Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-11 08:33

MSB och FOHM skickar mass-SMS med krisinformation till 22 miljoner telefonabonnemang

Regeringen presenterade nu på morgonen att man i samarbete med de stora teleoperatörerna skickar ut mass-SMS med krisinformation om vad som gäller angående restriktioner och råd kring coronapandemin. Även barn, hemliga nummer, personer med skyddad identitet, samt övervakningsutrustning, bilar, värmepumpar, åtelkameror och andra mobilabonnemang kommer få informationen.
MSB:s grågröna humorkub i Karlstad
SMS ska gå ut nästa vecka och ha innehållet krisinformation. Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten, FOHM, kommer stå som avsändare. Detta är synkat med att de skärpta råden börjar gälla på måndag.

Regeringen håller presskonferensen för att på det viset informera om att nästa veckas SMS inte är ett bluff-SMS. 

Tanken är att informationen ska nå ut till alla svenskar och de apparater som ännu inte upptäckt att det pågår en pandemi. Ingen kommer kunna säga att man inte fått informationen skickad till sig, inte ens värmepumpar. Inrikesminister Damberg (S) menar att folk har tröttnat på informationen, så genom denna nya väg att nå ut så vill man få allmänhetens (och åtelkamerornas) uppmärksamhet.

Journalister ifrågasätter nyttan med utskicket, men så är det inte en pressträff med statsministern där de finaste journalisterna deltar, utan nu lite yngre, hungrigare och med det mer ifrågasättande journalister. Dessa riskerar inte tillgången till finrummen de ännu inte släppts in i och det är uppfriskande att regeringen faktiskt ifrågasätts av media.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Vilka tomtar. Så de skall skicka ut mer av flosklerna via SMS? Vem skickar SMS dagligen? Messenger, Teams, Skype, Zoom och vad folk nuförtiden i allmänhet använder? Tänkte inte på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, givetvis borde MSB gjort en tiktokvideo där Dan Eliasson dansar fram informationen istället. Hade ju passat extra bra eftersom både viruset och tiktok är ett jävla otyg från Kina.

   Radera
  2. Tiktok, det är bara tjejer som görs sig bra på dessa tiktok-danser.

   Radera
  3. Ben dover : tanken på dan Eliasson i en tiktok gjorde min dag. +1 på den!

   Radera
  4. Sist jag fick ett SMS-massutskick var när en grov vattenledning sprang läck och en stor del av Värmdös VA-abonnenter vaknade på morgonen utan vatten. SMS:et kom fram först på eftermiddagen och sedan dröjde det inte länge, innan vattnet var tillbaka. Kommunen var senfärdig. Med coronan är det ingen risk att vara för sent ute med SMS:et.

   Radera
 2. Mitt hobbyprojekt som är uppkopplat med en telefon hälsar att denne inte läser inkommande SMS och hävdar att denne trots ovan nämnda initiativ kan hävda okunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att hobbyprojektet trots detta kan undvika att bidra till smittspridning.

   Radera
 3. Vissa forskare har ju påstått att viruset kan spridas via ventilationen så det är väl utmärkt att t ex värmepumpar delges denna information? 100% sekretess dessutom, jag har hört att viruset är väldigt, väldigt litet så antagligen kan det inte hantera en mobiltelefon och läsa informationen som skickas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina hundar har GPS med simkort(ja, GPSerna är vattentäta), får se om de kan ta till sig detta. De har svårt med distanseringen. Särskilt med löptikar i närheen.

   Radera
  2. Vår Dalmatiner-hane hade jäääävligt svårt med distanseringen, när någon löptik löpte i närheten. Han smet ut i trädgården, spritsade sig ut under grinden och rusade till huset med löptiken och krävde att omedelbart bli insläppt för att få kn***a, samtidigt som han sjöng "arior".

   Radera
  3. Så inte helt olikt vanliga tonåringars beteende med andra ord.

