Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-12-27 11:59

Olycklig kommunikation med namn och boende på de första vaccinerade äldre i olika regioner

Vaccinationerna mot Covid-19 har påbörjats och de första som får sprutorna är helt enligt FoHM:s prioriteringslista, dvs äldre på särskilt boende eller äldre med hemtjänst. Dessvärre har flera mediakanaler och regioner gått ut med namn och foto på de första som får vaccinationerna. Dessa kommer nu hårdbevakas i folkbokföringen av de foliehattande antivaxxrörelsen. Det hade varit bättre att bara gå ut med bilder på personal som vaccineras.
Akutrum på byns lokala vårdcentral
Av alla dödsfall i Sverige sker 50% på särskilda boenden och 30% på sjukhus. Hälften av de särskilt boende dör inom ett år, eftersom man är inte frisk när man läggs in på särskilt boende - det är en vårdinrättning, inte ett hotell.

Det är förstås med god vilja som regionerna går ut med bild och namn åt media åt de först vaccinerade, som oftast är en boende på särskilt boende, men enligt statistiken kommer 50% av dessa ha dött inom ett år. T ex pga cancer, hjärtfel etc.

Nu när media och regioner publicerat namn och även var de bor, så kan foliehattarna och konspirationsnötterna bland den vetenskapsfientliga antivaxxrörelsen nu hårdbevaka dessa namngivna patienter i folkbokföringen, t ex tjänster som Ratsit. Försvinner de därifrån, så har de avlidit.

Därmed kommer de inom månader, eller inom ett eller något år kunna peka på "Nn Nnn fick covid-vaccinet och har nu dött". Förvisso av den åkomma som vederbörande lades in på särskilt boende för från början, men det kommer antivaxxers högakteligen skita i.

Att gå ut med namn och boendeplats för personer på särskilt boende som får vaccin spelar alltså antivaxxrörelsen rakt i händerna. Det vore bättre om man istället hade visat när vårdpersonal får vaccinen.

Tanken är förstås välvillig att kommunicera att man faktiskt gör något och visar handlingskraft, och ge lite hopp om att vaccinationerna är igång. Dock lever vi inte i gamla naiv-Sverige utan ett snedvinklings-Sverige med sociala medier och ett Internet där vilken idiot som helst kan komma till tals (typexempel: den här bloggen). Regionernas kommunikatörer bör alltså komma ihåg att all information de släpper kommer användas mot dem och fundera igenom vad de släpper utifrån detta. Med 21 regioner i Sverige, så kommer kanske någonstans mellan 5 - 15 av de som man nu visat upp som de först vaccinerade avlidit (av helt naturliga ej vaccinationsrelaterade orsaker) inom ett år.

Nu kanske någon har invändningen att man inte ska anpassa sin kommunikation utifrån idioter, och så kan man tycka. Eller så väljer man att leva i verkligheten istället för att låtsas att idioter inte finns och att de inte kommer vinkla allt de kan för att få stöd för sina vanföreställningar.

Hur man sedan får ihop att 80 000 doser i veckan ska leda till att hälften av svenskarna ska vara vaccinerade till i påsk lämnar jag åt någon som är bättre på matte än mig att räkna ut. Jag får det till en dryg miljon doser på tretton veckor, eller drygt en halv miljon personer som kommer vara vaccinerade eftersom Pfizers vaccin kräver två doser. Om hälften är Modernas endosvaccin når man drygt 750 000 vaccinerade på tretton veckor. Men antagligen räknar jag fel eller så kommer leveranserna öka till högre tempo än 80 000 doser i veckan.

Ur detta perspektiv är det helt förståeligt hur man i t ex Storbritannien väljer att istället publicera när kändisar får sitt vaccin - kändisar är vana vid uppmärksamheten, och man verkar även valt friska men äldre kändisar. Sverige kanske dock har en liten annan syn på äldre, och ytterst få verkar få vara kändisar efter en viss ålder i Sverige. Samtidigt skulle kändisars vaccinationer bättre fungera som förebilder för allmänheten än Nn Nnn på ett särskilt boende.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Killgissar att leveranserna ökar i Q1 och att även Modernas vaccin är på ingång så att takten kan öka.

  Någon som vet hur långvarigt skyddet är?

  I UK var William Shakespear nr2 att vaccineras, ingen minns nr1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shakespeare

   Så att inte ni bildade tar anstöt.

   Radera
  2. Man har väl pratat om att antikroppar som "anskaffats" via sjukdomen håller i ca 8 månader. Så det är väl rimligt att anta att vaccinet räcker ungefär lika länge. Sedan har det väl varit så att de som blir sjuka en andra gång blivit mycket mindre sjuka andra gången. Så även om antikropparna är borta så verkar kroppen ha lättare att bekämpa sjukdomen.

   Radera
  3. Borde inte antikroppar från sjukdomen ge ett längre skydd än vaccinet?

