Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-12-21 15:34

Positivt att SMP-regeringen medger att det finns inte nödvändig offentlig verksamhet - stäng ner den permanent?

"All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari."  - Regeringen
Med fredagens utspel om skärpta coronarestriktioner medgav SMP-regeringen att det finns en massa ej nödvändig offentlig verksamhet (även om de har fel om att detta skulle inkludera biblioteken). Det var ett positivt besked och erkännande och det finns antagligen hundratals miljarder kronor att spara på att helt enkelt lägga ner och även avveckla dessa verksamheter permanent.
Dags för votering och beslut om vad som inte är nödvändig verksamhet
Det är dock lite otydligt vad som är inte nödvändig verksamhet, och som går in under andra verksamheter.

Men man kanske får titta lite på vilka som stänger ner över jul. Vilka myndigheter som gör detta. Och departement. För att inte tala om riksdagen. Är den stängd fram till den 24:e januari så är det med råge ett besked att det inte behövs 349 skattepengdiare för att driva svensk demokrati, när deras syfte ändå bara är att agera knapptryckare. Eftersom spärren för riksdagsmandat är 4% väljarstöd borde således antalet riksdagsledamöter kunna bantas till 25 stycken. Dock kan det bli lite trist med bemanningen av alla sjuttioelva utskott, men de är väl helt enkelt inte nödvändiga. Det är ju inte så att regeringen ändå bryr sig om vad riksdagen tycker och tänker, annat än när de trycker på knappar för eller emot regeringens lagförslag.

Vi får förmåda att rättsväsende, försvar, vård, skola och omsorg inte kommer ha nedstängt till den 24:e januari - skolorna öppnar trots allt igen i januari - men i övrigt är det bara att börja anteckna.

Hundratals miljarder offentlig verksamhet som inte är nödvändig står alltså på spel här.

Badhus och museer är listade som inte nödvändiga. Antagligen menar SMP att dessa kan drivas kommersiellt av privata aktörer istället, och om det finns en faktisk efterfrågan på dessa tjänster så kommer de vara lönsamma. Man kan förvisso tycka att simkunnighet kan vara nödvändig i ett av de länder i världen med flest sjöar per capita, men simskolor kan ju hyra in sig hos privata badhus, liksom grundskolornas simundervisning. Just en offentligt drivet badhus kanske inte är nödvändigt.

Men vad för statliga, regionala och kommunala aktiviteter ser du som inte är nödvändiga. Låt höra nu när SMP-regeringen fört dessa på tal och medgett deras existens. Hur stor del av stats, region- och kommunbudgetarna är inte nödvändig verksamhet?

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Skulle räcka att riksdagen sammanträdde en vecka i kvartalet för att ta beslut. Fler än 99 ledamöter känns onödigt. Lämpligen ersätts ledamöterna för förlorad arbetsinkomst och faktiska utlägg. Lön från politisk verksamhet såsom ungdomsförbund räknas inte. Någon som tror att detta skulle föra med sig några som helst negativa följder för Svea rike?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi skulle inte märka någon som helst skillnad.

   Radera
 2. Tänkte samma tanke med när jag såg din förra blogpost. Tyvärr är det nog inte det de menar.
  Men ja det går stänga ned hur mycket onödigt som helst. 467 statliga myndigheter + allt de gömt undan i olika statliga bolag och därtill ännu skummare stiftelser à la Kamprad-style.

  En väldigt liten andel av detta är viktigt för medborgaren.

  SvaraRadera
 3. Just badhus är väl typisk sådan verksamhet som aldrig går att driva med vinst i offentlig förvaltning?

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Det är väl ändå en av dom offentliga verksamheter som går med vinst, i alla fall man inte räknar dom skador som spriten ställer till med.

   Radera
  2. Biblioteken stänger men bolaget håller öppet. Supa är viktigare än att läsa.

   Radera
 5. Föredrar att läsa Regeringens utsaga kontextuellt och då med tolkningen att vad som avses är verksamhet som inte är, med beaktande av rådande Pandemi, akut nödvändig för den dagligt löpande samhällsförvaltningen på Riks, Regional och Kommunal nivå.
  Med andra ord som svar på bloggarens avslutande fråga: Det finns i egentlig mening ingen offentlig verksamhet som avses som långsiktigt onödig.

  Samt med referens till bloggarens text i övrig och diverse kommentarer att min åsikt är den att antalet riksdagsledamöter å det snaraste borde utökas med cirka minimum 50 st. för att erhålla den representation per capita i Riket som var aktuell vid nuvarande regelverks införande för 45 år sedan. Befolkningen har sedan dess ökat med 25%.

  p.s. Dessa ytterligare riksdagsmandat naturligtvis att proportionellt fördelas i de valdistrikt som under dessa 45 år haft största befolkningsökningen.

