Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-20

No drama - ny smittsammare Covid-mutation har spridits från Storbritannien till Nederländarna, Danmark och Covid-fria Australien

Den nya smittsammare mutationen av SARS-CoV-2 och Covid-19 som hittats i Storbritannien har nu enligt WHO spridits till Nederländerna, Danmark och även det tidigare under hösten Covid-19-fria Australien. Stenhårda restriktioner verkar alltså inte skyddat Australien, och det återstår nu att se om man kan få stopp på den smittsammare varianten med nya hårda restriktioner. Tillägg 19:35: Media rapporterar att regeringen inför inreseförbud från Storbritannien "så snart som möjligt". Dock verkar man inte blockera Danmark och Nederländerna.
No worries.
Världshälsoorganisationen WHO uppger alltså till BBC att den brittiska mutationen, som ska vara smittsammare och spridas snabbare, alltså nått även till Australien. Detta enligt en artikel hos brittiska BBC. Mutationen ska inte vara dödligare, men smittar enklare, vilket på befolkningsnivå förstås kan innebära fler dödsfall och högre belastning på sjukvården.

Australien har från början haft stenhårda restriktioner, förutom att man hade sommarväder när pandemin bröt ut och därmed (förutom att man generellt har varmare och bättre klimat ur virusperspektiv än här i Europa) hade enklare att stoppa smittan än i vinterns Europa. Till restriktionerna har totalt utegångsförbud annat än för att ensam besöka mataffär eller apotek en timme i drabbade delstater hört. Masktvång. Två veckors karantän vid inresa till landet, vilket endast är tillåtet för personer med medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd, samt två veckors karantän vid resa över delstatsgränser från drabbade delstater. Dessa faktorer och en i praktiken total nedstängning gjorde att Australien utrotade sjukdomen och var fri från nya bekräftade fall i flera veckor under hösten.

Men nu är det slut med det. Runt hundra fall har bekräftats i ett klusterutbrott, och tydligen handlar det om den smittsammare brittiska mutationen. Det är dock sommar i Australien, så med nya stenhårda restriktioner bör man kunna utrota smittan igen.

Klarar Australien inte av att utrota denna mutation, så kan nog ingen göra det, vilket gör det intressant att se hur det går down under

Det australiska utbrottet av Covid-19 ska ha skett i en förort till Sydney, och spårats till en flygplatsarbetare, som jobbade med att transportera kabinpersonal på flygplatsen. Han hade därmed sannolikt blivit smittad av dessa. Australien inför nu återigen utegångsförbud i berörda delar av Sydney, och med uppmaning om utegångsförbud i resten, samt två veckors karantän för de som vill lämna delstaten New South Wales.

Bortsett från att Australien har en chans att agera facit på om det alls är möjligt att stoppa mutationens spridning, så är förstås smittspridningen till Danmark och Nederländerna intressant. Antagligen är det bara en tidsfråga tills denna smittsammare variant även når Sverige, om den inte redan gjort det.
Sydneys flygplats under förra årets skogsbränder

Det höjs nu röster om reserförbud från Storbritannien, men det bör alltså även gälla Nederländerna och Danmark. Sverige har hela tiden släppt in danskar till Sverige, och dessa danskar har sedan fått återvända fritt till Danmark, eftersom danskar bara kan smittas i Danmark.

53 kommentarer:

 1. Dålig koll har jag.
  Hur ligger Australien till siffror mässigt. Hur många dödsfall har om per 100tusen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte många. Men går ej att jämföra pga att det var sommar när virusutbrottet skedde.

   Radera
  2. Du menar mot Sverige....? Nä kanske inte, men det skulle kunna vara intressant att jämföra mot andra länder/regioner med liknande variation av årstider.

   Radera
  3. Sen är det väl allmänt vedertaget att vi inte jämför Sverige på något sätt mot någon stat ifall det riskerar att vara negativt för Sverigebilden™

   Radera
  4. Hur går det för Nya Zeeland? De hade väl inga döda alls?

   Radera
  5. Hur det går i Nya Zealand? Jag tror inte på att de inte har några döda alls utan att över 100 dör varje dag. Men du kanske menade av/med/kanske Corona och då är det nog inte så många. Livet har 100% dödlighet (utom möjligen något religiöst undantag) och det intressanta hur många som dör mer eller i förtid pga Corona och det är en svårare fråga.

   Radera
  6. Kan verkligen rekommendera ourworldindata, Australien ligger runt 35 döda per miljon

   https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&country=AUS~NOR~SWE~Europe~NZL&region=World&deathsMetric=true&interval=total&hideControls=true&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc

   Radera

 2. Tänk om framtiden kommer att betrakta våra nuvarande renhetsnormer på samma sätt som vi betraktar medeltidsstäderna? Och kanske äntligen få stopp på spridningen av alla förkylningsvirus och kräksjukor? Ett radikalt skifte i synen på hur man umgås och uppför sig?