   Radera
  4. Ni skulle ha sett en 37 kg stor Dalmatiner spritsa sig ut under grinden, där det var mindre än 10 cm luft. Hunden var super-elastisk, en riktig "Ursu-tiner" (ni minns väl Ioan Ursut? Mästarrymmaren som rymde 3 ggr? När han rymde från Hall i Södertälje så smorde han in sig med smör som han tagit i matsalen och tog sig genom ett ventilationstrumma som var 17 x 49 centimeter stort, dvs mycket litet. Därefter firade han ner sig med ett lakan. Annars hette hunden Harry så han blev "Harry Hundini" efter en annan utbrytarkung hos oss).

   Jag undrar om det säljs kondomer för hanhundar? Å andra sidan hade Dalmatinern en snorre som var nästan lika stor som människans. Det kan bli dyrt med abort, grannen ville ha 4.000 kr direkt i handen, fast ingen hade ens sett honom (37 kg) plugga in "den" i en dvärgpudel (4 kg). Jag kollade på nätet och ifrågasatte att en nästan tio ggr så stor hane kunde göra en liten "leksakshund" på smällen, särskilt när raserna var så långt ifrån varandra genetiskt. Nej, det hade han inte gjort, heller, men efter en månads krav på ersättning medgav de att det rörde sig om en skendräktighet.

   Det blev lite off-topic, med hund-romanTIK istället för distansering.

   Radera
 4. Danskarna och alla andra medborgare får en app som pingar när du varit i närheten av bekräftad smittad person och löpande statistik / information. Vi får ETT Boomer-SMS.

  "Vi försökte få med TEXT-TV på tåget, men orkade^H^H^H^H^H^H^H uh GDPR gjorde det omöjligt"

  https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_apps

  SvaraRadera
 5. ...gånger alla språk också då. Kanske några MMS för de med funktionsvariationer?

  SvaraRadera
 6. Och statsministern? Kommer han att få SMS:et eller måste de boka ett avlyssningssäkert rum för att informera honom?

  SvaraRadera
 7. Jag undrar om priset blir 47:-/SMS, som tydligen FHM fick betala vid något tillfälle, i sitt arbete med smittspårning.

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas att FHM även skickar med information om att de ej rekommenderar munskydd då jag börjar se fler och fler som bär dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer än hälften av kunderna på ICA Maxi hade munskydd sist jag handlade. Personalen likaså, fast i många fall var det ett "miniatyr-visir av plast" som mest täckte hakan och den hade varit mer passande på en katt än någon människa.

   Radera
  2. Katter är också människor enligt många...

   Radera
  3. FHM rekommenderar visst munskydd / visir.

   Radera
  4. brk:
   "Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker."
   Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/

   Radera
  5. Jag tror att visir = placebo, tyvärr. Det ska vara en riktig "strut" typ FFP2 istället, tycker jag. Samt engångshandskar (som jag tar varsamt loss och använder senare till städning). Jag läste nånstans att handtvätt med tvål och vatten tar bort kanske 90% av viruset, men alcogel "spritmissbruk" bara kanske 50%. Engångshandskar stoppar 100% av viruset.

   Radera
  6. Ja, katter är ABSOLUT människor. Min långhåriga Maine Coon-korsning var en riktig Thatcher (som Margaret). Hon spöade upp både hundar, katter och sin matte ibland, t ex när jag var tråkig och grävde ett dräneringsdike runt huset eller skottade snö ute. Hon kunde fungera även som "tröstare", t ex när jag låg i sängen och stönade av smärta efter utdragna visdomständer.

   Radera
  7. Eftersom coronan kan ta sig in genom ögonen, enligt vissa, undrar jag hur lång tid det tar innan man ser folk i skyddsglasögon + ansiktsmask i affärerna. Jag ska snart till Biltema för att handla hyllplan, så det ska bli spännande. Jag köpte skyddsglasögon i början av pandemin, för att använda dem när det rekommenderas eller när jag ser någon annan använda dem. Jag hade sådana + några tiotal masker i mitt "prepp-förråd" redan före pandemin.

   Radera
  8. Viktor: Bred användning var inte frågan. Det rekommenderas för de som behöver det.

   Radera
  9. Det ska naturligt vis vara riktig skyddsmask (Typ stridsmask 90) själv använder jag sundström sr200 när jag är ute och handlar. Man skulle kunna tro att man skulle få konstiga blickar men så är det inte.

