Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-29 16:50

Nej, statsminister Stefan Löfven (S) - där tröttnade till och med jag på dig

Att jag själv inte är mer än människa visste jag tidigare, men nu tröttnade till och med jag på Stefan Löfven (S) efter att man nu toppar regeringens brutala och godtyckliga nya pandemilag, med att statsministern själv gick på Gallieran runt hörnet från regeringskvarteren efter att ha uppmanat allmänheten att inte gå och julhandla eller handla i mellandagsrean.
Sergels Torg, granne med Gallerian. Researchfoto i Stockholmsnatten inför min förra roman Fallet.
Jag har försökt hålla mig från att ge mig på enskilda individer i regeringen, för att de inte följer sina egna riktlinjer, och själv menat att var och en under eget ansvar ska göra en bedömning som jag inte själv kommer ifrågasätta då jag inte vet omständigheterna. Jag har försökt att inte vara känslodriven.

Men någonstans tappar faktiskt även jag tålamodet och drar nu sparka uppåt-kortet då landets högste person statsminister Stefan Löfven (S), som dagligen i presskonferenser manar svenskarna till att hålla sig hemma, själv gick och julhandlade i Gallerian runt hörnet från regeringskvarteret.

Någonstans får det vara nog och med den nya kommande pandemilagen, så är det här och nu.

Jag har inte stått på presskonferens och presskonferens och manat folk till att hålla sig inne och göra uppoffringar. Jag har inte lagt ett lagförslag som ger regeringen drakonisk makt att godtyckligt ingripa mot föreningar och företag. Jag har inte agerat för att utplåna skattebetalares livsverk och försörjningDet är Stefan Löfven (S) som har gjort det.

Jag skiter i vad andra ministrar i regeringen håller på med i sitt privatliv, då jag själv är fullt medveten om att jag inte har en aning om vad som legat till grund för deras riskbedömning, eller hur de följt de viktigaste regelverken om avstånd, hygien, hålla sig hemma vid symptom. Jag har själv gjort olika resor både privat och yrkesmässigt, stött svensk besöksnäring både på hotell och restaurang, väldigt noga med att följa rekommendationer och instruktioner. Jag har än så länge i alla fall inte blivit sjuk, så något har jag gjort rätt. Än så länge.

Men någonstans går en gräns, och den går fan i mig vid statsministern. Den man som i princip dagligen förmanar svenskarna via presskonferenser och som från den 10:e januari förväntas ges drakonisk makt inklusive "andra åtgärder" (som alltså kan vara vad som helst) för att stoppa företag, företagare och föreningar från att utföra sin verksamhet eller alls överleva. 

Alla andra än Stjärnurmakarna i Gallerian förmodar jag. 

På tal om att bryta mot rekommendationer så att man blir sjuk - var är statsministern? Två dagar sedan han syntes till, och givet att inkubationstiden för sjukdom kan vara en vecka - verkade han fullt frisk (fysiskt) på presskonferensen den 27:e, en vecka efter hans tur till Gallerian?

Nej, som småfolk som på kort varsel godtyckligt riskeras drabbas av den nya pandemilagen efter den 10:e januari har man all rätt att kritisera statsministern - hårt - och sedan själv lämna hemmet för att handla. Alla djur är inte jämlika utan skattepengdiande högdjur som statsministern är jämlikare än andra. Saknar han ens rådgivare i sin omgivning som vågar säga ifrån och att "det är olämpligt"?

Jag är faktiskt förbannad och mitt tålamod och sista respekt för regeringen upphörde där. Och jag misstänker att jag inte är den enda som reagerar på det viset, vilket bara gör Löfvens agerande ännu mer allvarligt.

Och nej, i de fall staten betalar ut stöd till drabbade företag och personer - vilket dock inte ska gälla den nya pandemilagen där man får stå sitt kast om man godtyckligt stängs ner av regeringen - så är det inte regeringens pengar, utan lån som skattebetalarna sedan själva ska betala tillbaka. Det är du själv som får betala, inte regeringen. Så var inte tacksam för att Löfven (S) öppnar din plånbok för att rädda din arbetsgivare eller ditt företag.