  I medeltidens städer tömde man pottan på gatan. Gatorna var ändå fyllda av hästskit så det gjorde ingen skillnad. Om vi kunde teleportera oss dit skulle vi nog skrika oavbrutet tills vi blev strålade tillbaka hit. För de som levde då var allt bara helt normalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Stephensons Baroque-cykelns andra bok The Confusion, så bajsar man i korridorerna i kejserliga Louvren. Förvisso fiktiv skildring, men kan vara baserat på faktiska förhållanden.

   Radera
  2. Minnet är som det brukar idag, men jag tror att det var i Versailles som man vid de ständiga festerna och balerna anvisade ett rum till damrum, med halm på golvet, där de fina damerna kunde lätta sig utan att behöva knyta upp hela kjolballongen. Nästa dag murades rummet igen och man övergick till nästa. Slottet är stort, så det behövde kanske inte mockas så ofta. Fanns s a s var dags rum. :-)

   Radera
  3. Dekadensen och samhällsfrånvaron hos adeln var på sin topp innan pöbeln fick nog och rullade fram Giljotinen och lät huvudena rulla.

   Radera
  4. Vet inte om det är eftersträvansvärt, alltför skyddad tillvaro kommer leda till andra problem när immunförsvaret inte får jobba, som allergier, autoimmuna sjukdomar osv

   Radera
  5. Är vi lika igång så kasta in massiv användningen av antibaktriella medel så vi äntligen får ett sterilt samhälle och immunförsvaret slipper arbeta.

   Radera
 3. Det som är verkligt sensationellt är att Tegnell sa i dagens eko i Ekot att han fick reda på detta nu. Infon var ju spridd redan för en vecka sedan då UK s parlament informerades av Matt Hancock. Och då var redan WHO informerat. Och i medicinska kretsar säkerligen ännu tidigare.
  FHM vet alltså mindre än allmänheten. Vilket man iofs redan bevisat otaliga ggr. Inte konstigt att det fortsätter gå åt skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alla som säger sig veta bättre är självutnämnda experter och har fel oavsett vad dom säger.

   Radera
  2. Tegnell - Holy Jeezuz! Att den mannen inte kollapsat ännu är ett mirakel! Försök föreställa er vilken totalt galen informationsflod han måste sitta i! Hoppas att hans arbetsgivare inser vilken sjuk arbetsmiljö de håller honom med och skyddar honom bättre. Han är faktiskt bara en vanlig anställd som råkat hamna i samma sökarljus som politiker och offentliga personer.

   Radera
  3. Chipp, han verkar trivas i sin roll. Så till den milda grad att han o familjen kör live-TV hemifrån. Han står obekymrad o lugnt talandes förskräckliga dödssiffror. Avfärdar all kritik effektivt, han har ju aldrig fel. Andravågen skulle inte komma, hans senaste bud var att den skulle bli kort. Kraftigt ökande smittspridning blir i hans ögon "en platå, fast svagt lutande uppåt sådan". Inte fasen blir folk oroliga vilket de borde.
   Men detta att han redan inte kände till den nya virusvarianten som medicinsk expert, som borde vara hans högsta prio, är ofattbart. Om det är sant.

   Radera
  4. Bengt>> Hur mycket du än tillskriver Tegnell så är det en hel myndighet bakom. Att han inte säger fler dumheter är väl ganska imponrande mtp att han har pk och intervjuer dagligen. Lär väl vara massa information som FoHM ska värdera hela tiden som Chipp skriver. Det är så löjligt att hålla på att kritisera precis allting som värsta haveristen. Ganska tydligt att Tegnell (FoHM) i 16.45 Ekot vill ha mer information och inte gå på hörsägen via Expressen som alla andra.

   Skönt att ha några som håller sig kalla i allt det här larmet. Synd att Löfvén flippat helt bara så nu spelar det ingen roll hur cool och förankrat FoHM än försöker vara.

   Möjligt att FoHM inte tar Hancock, SAGE (SB) på allvar, då de hanterat Corona som amatörer, vilket ju vore trist.

   Radera
  5. Struts, du har absolut inte förstått allvaret i detta. Det handlar om liv och död. Vänta och se och var kall har bl.a. lett till misslyckandet i Sverige Om du accepterar att experter säger uppenbara dumheter (som du själv säger) är du långt ute. Nog om detta.

   Radera
 4. Kanske vi skulle fundera på om de som åkt iväg på ledighet till sina hemländer ska få komma in i Sverigendet igen utan rejäl karantän? (Ja, och svenskar också..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle nog säga att invandrare tar pandemin på större allvar då de drabbadets så hårt i våras. Däremot är det en massa svenskar som åkt utomlands på semester.
   Därför det är så viktigt att stänga öresundsbron och enbart släppa in de med ett nytaget negativt test.

