanterat utan trängsel.

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet och stretat i motvinden, men de med mest pengar vinner och går segrande fram här i världen.

  SvaraRadera
 11. Hur räknar andra länder (inklusive våra nordiska grannar) sin statistik, någon som vet?

  Sjuka och svaga som har några månaders levnadsförväntan i Sverige som fick Covid-19 och gick bort i sviterna av det trots långt gångna sjukdomsbilder i övrigt dog i statistiken av Covid-19 vilket i sak är korrekt, men hur har andra länder agerat? Har för mig att det var grumliga svar på området.

  Vidare får man hålla i minnet att Sverige inte är som våra grannar. De är långt mindre i storlek, har inte Sveriges internationella footprint genom den förändrade internationella demografin och Sveriges mycket omfattande internationella industri och handel. Vidare har Sverige tre skilda knutpunkter med internationell koppling (huvudstaden STHLM, Norra Europas största hamnstad och Nordens största industristad GBG samt östra halvan av Storköpenhamn) DK, NO och FI har en hub vardera.

  Som Tegnell beskriver är NL och UK mer relevanta att jämföra med.

  SvaraRadera
 12. Kyla sägs stärka immunförsvaret, men enligt Greta/DN.se så är det ju för varmt så här års, så det tycks int vara hela sanningen.
  Annars röstar jag för Wim Hof som ledstjärna för FHM.

  SvaraRadera
 13. Det är roligt att när Sverige är bäst så beror det på att vi är bäst, men när Sverige är sämst så beror det på hur vi redovisar statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ofta stämmer detta? Har du något underlag?

   Radera
  2. I den här frågan är det väl mer hur andra redovisar statistik. Vi redovisar på samma sätt som UK därmed de enda vi kan jämföra med är dem.

   Radera
 14. Skulle vara intressant om man utvecklar rapporteringen kring dödsorsaker från Covid med ålder och även kontrollerar och räknar dödsfall av personer som dör av andra virus och årsinfluensa eftersom det tydligen finns ett så stort allmänintresse av liknande dödsorsaker nu förtiden.

  SvaraRadera
 15. Biden vann ju valet på att han som den store ledaren i princip kommer återuppväcka alla de som Trump med sina bara händer dödat under 2020.
  Jag bor i USA och har många vänner som helt seriöst tycker att Trump har personligt ansvar för hela Corona och i synnerhet alla som dött.
  Biden däremot har en plan... "att lyssna på experterna och därefter fatta rätt beslut", mer specifik plan än så krävdes inte för att vinna valet.
  Här i USA är ju det stora valet presidentvalet, ett val på just den store ledaren som ska lösa alla mina problem, inte långt ifrån avguderi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Bless you All. You might need it

   Radera
 16. Att försöka förmindska dödsfallen genom att gissa om överdödligheten är osmakligt. Visst är det så att en del av de som dött var gamla, sjuka och hade dött under året ändå. Men tänk dig att det skedde en brand på ett ålderdomshem där 173 personer dog. De personer som började prata om att överdödligheten för året inte skulle öka lika mycket, skulle vi se som psykopater.

  Demokratierna Nya Zealand och Taiwan har klarat det här 100 ggr bättre än Tegnell och Giesecke. "Låt det spridas"-idioterna som släppte in smittan i Europa och Sverige. De är de som är orsaken till den usla utvecklingen i dödsfall och ekonomi.

  Ge upp, ni hade fel. Be om ursäkt och gå vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 klockren kommentar

   Radera
  2. Idioterna som släppte in smittan i EU? Du menar Kina? Det kan jag hålla med om. Sedan tycker jag också att vi gör som Taiwan. Vi flyttar Sverige till strax söder om Marocko så vi får en situation som i somras.

   Tycker förövrigt att det är rätt okej att låta dem som haft ett liv gå bort någon dag tidigare än att sabba unga människors liv med hela livet framför sig.
   Se det som Churchill. Han mördade tusentals franska människor för att rädda världen. Krävs ledare av stake att göra de besluten. Så vill inte säga att de hade fel. Oavsett hur. Mår de inte så bra kan jag tänka mig.

   Radera
  3. Vi behöver inte gissa om nån överdödlighet. Vi vet att den totala dödligheten är exakt 100%.

   Underdödlighet eller överdödlighet är bara en tramsig lek med siffror. Bättre att bli så god vän med döden som möjligt eftersom den ändå inte går att undvika i långa loppet.

   Radera
  4. Vad dödligheten 2020 totalt är so far jämfört med tidigare år är en reel mätare. I detta finns den totala samhällspåverkan.

   Att det slarvats rejält på äldreboenden är läskigt i sig, särskilt när det finns äldreboenden utan smitta. Huvudman är regionerna.

   Svaren finns alltid i de stora talens logik. Allt är läskigt och väldigt otrevligt men som sagt ovan människor dör faktiskt oavsett.

   Radera
  5. Huvudman för Säbo, aka äldreboende är kommunerna. Regionerna har öht inget med dessa att göra.

   Radera
  6. Tack för klargörande.

   Radera
 17. Hur man ser på dödsfall med COVID liknar säkert problematiken med influensa dödsfall, Influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker enligt folkhälsomyndigheten men om man läser underliggande text kan det lika gärna vara fel, beror helt enkelt på hur alarmistisk man vill vara.

  Influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker men det är svårt att mäta denna dödlighet. Det beror på att det är komplikationer till influensa och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av. Influensainsjuknandet kan hos den äldre vara milt och ganska atypiskt från början och inte märkas. Det vanligaste som man avlider av är en efterföljande bakteriell lunginflammation, men hjärtinfarkt eller hjärtsvikt är också vanligt. Därför går det inte att räkna antalet dödsfall på grund av influensa direkt.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/influensa-/

  SvaraRadera
 18. Sanna Marin och Erna Solberg har visserligen inte räddat sina länder från pandemin, men de tycks åtminstone inte gjort det värre än nödvändigt. Det är ingen dikotomi mellan att räddas eller förgås. Men det kanske är fascismen som spökar om människor inte fått vara fria att göra precis vad de vill precis hela tiden, utan hänsyn till andra?

  SvaraRadera
 19. Word. Våldsmonopolet vågar ändå inte både kräva skattepengar samt försöka påtvinga medborgaren utegångsförbud och ansiktsmask. Finns även fördelar med den impotenta staten.

  SvaraRadera
 20. Skulle man inte kunna införa till dels prestationsbaserad lön för politiker och åtminstone de högre politiska tjänstemännen inom kommuner, landsting och riksdag? Kanske så att lönen kan variera mellan 66% och 133% av grundlön beroende på hur kommunen i fråga har presterat inom några utvalda nyckelområden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker ska bara ha ersättning för förlorad inkomst. Politiker skall inte vara ett jobb.

   Radera
 21. Ser faktiskt ut som om den andra vågen redan börjar trappa av på en topp av cirka 50% av den första i antal döda. Ser vi på andra länder som ligger tidigare med sin andra våg så ser vi tydligt den utvecklingen. Jämför man med kurvor för andra smittor så kanske vi också får en tredje våg, som ligger ännu lägre (kanske 25% av den första) någon gång under våren (mars-april?), förutsatt att vaccinationerna inte gett någon större impact.

  SvaraRadera
 22. Case-demic och panik i kubik. I framtida backspegeln kommer de drakoniska åtgärderna se bisarra ut.

  SvaraRadera