Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-12-23 09:18

Mer presstöd till bidragsmedia - nu ska du betala för soptaxa för skräpet

Det är nu fastställt att ansvaret för returpapper flyttas från tidningsbranschen till kommunerna, och hamnar därmed på din sophanteringsräkning. Regeringen är helt tydliga med att det är ännu ett presstöd inför valrörelsen 2022. Det är ju passande att du kommer få betala för tidningarna genom att betala för skräp.
Bidragsmedia ska passande nog betalas på sopavgiften
Idag betalar tidningarna för pappersåtervinningen, dvs de som faktiskt prenumererar på en tidning. Detta innebär dock kostnader för tidningarna, och regeringen vill inför valet 2022 fjäska för tidningsbranschen och flyttar därför ansvaret från pressen till kommunerna.

"Papperstidningarna är dock fortfarande centrala för distributionen av nyheter i hela landet. Branschen befinner sig nu i ett känsligt skede i omställningen till mer digital distribution, vilket påfrestar stora delar av tidningsbranschen ekonomiskt. Genom att avskaffa producentansvaret för returpapper får tidningsbranschen avlastning från kostnader som den inte hade kunnat bära. 

 – Nu säkrar vi möjligheten för starka och oberoende medier i hela landet. Det är oerhört viktigt för vår demokrati. Var du än bor i landet ska du kunna ta del av nyheter och papperstidningen fyller fortfarande en viktig funktion för många, säger kultur- och demokrati­minister Amanda Lind."

Som bloggen har skrivit om tidigare handlar det om upp till 900 MSEK, eller nästan en miljard kronor i ytterligare årligt presstöd.

Detta nya presstöd till bidragsmedia ska börja gälla valåret 2022 så att regeringen köper sig pressens lojalitet inför valet. Det är samtidigt passande att du kommer få betala för detta genom att betala räkningen för ditt skräp och avfall.

Samtliga tunga remissinstanser ska ha avfärdat förändringen, men det är som sagt valår 2022.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Sånt här och SVT/DDR-TV gör en rasande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp,sophantering är korrekt benämnt när det gäller msm.
   Vem läser?
   NPCS?

   Radera
 2. Det är rätt trist, även om bra här att man är tydlig med varför. Men det låter som en risk för ett glidande plan. Ju mer kommunen ansvarar och får på sig desto högre kostnader för kommunerma som redan nu är ansvariga för allt möjligt.

  SvaraRadera
 3. Det är värre än så, ännu en gång har MP övergett sina principer.
  "Returpapperfraktionen omfattar en hel del annat än bara tidningspapper. Närmare bestämt handlar det om ”dagstidningar, veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skrivarpapper, ritpapper och pocketböcker”. Det är således inte bara tidningsbranschen som kommer gynnas av minskade kostnader på grund av avvecklat miljöansvar. Även direktreklambranschen och producenter av papper överlag utan någon som helst koppling till journalistisk verksamhet slipper nu ta ansvara för de produkter de sätter på marknaden."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Det är till och med så att tidningspappret nu är mindre än 50%. Alltså blir detta mest ett stöd till övriga pappersproducenter, t.ex. direktreklam.

   Radera
 4. Det är obegripligt att någon fortfarande använder papperstidningar.

  Samtidigt kan man undra vad det är för kostnader de pratar om. Om folk slänger tidningarna i pappersinsamlingen är det väl en värdefull råvara som sedan kan eldas till värme och el eller säljas, så det torde väl vara en intäkt för sopföretagen, eller har man lyckats göra det så klantigt att det inte går med vinst?

  "Återvinningen av tidningar ger besparing av elkraft men förlust av värmeenergi. Sammanvägt med förhållandet 2:1 för elkraft så överväger dock elvinsten. Mervärdet av själva energivinsten, dvs energinyttan utöver alternativet att använda papperet för fjärrvärmeproduktion, kan samhällsekonomiskt uppgå till någon dryg hundralapp per invånare och år." - Återvinningscentralen

  http://www.atervinningscentralen.se/web/page.aspx?refid=126

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vill ha en stor upplaga genom att lägga ut tidningar gratis på flygplan, tåg osv. Då får de ännu högre pressstöd. Sedan gäller de nya reglerna direktreklam och skrivarpapper också.

   Radera
  2. Kommunerna får betalt för att importera sopor från utlandet att elda med. Importavfall kan vara mer lönsamt än att samla in eget som innebär kostnad istället för en importerad som ger intäkt.

   Radera
  3. Om vi importerar så kan någon privat kreativ aktör gör affär på vårat eget, tex Think Pink. Win win..

   Radera
 5. Det lämpligaste vore väl om man körde tidningarna direkt från tryckpressen till återvinningen.
  Skulle spara många transporter och kostsam hantering.

  SvaraRadera
 6. OK, hur minskar jag då kostnaden för min kommun? Skrivare har vi skippat, återstår att tacka nej till direktreklam..

  SvaraRadera
 7. Fördelen kanske är att kommunerna faktiskt kommer driva frågan om pappersåtervinning hårdare än tidningarna gör, vilket skulle kunna öka återvinningsgraden för papper.
  Om man nu vill se något positivt i det hela.

  SvaraRadera
 8. Jag kommer ihåg året innan tidningen Metro gick i konkurs. Då brukade de leverera åtminstone tio gånger så många exemplar till oss än som gick åt av någon anledning.

  SvaraRadera
 9. Men kärnkraften ska bära sina egna kostnader, så där är det inget snack om extra stöd till en bransch utsatt för press. Man tackar...

  SvaraRadera
 10. Medierna har visat sig vare varken starka eller oberoende i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägardirektivstyrda medier har sällan oberoende som kall?

   Radera
 11. 1. Jag eldar upp allt pappersmög jag får brevlådan. Funderar dessutom på att lära mig svetsa så att den där snubben i blå bil inte kan kasta av sitt mög där.
  2. Vem, seriöst, orkar läsa en sladdrig tidning där inte ens länkarna är klickbara?

  SvaraRadera
 12. Kan det även vara ett dolt stöd till Socialdemokraternas enormt lukrativa spel, dobbel, belånade spelmissbrukare, fiffel och lotteriverksamhet?
  Det är ju sjukt mycket pappersspill i allt det där spelandet med lotter och utskick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postkodlotteriet är värst med utskick,envetna som fan.

   Radera
  2. Ja, jag håller med. De brinner inte ens bra i kaminen. De är verkligen en cancer på samhället.
   När jag ser Stefan Löfvens uttryckslösa parkinsonslika ansikte så tänker jag på alla han lurat i skuldfällan med sina fullotterier. Folk som behöver skuldsanering röstar S.

   Radera
  3. De brinner säkert bäst i helvetet. De har bla skyfflat tvåsiffrigt antal miljoner till korrupta Clintons från de svenska tittarna.

   Radera
 13. Nästan off-topic. Svärjevännernas kanal SwebbTV nedsläckt på tuben ! Vad händer ? Dom skyller på att regeringen censurerar. Finns någon sanning i detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att det mer är covid-relaterat. Swebb-TV gänget balanserar ganska nära att avfärda covid som hoax. Bern skyller allt på metabolikst syndrom. De rättar aldrig faktafel om man påtalar det så kommer inte sakna dem faktiskt.

   Radera
 14. Jag trodde inte MP gillade att man dödade träd?

  SvaraRadera