Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-03

Nej, det dog inte 174 svenskar med Covid-19 på en dag igår

Det cirkulerar uppgifter att 174 svenskar skulle dött med Covid-19 igår, men det stämmer inte. Vad som skedde var att den retroaktiva inrapporteringen igår av dödsfall av personer med Covid-19 de senaste veckorna var 174 personer. Faktisk döda per dag släpar därmed efter i statistiken, eftersom datat inte når Folkhälsomyndigheten i realtid.
Döda med Covid-19 per dag. Se de senaste två veckorna som ännu ej fastställda och visar tydligt hur eftersläpningen i rapporterat data ser ut. Data: FHM
TT har igår kablat ut rubriken 174  nya dödsfall med Covid-19 vilket återpublicerats i stort sett av samtlig svensk bidragsmedia. Siffran avser dock inte faktiskt döda på en dag, utan inrapporterade fall. Dessa släpar efter i åtminstone upp till två veckor, och kommer redovisas på de faktiska dagarna de dog, inte vilket datum de i byråkratin rappporterades in. Olika vårdinrättningar och överliggande kommuner och regioner rapporterar in med olika fördröjning. 

Siffran 174 på en dag är alltså inrapporterade fall och inte antalet döda på en dag. Inrapporterade fall slår vilt olika beroende på eftersläpning, veckodag (som måndagar när man behandlar helgens siffror) och det faktum att FHM bara redovisar detta fyra dagar i veckan.

Dock sprider både privatpersoner, såväl som en del proffs inom bidragsmedia, uppgifterna att det skulle varit 174 döda på en dag. Det är fel. Faktiska döda per dag än så länge ser ni ovan, vilket ska inkludera gårdagens 174 fall.

Varför särskilt proffs väljer att sprida felaktig information kan man fråga sig. Saknar dessa helt kompetens, eller är det avsiktligt för att svartmåla situationen och skrämma upp opinion? Eller saknar man helt förmågan till källkritik, värdering av källor, granskning av källor och kontroll av orimliga siffror? Är man så förblindad av panik att man vrider sig på detta vis? Att TT sprider desinformation är inget nytt, det har skett omfattande spridningar av Kreml-narrativ via TT tidigare. 

Men att sedan olika proffs sprider vidare felaktigheten säger desto mer om dessa individer. Men man ska inte förklara med illvilja det som kan förklaras med inkompetens.

Så som dödstalen med Covid-19 ser ut just nu är det tveksamt om det alls blir någon överdödlighet i år, utan dödstalen per capita för helåret ser mer ut att ligga på 2018 års nivåer. Det är dock preliminärt, och faktiska siffror vet vi några veckor in i januari.

Jag konstaterar att det nu är lätt att notera vilka proffs inom media som uppenbarligen inte går att lita på och som inte har koll på siffror alls. Det är fortfarande möjligt att siffrorna är rekordhöga när datat är fastställt om kanske två veckor, men så är det alltså inte ännu. Det finns ingen som förnekar att dödstalen är på väg uppåt, men hur byråkratins flöden av rapporterade fall är på en enskild dag är helt enkelt missvisande. Möjligen kan tvåveckors glidande medelvärde vara av intresse i så fall.

Varje enskilt dödsfall är förstås en tragedi för drabbade anhöriga, oavsett orsak. Men det är inte ett skäl till att utmåla något som att 174 skulle dött på en dag.

Tillägg: Här finns grafer som även visar rapporteringseftersläpningen, samt en matetmatisk prognos över faktiskt läge. Enligt den prognosen är faktiskt antal döda cirka 80 på en dag just nu, eller mindre än hälften av 174.

40 kommentarer:

 1. Här på begravningsbyrån är vi väldigt medvetna om detta. Ibland släpar rapporteringen från sjukvården till folbokföringsmyndigheten extremt mycket. Rapportering/registrering att någon är död alltså. Covid-19 rapporteringen går någon annan väg. En väntetid på ca 5-7 dagar är inte ovanlig trots att regelverket säger att ett dödsfall skall rapporteras senast påföljande vardag.
  Senaste månadens skräckexempel är ett dödsfall som tog 21 dagar ( vi påminner sjukvården hela tiden) och vi har någon som bevisligen dog för 16 dagar sedan och ännu inte är "död"...
  Så en viss eftersläpning är det....

  SvaraRadera
 2. Det är väl det vedertagna 7-dagars glidande medelvärdet som är av intresse egentligen.

  SvaraRadera
 3. Sedan vet inte regionerna vad personerna dog av. Man vet till viss del vad de dog med.