Framöver är det Lex Löfven som gäller om någon ifrågasätter att man lämnar hemmet.

70 kommentarer:

 1. Bar han munskydd eller är han likt Trump en förnekare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inga munskydd. Personskyddet verkar inte heller haft munskydd. Själv försöker jag iaf använda munskydd om jag lämnar byn.

   Radera
  2. Så ironiskt. Han kunde undvikit hela skandalen med munskydd. Ingen skulle ha känt igen honom till att börja med.

   Radera
  3. Han hade känts igen ändå. Jag har foto på honom bakifrån med personskydd inom cirka 100 m från denna plats 2018, som jag inte publicerat pga att det röjer en del om säkerhetsarrangemangen. Men du känner igen honom även utan att se ansiktet. Å andra sidan har jag blivit vältränad i att känna igen personskydd på 100+ meter sedan Höstsol-Höstregn.

   Radera
  4. Plusmeny med hatt rock och lösskäg då. I dessa tider är det inte det minsta uppseendeväckande att uppträda i princip helt maskerad. Det nya normala är att inte visa ansiktet. Med en lagom genomtänkt kostymering skulle det gå att spara in minst halva personskyddet när han rör sig ute.

   Något som förföljer mig är allt som sades om burqas för några år sen. Hela den diskussionen gick och dog hastigt och lustigt. Och danskjävlarna som gick och införde handskakning som krav vid medborgarskapcermonier - hahaha - i år fick de avstå från det momentet...!

   Radera
  5. Jag har fans som har känt igen mig i mask på stan och hälsat. Då framträder jag inte live i presskonferenser dagligen, utan de flesta har bara sett mig på stillbild.

   Radera
  6. Mmm... med munskydd hade han i vilket fall tjänat tunga vuxenpoäng och haft en högre plattform att försvara sig från. Nu får han slåss från botten av en grop...

   Radera
  7. Det kan jag bara hålla med om.

   Radera
  8. Var var det som fick dig att bli bättre på att känna igen personskydd på långt avstånd i samband med 🍂🌞🍂🌧?

   Radera
  9. Du menar 📖🧑‍🔬?

   Radera
  10. Munskydd har en dramatisk psykologisk effekt men som stopp för smittspridningen fungerar det lika bra att bära över rövhålet.

   Radera
  11. Fan MM - ge dem inga nya ideer..! Jag kan leva med munskydd men blir det blöjtvång så ger jag upp!

   Radera
  12. Chipp, då drar jag tillbaka förslaget om fotboja så rörligheten minskar i samhället.

   Radera
  13. Munblöja och Digital Nalle med CovidPass i Walleten.

   Annars blir det "You shall not pass!"

   Radera
 2. Nu sa väl statsministern att du skulle inte skulle julhandla om du inte kunde undvika trängsel? Var det trängsel när Löven gick till urmakaren för att hämta upp en sak? Han sa också att du kanske skulle ställa in den stora shoppingturen. Att gå till urmakaren och hämta upp ett paket kan väl inte riktigt likställas men en stor shoppingtur. Lite höna av en fjäder enligt min mening.

  Däremot är jag beskviken på statsministern just för att han öppnar upp för den här typen av reaktioner när det hade varit så enkelt att undvika. Även om reaktionerna i sig inte är rimliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev tydligen en folksamling på grund av Löfven, tillräckligt för att sätta in vakter i alla fall.

   Radera
  2. Kunde han inte sitta kvar i säpo-taxin och en för allmänheten okänd löpare hämtade klockan?

   Radera
  3. @ Edis. Ja, enligt expressen ska ett vittne hävdat att det gick till så den 1:a december. Jag missade den delen. Och då uppstår ju trängsel så det var ju fel såklart.

