Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-04 07:51

Oförändrade torsdagsbörser i USA på negativt vaccinbesked från Pfizer - blandat i Asien på fredagsmorgonen

Börserna i USA stängde i princip oförändrade under torsdagen och utvecklingen i de asiatiska tidszonerna är blandad efter att Pfizer rapporterat om problem med att leverera sitt vaccin mot Covid-19. Marknaderna verkar dock inte överreagera.
Dagschart OMXSPI
Pfizer uppger att man i år bara kommer kunna leverera hälften av de tidigare utlovade doserna av deras vaccin mot Covid-19. Det var dock bara några hundratusen doser som skulle levereras på denna sidan om årsskiftet, så det är kanske inte något att reagera över.

I USA var marknaderna i stort oförändrade igår med S&P-500 på -0.06% och Nasdaq 100 på +0.09%. Stockholmsbörsens OMXSPI gick -0.20%. Det är alltså fortsatt rätt lugnt och segt på börserna.

I Asien är utvecklingen blandad under morgonen, även om fortsatta uppgångar dominerar. ASX 200 +0.29%, Hang Seng +0.18%, Nikkei 225 -0.22% och Straits Times +0.56%.

Guldpriset var igår tillfälligt över 500:- SEK per gram, men är nu nere på 499:- SEK igen. Dollarn noterar ny lägstakurs sedan 2018 på 8:43 USDSEK.

Statsminister Löfven håller återigen en pressträff digitalt idag klockan 09:15, tillsammans med socialminister Lena Hallengren, FHM:s GD och Sveriges vaccinsamordnare. Så kanske en kombination av skärpa restriktioner och rekommendationer och besked om hur det ser ut med vaccinplaner för svensk del. Att presskonferensen är så tidigt på morgonen är intressant, men hur det ska tolkas kan man diskutera. Presskonferensen utannonserades först  nu på morgonen och kan betraktas som snabbinsatt, men handlar det om några nya beslut så har det varit en nattmangling som föregått detta. Själv kommer jag vara på gymmet vid tillfället, så bloggen kommer inte uppdatera förrän framåt 09:30 om pressträffen innebar något radikalt.

8 kommentarer:

 1. En pressträff där Löfvet som vanligt försöker läsa innantill från ett papper som som någon annan skrivit å honom? Kan kanppt bärga mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, han är faktiskt rätt bra på att svara på frågor kring coronakrisen, dvs efter att pappret är borta. Kanske pga rutin med så många pressträffar. Att det sedan är extremt låg bandbredd beror mest på att journalisterna vill höra sin egen röst och fråga något som redan är sagt tidigare.

   Radera
  2. Vilka politiker höftar tal? Sett samma snack om Biden i valet, "han läser från en teleprompter". Alla tal är väl skrivna i förväg, både av personen själv men även andra som hjälp. Det är väl ett seriöst och genomtänkt tillvägagångssätt? När jag ska hålla föredrag eller liknande inför publik har jag också en fusklapp i Powerpoints kommentarsfält exempelvis, vore riktigt oseriöst om jag bara gick fram och försökte dra allt från minnet.

   Radera
  3. Jag drar allt från minnet när jag föreläser. Men jag är kanske inte ett gott exempel.

   Radera
  4. Tycker det låter som ett mycket gott exempel. Om man talar från minnet vid föreläsning höjs ju kvalitén väldigt mycket i min mening, detta på grund av att man blir mer flexibel vad gäller publik osv. Föreläsare som läser innantill brukar inte kunna förmedla "hjärtat" i det kunskapsstoff som behandlas.

   Radera
  5. +1 från att tala från minnet, det betyder att man repeterat sin presentation och att man är insatt i ämnet plus att du får en annan koppling till åhörarna när du kan ha visuell kontakt utan att stirra nedåt konstant. En talare, oavsett genre, som står och läser utantill tappar man ju både intresse och förtroende för omedelbart.

   Radera
  6. Precis, därför är det väldigt underhållande att lyssna på både Lars Wilderäng och Donald Trump... Inga manus utan av vad hjärtat är fullt talar munnen.

   Radera
  7. Kan rent av vara så att man läser innantill när jag tänker på saken...

   Radera