Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-30 11:28

Operation Rädda Löfven 2.0: Offra Eliasson för resa till Kanarieöarna

För att distrahera skattebetalarna från att statsminister Stefan Löfven (S) gick emot sina egna utskällningar av svenska folket och shoppade på köpcentrum, försöker man nu istället offra MSB:s GD Dan Eliasson för att denne rest till Kanarieöarna över jul. Det verkar handla om Operation Rädda Löfven 2.0, likt den lyckade insatsen att lura i folk att Anders Ygeman (S) inte på något år lyckades boka ett mötesrum för ett hemligt möte med statsministern. 
Ygeman (S) tog en för Löfven 2017.
Dan Eliasson är allmänt dåligt omtyckt sedan tiden som GD för Migrationsverket, Försäkringskassan och rikspolischef. Det brukar sägas att han sedan tiden som biträdande chef på Säpo är osårbar, men nu hängs han ut för att ha rest till Kanarieöarna över jul. Passande nog släpps detta dagen efter att det framkommit att statsminister Löfven (S) bröt mot sina egna utskällningar av svenska folket.
Dags för Eliasson att betala tillbaka för en karriär som osårbar GD?
Det är knappast en slump och Expressens "vanligtvis välinformerade källa" hittas antagligen inom socialdemokratin. Syftet är att avleda uppmärksamheten från Löfvens fadäs. För det är Eliasson perfekt eftersom han ständigt dragit på sig allt mer avsky fram tills han faktiskt verkar fungerat hyfsat som GD för MSB. Men folket har gott minne.

Vi känner igen detta från Operation Rädda Löfven 2017, när man lade locket på för att ingen skulle avslöja att Löfven visst kände till Transportstyrelseskandalen, när TS lade ut uppgifterna om alla svenska hemliga operatörer med kvalificerad skyddsidentitet hos Säpo, polisen och den militära underrättelsetjänsten till det Kreml-allierade Serbien. Det hävdades då att statsministern inte hade en aning om det hela, därför att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) inte lyckades boka ett säkerhetsklassat mötesrum under något års tid. Detta trots att de finns tillgänliga att boka 24/7/365. Ygeman fick gå som minister, bli gruppledare för S i riksdagen och Stockholm, och sedan benådas efter valet 2018, som tack för att han tog en för laget och Löfven. Löfvens fd statssekreterare avgick också och hävdade att hon glömt att informera statsministern. Hon fick sedermera som tack för damoffret en fallskärm betald av socialdemokratiska partiet istället för av arbetsgivaren regeringskansliet.
Kanarieöarna och Teneriffa. Nej, inte Eliasson på fotot. 

Frågan är nu om Eliasson verkligen har skit på alla och om han tillåts sitta kvar efter detta. Antagligen, för skulle regeringen förklara att de inte har förtroende för Eliasson så ska de inte heller ha förtroende för inrikesminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven, som bägge brutit mot sina egna rekommendationer. Obekräftade uppgifter gör också gällande att Hallengren brutit mot dessa, vilket hon i brist på fotobevis förnekar. Tystnaden från oppositionen visar att även övriga partiledare är ute och handlar i onödan.

Gå inte på Socialdemokraternas försök att rädda Löfven. Fokusera inte på Eliasson, och låt inte honom distrahera er från Löfven. Låt inte Löfven komma undan med denna gången. Så länge kör Socialdemokraterna krishanteringen att Löfven inte kommer synas på några presskonferenser eller uttala sig alls i media.

Kom också ihåg att bidragsmedia just fått extra pengar i form av redaktionsstödet och nu från årsskiftet får ytterligare en miljard genom att slippa ta ansvar för tidningspappersåtervinningen, som du istället ska betala på din soptaxa eller hyra. Man biter inte den hand som föder en, så Lex Löfven kommer nog snart blåsa över.

24 kommentarer:

 1. En möjlig positiv effekt av denna charad är att det kanske skapar några intressanta uppslag för kommande böckers intriger. Ser fram emot kommande boksläpp!