   Högriskgrupper borde kanske vaccineras årligen i sep-okt inför vintersäsongen? 8 mån är ju relativt kort tid.

   Radera
  4. Man är immun längre än man har antikroppar. Kroppen kommer ihåg hur antikropparna ska produceras. Eller tror du att du fortfarande har antikroppar från alla de sjukdomar och vaccin du tog som barn? Nej, det är kroppen som minns och snabbt kan tillverka dessa om viruset påträffas igen.

   Radera
  5. I övrigt är det antivaxx att man skulle få bättre immunförsvar av den verkliga sjukdomen än av vaccinet. Det är som att påstå att man bara kan springa maraton om man springer maraton, inte om man tränar innan. Verkligheten är att du får ett bättre skydd när en frisk kropp ska bygga immunitet än en sjuk. Plus att du t ex slipper de permanenta hjärnskadorna som mässlingen ger. Se på mig, jag har haft mässlingen, vilket i snitt sänker iq med 2-3 punkter (Wechsler).

   Radera
  6. Jag vet iaf att jag hellre springer ett maraton efter att ha tränat ordentligt innan, än att slängas ut på 41 km utan förberedelser.

   Radera
  7. Och vilket tror du gör att du mår bäst efteråt? Otränad eller tränad i förväg?

   Radera
  8. Det är skillnad på antikroppar och T-cells imunitet. Vaccin ger bara det första.

   Radera
  9. Sannolikt kommer vaccinet försvåra (hindra?) kroppen att utveckla immunitet på T-cells nivå, vilket innebär att fortsatt vaccination behövs

   Radera
  10. Utan egen erfarenhet törs jag nästan påstå att maraton ska vara 42 km? +

   Jo, popularhistoria.se säger: Maratonloppets längd fastslogs på 1920-talet till 42 195 meter (vilket gällde i London 1908), efter att tidigare ha varierat mellan 40 och 43 km.

   Utan träning tar man säkert inte hela distansen, nej. ;-)

   Radera
  11. Jag skrev fel på antal km på maraton, så hela min argumentation är felaktig. Förlåt.

   Radera
  12. Åkejrå. :-)
   Tänker ändå inte fälttesta själv.

   Radera
  13. Orsaken till min fråga är att jag haft covid19, tanken är alltså inte att avstå vaccin om det rekommenderas att även de som insjuknat bör ta det.

   Vaccin kan ge bättre skydd än sjukdomen: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-coronavaccinen-ge-battre-skydd-an-om-man-varit-sjuk

   Radera
  14. Anledningen till att man säger "förmodligen minst 8 månader" är väl rimligtvis att man inte har så mycket människor som varit sjuka tidigare än så att samla data ifrån?

   Radera
 2. Man kan undra om de mest hårdföra antivaxxarna har någon större inverkan. Hur många är de, och vem bryr sig?

  Uppskattar att jag har ca 6 månader innan jag behöver bestämma mig om jag skall ta det. Kommer inga allvarliga biverkningar i dagen innan dess kommer jag att ta det. Annars får man försöka bedöma dessa risker mot riskerna att få sjukdomen. Har fått nog med info för att förstå att vissa i övrigt vid god hälsa blir skadade för resten av livet av själva sjukdomen och man kan inte säga vilka på förhand. Andra (ex nära vänner) blir friska, men tar lång tid att återhämta sig till hur de var innan.

  Min sambo som jobbar inom sjukvården kommer att ta det, efter att ha sett nära kollegor fått exempelvis POTS och inte kan jobba längre. De flesta klarar sig dock bra, eller får inga symtom. Men med risken att bli handikappad för resten av livet kan jag tänka mig att ta en del biverkningar av vaccinet, bara de går över.

  Tror förstås ändå att jag varken kommer att bli speciellt sjuk om jag mot förmodan får covid, eller att jag kommer att få några biverkningar av vaccinet. Ganska bra, för då slipper jag oroa mig.

  Sen kommer det förmodligen bli så att man inte kommer att kunna resa utan vaccinintyg, så bara det är en bra anledning att ta vaccinet. Som jag förstått det så planeras att man skall få något slags intyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chipp sa Bill, App sa Bull...

   Radera
  2. Svinto, tyvärr finns det alltid för många antivaxx med alltför stort inflytande!

   Ett par dårar till filmstjärnor i usa anser jag direkt ansvariga för ett stort antal dödliga utbrott av mässling efter att ha agerat megafon åt fd dr Andrew Wakefield (blev till sist fråntagen legitimation, och doktorsgrad, tror jag, men det satt långt inne) som härjade på i värsta Mengelestil mot försvarslösa barn. Fängelse var för milt straff!

   Den typen av antikroppar har lång hållbarhet. "Balanserade" media vill gärna "visa också den andra sidan". Även om många säger att solen går upp i öster men några menar väster, betyder inte det att korrekt kompromiss heter norr. Är jorden rund, platt eller bananformad? Välj själv.

