Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-17

Prisa Skatteverket! Julgåvor till anställda får vara 1 450:- SEK per person i år

Skatteverket levererar en extra julklapp till de företagare och offentliga arbetsgivare som vill premiera sina anställda extra i år. En tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren på 1000:- SEK gäller fram tills årsskiftet, vilket innebär att årets julgåva får vara värd upp till 1 450:- SEK.
Finns det några snälla anställda?
Förmodligen (killgissning) på grund av coronakrisen, och för att arbetsgivare dels ska kunna visa anställda extra uppskattning och dels för att stimulera handeln, så har det införts en tillfällig extra skattefrihet för gåvor till anställda om 1000:- SEK per anställd, nu under andra halvåret av 2020.

"Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor inklusive moms per anställd. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 450 kronor för att vara skattefri, men år 2020 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan för att ge de anställda en skattefri julgåva för upp till 1450 kronor inklusive moms."

Detta innebär alltså att årets julgåva får vara värd upp till 1 450:- SEK inklusive moms, om din arbetsgivare är generös, eller om du som förteagare är generös mot dina anställda. Normalt får julgåvan högst kosta 450:- SEK.

Så god jul önskar Skatteverket! 

Och fick du bara en Alladinask av arbetsgivaren är det i år alltså skäl till att vara extra bitter. Sedan varför en arbetsgivare ska prisa Skatteverket för att man får ge av företagets eller organisationens egna pengar till anställda utan att beskattas är en annan fråga.

Har du enskild firma får du förstås inte ge någon julgåva till dig själv. Bara om du har aktiebolag får du göra det.

22 kommentarer:

 1. Nu när julfesten lär vara inställd för de flesta så var det ett ovanligt sympatiskt beslut från myndigheten. Återstår dock att se om arbetsgivaren väljer att nyttja detta...

  SvaraRadera
 2. Fast detta är ju samma "coronagåva" som de gick ut med i somras... så, inget nytt? eller vad är det jag missar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma. Lite olika skatteregler för corona-1000 och julklapps-450. Går du över 1000kr på corona-1000 så blir överskjutande förmån, men på de 450 blir hela förmån om man gör samma.

   Radera
 3. Jaha, den som inte firar jul - tar ni emot julklappar?
  Den som inte tror på kristendom - tar ni emot julgåvor?
  Hur många missade julklappar får ni från personer som känner er väl - alltså familjemedlemmar och bekanta? Varför skulle arbetsgivaren vara bättre?
  När fick du i julklapp gåvor som nämns i Bibeln - guld, rökelse och myrra?

  Filosofera i små grupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De jag känner som inte firar jul tar glatt emot såväl en "God julönskning" som julklapp (muslimer, judar och ortodoxa kommunister) . Finns säkert personer som inte gör det men jag har aldrig stött på någon. Skulle gissa att de är väldigt få.

   Radera
  2. Jag firar faktiskt typ alla för mig kända högtider som alla med låtsaskompisar gör. Blir liksom roligare så och breddar perspektivet. Varför begränsa sig till en villfarelse?

   Radera
 4. LKAB gav en sådan gåva till sina anställda, ett presentkort till de lokala företagen anslutna till lokala branschföreningen. Antagligen därifrån denna ”Julklapp” kommer. Ser framför mig att Göran Person (Ordf LKAB) har ringt Maggan som fixade det!

  SvaraRadera
 5. "Min" myndighet har klubbat sedan tidigare att 450 kr gäller och det tänker man inte frångå trots att det finns pengar över från inställda julbord, så generositeten verkar inte ha spritt sig inom myndighetsvärlden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tackar vi skattebetalare för då.

   Radera
  2. Herren ger och Herren tar

   Radera
  3. Julbord och julklappar är sedan många år tillbaka borttagna från det stora industriföretag som jag arbetar på och det blir inget i år heller. Så det är inte enbart till myndighetsvärlden som generositeten inte har spritt sig.

   Radera
  4. Från en annan myndighet - har ni julbord vanligtvis??

   Jultallrik är det här.

   Radera
  5. Arbetar på Amerikanskt IT företag: vaddå julgåva/julbord ? Har aldrig förekommit, set inte heller något problem med detta. Varför ska mina skattepengar gå till Julgåva/julbord på div. myndigheter ?
   Se till att få en bra/anständig lön, annars byt arbetsgivare och sluta gnäll.

   Bra förmån för de stackars småföretagarna som sliter häcken av sig 24/7 däremot.

   Radera
  6. Som skattebetalare är det naturligtvis bättre med en lägre lön och en årlig julgåva på några tusen på "div. myndigheter". 1450 kr skattefritt per år i gåva motsvarar väl en sisådär 80-90 kr/månad före skatt för den anställde. Det känns inte som om det är där kostnaderna ligger för det offentliga Sverige.

   Radera
 6. Min myndighet beslutade att bjuda på Julbord istället för att ge en julgåva. I år blir det dock inget julbord.

  SvaraRadera
 7. Man hade ju kunnat förvänta sig att arbetsgivarna skulle använda lite av de anställdas indragna löneförhöjningar, julfester och konferenser till att köpa skattefria julklappar. Men där tror man nog för gott om arbetsgivarna på många platser... tror jag.

  SvaraRadera
 8. bidde en julklapp i år, inte uttalat men man kan ju tänka sig att det är istället för julbord. Tycker inte heller att julbord är bortkastade pengar, men ja antagligen lite orimligt dyrt då det blir säsong. Ett bra tillfälle att träffa kollegor under mer lättsamma former och det tycker jag för med sig mycket positivt.

  SvaraRadera
 9. VGR (Västra Götapetter Regionen) ger samtliga anställda 1500kr. Innebär det att hela gåvan blir skattepliktig tro, eller är det bara den överskjutande 50-lappen? (Isf är det en riktig fuling)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajjamensan. det blev punktskatt engångs på 500 kr! Tack not so much!

   Radera
 10. Möjligheten att ge skattefria gåvor upp till 1000kr har beslutats av riksdagen, och är inte något Skatteverket har kommit på.

  SvaraRadera
 11. På mitt företag fick vi i somras presentkort på 500 kr som kan användas på de flesta större butikerna inkl dagligvaruhandel i stan. Nu till jul ytterligare 950 kr i presentkort, totalt 1450 kr således. Fint gjort. Årliga julfesten som brukar vara utöver dock inställd och genomförs digitalt.

  SvaraRadera
 12. Frågan är dock vad man ska köpa till sig själv (personalen)? Tänkte ett tag stormkök men gillar inte att laga mat ute, föredrar termosmat hemifrån. Så vad köper man för 1450 spänn?

  SvaraRadera