Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-01

Nordea: Positivt prognos för svensk ekonomi - men förutsätter 2-3 miljoner vaccinerade i vår

Nordea lämnade igår en positiv prognos över svensk ekonomi med i princip fullständigt återhämtning under nästa år. Detta förutsätter dock att 2 - 3 miljoner personer i främst riskgrupper vaccineras mot SARS-CoV-2 under våren.
Nordea vid Kungsan i Stockholm
Prognosen från Nordea innebär nu -3.1% i kalenderkorrigerad BNP för 2020, och en återhämtning om +3.7% nästa år, vilket tar tillbaka BNP till 2019 års nivåer. Arbetslösheten väntas dock inte vara ner på förra årets nivå ens år 2022. Statsskulden fortsätter öka något från prognosen om 39.8% av BNP i år till 40.4% av BNP nästa år, men ligger sedan stilla även 2022. Detta ska jämföras med att skulden var 35.2% av BNP 2019.

Samtidigt menar Nordea att krisbranscher som besöksnäringarna, persontransporter samt kultur sport och nöje inte kommer återhämta sig helt ens till och med 2022. 

Antagandena i översynen av Nordeas tidigare prognos förutsätter dock att 2 - 3 miljoner personer i riskgrupper kommer vaccineras i vår. Nordea skriver:
"Regeringen planerar att vaccinera två till tre miljoner personer i riskgrupper under första halvåret 2021. Ett centralt antagande i Nordeas prognosöversyn är att dessa planer realiseras. Därmed bör belastningen på sjukvården minska och restriktioner kan lättas."

I själva analysen står det:

"Då det också tycks finnas en säsongsvariation i smittspridningen är sannolikt försommaren 2021 en brytpunkt för pandemin. COVID-19 försvinner inte men med fortsatt vaccinering minskar risken för en tredje våg under nästa höst. Situationen kan därmed bli mer normal redan till sommaren och ekonomin återhämtar sig snabbt." 

Utifrån kritik från så kallade experter i media, verkar det dock vara högst tveksamt med den svenska vaccineringen utifrån bristande planering. Ärendet ligger egentligen inte på regeringens bord, eftersom genomförande av vaccinering ska skötas av regionerna. 

Kort sagt blir vaccinationsprogrammets genomförande avgörande för svensk ekonomi, om man ska tro på Nordeas analys. Sedan kanske man ska vara lite försiktig, nu när Nordeas nationalekonomer plötsligt inte bara är ekonomer, utan också epidemiologer.

36 kommentarer:

 1. Massvaccinering av befolkningen med ett i princip outprövat vaccin. Man bävar.
  Allvarliga biverkningar som t ex helt oförväntade CNS komplikation (narkolepsi, inflammatoriska reaktioner) kan komma efter 2, 3 år eller ännu senare.
  Vaccination av alla med förhöjd risk att bli allvarlig sjuk eller att dö, visst, men massvaccination alla är inget annat än ett gigantiskt människoexperiment med oviss utgång. Djupt oetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill då inte vaccinera mig. Känner en som blev helt förstörd av svininfluensavaccinet.

   Radera
  2. Som gammal veteran inom kliniska prövningar känns det här som att stirra ner i en avgrund.

   Det finns en gyllene regel som präglat branchen UNDER ALLA MINA ÅR och det är: "VAR YTTERST FÖRSIKTIG MED GRAVIDA KVINNOR - TÄNK PÅ NEUROSEDYNET". Redan vid svininfluensan gjorde man tvärtom och PRIORITERADE gravida.


   Vi har haft ett antal skandaler de senaste 30 åren där läkemedel har dragits in efter 3-5 års registrering. COX-2 hämmarna var nog största smällen. Vi har också ett antal fall av svårförklarliga allergier som hoppar upp från ingenstans, och vi hittar ofta komponenter från adjuvans och odlingsmedium som används vid vaccintillverkning.

   Det är fullständigt, totalt och alltigenom obegripligt varför man inte exkluderar gravida och möjligt gravida från snabbgodkända nödvaccin som tagits fram på rekordtid. Riskerna är enorma och vinsterna finns inte alls.

   Radera
  3. Chipp, tyvärr gör sådant att det ges vatten på antivaxxers-nötternas kvarnar. Som sagt, de kliniska studierna kan knappast gett svar på påverkan på foster än - studierna har inte ens pågått tillräckligt länge för att det ska kunna födas några barn alls.

   Radera
  4. I stort sett alla läkemedel och vacciner vi har idag har introducerats gradvis under många år och det har gått att följa biverkningsraporteringen mycket detaljerat. Vi har aldrig kört något program så snabbt som covid-19 immuniseringen och har inga brandväggar eller vattentäta skott om något skulle gå snett. När man inte exkluderar gravida kvinnor från såna här program visar man en historielöshet som bjuder in varenda anti-vaxxer till ett smörgåsbord av konspirationsfröer att odla stora buskage av.

