Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-16

Penningstvättsbankerna SEB, Danske Bank och Swedbank utreds av FBI för bedrägeri

Dagens Industri rapporterade igår att de ryska penningtvättsbankerna SEB, Danske Bank och Swedbank sedan åtminstone i somras även utreds för bedrägeri av de amerikanska federala myndigheterna, inklusive FBI. Man ska bland annat lämnat felaktiga och vilseledande uppgifter till myndigheter. I potten kan tiotals miljarder kronor i böter ligga, alternativt att man stängs av från USA:s bankväsende och i praktiken upphör att fungera som bank internationellt.
Swedbank
Även Ekobrottsmyndigheten utreder åtminstone Swedbank för grovt svindleri, men EBM lyckas ju aldrig fälla annat än privatpersoner, och det skulle oavsett bara handla om småpengar om de väl fällde någon bank. Swedbank har dock fått böta fyra miljarder till Finansinspektionen och SEB en miljard, men i USA är bötesbeloppen betydligt större och kan handla om tiotals miljarder kronor.

Alternativet till att betala snällt är att bankerna av USA stängs av från USA:s bankväsende, och i praktiken från internationella transaktioner. T ex skulle Swedbanks fondbolag Robur inte längre kunna köpa och sälja aktier i sina fonder, förutom alla affärskunder som skulle överge bolaget och att inga korttransaktioner med VISA eller Mastercard skulle fungera. Typ. Så nog kommer eventuella böter betalas. Sedan återstår att se om USA vill sätta personer bakom galler också. T ex har såväl Ericsson som Telia betalt mångmiljardböter till USA, för saker de inte ens gjort i USA. Företag vill helt enkelt inte bli utestängda från USA eller internationella ekonomiska transaktionssystem. Alternativet att inte betala finns egentligen inte, och skulle innebära sämre stämning än den dåliga stämning det är att betala säg kanske 10-15 miljarder kronor. Eller mer.

USA:s federala myndigheter har begärt rättshjälp från Sverige för att få ut handlingar och uppgifter om de två svenska bankerna.

Swedbank verkar inte ha lust att kommentera och det verkar tyst även från SEB. Inga pressmeddelanden eller kommenterar på DI:s uppgifter vad jag sett.

Både Swedbanks och SEB:s aktier fortsätter nedåt idag, men lite mer beskedligt än igår.
Dagschart Swedbank
SEB är i skrivande stund ner med -1.23% och Swedbanks A-aktie -1.73% på en Stockholmsbörs där OMXSPI orkar masa sig upp med +0.15%.

11 kommentarer:

 1. Sverige. Kärnan av den utbredda korruptionen, illa dolt i ett rosa skimmer av "We shall overcome"

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://open.spotify.com/track/4Icdww4FyZkg6lVgWrhwRV?si=jh0F-4s8QkKIpxzdySS-Pw

   Radera
  2. Systemet känns lite skevt, banker kan göra detta och komma undan, EBM är en avancerad form av a-kassa då deras förmåga att få någon fälld är låg.... Men privatpersoner nagelfars av bankerna när de får in en summa pengar eller för över till någon annan. Det senaste bör väl gälla alla? eller?

   Radera
  3. AnarkoTyrani- när staten misslyckas med att upprätthålla lagarna och samtidigt tillämpar lagarna för att förtrycka människor.

   https://www.svegot.se/2018/03/25/europas-lander-gar-mot-full-anarkotyranni/

   Radera
 2. Man kan ha åpsikter om USA och deras stora böter till europeiska bolag.

  Men det är ju uppenbart att myndigheterna i de flesta europeiska länder är för tätt förknippade med bolagen. Kolla bara finansinspektionen och EBM. Många som kommer från bankerna eller återvänder till bankerna.

  Så det behövs lite "southern district of NY" som kliver in och städar upp värsta korruptionen och maffiaaffärerna. På samma sätt som det var USA som fick granska fotbollsmyglet och alla dopingskandaler för att något skulle hända på riktigt.

  Tänk om vi hade en riktigt EBM/myndighet som lagförde korrupta företag/politiker. Det skulle ta hus i helvete....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att dessa myndigheter är så styrda av inkompetens&vänskapskorruption så blir det ju att de flesta som jobbar där är de som inte får ett annat jobb/känner någon på myndigheten.

   Radera
  2. USA anser att om man gör affärer i dollar som passerar via Amerikanska clearingsystem så är man under amerikansk jurisdiktion.

   Vilket jag för tillfället tycker är helt rätt då resten av världen inte klarar av att rensa upp bland skiten. Om du vill vara korrupt får du helt enkelt inte göra affärer i dollar ;)

   Radera
  3. Även bra att känna till att om man växlar till andra valutor än europeiska så är det extremt stor chans att det sker via dollarväxling om det rör sig om större belopp. På grund av lividitet med mera. Dvs man är inne och för pengar via usa även fast man inte vet om det.

   Radera
 3. Det skiljer lite i kultur mellan Sverige och USA. När man säger sig samarbete fullt ut med våra myndigheter så är små lögner ok trots löften om transparens. Det är inte ok i USA så hoppas man samarbetar fullt ut denna gång. om inte önskas att någon då drar ner byxorna på den som då varit transparent som en betongmur.

  SvaraRadera
 4. I eftermälet av krascherna av Boeing 737 Max-planen kunde man konstatera att FAA (Federal Aviation Administration) i princip givit fria händer för den amerikanska flygindustrin att själv certifiera och godkänna sina skapelser. En slags legaliserad korruption.
  Jag är väl inte så imponerad av det moraliska i någons agerande här i penningtvättsfrågan heller. Bankerna är skitiga men USA agerar också som en slags mafioso och pressar andra att betala om de får minsta lilla chans. Allt i kraft av att dollarn är en världsvaluta.

  SvaraRadera
 5. Hur är det med svenska statens alla (kraftigt ökande, när alla andra stryper) bidrag till olika organisationer som vill förinta Israel? Kan Sverige garantera att inget av medlen går till terrorfinansiering, och är vi alla då skyldiga till att med tvång finansiera denna terror.

  Det blir ju lite komiskt när farmor & farfar misstänkts för brott nar de vill ge barnbarnen några ovikta sedlar i present, medan miljarderna rinner ur statskassan till diverse organisationer..

  SvaraRadera