   @Muffins. Jo, det hade säkert varit ett alternativ även om det är svårt att navigera i en sån fråga. En hel del skulle säkert vara upprörda att Löven utsätter en annonym person för smittorisk och skyddar sig själv när vi andra dödliga inte har möjlighet att sätta in assistenter för att undvika smitta.

   Radera
 3. Man blir inte speciellt förvånad. Det har ju bevisats gång på gång att politikerna gärna pekpinnar, men har egna regler för sin elit.
  Att Löfén skulle vara ett undantag var inte särskilt troligt. Detta var bara bekräftelsen på det man egentligen redan visste.
  Hoppas han får stå till svars nu efter alla moralkakor han gett oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klart att han är ett undantag, han är ju statsminister. Och en statsminister behöver en fungerande klocka för att kunna passa tider för att vara med i TV och interviewer. En klocka med Musse Pigg på den korta visaren och Janne Långben på den långa så att det inte blir några missförstånd. Förmodligen specialbeställd.

   Radera
 4. Jag fick nä(S)tan det blogginlägg som jag efterlyste för någon dag sedan av Herr Bloggaren :)

  Tack, mvh från den kungliga huvudstaden.

  SvaraRadera
 5. Och igår stod han och skällde på Morgan. Vilket gäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karma. Mogge förtjänar allt skäll som finns.

   Radera
 6. Instämmer. Stefan Löfvéns agerande var på något sätt droppen som fick bägaren att rinna över. Säga vad man vill, för han är trots allt inte ensam om att ha varit ute i julhandeln men i ärlighetens namn. Hur j-a svårt ska det vara. Skicka ombud eller beställ via nätet. Men det positiva är att regeringens legitimitet nu är nära utplånad när man signalerat att inte ens statsministern behöver följa rekommendationerna. Och nu när han handlat färdigt så kan man (om regeringen får som den vill) stänga ner restauranger, köpcenter, gym och allt annat efter den 10:e.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka rekomendationer var det han inte följde?

   Radera
  2. "Hitta inte på undanflykter som skulle göra just din aktivitet okej. Det kommer bli värre, gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen" https://sverigesradio.se/artikel/7600693

   Radera
  3. Lite cirkelresonemang på att det var just den rekomendationen han bröt mot. Annars kan vi ju hävda att klia sig på hakan är att bryta mot rekomendationen "Hitta inte på undanflykter som gör just din aktivitet okej".

   Radera
  4. Martin, får en känsla du vill hitta en ursäkt för Herr Löfven. Att om möjligt undvika miljöer som köpcentrum står väl helt klart.
   Och om det fanns restriktioner kring extremt omdömeslöst beteende så har både Morgan och Stefan brutit mot dessa.
   Och att som ansvarig minister agera så är dessutom ett fruktansvärt hån mot vår sjukvårdspersonal som med fara för eget liv kämpar i en nästan kollapsad sjukvård.

   Radera
  5. Som ledare åligger det en att föregå med gott exempel. Det vet alla som är befäl/ledare/ chefer.

   Radera
  6. "Att om möjligt undvika miljöer som köpcentrum står väl helt klart."

   Var drar man gränsen? Jag hade kunnat göra samtliga inköp (mat, kläder, alles) via nätet med hemleverans sedan i mars men jag tycker/känner (felaktigt eller ej, döm mig om ni vill) att det hade varit att gå för långt, var det fel av mig att inte göra det?

   Skulle jag ha pausat renoveringen av mitt hus 1 år för att ytterligare minska antalet fysiska besök på byggmax, Jula och Clas Ohlson? Skulle vi inte ha semestrat och rest inom Sverige och hjälpt till att få snurr på ekonomin?

   Var det inte så att våran frånvaro av lock-down var så mycket bättre för att vi inte straffade ekonomin så mycket jämfört med andra? Då är det väl bra att man inte stannar hemma helt utan faktiskt masar sig till köpcentrat med jämna mellanrum?

