Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-02

Nytt börsrekord i USA på tisdagen - blandat stillastående i Asien på onsdagsmorgonen

Tisdagen bjöd på börsrekord (eng all time high) i USA, och positiva börser i Europa. Under morgonen är utvecklingen blandad i de asiatiska tidszonerna.
Vallgatans bulle
Det viktiga amerikanska börsindexet S&P-500 stängde på sin högsta stängningskurs någonsin igår, och vi såg alltså nytt börsrekord efter en uppgång på +1.13%. Dollarn försvagades marginellt. Även Nasdaq-börsens Nasdaq Composite och Nasdaq 100 slog rekord.

Stockholmsbörsens OMXSPI steg högst beskedligt med +0.14%, medan större europeiska index gick mer likt USA.

I Asien är utvecklingen blandad under morgonen, men i princip stillastående. ASX 200 +0.03%, Hang Seng -0.16%, Nikkei +0.05% och stratits Times -0.11%.

Guldpriset är relativt oförändrat och kostar 494:- SEK per gram.

Berättelsen för dagen är hopp om vaccin, men något ifrågasättande om hur vaccinen stressas ut verkar saknas. T ex har det inte pågått kliniska prövningar tillräckligt länge för att kunna avgöra eventuella skador på foster, i den mån man alls testat vaccin på gravida. Det finns anledningar till att man normalt behöver några år för en klinisk studie.

5 kommentarer:

 1. Så nu kan det bara fortsätta upp enligt alla experter antar jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Klart det kan bli volatilitet p.g.a. oro men då kan ju centralbankerna utöka balansräkningen. Det är vid dessa tillfälliga orosmoln som man har möjlighet att köpa in sig billigare.

   Radera
 2. Ett vaccin kommer inte att stoppas även om det skulle finnas konstaterade riskgrupper så länge som de är minoriteter. Om stora befolkningsgrupperingar kan ta vaccinet utan att det blir omedelbara problem så kommer det att släcka spridningen så att det även "skyddar" de som inte kan ta vaccin.

  Det måste vara långt, långt större risker med vaccinet än gravida för att det inte skall ses som en succé. Om vaccin ges i stor skala och smittkurvan faller där vaccin ges så kommer börserna att åka i taket.

  Om smittkurvorna inte faller nämnvärt och/eller kanske stora befolkningsgrupper (långt, långt mer än gravida) får rejäla problem då blir det tråkigt på börserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som är gravida vet inte om det när de tar vaccinet.

   Radera
  2. Det är fortfarande en alldeles för liten grupp för att stoppa ett vaccin. Det måste nog till flera olika bekräftade negativa betydande anomaliteter i breda folklager för att ett vaccin skall typ stoppas. Det är nog hastighet före det sista dubbelsäkrandet i detta pandemiläget. Är medicinska myndigheter oroliga så lär prioriteringar av grupper för vaccinering sikta in sig på de med stort behov men med lägre risk till att börja med. Det är smittkurvans utveckling neråt som är avgörande, inte att de sista riskgrupperna får en spruta.

   Radera