   Radera
  5. Vad är problemet? Vaccinera riskgrupper. Avvakta och se. Ta det i lugn och ordning.

   De har mest att förlora på att inte vaccinera sig och mest att vinna på en immunitet utan följdeffekter.


   Det är jävligt synd om de som haft otur i genlotteriet och har en sjukdom som gör att de är riskgrupp och inte bara gamla och skröpliga men här får man väga två grupper mot varandra. För de som via egenorsakad ohälsa (fetma, rökning etc) placerat sig i riskgrupp är det också otur, men de kan välja att delta.

   Så av försiktigthetsåtgärd är det rimligt att akta gravida kvinnor. Finns en anledning till att tillåten stråldos för gravida är extremt låg, samt vilka gränsvärden som gäller för exponering för olika kemiska ämnen. Man vet väldigt lite om hur olika saker påverkar foster under utveckling.   Radera
  6. Gamla utprovade vaccin och nya framstressade produkter, känns som äpplen och päron.
   Här hemma hos mig lär vi bli erbjudna vaccin ganska fort med tanke på våra jobb (kattegori 3)
   Får se hur vi tänker göra.

   Radera
  7. Efter Tagnells debakel med vaccinet mot svininfluenca kan det nog vara så att en och annan drar öronen åt sig. Speciellt som det inte verkar alldeles självklart att ersättning utbetalas vid ev. stora biverkningar.

   Radera
  8. @Niclas, det är självklart att ersättningar endast kommer att betalas ut av staten. Läkemedelsbolagen hålls inte ansvariga (såvida de inte varit gravt misskötsamma).

   Och staten kommer i vanlig ordning att begränsa rätten till ersättning.

   Radera
  9. Rörande svininfluensan för strax 10 år sedan så togs det enda rimliga beslutet av Tegnell, den gången chef på Smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, sett till den rådande situationen och i ljuset av tillgänglig internationell erfarenhet och kunskap.
   Biverkningar av vaccinet den gången drabbade 0.08 promille av de vaccinerade och är enligt expertis så pass statistiskt lite att det inte kan identifieras i de rådande kvalitetssäkringssystemen.
   Med andra ord: Vi kan aldrig med 100% säkerhet skydda oss mot precis allting! Och därtill att ställa den hypotetiska alternativkostnaden ... Vad hade hänt om inte...?....

   Och naturligtvis kommer Staten att garantera ersättning ... dock ej hur stora summor som helst!

   Statsepidemiolog Tegnell, Folkhälsomyndigheten och Regeringen har mitt fortsatt fulla förtroende rörande hanteringen av Coronapandemin!

   Radera
  10. Efter svinflunsan godkände inte staten ersättning för biverkningar som uppkom "för sent". Så staten tog inte ansvar den gången.

   Radera
  11. least: Må så vara ... De flesta regelverk av den arten har så vitt känt är någon form av tidsbegränsningar. Naturligtvis tråkigt för den som drabbas men ändock regelverk att följas då de är tagna i demokratisk ordning på beslutsmässiga politiska nivåer.

   Radera
  12. Chipp, du som är gammal veteran inom medicin, kan du ge mig en åsikt om denna studien som lyfts fram av en del?
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456194/
   Precis som er så är jag lite skeptisk till ett framstressat vaccin, men har inga problem med att ta beprövade vaccin.
   Finns en studie på Ivermectin som jag inte har sparat med, sägs ge ungefär liknande resultat.

   Radera
  13. Invermectin ska vara supereffektivt, helst i kombo med ett par andra preparat, såsom vitamin d, c, zink och melatonin, både som profylax, tidigt i sjukdomsprocessen (home treatment) och vid allvarliga besvär (till skillnad från alla andra kända mediciner för denna infektion). Se dr Paul Mariks Covid-19 protocol. Finns en ny video där han samtalar med Dr Mobeen om invermectin bl a. Med andra ord verkar det som om många dör helt i onödan, och man hade sluppit överbelasta intensivvården om vi gett den här klassiska parasitmedcinen, som i Sverige mest ges till djur, som profylax till riskgrupper eller nyligen smittade i hemmet. Den ska vara säker för människor, om jag minns rätt sa Marik att över en miljard människor behandlats med den medicinen.

   https://trialsitenews.com/dr-paul-marik-ivermectin-works-and-should-be-accepted-for-large-observational-studies/
   https://youtu.be/xy8XcBodQv0

   Radera
  14. Det är ju Paul Marik med flera som står för MATH+ protokollet.
   Sjukhusprotokoll:
   https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2020/07/FLCCC_Alliance-MATHplus_Protocol_v6-2020-11-12-ENGLISH.pdf
   Hemmaprotokoll:
   https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2020/11/FLCCC-I-MASK-Protocol-v5-2020-11-28.pdf (dock så är Ivermectin receptbelagt).