   Gå till ett köpcentrum och ställ dig frågorna: Är det för mycket folk (Hur avgör vi det?) Vem skall gå hem? Varför skall denne gå hem?

   Radera
  7. "Välkommen till Stjärnurmakarna - Nu med kostnadsfri hemleverans", om man googlar på stjärnurmakarna hemleverans.

   Borde kanske vara ett krav i framtiden att ministrar kan googla.

   Radera
  8. @Bengt. Att det var omdömeslöst håller jag med om. Att han skulle ha brutit mot restriktionerna är jag inte så säker på. De restriktioner jag har sett har handlat om att undvika att gå i butiker eller gallerior om det skulle uppstå trängsel. Det var också det budskapet Löven förde fram i anknytning till julhandeln och det var också det som svensk handel tog fasta på när de bestämde sig för att köra på med mellandagsrean.

   Radera
 7. Nu har Den Store Ledaren nog bajsat i det lilla blå skåpet. Påminner om Raisa Gorbachevas AmEx-kort (för er som är gamla nog att minnas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1989/02/09/gorbachevs-little-salary-stretchers/15eee27c-afcc-4bd5-8d7b-4ad660eebbfb/

   Radera
  2. Löfven är det finaste som socialisterna kan åstadkomma. Tycker nog att du borde visa lite vördad, chipp, som människa.

   Inte alla är kallade men få är utvalda. Således, bit ihop, knyt näven i fickan om det hjälper, just nu har den store cirkusledaren just krattat manegen och kommer strax med ett veritabel extranummer. Ja, jag tror att de kanske kommer att stänga ner riksdagen, och kvar är bara den socialekvilibristiske Löfven att försvara folket. Den store ledaren, folkets försvarare i sitt eget intresse.

   Radera
  3. Han har väl bajsat i det röda skåpet?

   Radera
 8. Jag skulle säga att det värsta inte är att det blev tydligt att Sossar har dubbelmoral eller att just denne gubbes "patos" var en löjlig inövad roll som möjligen passade i fackliga förhandlingar, utan att landet styrs av en person med noll strategisk talang eller omdöme. Nästa gång gäller trovärdigheten kanske något större än en nationell folkhälsostrategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först plastpåseskatten och nu det här. Nästa grej skall vara att de vill "vaccinera" oss på nåt sätt. De säger att det är bra för oss.

   Radera
  2. Spot on Riche. Man skulle ju kunna göra sig lustig över Johansson och Löfvens FOMO gällande mellandagsrean och nyårsslaget utan klocka men det är faktiskt sorgligt att vi har ledare utan ledaregenskaper.

   Radera
 9. Att ens fundera på att försvara detta beteende från SL är bara pinsamt. Fast trollen från Sveavägen 68 börjar väl väckas till liv inför valet 2022.

  SvaraRadera
 10. Sjuksköterskorna stod utanför många affärer och vädjade till folk att inte handla om det var absolut nödvändigt

  SvaraRadera
 11. Jag förstår att den ledare som uppmanar folk att stanna hemma kanske bör föregå med gott exempel, men om det var fel av Stefan att gå ut och handla så var det väl lika fel av alla andra som var där och shoppade? Alltså vill man inte att någon skall gå och handla, eller? Varför inte bara stänga samtliga fysiska affärer så uppnår man det man vill uppnå.

  Eller vill man bara att mängden människor som är ute och handlar minskar? Isåfall med hur mycket? 20%? 75%? Vad baserar man isåfall siffrorna på? Var det inte trängsel (hur sjutton vi nu definierar det) när Stefan handlade så var det väl OK, eller?

  Nu har vi en jättekonstig situation där vi absolut inte skall ha någon lock-down med stängda affärer (för vi är så duktiga på att lyda rekommendationer frivilligt och det sänker ekonomin om vi stänger ned) men samtidigt uppmanar man samtliga att inte gå och handla "i onödan" (vad det nu är?) samt att det nästan alltid är "på tok för mycket folk på tunnelbanan..." (vem skall säga upp sig eller strunta i att gå till skolan?) och "jag var ute på stan och folk är så ansvarslösa och är ute på stan...".