   Radera
 9. "Inrikesminister Damberg (S) menar att folk har tröttnat på informationen"
  Jag tror snarare att informationen under hela pandemin har varit väldigt spretig och otydlig.
  Man ska inte resa men om man reser ska man kunna ta sig hem om man blir sjuk.

  Man ska inte träffas men inte mer än 8 personer. Man ska inte besöka affärer och gym men håll avstånd och sprita händerna.

  Rekommendationer som också ändras fram och tillbaka och svårt att hänga med i alla ändringar och olika råd.

  Otydligheten gör många förvirrade och undrar om Covid är så farligt när det välas fram och tillbaka från politiker och myndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger inte i politikens DNA att vara tydlig. Plausible deniability är mer användbart.

   Radera
  2. Otydlig? Håll avstånd, tvätta händer, undvik trängsel, umgås bara i familjen, jobba hemma om du kan, var hemma vid symtom. Otroligt enkelt att förstå; t o m för svensken.

   Radera
  3. Förstår inte hur folk kan tycka att informationen är otydlig. Folk är bara tröga. Sitter ibland och gapar åt hur dumma frågor journalisterna ställer på FHM,s presskonferanser. Det har enligt mig vart glasklart vad som gällt hela året. Var inte ett får och ta lite eget ansvar, finns det två bud gällande något, följ det strängaste i den mån det går och annars följ det näst strängaste, då har man iaf gjort vad man kan.

   Radera
 10. Då är de bara att hoppas att det inte slinker med lite lagom craftad payload som triggar igång den Globala Digitala Plandemin som förutspå / övas på..
  https://nyadagbladet.se/it-overvakning/ultraglobalisternas-nya-projekt-global-cyberpandemi-ska-losas-med-digitalt-vaccin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är fullt möjligt:
   https://www.contextis.com/en/blog/binary-sms-the-old-backdoor-to-your-new-thing

   Radera
  2. Dags att bära in mer ved, provstarta generatorn. God jul!

   Radera
  3. P.S. glöm inte att pilla ut SIM kortet på kritisk utrustning
   P.S.S Jo min foliehatt värmer i dessa tider

   Radera
 11. Och hur hanterar man de nationella minoriteterna som har rätt att ta del av samhällsinformation på sitt eget språk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skåningarna får väll gå in på google translate, precis som man själv hade gjort i ett land där man inte kan språket.

   Radera
  2. Tja, såvida du inte tänkt att upprätta ett register baserat på etnicitet så får nog sådan info på minoritetsspråk gå ut i samma sms.

   Radera
  3. Exakt, sms-meddelandet måste vara samma lika för alla. Och samtidigt ska minoritetsgruppers rättigheter tillvaratas.

   Radera
 12. Billig åtgärd som kanske har effekt. Ser inte vad problemet är. Norge har använt SMS för att informera sina medborgare och vi vet att det gått bättre för dem.

  SvaraRadera
 13. Det där SMSet innehåller säkert något virus, så kasta direkt utan att öppna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälper inte när det är CarrierSMS.
   Går även att skicka "osynligt"

   Radera
 14. Räcker med att titta på siffrorna med antalet döda över tid för att man skall börja misstänka att allt bara är hittepå för att dölja den oundvikliga ekonomiska kraschen.

  https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/oktober-2020-minst-dodliga-oktober-i.html

  Spanska sjukan, DET var en pandemi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det vi har är en pandemi av nyblivna skådespelare som lyckas lura personalen på landets alla sjukhus.

   Radera
  2. Nej det var pesten

   Radera
 15. Kanske var relevant i februari - mars. Varför kan vi inte ha en endaste myndighet som inte är sist på bollen varenda gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer skatteverket. De är sällan sist på bollen...

   Radera
 16. Vill de skicka sms kan de väl få göra det. Vem fan bryr sig, typ?
  Mycket klart sagt om covid-19 här i det irländska parlamentet.
  https://www.independent.ie/world-news/and-finally/santa-cleared-to-enter-irish-airspace-after-being-given-essential-worker-status-39795648.html

  SvaraRadera
 17. Bra!
  Sms-meddelandet får vi väl ändå gratis, precis som vaccinet?

  SvaraRadera
 18. Bra!
  Sms-meddelandet får vi väl ändå gratis, precis som vaccinet?

  SvaraRadera