   Åka utomlands mitt i en pandemi (speciellt nu när utbrottet eskalerat) måste vara det mest puckade man kan göra. Stay safe, stay home

   Radera
  2. Synnerligen känsligt ämne med tanke på alla de tusentals personer som dagligen arbetspendlar till Danmark, varav en inte ringa del bosatta i Malmöregionen arbetar inom sjukvården i Köpenhamnsregionen.

   Radera
  3. Tror det strider mot internationell lag att neka sina egna medborgare att komma in i landet.

   Radera
  4. Känns ju kontraproduktivt att inte släppa in folk från den sida som har mycket mindre smitta. Finns det en variant som är smittsammare så kommer den ta över oavsett vad man gör.

   Radera
  5. @Sebastian, nu är ju "invandrare" en _väldigt_ mycket mindre homogen grupp än infödingar. Blir rätt vanskligt att bunta ihop typ 2 miljoner människor från olika delar av världen och ge dem en egenskap. Du får bli mer precis än så.

   Radera
 5. Alltså. Är ju verkligen dags att vi stänger gräsen mot danskjävlarna. De var ju snabba att förkklara oss som pestbärare. Men för tukklar de med minkar på ett onaturligt sätt och nu detta.

  Eftersom de stängt alla butiker lär de ju julhandla i Skåne. Och det är ju lättare stänga bron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bron skulle aldrig byggts.

   Radera
  2. +1 på båda ovan. Norrmännen är bara allmänt underutvecklade men snälla innerst inne. Danskarna är direkt elaka inifrån och ut. Dessutom är de kända som det enda folk som äter vad som helst, bara det är tillräckligt billigt.

   Radera
 6. Tänk om den nya varianten smittar 70% lättare, MEN har lindrigare symtom OCH ger immunitet? Kanske för tidigt att kasta yxan i sjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbrörlig genanalys och 3D-syntes kan möjligen bidra till att hejda utbrottet en aning. Tänker på mRNA-bolag som Moderna och mobila labb som Curevac, vilket undviker behovet av långa kylkedjor -- man flyger in hela fabriken i en container helt enkelt.

   Men allt detta är nog inte i full drift ännu. Lite synd. :(

   Vet någon om den nya varianten är analyserad? Crispr lär funka för genslöjd.

   Radera
  2. Det är inte hellre läge att förminska problem som WHO lyfter. Det är alltså itne Aftonbladet eller FHM som spekulerar.

   Radera
  3. Var lite positiv, var det inte kokoppor som skyddade mot smittkoppor? Varför alltid måla f-n på väggen?

   Radera
  4. Vissa går helt enkelt igång på rädsla, och tar det som en personlig förolämpning när man inte bjuder upp till dans.

   Radera
 7. Lägligt att Corona-19 muterade precis innan Boris jullov trädde i kraft. Nog bäst att träda tillbaka in i EU igen.

  SvaraRadera
 8. Ulf Kristersson går direkt ut och uppmanar regeringen att stänga gränsen mot UK, men inte mot Danmark...

  SvaraRadera
  Svar
  1. UK är utrikes, en lite mindre ö-nation av mellanbetydelse numera.

   Danmark är inrikes, en stat i vår stora Europeiska Union som är världens största ekonomi och världens 3e folkrikaste.

   Det är klart som korvspad att Uffe ser det. :)

   Radera
  2. "Danmark, ett fekalt helvete!"

   Radera
 9. Är det inte precis så man förväntar sig coronaviruset ska uppföra sig av erfarenhet från andra virus, mutationerna går mot att bli mer smittsamma men mindre farliga.

  Stort larm och storm i vattenglaset som vanligt när det gäller Covid-19.

  SvaraRadera
 10. Har kopierat ditt upplägg med coronamilen, fast varje dag. Inne på min 8e dag. Har verkligen fått anstränga mig för att springa i "lagom takt" för att inte få förslitningsskador, från 40 till 55 minuter kräver lite disciplin :)

  SvaraRadera
 11. Coronamilen är en bra idé, latmansvarianten kan vara att köpa en syremättnadsmätare som även den borde ge ett hyggligt besked hur det står till. Ger dock inte någon förbättring av konditionen... Så länge jag ligger på ca 98% kan det inte var så illa i lungorna eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken med coronamilen är också att du ska få bättre kondition och syreupptagsningsförmåga, så du klarar coronainfektionen bättre när du blir sjuk.

   Radera
 12. I morgon beslutar regeringen att stoppa utlänningar att komma in från England.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det är fortfarande fritt fram från Skottland, Wales och Nordirland då? :)

   Radera
  2. Nej!