  Det går liksom inte att äta kakan och ha den kvar och ansvariga ledare borde väl kanske istället se till att spridningen minskar med till alla buds stående medel istället för att vädja till något kollektivt ansvarstagande med luddiga instruktioner som iallafall jag inte vet om jag ens följer eller inte...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du nog på fel ställe. Rekommendationerna är enligt bloggaren och 99%(ungefär) av läsarna är dom helt solklara

   Radera
 12. Det är nästan så man skulle kunna tro att hela cirkusen är medveten för att öka på misstroendet mot regeringen... men det vore ju konspiratoriskt förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt bryter du mot Hanlons Razor: "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity".

   De här mupparna är helt enkelt för klantiga och stupida för att kunna genomföra en konspiration som är mer komplicerad än ett toalettbesök.

   Radera
 13. "Den man som i princip dagligen förmanar svenskarna via presskonferenser och som från den 10:e januari förväntas ges drakonisk makt inklusive "andra åtgärder" (som alltså kan vara vad som helst) för att stoppa företag, företagare och föreningar från att utföra sin verksamhet eller alls överleva. "

  Men här ligger väl den stora motsägelsen och dubbeltänket.
  Vad är då skillnaden mellan en situation där samtliga tar sitt ansvar och frivilligt sänker fysiska butiker, föreningar och företag jämfört med att våra politiker tvångsstänger butiker?

  SvaraRadera
 14. Det är en del av strategin. Snart kommer förbud. Om inte ens statsministern följer rekommendationerna så blir det tuffare tag.

  SvaraRadera
 15. Även Sabuni har tydligen köat och shoppat strax före jul.

  https://tt.omni.se/sabuni-besokte-taby-c-dagen-efter-skarpare-rad/a/M365LJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. S spindoktorer försöker sig på krishantering. Vem f-n bryr sig om vad partiledaren för ett parti som åker ur riksdagen gör? Det är Löfven som står i presskonferenser och talar in i kameran och som nu ska ges drakoniska rättigheter att sänka företag och föreningar.

   Radera
 16. Det ska vara enkla och tydliga regler, typ som i vårt grannland Danmark.
  Där är allt stängt utom apotek och mataffärer till och med den 17 januari.
  Omöjligt att missförstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av de större mataffärerna säljer även böcker, inredning, kläder, verktyg, trädgårdsmöbler m.m. Får dom förtälja sälja ur det sortimentet när övriga butiker som säljer sådant men inte mat måste stänga? Kan övriga butiker lägga till mat i sitt sortiment och sen hålla öppet? :)

   Radera
  2. Varför inte mataffärer och apotek? Allt måste stängas.

   Radera
  3. Det får du fråga danskarna om.
   Dock är det mycket tydliga budskap i motsats till Sverige där folket och politiker gör lite som de vill.

   Radera
 17. Vänsterbliven media (+hangarounds) onsdag 30/12: "Inte ens Regeringen klarar av att följa Corona restriktionerna. Pandemilagen Ä R nödvändig!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensken älskar ju lagar och tydliga regler, tydligt svårt att veta hus man ska leva annars.

   För ingen har väl kört mer än 6 km för fort mellan fartkamerorna, lagt till några extra mil vid avdrag före resor till eller från jobbet, tagit med kontorsmaterial hem (2020 räknas inte)...någon?
   Grattis, du är en Anarkist, vare sig du vill det eller ej.

   Radera
  2. Försiktigt nu - det där A-ordet triggar alla övervakningssystem. I början av Spanska inbördeskriget gick faschisterna och kommunisterna ihop för att först utrota de där "A" innan de tog itu med varandra.