  Statsministern, Regeringen och Myndigheterna inkl. Folkhälsomyndigheten innehar mitt fortsatt fulla förtroende. Så och de Regioner och Kommuner som står under socialdemokratiskt styre! ... Resterande kan ta sig där solen aldrig skiner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skall vi ha fler knapptryckare till? I den amerikanska kongressen sitter det om jag minns rätt 400 st på en befolkning på 300 miljoner. Varför behöver vi ens 350 st som inte har ansvar för något på 10 millioner innevånare i Sverige? Hur man kan ha förtroende för vår offentliga förvaltning med det trackrecord som visas upp(oavsett poltiskt block) är för mig obegripligt.

   Radera
  2. Yes fler politiker och tjänstemän, precis det vi borde lägga pengarna på nu. Riktigt klassisk S-prioritering

   Radera
  3. Nick: Yes ... all the time ... on black coffe and pipe tobacco.

   Radera
  4. M. Ström: Fundera ytterligaree ett varv på konsekvenserna av mitt förslag om ytterligare riksdagsrepresentation och de valdistrikt som i enlighet därmed kan bli aktuella.

   USA är i detta avseende inte jämförbart eftersom man där har ytterligare de delstatliga av vart och ett av samma storleksordning organen i f.n. 50 stater.

   Radera
  5. Eller så har man en knapp per parti där vikten är samma som valresultatet.

   Radera
  6. Ludvika styrs av S+M+L+KD. Vem ska ta sig var där? Är det ok med största parti S vid makten med stöd av partier som du avskyr?
   S är vill uppenbarligen ha makten med hjälp av i andra sammanhang partier som sosseadeln avskyr.
   Det är uppenbart att din lydnad är till Partiet, oavsett vad. Otäckt.

   Radera
  7. Sjunkbomben: I huvudsak så som det i realiteten har fungerat i modern tid med enstaka undantag ... Det kanske mest kända undantaget vid ATP-omröstningen 59 Königsons nedlagda röst.

   Radera
  8. Capten Crunch: Även Biskop Brask etc. ...
   Det kallas pragmatism.

   Radera
  9. Chief: ja, tack för svaret. Att vara pragmatisk är bra. Det gäller såklart åt båda håll.

   Radera
 6. Skillnad på nödvändigt på kort och lång sikt...

  SvaraRadera
 7. Förvånansvärt lite pengar går till onödig verksamhet, i förhållande till total budget. Men kungafamiljen är en onödig utgift som borde gå att konkurrensutsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Har du läst igenom listan på myndigheter?

   Radera
 8. En riksdagsledamot har mycket större arbetsbörda än de flesta vet.
  Ersättningen för detta är för dålig.
  Det är enligt min ringa åsikt förvånande att så många duktiga människor vill åta sig det arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha en intressant definition av duktiga människor. För 99% av riksdagsledamöterna är riksdagslönen den högsta de någonsin haft och kommer att få om vi räknar bort vänskapskorruptionsjobb inom förvaltning och liknande.

   Radera
 9. Det väsentliga arbetet sker och besluten tas i utskotten.
  Det är därför det behövs tillräckligt många riksdagsledamöter.

  SvaraRadera
 10. En riksdagsledamot har mycket större arbetsbörda än de flesta vet.
  Ersättningen för detta är för dålig.
  Det är enligt min ringa åsikt förvånande att så många duktiga människor vill åta sig det arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ersättningen är groteskt hög för de vi får men för låg för de vi skulle behöva.

   Radera
  2. Tumme upp på den! Jag har heller inget emot att betala för kvalitet eftersom det ofta innebär att besluten kan bli bättre. Sänk antalet riksdagsledamöter till 249 och fördela ut besparingen på kvarvarande ledamöters arvoden.

   Radera
  3. Kan bara instämma. Grotesk lön för att sitta och trycka på knappar delar av året.

   Radera
 11. En riksdagsledamot har mycket större arbetsbörda än de flesta vet.
  Ersättningen för detta är för dålig.
  Det är enligt min ringa åsikt förvånande att så många duktiga människor vill åta sig det arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur lyckas man trippelposta ett inlägg?...

   Radera
  2. Måste vara en riksdagsledamot som trippeltrycker :)

   Radera
 12. JO, totalt tandlös, flytta över verksamheten till polis och övrigt rättsväsende.

  SvaraRadera