   Den stora frågan är, varför FLCCC protkollen inte lyfts fram då dom faktiskt har rekommendationer på hur folk ska behandla sig själva. Är dom rädda för D vitaminbrist och Zink? Om miljarder människor skulle börja köpa dessa tillskott?

   Radera
  15. All medicin har väl mer eller mindre biverkningar. Man medicinerar när nyttan är större än de negativa följderna. Likadant vid operation. Covid-19 är en väldigt farlig sjukdom där många dör eller får väldigt stora komplikationer. Lägger man sedan till samhällets kostnader med nedstängningar och psykiskt illamående borde det väl vara självklart att vaccinet är välkommet. Foliehattar ser bara risker med vaccin inte den nytta den gjort för mänskligheten. Varför då ta medicin över huvud taget och vid alla sjukdomar och situationer?

   Radera
  16. Trollo: Det pågår massor med sån här gräsrotsforskning på många kliniker utifrån många teman. Erfarenheten visar att den här sortens forskning kan vara ohyggligt effektiv och kunskapsspridningen kan gå otroloigt fort när nån hittar nåt som funkar.

   PS Jag är inte medicinare själv men har levt med dem och supportat dem med teknik under hela mitt yrkesliv. Har hört alldeles för många fikarumsnack mellan läkare för att känna fullt förtroende för hela kåren.

   Radera
  17. Har man tur så får ens husdjur nån typ av parasit, så kan man hämta ut Invermectin på recept. Skulle jag ha anhöriga som blev sjuka i covid-19 skulle jag kräva att de får denna medicin. Det var ju mycket buzz kring Klorokin tidigare i år, men här har vi något som enligt studier verkligen fungerar. Problemet är förstås att det är billig medicin, som industrin inte skulle tjäna storkovan på.

   Radera
  18. Apropå Invermectin, så blir det mer och mer intressant när man läser på. Parasitexperten William C. Campbell fick Nobelpriset i medicin 2015 för sin upptäckt av en ny behandling för parasitsjukdomar (med Invermectin). 1987 började läkemedelsbolaget Merck dela ut medicinen gratis i områden drabbade av flodblindhet i Latinamerika och Afrika.
   https://www.svt.se/nyheter/han-gav-bort-medicin-uppmanar-fler-att-gora-likadant

   Radera
  19. @Nik
   HCQ ensamt hjälper mkt lite (enligt dom studier jag kollat på), speciellt inte när du redan är sjuk eller när du tar trippla dosen utan anledning, det som förvånar en del "pålästa" (objektivt) är att det är så få test där det används som profylaktika (t ex till sjuksköterskor), samt att det inte finns ordentliga studier på det ihop med zink i riktigt tidigt covid stadium, ingen nyhet att det är en zink jonofor och att zink minskar virusreplikering, därför rekommenderas istället Quercetin i I-MASK protokollet, då det fyller liknande funktion, fast är naturligt.
   Enligt EVMS så sker ju virusreplikeringen mkt tidigt och minskar redan innan symtom märks, då hjälper det ju inte mkt med antivirala när kroppen redan går in i en cytokin storm.
   Lite osäker på hur gammal denna studien är men står december 2020, den har dock Azithromycin med.
   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924857920304258


   Som du säger, Ivermectin ser ju ut att faktiskt fungera, det är dessutom väldigt enkelt och billigt att tillverka, borde man inte skriva ut det på löpande band till samtliga som blivit bekräftat smittade, borde det inte spara samhället rejält med pengar om FHM gick ut med riktlinjer i samråd med läkare? Risken blir annars att rehabkostnaderna kommer skjuta i höjden kommande decenniet.


   @Chipp, tror du svarade på fel ställe förut, intressant att läkare "vet detta", men FHM eller motsvarande i väldigt många länder är överförsiktiga med att rekommendera D vitamin, typ 400-1000 IU har jag för mig många länder rekommenderar, trots att till och med EU valt att sätta ett rekommenderat maxintag på 4000, och det krävs 4000 enheter för folk som väger 70 kg att nå 50 ng/mL om de inte exponerar sin hud i solen eller äter massvis med t ex lax dagligen, enligt nån forskningsrapport. Mayo clinc 2015
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437692/#:~:text=Without%20significant%20sun%20exposure%2C%20achieving,vitamin%20D%20by%20the%20IOM
   Min foliehatt säger att man inte vill att folk ska bli gamla. Men man borde väl önska att gamla är friska? För isf kostar dom äldre mkt mindre.

