Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-21

Måndagen öppnar med svagt negativa börser i Asien och rusande guldpris - ofinansierat räddningsprogram i USA och VIXIT

Måndagmorgonen inleds med svagt negativa börser i de asiatiska tidzonerna och ett rusande guldpris. Till morgonens berättelser hör att ett ofinansierat amerikanskt räddningsprogram på 900 GUSD ska vara klart och att Brexit kom tidigt i form av VIXIT en i princip total nedstängning från EU mot Storbritannien, vilket ger än så länge okända konsekvenser på logistikedjorna.
Blir snabbt dyrare
Guldpriset stiger nästan två procent i svenska kronor under morgonen och kostar nu 510:- SEK per gram, vilket är den högsta noteringen på två veckor. 

Till saken hör att det nu blir ett ofinansierat amerikanskt räddningsprogram om 900 GUSD där alla amerikaner ska få en check på 600 USD rakt av, plus att motsvarande a-kassan höjs med 300 USD i veckan. Den amerikanska staten går redan med runt 50% av statsbudgeten i underskott, och de här pengarna kommer komma från ännu mer stödköp av centralbanken och i praktiken en allt värdelösare amerikansk dollar. Kort sagt kommer den som sitter med amerikanska tillgångar, t ex via fonder och aktier, vara den som betalar. Alltså du och din pension.

Så det är inte direkt konstigt att guldet rusar. Med 1903 USD per troy ounce är priset nu det högsta sedan början av november.

I Asien backar börsindex måttligt. Australiens ASX 200 går -0.08% och verkar inte bry sig om ett nytt utbrott av Covid-19. Hang Seng går -0.27%, Nikkei 225 -0.18% och Straits Times +0.08%.

Brexit kom tidigt i form av Vixit, där EU-land efter EU-land stoppar flyg och inresor från Storbritannien på grund av den nya smittsammare virusmutation som redan spridits till NEderländerna och Danmark. Störst konsekvenser kommer dock den initialt totala fyrtioåtta timmar långa franska nedstängningen av all lastbilstrafik från den fagra gröna ön (eng a green and pleasant land) få. Det stoppar upp logistikkedjorna precis innan jul, och kommer även göra att eventuell export till Storbritannien stoppar upp. Nu blir det dock julledighet, så det hela kanske delvis kan köras ikapp, om än inte färskvaror som den skotska fisken och skaldjuren som skulle till europeisk julmat. Britterna äter som bekant inte sin egen fisk, utan importerar tvärt om den fisk de själva äter.

Två dygns störning i logistiken blir en intressant försmak av konsekvenserna av en hård Brexit, i form av den korta lightvarianten Vixit. Men på grund av julen får det kanske inte så stora effekter för industrin.

Om inte Frankrike förlänger stoppet.

Köerna av lastbilar ska i alla fall nu ringla milslånga till färjorna.

Sedan kan man ifrågasätta om stoppet är för sent. Ett halvt dussin plan anlände till Arlanda från England igår, eller något i den stilen. Och om Sverige ens lyckas stoppa idag är frågan, till skillnad mot regeringens uttalanden. BA776 10:45 från Heathrow till Arlanda är beräknad att komma redan 10:27 enligt Arlandas ankomstsida. Det talar för att flyget redan lyft och att gränserna inte alls är stängda än. Inte heller BA780 klockan 17:00 är inställd, och inte heller SK529 klockan 21:40.  till Landvetter kommer BA790 klockan 10:43, istället för schemalagd 10:50, och sedan kommer FR966 från Stanstead 11:30. Virusexpressen fortsätter alltså.

Och den smittsammare virusmutationen finns som sagt redan i Nederländerna och framför allt Danmark, där danskarna åker till Sverige och shoppar på grund av ett nedstängt Danmark.

Kommer det här då påverka börserna? Antagligen inte. Centralbanksstimulanserna är redan på plats och man kommer inte tillåta en bred börskrasch. Men jag brukar ha fel.

14 kommentarer:

 1. Detta kommer i allra högsta grad påverka börserna intradag.
  Euro stoxx 50 futures minus 2.2% kl 8.31.

  SvaraRadera
 2. Det är delvis även det omvända, dvs. britter på t ex Hannovers flygplats som hålls strandade, och inte tillåts återvända hem.

  https://www.dn.se/varlden/britter-strandade-i-europa-vi-halls-mot-var-vilja/

  SvaraRadera
 3. Höjningen av a-kassan låter extrem.

  300 dollar MER i veckan blir runt 1200 dollar mer i månaden vilket betyder runt 10.000 kr extra i månaden.

  Vad låg ersättningen på från början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var 600 hundra dollar EXTRA i veckan innan detta. Och Svenskar säger att USA har dåliga skyddsnät?

   Radera
 4. Galenskapen fortsätter. Lite konstigt att vänstern går med på detta igentligen om man tänker på längre sikt. Visst jag fattar att dom älskar helikopterpengar men MMT leder ju bara till asset inflation vilket bara gynnar de med assets och gör att klyftorna mellan fattiga och rika bara ökar. Men som sagt börsen har blivit helig och får inte gå ner. Vad gör vi när centralbanks äger alla aktier och alla obligationer? Det är antagligen en stor anledning till flykten till crypto på sista tiden. Valutor som centralbanks inte styr.

  Intressant att Ghanas centralbank verkar vara först i världen att säga stopp till MMT och nu vägrar att köpa fler tillgångar.

  Men men, inget som jag kan göra någonting åt så jag går och tar en kaffe istället och skall snart börja packa för min safariresa till Afrika.

  Nick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej och de behöver bitcoinen för svarta affärer ty ingen vill tvätta sig buk publikt

   Radera
  2. När centralbankerna äger alla aktier så har förmögenhetsöverföringen från kapitalet till staten fullbordats, som sig så brukligt är i varje kommunistisk revolution.

   Radera
  3. Det är ju helt otroligt vad ni fantiserar.
   Är i princip bara Japan som köper aktier över börs.

   Radera
 5. Its a mad world even more mad than yesterday. The flu is the new religion

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nu möts Jupiter och Saturnus – bildar unik julstjärna - Strax efter solnedgången i dag har du chans att se något som ingen har sett på nära 800 år."

   Brace for impact

   Radera
 6. BA776 landade enligt Arlanda 10:25 så om inte något radikalt händer på flygplatsen så verkar nedstängningen av GB inte trätt i effekt ännu. Ytterligare en variant på signalpolitik eller...?

  SvaraRadera
 7. "no accompanied cargo" får lämna UK säger mina logitsikkällor. Det är rätt stort.
  Framförallt stoppar det ju all lastbilstransport innan jul. Veckor före en brexit. Medans alla försöker fylla på sina förråd.

  Nu är det dags att hamstra om man är på ön.

  SvaraRadera
 8. Det är den 21:e idag
  Icke troende på cykler bunda av 21:e mars, juni, september och december kan ignorera man kan också fundera på Bidens 100 dagars mask

  SvaraRadera