Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-15 18:23

Lyckat SMS-utskick av MSB: 3.5 miljoner besök på Krisinformation.se mot 54 000 måndagen innan

Gårdagens av en del utskällda SMS-utskick från MSB blev en succé. Antalet besökare på MSB:s sajt Krisinformation.se ökade från 54 000 förra måndagen till 3 500 000 eller tre och en halv miljon igår. Detta trots att ingen länk fanns med i SMS:et.
Dan Eliasson, generaldirektör på MSB
Tolv miljoner SMS gick iväg meddelar MSB i ett pressmeddelande och antalet besök på sajten Krisinformation.se blev tre komma fem miljoner enbart igår måndag. Förra måndagen var besökarna 54 000. Antagligen bör besökssiffrorna vara högre även idag.

Detta trots att det inte var någon klickbar länk i SMS:et, för att undvika risk för sk phising-SMS som skulle likna det officiella meddelandet. SMS i sig har ingen möjlighet till länk, utan för det krävs MMS, men de flesta moderna telefoner skapar automatiskt länkar om de upptäcker en webadress i ett meddelande. Den möjligheten valde dock MSB bort.

Cirka 240 000 abonnenter eller två procent fick inga meddelanden, då de inte omfattades av den frivilliga överenskommelsen, som bara handlade om de fyra stora operatörerna Telia, Tele-2, Telenor och 3.


Det är bara att gratulera MSB och FoHM till en mycket lyckad PR-kampanj. 

Mediauppmärksamheten och kritiken i sociala medier har säkert bara spelat myndigheterna i händerna, så ännu fler besökt sajten. 

Det är också positivt att sajten klarar av den typen av extraordinär belastning. Detta var således också ett lyckat tekniktest av en potentiellt mycket viktig totalförsvarsfunktion. Mobilnätet är svårare att slå ut för en angripare än FM-radionätet och har istället för en handfull master tiotusentals basstationer, som inte alla kan tystas (även om det finns flaskhalsar som kanske kan identifieras av en angripare). Erfarenheterna från krigszoner i allt från Ukraina till Syrien visar att mobilnäten är förvånansvärt robusta även i krigssituationer också i betydligt mindre utvecklade länder än Sverige. Dessutom har nästan alla en mobil, men idag lyssnar allt färre på radio.

Ni kan klaga på utskicket, men 3 500 000 besökte alltså sajten på en enda dag. Vill ni ha lite proportioner så har Sveriges största sajt Aftonbladet 5 550 000 besökare per vecka enligt Schibsteds annonsweb.

Överst på Krisinformation.se finns en länk till de nationella råden som började gälla igår måndagen den 14:e december. Läs dem om du inte gjort det tidigare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Chockerande. Folk verkar kunna googla själva....

  Länkar i mail eller sms är så stor säkerhetsrisk att de borde tas bort automatiskt av alla telefoner och mailprogram. Om du har affärer med ett företag eller dyl vet du nog hur du når deras hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du förvånad? Finns säkra sätt att skicka ut meddelande på. Du framstår som en litet mindre vass knik i lådan tyvärr.

   Radera
  2. @ Raven_Matrix. Nu ska jag inte svara för Sebastian men jag själv läste hans första rad som stor "ironi". Än tydligare tycker jag att det blev om man läste resten av hans inlägg. Det finns dock en andel av människor som inte förstår ironi - du kanske är en av dem vilket i så fall skulle ursäkta ditt inlägg.

   Radera
  3. @ Raven_Matrix berätta gärna hur du skickar en länk med SMS så du kan vara säker på att avsändaren är legitim och länken inte leder till en sida med skadlig kod. Den som sänder ett sms kan nämligen själv ange avsändare. Eller har du förslag på någon annan teknik för att åstadkomma samma sak utan att parterna först behöver utbyta nycklar eller ladda ned mjukvara?

   Radera
  4. Även alternativet cell broadcast (som inte användes indelta fall) kan lätt missbrukas:

   techcrunch.com/2019/06/21/lte-flaws-spoof-presidential-alerts/

   Radera
 2. Tja, Dan Eliasson har väl om möjligt ännu lägre förtroende hos mig än poliser och politiker.