  SvaraRadera
 2. Mitt förtroende för Dan Eliasson kan svårligen sjunka lägre. Anledningen till att han undvikit skandaler i eget namn hos MSB är för att han inte visat sig öppet. MSB agerar fortfarande lika trött när det väl smäller och Eliasson har knappast rått bot på det.

  När han ändå gjorde ett uppträdande hos FHM blev det till en pinsam cirkus i okunskap och håglöshet.

  Jag kräver inte hans avgång, jag kräver att han inte får några nya offentliga uppdrag.

  SvaraRadera
 3. Eliasson har väl hela tiden haft liknade uppgifter... att han nu agerar syndabock måste väl vara lönande. Men är han ensam om denna "anställningsform"? Den som har gott minne kan nog samla ihop ett antal liknande figurer inom den offentliga administrationen... och är man observant så kan man finna fler på liknande nya arbetsuppgifter. Men så har det kanske alltid varit...

  SvaraRadera
 4. Lite komiskt är det ändå, reservdelar till rakapparaten och Systembolaget. Löfven sittande vid skrivbordet i Sagerska palatset med ett glas Calvados och mekar med sin rakapparat samtidigt som stadssekreteraren bankar på dörren förgäves. Skickar man inte påläggskalvarna från SSU att springa ärende t.ex. Botström? Den utmärkta dokumentärserien DIPS ger en god inblick hur det egentligen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna om Statsrådet av Bo Baldersson är även de informativa...

   Radera
 5. Hade jag suttit i regeringen och kunnat få folk att stanna hemma istället för att skapa köer i butiker på tider jag vill handla... ;)

  SvaraRadera
 6. Påverkar detta verkligen väljare? Politik är mer en lagsport nu för tiden, de sossar jag känner har reagerat med "men tror du inte EBT gjort så också".

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet Cornu ! Tack !

  SvaraRadera
 8. Haha "Dokumentärserie Dips"

  Sanningen är ibland farligt nära fiktionen kanske..

  SvaraRadera
 9. Magdalena Andersson ska nu ha setts i Sälen. Herregud vilken soppa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet har inte hon stått och läxat upp folk på presskonferenser.

   Radera
  2. Sant, och hade det enbart varit henne det handlat om så hade det inte varit någon soppa. Nu har vi däremot en situation där landets ledarskap valt att inte föregå med gott exempel.

   Radera
 10. Enligt min erfarenhet har "skandaler" väldigt liten påverkan på valresultat eller partisympatier, en "riktig" sosse bryr sig inte om skvaller och samma är det för andra partier. Vill man inom de egna leden ha väck en person som i fallet Mona Sahlin, då passar det bra med en skandal, det är möjligt att man vill kasta Eliasson till vargarna och då är det ett ypperligt tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars vargar, han kommer att slakta dem.

   Radera
  2. Vargarna kommer att fly från honom eftersom han inte luktar som något som går att äta...

   Radera
 11. Corona-spridningen är så extrem att till och med statsråden rör sig på stadens torg utan munskydd. Betyder detta att regeringen redan har gett upp, det är ingen mening att bära mask?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så når vi bara gruppimmunitet snabbare, och helt rätt mask är det ingen mening med att bära, finns inget vetenskapligt stöd för munskydd, hoppas att Folkhälsomyndigheten orkar hålla apberget stången som ropar på tvång med munskydd.

   Radera
  2. Oroa dig inte, innan januari är slut har vi obligatoriskt kvra på munskydd. Detta efter att lagen klubbas igenom den 10 januari.

   Regeringen måste visa handlingskraft.

   Radera
 12. Chief Karlssons tystnad är talande

  SvaraRadera
 13. Rövfen & co. uppvisar dålig disciplin och dåligt omdöme.

  SvaraRadera
 14. Det viktigaste för ministrar är att de kan hålla tal och att det låter bra. Och det kan Eliasson. Sen vad de gör är inte så viktigt för regeringen alltså. De flesta babblar ju bara utan att säga nåt med substans.

  SvaraRadera
 15. Problemet är inte att Eliasson reste bort. Problemet är att han kom tillbaka.

  SvaraRadera