   Radera
  3. Endast avarter av Anarkism-(er) ser våld som någon lösning, endast som yttersta självförsvar. Dom vill bara bli lämnade att leva i frihet, så länge ens frihetsutövande inte går ut över andras frihet. Anarkokapitalister tror till med på privat egendom och gemensamt) organiserad polis, försvar etc. Helt utan inblandning av makthungriga politiker.

   Radera
 18. Ni kan ju tänka er krigsrubrikerna om det hade varit en viss Åkesson som hade passat på och handlat på mellandagsrean!

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Hur kan man vara så korkad som Löfven och Johansson att man inte begriper hur mycket det diskuteras om politikers hycklerier i allmänhet(även Hallengren har varit i farten i julhandeln).

  Som en anhängare av konspirationsteorier skulle man ju kunna misstänka att de gör detta för att få igenom sin pandemilag(om inte ens Löfven et. al. kan följa rekommendationer, hur skall då folket kunna). Men det är att ge dessa herrar för mycket kudos, jag tror inte de kan tänka så långt. Vi har enkelt med kompletta idioter att göra. Och de är inte idioter för att de ger sig ut i julhandeln, det gör ju de flesta, utan för att de uppenbarligen inte fattar vilka signaler de skickar. Och så hakar media upp sig på Trump?

  SvaraRadera
 21. Att föregå med gott exempel... allrahelst när han och flera ministrar har uttryckt sig över hur andra betett sig vad de anser som olämpligt är så tomt att det endast visar det yttersta föraktet de känner för oss medborgare som betalar för deras tid. Vårt system med partierna är korrumperat där de troende kan nå vilka positioner som helst bara de är trogna partiet. Patetiskt.

  SvaraRadera
 22. Apropå pandemilagen, som våra hycklande politiker menar är nödvändiga, missa inte att ta del av dr Mike Yeadons inlägg (som lättast hittas med duckduckgo). Han var tidigare chief scientist at Pfizer, och sålde häromåret sitt eget bolag Ziarco till Novartis. He is an Allergy & Respiratory therapeutic area expert".

  Han tar fasta på att överdödligheten inte är anmärkningsvärd i UK (ett land vars utveckling liknar Sverige), och att kanske 30% tros ha immunitet sedan tidigare förkylningsvirus (av coronatyp), och att stora grupper redan genomgått Sars-cov2, kanske 20-30%. Det tillsammans med att barn under en viss ålder knappast drabbas gör att det inte är möjligt för viruset att spridas så snabbt som det gjorde i våras. Att många testar positivt beror på att hög testning, och omtestning, med många "false positives" - han har kritiserat PCR-testens tillförlitlighet.
  Här är en artikel av Yeadon med tydlig grafik:
  ttps://lockdownsceptics.org/what-sage-got-wrong/
  Här är ett ex på intervju med honom.
  https://brandnewtube.com/v/k9kXBR
  Härmed sagt så finns det inga skäl för att vidtaga kraftigare restriktioner även i Sverige, utan tvärtom borde man öppna upp samhället mer, för att stötta det lokala näringslivet.

  SvaraRadera
 23. Väl rutet.
  Jag ber dock att få påpeka att statsministern inte alls är "landets högste person" utan står som trea i rangordningen efter kungen och talmannen.

  SvaraRadera
 24. Att ni ens orkar?
  Samtliga tjänstemän i landet är tillsatta på medgörlighet och inte på kompetens. (Ja, det finns säkert ett undantag som bekräftar regeln.)
  Signaler om godhet och anammandet därav, utan konsekvensanalys, är ett sorgligt signum.
  Tror ni de ens förstår era bannor?
  Slösa med tiden på nåt roligare.

  SvaraRadera
 25. Ja, leva som man lär, det kankse är på det sättet att han vaccinerats, men det skulle vara värre att erkänna än att ertappas, det skulle ju inte vara jämlikt... Det är dock nog så enkelt att han inte ser någon motsats i att skälla på presskonferenser att nu är det allvar, men inte för han själv och hans medlemmar i Proletariatets diktatur. Trovärdigheten är på minusskalan.

  SvaraRadera