  Hm. Vänta nu lite ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, blev han inte rentav kickad som landshövding? "Det trygga slutförvaret". Ids inte kolla fakta, kan slå tillbaks ju.

   Radera
 3. Jag har ännu ej fått detta sms. Har företagatelefon men finns listat på söktjänster. Hur görs urvalet av nummer som smset skickas till? Nån som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har företagstelefon, och har fått det.

   Radera
  2. Beror på operatör. Finns en del operatörer som bara kör företag och som inte är en av de fyra stora, t ex Telness.

   Radera
  3. Någon som vet om meddelandet skickades som SMS eller Cell Broadcast? Är ej i Sverige och fick inte meddelandet på mitt Svenska nummer.
   Detta var ju faktiskt syftet med SMS från början, att skicka ut samhällsinfo till individer (SMS) eller områden (SMS-CB).
   Det var först Nokia runt -93 där man kunde skicka egna SMS och det tog ett par år innan resten hängde på.

   Radera
  4. Jag har också företagsabonnemang och har inte heller fått något. Operatör Weblink över Telenors nät.

   Radera
  5. Beror på att du har just Weblink. Det är bara Telia, Telenor, Tele-2 och 3 som skickade till sina abonnenter.

   Radera
  6. @cornu. Ok, tack för svar. Min operatör är Televox. Vet inte hur stora eller må dom är egentligen.
   Tycker dock det är lite märkligt att drygt 20 miljoner sms skickades ut(många som måste fått sms både till privattelefon och jobb telefonen), men att jag trots att mitt nummer är listat och knutet till en adress i Sverige inte mottog SMSet.

   Radera
  7. Jag tar det igen: Det är bara Telia, Telenor, Tele-2 och 3 som skickade till sina abonnenter.

   En gång till: Det är bara Telia, Telenor, Tele-2 och 3 som skickade till sina abonnenter.

   Radera
  8. Svenska staten har inte avtal med de små teleoperatörerna. Det handlar inte om vad som står i något register, för det hade det krävts GDPR-medgivande osv. Istället skickade Telia, Telenor, Tele-2 och 3 till samtliga sina abonnemang i Sverige, oavsett vem eller vad.

   Radera
  9. @cornu. Tack för förtydligandet. Tur för mig att jag kan söka information själv. Dock Lite orolig för några av kollegorna...

   Radera
 4. Min första tanke var, helt i tidens anda, att de flesta besöken är köpta. :/

  SvaraRadera
 5. Fhm.se har ytterligare lite information. Kul.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte det roliga i detta, runt 150 och ökande dör varje dag p g a katastrof-strategi, trist man kan iallafall hoppas de som hejat på FHM, har begåvning nog att skämmas lite iaf.

   Radera
  2. Fast nu ska vi kanske FÖRSÖKA hålla oss till sanningen, eller? Det dör inte 150 om dagen p.g.a. Covid19. Vet inte var du får det ifrån, men vad jag kan läsa mig till är snarare under 50...

   Radera
  3. Raven har du besökt FHM.se? De ger budskapet från resten av EU, men länkar också till FoHM. Munskydd och den nödlögn som blev svensk sanning fortfarande tyckercjag man kan skratta åt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Försök inte sprida desinformation, Korpmatrisen!
   Och Grön Get, det är tack och lov ordentligt under 50 personer per dag.

   Den 7-14 december avled i snitt 22 personer/dag
   Den 9 - 16 april avled i snitt 99 personer/dag.


   Kolla själva.
   https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

   Radera
  6. psltscale 2020-12-16 11:56
   64
   drygt 400 på 7-dagar

   Den du hänvisar till då är vi mer än odödliga idag.

   Radera
  7. @Nils Lindholm2020-12-16 22:56

   Hej,

   Jag förstår inte riktigt din kommentar. Vill du utveckla?

   Radera
  8. Under den av dej angivna perioden dog det 64 om dan ,drygt 400 tiden 7-14 december uppmätta med c19 i sig, däremot om man extrapolerar på dom som behöver uppåt 14-dar för att ha uppdaterat så dör det mindre än noll

   Radera
 6. Fantastiskt. Nu7 är krisen över. Våra myndigheter staplar succeer på varandra.