  "När Region Skåne räknar pandemins avlidna vet man inte vad de dog av. Det enda säkra är att de fick diagnosen covid upp till 30 dagar före dödsfallet. Därför kan en bilolycka eller cancersjukdom också finnas bland pandemins 445 avlidna i Skåne."
  https://www.sydsvenskan.se/2020-12-02/darfor-ar-de-doda-sa-svarraknade-i-pandemins-statistik-ryms

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste det också. Frågan är om man alltid gör så dvs om en cancerpatient dör i en bilolycka - inrapporteras det som död i cancer? Eller gäller det endast för Covid?

   Radera
  2. Gäller tydligen iaf samma för säsongsinfluensa. Så inget nytt inom sjukvården. Men nytt för nästan alla andra....

   Radera
  3. Det finns riktlinjer från SoS för hur ett dödsorsaksintyg skall utformas, när covid-19 är direkt eller indirekt orsak. Död i olika trauman, som bilolycka, lär inte omfattas.
   https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/information-till-dodsorsaksintyg-lakare-covid19.pdf

   Radera
  4. Statistiken över självmord 2020 lär hamna under "Död med Covid-19"

   Radera
  5. Precis som Kenneth skriver. Socialstyrelsens statistik, som bygger på dödsattester från läkare. Där står orsaken till dödsfallet. Dvs död av!

   FHM rapporterar alla som testat positivt för Covid-19, och avlidit inom 30 dagar efteråt. Dvs död med!

   Det intressanta är, att det skiljer nästan ingenting. Mellan Socialstyrelsens, död av Covid 19. Och FHM, död med Covid 19. Så det verkar som det kompenseras, av olika andra parametrar.

   Radera
  6. Var hittar du Socialstyrelsens siffror? Databasen uppdateras en gång om året. Den publika alltså.

   Radera
  7. https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

   Radera
  8. Är på språng, så ursäkta mig för att jag är kortfattad Cornu.

   Radera
  9. Det finns en hel del publik, information där. Som du kommer upptäcka. Hoppas att diskussionen om död med, eller av. Kommer att minska, om du uppmärksammar detta, på något sätt!

   Alla har rätt, att inte ha all kunskap. Men om dessa människor, får adekvat information. Så bör de bättre vetande av dessa. Ta till sig av den nya informationen!

   Radera
 4. I Aktuellt igår var de i alla fall tydliga med att det var inrapporterade dödsfall den dagen.
  Janne Josefsson sa dock att det "igår dog 44 stycken" för några veckor sedan i inledningen till sitt debattprogram, så han har uppenbart noll koll!

  SvaraRadera
 5. Vi har ett liknande problem med fallolyckor som ger en underrapportering. Ex om en gammal person faller ute och blir sängliggande pga bruten höft. Om personen dör inom 30 dagar rapporteras det som en fallolyckor. Dör personen senare så är det inte en fallolycka. Oftast är dödsorsaken kanske lunginflammation som orsakades av att personen blev sängliggande.

  SvaraRadera
 6. Vi har överdödlighet igen, bara kolla scb's veckorapport. Men äldreboende spärras igen och många i sista livs avsnitt få mindre stimulans. Finns mindre personal få man ligger längre in sin eget avföring, röra man liggande mindre, få man inleder mer paliativ medicin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överdödlighet eller underdödlighet kommer det att vara jämt så länge man jämför med medelvärden från tidigare år. Det enda sättet att alltid hålla sig mitt på medelvärdet är att avliva folk efter schema. Vi hade en lång period av "underdödlighet" innan och efter Apr 2020. I verkligheten är dödligheten alltid 100% så det är rätt meningslöst att sitta och stirra på excelark med veckorapporter.

   För övrigt tycker jag att det är ren SKIT att SCB inte kan sätta konfidensintervall på sina veckorapporter. Det är fullständigt löjligt att jämföra veckorapporter med ett medelvärde om det inte finns konfidensintervall som beskriver variationen mellan åren. Inkompetens. Igen.

   Radera
  2. Jag håller inte med, SCB har data, det är neutral det finns ingen tolkning, och följa man data vet man om eftersläppning, och det är redan nu synligt överdödlighet igen, data är neutral ska vara tillgängligt.

   Radera
 7. Handlar inte om inkompetens eller illvilja. Handlar om att sälja (klick / delnigar /lösnummer)

  SvaraRadera
 8. Detta med avlidna per dag är underligt.
  Sverige rapporterar med ett visst intervall, vissa dagar.
  Sverige är ett land med datoriserade system och datorvana yrkesutövare.

  Andra länder ute i världen kan rapportera dagligen med exakta siffror.
  Även fattiga länder med där merparten av befolkningen lever på landsorten gör detta.

  Hur kan det komma sig att vi inte klarar daglig rapportering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen? Kan du t ex Swahili, eller hur vet du att det inte är eftersläpning? Även Tyskland har ju spik i rapporteringen varje måndag osv.

   Radera
  2. Det var just det som jag menade.

   Kritiken riktas alltid mot hur illa FHM et al sköter ditten och datten, just med argumentet att "andra klarar ju detta så bra".