   Radera
  20. ja just det, stavningen är utan n: Ivermectin.

   Radera
 2. Vilka möjligheter för kineserna att ta över världen.

  SvaraRadera
 3. Utan vaccin hade så hade kanske inte antivaxxers nötterna funnits pga av att de avlidit i farsoter som vacciner räddat oss från.
  Själv ser jag det som en plikt att vaccinera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öhh.. vilka farsoter menar du exakt? Farsoter som inte stoppas av de kommunala VA-verken alltså.

   Radera
  2. Gissar att han menar de barnsjukdomar som man vaccinerar alla nyfödda emot.

   Radera
  3. Ja jag tänker på vaccinationsprogrammen för barn i första hand dvs att vi vuxna inte ska obstruera och hålla på. Vi föräldrar behöver ju ge tillåtelse för vaccination. Senast för mina barn var det Gardasil.
   Vad det gäller vaccination av den vanliga årliga influensan kan jag jag tycka är upp till var och en däremot.

   Radera
  4. Hehe. Hade vaccin inte funnits hade de fått vara skeptiska till annat

   Radera
  5. @Dava, ja jag håller med!

   Och vi ska vara glada och tacksamma som föräldrar, (och när vi själva var barn) att vi inte behöver lägga en spänn på att vaccinera våra barn, min pojk fick Gardasil gratis som första årskull i år (innan endast flickor).
   Win win. mindre lidande och om man har finans/ekonomisk tourett så kommer det att bli mindre vårdkostnader i framtiden om det nu är Excel, vinstmarginal och pengar som gäller så det är gräna siffror även där

   Radera
  6. Intressanta länkar. När det gäller Vitamin-D finns det ohyggligt mycket forskning som visar på nyttan att det inte är mycket att tillägga. I USA har de skitstora konferenser med riktiga läkare och forskare om bara Vit-D. I Norge har de fantastiska labresurser för att mäta Vit-D och gör det också. Miljontals prover per år. Träffade en läkare som jobbat med forskningen i Norge och han bara fnyste åt de exklusiva testerna - "Vi behöver inte testa för att i Norge HAR ALLA brist på Vit-D under vintern och behöver tillskott - det VET vi sen 20 år tillbaka!

   Radera
 4. Snabbframtagna RNA-vaccin, däringen vet hur eventuella biverkningar sett över långa tidsspann ser ut. Och detta ska forceras ut till befolkningen. En befolkning som suktar efter normalitet.

  Detta kan bli underbart, eller alldeles förskräckligt.

  SvaraRadera
 5. Högst tveksamt att dom kommer lyckas vaccinera den mängden folk med den uttalade "strategin": Få tag på vaccin, vaccinera folk
  Känns mer som en omöjlig målsättning att vaccinera lite drygt 11-17k personer 7 dagar i veckan för att nå det målet. Skall dom mot förmodan nå det målet så bör dom ta fram logistik och diverse sätt för regionerna att lyckas, men det verkar dom inte vara så sugna på.

  SvaraRadera
 6. När väl vaccinerna är godkända kommer det att gå fort. Kommer att vara vaccinationscentrum i varenda konfeensrum hos även privata arbetsgivare. Så blir svårt att boka rum å andra sidan är vi många som lärt oss att man inte behöver "Stora Konferensrummet" längre.

  SvaraRadera
 7. Genmodifierad majs är farliga saker tycker t.ex. EU men att vaccinera stora delar av jordens befolkning med något som i viss mån genmodifierar oss själva verkar vara OK. Därmed inte sagt att vi inte skall vaccinera men det där med sinne för proportioner är alltid svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med din tolkning av genmodifiering så blir en som fått en ny/muterad förkylning/influensa/covid också genmodifierad. Är inte poängen med vaccinet att B cellerna ska fixa antikroppar? T och B celler, samt massa andra försvarsceller lär ju sig hela tiden.

   Radera
 8. Att vara skeptisk till ett framstressad vaccin, gör en inte direkt till en antivaxxer. Snarare nån som tänker lite. Har förstår inga problem med vaccinering eller så, men allt är inte svart eller vitt. Nu kommer vaccinet prövas i stor skala på riskgrupper (äldre, de som lider av kroniska sjukdomar eller folk kanske t o m på folk som medvetet misskött sin hälsa) och de yrkesgrupper som är främst utsatta, sen blir det med facit i hand i större skala. Inget konstigt med det.

  SvaraRadera
 9. De som bloggägaren kallar "anti-vaxxersnötter" är i förkrossande majoritet människor som fått sina liv slagna i spillror av en injektion och sedan gjort en bildningsresa genom vaccinationernas mycket intressanta och för de flesta helt okända historia. Det var bara det. Lycka till med era efterforskningar!

  SvaraRadera