   Jag hade lite bråttom.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Skulle gissa på att de Corona mutationer som är vanliga i Sverige nu också är mer smittsamma än de som fanns i våras. Svårt att få ihop siffrorna annars; ca 20% personer med antikroppar i Sverige, ett hårdare åtgärdspaket med hyfsad efterlevnad och siffror som snarare stiger än sjunker......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns hela paketet med snabbtester, antikroppstester och snabb hantering så man hittar väldigt många fler nu jmf. i våras. Jämför man inlagda på IVA så är det inte heller på samma nivå som i våras. Dels vet man mer hur man ska behandla å andra sidan fick inga äldre vård i våras utan lämnades att dö ensamma utan hjälp, det tyder på att det var fler icke-äldre på IVA i våras. Vet inte om man nu faktiskt försöker hjälpa äldre och dessa nu hamnar på IVA. Slutsatsen är att det är extremt svårt att jämföra statistik för allt ändras men läget är förstås allvarligt med tanke på restriktionerna.

   Radera
  2. Tänk om vi hinner uppnå flockimmunitet innan vaccinet börjar distribueras!

   Radera
 14. Min träningsvilliga kollega noterade härom dagen att det kryllade av danskar på ett av gymmen på triangeln i Malmö. Han menade att åtminstone hälften av besökarna på det relativt välfyllda gymmet talade så grov skånska att det måste klassas som danska.

  SvaraRadera
 15. Eftersom jag bor i den region i Sydney som nu drabbas, dvs Northern Beaches så vill jag komma med ett par rättelser.

  1. Det är inte den muterade varianten som nått hit denna gång. Genom att titta på virusets arvsmassa har man konstaterat att det härstammar från USA.

  2. Man har inte hittat patient 0 ännu. Ett äldre par boende i Avalon som ligger i den region jag bor i, är patienter 1 och 2. De har inte varit utomlands.

  3. Pandemin kom till Australien 25 januari. Vi hade lockdown av olika nivåer från mitten av mars till början av maj. Melbourne drabbades av en andra våg i slutet på juni och hade relativt hård lockdown i fyra månader från första veckan i juli.

  4. Australien är ett till ytan stort land och förutom en lockdown i mars-april samt ovan nämnda i Melbourne har vi kunnat leva ganska så normalt i resten av landet. Restriktionerna har varit ganska lätta på de flesta håll förutom gällande resandet mellan delstater till utlandet.

  I lördags (lokal tid) gick vi in i lockdown på Northern Beaches som gäller till onsdag. Folk har gått man ur huse för att testa sig och av regionens befolkning på 273 000 gick 30 000 och testade sig bara igår. I morse kunde konstateras 15 nya fall mot 30 igår och alla nya fall kan härledas till det kluster i Avalon där patient 1 och 2 finns. Det ser alltså bra ut på kort sikt och vi håller tummarna men man kan inte ta något för givet vad gäller Covid 19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Erik. Tack för att du delar med dig.

   Bara så jag hänger med i den här sommar/vinter grejen.
   Viruset dök alltså upp i Australien mot slutet av sommaren? ( slutet av januari) sen höll viruset sig på mattan under hela vintern? Och nu är det igång igen

   Radera
  2. Lite som i Sverige så dök det först upp enstaka fall i januari och februari som är slutet på sommaren i Australien. Därefter ökade det på i mars och då infördes lockdown av mildare typ samt att gränserna stängdes. I början på maj lättades restriktionerna även om gränserna fortfarande var stängda.

   Melbourne drabbades av ett bakslag under vintern men det var i princip det enda förutom ett par små kluster som poppat upp här och där i landet.

   Gränserna inom landet hade precis öppnats och man har snackat om att snart tillåta resor utan restriktioner till bl a Nya Zealand och öarna i Söderhavet.

   Men som kom detta. Vi får se hur det går.

   Radera
 16. Skulle vara intressant att få en sammanställning över åldersläget för de som har dött i (med) covid 19, för att se hur farligt det är för olika åldersgrupper. Enligt den här tidningsartikeln så har 75% av de som har dött bott i särskilt boende eller haft hemtjänst. Därmed är de säkert rätt så gamla. Hur fördelar sig de övriga 25%? Linjärt ner?
  https://www.dagensvimmerby.se/nyheter/e/81563/tre-nya-dodsfall-i-bade-hultsfred-och-vastervik/

  SvaraRadera
 17. Sitter här och virar folie runt huvudet.... Men jag kunde inte undgå att notera att Britterna kanske riskerar matbrist. Kan det restriktionerna vara ett sätt att knäcka britterna inför hård brexit... Jag tror jag virar ett varv till....

  SvaraRadera