   Och sen tittar man gärna genom ett sugrör, och jämför Sverige med de nordiska länderna. Verkar som att man gör allt för att få gasta om hur illa det är i Sverige.

   Radera
 9. Trodde denna våg skulle toppa på runt 50 i sjudagarssnitt (hälften av första toppen) men tyvärr ser det ut att bli betydligt högre (om det inte vänder denna vecka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vågen kanske inte toppar förrän i februari när influensan brukar toppa. Och då blir det nog betydligt högre siffror isf.

   Radera
  2. Min amatörprognos baserades på kurvor från andra virus och antaganden om begynnande flockimmunitet. Ser man på New York som är ett av de värst drabbade områdena i våras så ser man knappat den andra vågen om man ser till antal döda. Ska bli intressant att se om det blir värre där eller om det var så att smittan "brann ut" i våras.

   Radera
 10. Blir inte över/underdödlighet rätt meningslöst om man ska se till speciella händelser som denna?

  Man kan väl bara jämföra med 2019/1978 osv om det va en pandemi då också?
  Med samma restriktioner.

  Rent logiskt måste ju folk (förutom vissa som skiter i allt) utföra hobbys/intressen/röra sig betydligt mindre i samhället.

  Och där med borde ju alla som dör i olyckor eller som har anknytning till sport/hobbys & liknande vara radikalt mycket mindre än de som brukar dö. Är folk hemma så utsätts man ju inte speciellt mycket.

  Bara siffran över/underdödlighet är ju i mina ögon ganska intetsägande om den inte specificerar vad alla dött i jämfört med tidigare år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt få som för av sport och hobbies. Även andra olyckor är ovanliga dödsorsaker.

   Radera
 11. Jag "killgissade" för ett antal veckor sedan, att vi skulle ha 7000 avlidna i covid fram till jul. Dessvärre blev det redan idag :-( Fortsätter det i denna takt, med ett sjudagarsmedel som nu, med 55 döda/dag, lär vi i stället passera 8000 döda till jul :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du säger är alltså att du hade fel?

   Radera
  2. Absolut. Det sker med viss oregelbundenhet ;-)

   Radera
 12. Ja det är frustrerande att SVT Rapport utelämnar att det är eftersläpning i siffrorna. För två veckor sen sa de faktiskt att det är viktigt att poängtera att siffrorna är inrapporterat med eftersläpning sen två veckor tillbaka. Sen har de fallit tillbaka i desinformation igen. SVT ser som sin uppgift att uppfostra svenskarna och lotsa in på rätt spår och då ingår att skrämmas. Allt för den goda sakens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktuellt är däremot duktiga på att informera om eftersläpningen.
   Konstigt att de olika redaktionerna resonerar annorlunda.

   Radera
 13. Som rubriken , fixeringen "Döda MED Covid-19" är tämligen vilseledande, men visst det fyller funktionen att hålla kvar befolkningen i rädsla och irrationellt beteende.

  https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt bakslag för världssamfundet och läkemedsindustrin om folk avviker och inte hänger med på vaccintåget, vi kommer få se stegrad skrämselpropaganda fram till massvaccineringen.

   Vad händer om folk inte vaccinerar sig i önskad grad, får vi ett tvång till vaccinering eller någon form av reseförbud som straff, tanken lockar säkert i många kretsar men troligen vågar man inte gå så långt från statens sida.

   Radera
  2. Ja det är en bra fråga, vad händer när (om) folket reser sig?

   Intressanta är att se de som hånfullt tyckte att skeptikerna skulle ta av sig folie hatten, nu själva bär munblöja och/eller hockeyvisir...

   Radera
  3. Folk som inte vaccinerar sig bör hållas isolerade från samhället och få reseförbud till ingen ny person i världen insjuknat med Covid på tre månader. Då kan vi känna oss säkra på att viruset bör vara hanterbart och då släpper man ut dom igen.

   Radera
  4. Pirrar i magen på alla "wannabe"-fascister i dessa tider. DDR-angiveri nästa?

   Radera
 14. Sveriges siffror är i varje fall så pass dåliga att Norge sätter in militär (hemvärn?) längs gränsen. De gjorde det också under våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket trams och peka finger mot varandra i Coronatider. Vad skulle Sverige gjort annorlunda? Andra länder som agerat hårdare har ändå hög dödlighet. Spanskan slog olika regionalt också och ingen vet ännu varför, bara teorier.

   Radera
  2. Mycket trams och peka finger mot varandra i Coronatider. Vad skulle Sverige gjort annorlunda? Andra länder som agerat hårdare har ändå hög dödlighet. Spanskan slog olika regionalt också och ingen vet ännu varför, bara teorier.

   Radera
 15. https://adamaltmejd.se/covid/

  SvaraRadera