   Radera
 3. Lagom till våren så kommer antalet smittade/dödsfall sjunka på "naturlig" väg, men det kommer givetvis vara vaccinets förtjänst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir intressant att se om dödsfall av "normala" orsaker går tillbaks till baseline igen

   Radera
  2. Både vaccin och säsong lär bidra.

   Radera
  3. I gruppen 15-44 år så har antalet dödsfall i Sverige varit inom det normala området hela tiden om man får tro statistiken ifrån Euromomo (European Mortality Monitoring Project):
   https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps#z-scores-by-country

   Radera
 4. @Stefan
  Visst är det så. Men den stora skillnaden måste väl ändå vara nästa höst. Då ska det ju inte det bli som nu. Slutet på den stora pandemin. Vilket är vaccinets förtjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men när nästa mutation kommer så blir det till att fortsätta vaccinera sig varje år, och eftersom vaccinet förmodligen senast skydda 5-10% så lär vi inte slippa fortsatta restriktioner på rörelsefrihet under godtyckliga perioder.

   Radera
  2. Skyddar till 90-95% skulle det varit, alltså det finns fortfarande en 5-10% risk att bli smittad och smitta andra.

   Radera
  3. Om jag förstått saken rätt så skyddar vaccinet till 90-95% mot (svår?) sjukdom. Infektion och därmed möjligheten att föra smittan vidare, verkar det osäkert om vaccinet skyddar mot. Men vi får hoppas det. Förmodligen minskar ju åtminstone hur smittsam man blir, om jag ska killgissa.

   Radera
 5. Om det bara är 5-10% av befolkningen som är smittbara blommar det inte upp världsomfattande pandemier som nu. Det kommer naturligtvis blomma upp smitta här och där. Liksom det gör av andra smittsamma sjukdomar och då ffa av människor som inte vaccinerat sig. Jag tror man säger att när 50% av alla är vaccinerade kommer effekten märkas ordentligt.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Förlåt, glömde ju att icke-länka :-( tog nu bort https://

  För den som verkligen vill grotta ner sig hittade jag detta av Andy Karpathy:

  twitter.com/karpathy/status/1342923508670738438
  "Retweeting this one more time because it is so excellent, describes nicely how the mRNA vaccines are a direct hacking of Life's assembly code for the Spike protein + all of its headers, metadata, + tweaking it to be more stable and likely to evade the immune system defenses " länk till Bert Hubert:

  twitter.com/PowerDNS_Bert/status/1342568484946010116
  "In this post, we'll reverse-engineer the actual mRNA code of the @BioNTech_Group
  /@pfizer SARS-CoV-2 vaccine, character for character. And along the way, this will also explain how the vaccine works. Surprisingly, there are some fun mysteries in there!" Bert Huberts blogpost:

  t.co/HbjPFUXHUG?amp=1

  Länkar vidare till studien www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992458/ om hur man slöjdar mRNA till att gå in i hudceller från grisöron och börja producera sitt målprotein.

  Lektyr för långa, regniga dagar utan korsord ... ;-)

  SvaraRadera
 8. Alltså, det här är ju en privat blog och ägaren har all rätt att framföra vad som helst och behöver inte motivera nånting. Om jag inte tycker om den så behöver jag inte läsa den. Om nån klagar över t ex "brist på yttrandefrihet i kommentarsfälten" så är det bara att starta en egen blog för att få all yttrandefrihet som önskas.

  Detta är verkligheten som vi alla lever med.

  Utan att på något sätt "tycka" eller ställa krav så måste jag dock säga att det är lite synd med den här polariseringen som kan uppstå ibland. Visst, ett bra gräl genererar naturligtvis klick i nutid men det är bara lite.. tja.. trist, för en läsare som jag.

  När en blog med så många välinformerade och tankeväckande poster och med så många smarta läsare gräver ner sig i extrem polarisering av komplexa frågor så blir jag lite ledsen bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Polarisering är vår tids anda och bloggaren börjar, tycker jag, mer och mer vara en del av den andan. Synd! Dock kanske inte oväntat då det krävs mer och mer för att ”nå ut” bland allt som förmedlas i detta mediebrus vi alla översköljs av. Sen är det onekligen så att om jag inte är nöjd kan jag avstå från att läsa och starta något eget.

   Radera
  2. Jag har kallat konspirationsnötter för konspirationsnötter i typ tio år nu. Så det är inget nytt.

   Radera
  3. Hur var det nu Fritiof Nilsson Piraten sa: "Skriver man om en synål är det alltid nån enögd jävel som känner sig träffad!"

   Han om någon kunde säkert trampa folk på tårna. Skriva med. Bland det bästa han författade var dock sin egen gravsten.

   Radera
 9. Tantgissar/hoppas att vaccinet mot Covid-19 så småningom kommer att ingå i den cocktail av influensavaccin som erbjuds varje höst. Jag kommer att ta mitt vaccin så fort det erbjuds.

  SvaraRadera