Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-28 16:19

Nytt börsrekord på Vallgatan

De amerikanska börserna slår just nu nya börsrekord på Vallgatan i New York. Både S&P-500 och teknikbörsens Nasdaq Composite har noterat sina högsta  noteringar någonsin under den inledande handeln.
Bullen och Bloggaren
Det är alltså nytt börsrekord på New York-börserna just nu och någon avmattning inför nyår verkar alltså inte märkas av än.

Än så länge handlar det förstås om intradagrekord och inte högsta stängningskurs, så vi får se var det hela landar.
Dagschart S&P-500

Dagschart Nasdaq Composite

Även dollarn stärks och USDSEK stiger med +0.75% idag, och går på 8:28 SEK mot 8:25 i morse, så en viss förstärkning sker även den vägen för oss som har våra liv i SEKiner.

Till saken hör att USA:s avgående president Donald Trump till slut godkände det helt ofinansierade coronakrispaketet, som till en mindre del ska dela ut pengar till alla hushåll, samt höja motsvarande a-kassan rejält för arbetslösa, och i övrigt ösa hundratals miljarder dollar till olika lobbygruppers finansiärer. USA:s budgetunderskott var redan innan runt 50%, men det är ingen som bryr sig särskilt och finansieringen blir väl att den amerikanska centralbanken köper upp ännu mer skulder med hjälp av nytryckta elektroniska pengar. 

Men dollarn stärktes i dag ändå. Långsiktigt kan man fundera på hur länge den amerikanska kärnvapenmyntfoten är värd något, eller om alla andra länder ska satsa på samma massiva underskott för att tävla mot botten via tillgångsinflation.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Vilket grad av finansiering är korrekt i din mening? USA:s federala budget har i princip aldrig varit balanserad, man har kört med underskott i 250 år. Vad är det som säger att nuvarande bana inte skulle fungera minst 50 år till? Att ligga på en nivå där skulden växer långsammare än GDP är mest rimligt i min mening, att sitta skuldfri med världens största ekonomi och dominerade valuta vore väldigt dumt om man vill maximera välståndet för sina medborgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan såklart inte hålla på och finansiera 50% av budgeten med lån speciellt länge (som man gjorde nu 2020). Men en nivå på runt 10% som gjorde i början av 2000-talet kan man köra rätt många år, beroende på hur snabbt GDP växer.

   Poängen är, alla kan se att det kommer att skita sig på lång sikt (evig tillväxt i en ändlig värld yada yada), men om detta inte sker förrän än 50 år så är information inte intressant ur ett investerarperspektiv.

   Radera
  2. Det hade varit helt kört om inte FED agerat som de gjort under året så hatten av för FED.

   Radera
  3. BNP förr och nu är stor skillnad. Industrimått.

   Radera
 2. Blir det något inlägg om Morgan Johansson? :):):)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, bryr mig inte om vad politiker gör som privatpersoner, oavsett om de heter Morgan eller Ebba, så länge de följer rekommendationer som avstånd, hygien etc.

   Radera
  2. Men det var ju det han inte gjorde, följde rekommendationerna.

   Radera
  3. En svensk följer inga rekommendationer, hen vet bäst själv.

   Radera
  4. Östergrens sarkastiska sidor förgyllar den annars dunkla vardagen :)

   Radera
 3. Om jag räknar rätt kan S&P-500 slå all time high idag för trettiofjärde gången, bara i år.

  Trots att inkluderingen av Tesla än så länge agerat sänke.

  Någon på Twitter skrev att den statistikt bästa dagen att investera på var under ATH. Välstånd föder välgång eller var det tvärtom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt the tränd bi jår fränd.

   Radera
  2. AP7 aktiefond upp 4.5% i år med hävstång.
   Dvs lägre avkastning än 13.9% som är tioårssnittet.

   Radera
 4. "Kärnvapenmyntfot" den ska jag komma ihåg. Spetsfundigt som alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sant. Det är precis vad det är

   Radera