  SvaraRadera
 7. Fick en notis från Truecaller ungefär 10h före jag fick smset där jag kom direkt till krisinformation när jag tryckte.

  SvaraRadera
 8. Kul att ni Island ställer upp med hjälp p g a Sveriges extremt katastrofala Corona-strategi. Vi har redan Danmark, Norge och Finland till hjälps. Hoppas politikerna kan acceptera hjälp ifrån dessa länder som kritiserad Sveriges strategi (med rätta).

  SvaraRadera
 9. Man får nog vara något naiv om man litar på att det är 3.5 miljoner unika besökare som besökt sidan. Någon har nog bara bett webadmin att kolla antal rader i access-logilen.
  För övrigt så stod det såhär på MSBs sida innan kritiken över den uteblivna länken blev för stor:

  "Varför länkar ni inte till Krisinformation.se i sms:et?
  Det var inte möjligt att lägga in länkar i sms:et. Du får vända dig till mobiloperatörerna för få att veta mer om de tekniska förutsättningarna. "

  Förklaringen att undvika phising-SMS är en efterhandskontruktion som dock verkar gå hem. Nu väntar jag på att Posten och alla andra avsändare slutar skicka länkar när man t.ex. skall spåra sina paket och tar efter MSBs goda exempel. Information om ett paket är ju tämligen mindre viktigt än information för att stoppa en pandemi.
  Sedan så kanske mobiloperatörerna kan upplysa MSB att dom kan blockera så att ingen annan än MSB kan skicka SMS med Fohm & MSB som avsändare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, exakt vad jag tänkte. Antalet sidvisningar är inte samma sak som antalet unika besökare. Och baserat på den övriga kompetensnivån på det s.k. vuxendagiset MSB och de s.k. experterna på FoHM tvivlar jag starkt på att rätt siffra rapporteras här. Här har man troligtvis omedvetet helt enkelt rapporterat fel, för den siffran är i princip orimlig, till skillnad från PISA-resultaten som man medvetet rapporterar fel för att det ska se bra ut genom att de svaga eleverna inte räknas med...

   Radera
  2. Snarare så var det så att den pressansvarige inte visste detta. Har arbetat med flera myndigheter angående kris/säkerhet och detta är något som alla i branschen vet. Jag betraktar det som uteslutet att varken MSB och/eller operatörerna inte diskuterade detta innan meddelandet skickades.

   Det går att välja avsändare när man skickar SMS så hur ska kunden veta om det kommer ifrån MSB eller inte? Även om de spärrar vissa namn finns ju variationer, så det förutsätter att kunden redan innan vet att just den avsändaren är legitim och reserverad.

   Förfalskade länkar ifrån PostNord är ironiskt nog den vanligaste bedrägerimetoden via SMS.

   Radera
  3. Så den pressansvarige har alltså enligt dig skrivit en egenpåhittad anledning om varför länk ej var med i det största sms-utskicket i Sveriges historia, istället för att kommunicera med sina kollegor så det blir rätt. Låter som att MSB har kraftiga kommunikationsproblem inom sin egen organisation. Vad mer på MSBs hemsida är påhittat av den pressansvarige?

   Så vi skall alltså förlita oss på Google och andra sökmotorer för förmedla krisinformation inom Sverige? Är det då säkerställt att ingen kan registrera valfri krisinformation.x domän och köpa reklamplats på Google med riktade sökord så att denna hamnar längst upp i sökresultatet istället för krisinformation.se?

   Att gå denna omväg via tredjepart där folk t.o.m. kan betala för att bryta kedjan mellan kunden och krisinformation.se är alltså mer säkert än att bara länka till krisinformation.se? I mitt huvud så blir det fel men jag jobbar ju å andra sidan inte med säkerhet inom Myndigheter.

   Och vad gäller PostNord så länkar dom ju iallafall till subkataloger inom sin egen domän så att kunden kan avgöra om det är ett phising-sms eller inte. SMS godkänner ju sån tur är inte att man maskar adressen med en egen rubrik.

   Radera
  4. Tydligen har Novus genomfört en undersökning där de frågade drygt 1100 personer och ca 30 svarade att de hade gått in på sidan efter sms:et vilket stämmer bra överens med utsaga att 3.5 miljoner hade varit inne.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera