Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-15

Läkarnas förtroendebarometer 2020: Stöder FoHM och coronastrategin - men misstror SKR, Försäkringskassan, samt samtliga politiska partier

Rapporten Läkarnas förtroendebarometer 2020 visar att de den svenska läkarkår har högt förtroende för Folhälsomyndigheten (FoHM) och den svenska coronastrategin. Man misstror dock lobbyorganisationen Sveriges kommuner och regioner, Försäkringskassan och samtliga politiska partier. Förtroendet för FoHM hos läkarna är dubbelt så högst som det svenska folkets förtroende för statsminister Stefan Löfven (S).
Sjukvård
Förtroendet för FoHM landar på 68.6% enligt undersökningen och läkarna har generellt högt förtroende för de sjukvårdsrelaterade myndigheterna, från 62.7% och uppåt. Man har dock betydligt svagare förtroende för det politiska socialdepartementet (20.6%), det egna landstinget eller regionen (9.9%) och negativt förtroende för SKR (-2.9%) och Försäkringskassan (-16.7%).

Man misstror samtliga politiska partier vad gäller hälso- och sjukvårdsfrågor, där Moderaterna åtnjuter högst förtroende på -1.9% och Sverigedemokraterna lägst på -52.9%.

Intressant är att FoHM:s förtrodende hos Läkarkåren är nästan dubbelt så högt som svenska folkets förtroende för statsminister Stefan Löfven (S), som ändå är den populäraste partiledaren med 37% förtroende hos folket enligt Novus partiledarundersökning från i helgen.

Den svenska läkarkåren anser också att Sveriges coronastrategi varit i huvudsak rätt. 32% instämmer i hög grad, 45% instämmer delvis. Endast 5% av de professionella yrkespersonerna instämmer inte alls.

Man tycker generellt att svenskarna har följt myndigheternas rekommendationer, där 10% instämmer i hög grad och 50% instämmer delvis. 31% instämmer inte i att svenskarna följer rekommendationerna.

Kort sagt har läkarna förtroende för FoHM och coronastrategin, men inte för våra politiker. Men så kämpar ju läkarna där ute i frontlinjen och inte hemifrån tangentbordet i soffan. Kom ihåg att den som skriker högst varken behöver vara i majoritet eller ha rätt, utan är bara högljudd.

Bland medierna har läkarna inget förtroende för Expressen och Aftonbladet, medan man har lägst förtroende för Dagens Nyheter och TV 4 bland de stora nyhetskanalerna. SKR:s tidigare tidning Dagens Samhälle (ägs numera av Bonnier) har man nästan negativt förtroende för. Högst förtroende har man för branschtidningarna Läkartidningen och Dagens Medicin.

54 kommentarer:

 1. Ok, strategin är rätt (?)
  Varför är vi då värre drabbade än våra grannländer?
  De torde väll ha samma förutsättningar som oss?
  Obs seriös fråga, ej intresserad av pajkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra när man kan förenkla problem så där. Livet blir lättare då.

   Radera
  2. Danmark, Finland och Norge håller dock inte med om den svenska stragin varit så bra. Tack och lov sträcker våra nordiska grannländer nu ut en hjälpande hand till vår, på sina ställen överbelastade sjukvård.

   Radera
  3. Varför är Danmark dubbelt så hårt drabbat som Norge och Finland? Vad har danskarna gjort för fel? Varför är Schweiz hårdare drabbat än Sverige, trots ännu starkare välfärd?

   Radera
  4. De flesta jämförbara (finns det ens?) länder som än så länge är lindrigare drabbade än Sverige har kvinnliga regeringschefer. Typ DK, NO, FI, Tyskland, NZ... Det är möjligen den enda gemensamma nämnaren.

   Radera
  5. Nä, ytterst få länder är jämförbara. Den som t ex jämför Sverige med det isolerade öriket Nya Zeeland är t ex dummare än tåget. Sverige är ett transitland. Dessutom stängde vi inte ner från fall ett, utan fick 10 000-tals stockholmare som strömmade hem från sportlovet i Alperna med perfekt timing.

   Radera
  6. Japp! Tänk att det var 10 000+ stockholmare som skulle fälla oss och inte de 10 000 tyska bögarna!

   Radera
  7. Danmark har inga Stockholmare som sprider smittan. Noterbart är att Schweiz är det land i Alperna som nu håller skidorter öppna. Vågar man gissa på att en annan Stockholmare kommer att åka ;-)

   Radera
  8. Danmark är så klart också ett transitland, men de hade inte sportlov vecka 9 som bl a Stockholmare hade. Det hade inte avkroken Norge heller.

   Radera
  9. Tar någon timme köra Puttgarten-Öresundsbron. I Sverige måste man övernatta.

   Radera
  10. Angående transit.

   Nä största anledningen är nog timingen med sportlovet och DN-tåget och att vi därmed fick en usel start. Sedan är Norge mer att betrakta som ett örike pga den geografiska isoleringen som råder inom landet.

   Skrev en del här https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/varfor-ar-utfallet-av-coronapandemin-sa.html

   Radera
  11. Bland mycket annat skrev jag "t ex är ju Australien och Nya Zeeland på södra halvklotet och ligger årstidsmässigt helt annorlunda än oss, och har gjort det hela tiden under pandemin. Det kanske var lättare att stoppa det initiala utbrottet när det fortfarande var sommar, medan vi fortfarande hade vinter, och sedan har man haft en fördel sedan dess?"

   Radera
  12. Ja angående transit, ja det har du nog rätt i. Ja Stockholmarnas sportlov förklarar mycket av den usla starten.

   Radera
  13. Läste om DN-tåget. Det hade jag missat. Vilken timing, måste vara den där Peter som låg bakom. Utifrån dagens ledare av Sofia i DN, så rullar det nog inget DN-tåg nästa år.

   Radera
  14. Re. Sälen
   Nej, Schweiz är inte värre drabbat än Sverige, de ligger på plats 28 och vi på plats 25 avseende döda per capita.

   Radera
  15. Re. Carmania. Vi får väl se hur det blir under skidsäsongen som nu drar igång. Tyskland, Österrike, Italien och Frankrike håller stängt.

   Radera
  16. Mycket pajkastning på skidåkande stockholmare.
   Men då ska man minnas att Tegnell rekommenderade alpresor och påstod att de inte skulle bli någon smittspridning i Sverige. Dvs sthlmare gjorde som FHM rekomenderade.

   Radera
  17. @Turbo, fast alla Stockholmare som kom hem var väl inte symtomfria?

   Radera
  18. Jag vet inte. Jag tog inte emot dem på ARN. Men jag vet att de följde råden från FHM.

   Radera
  19. Jag vill nog peka på "the ususal suspect" i fallet med smittspridning i Sverige. Varför skiljer det sig så mkt från övriga nordiska länder? Den mest logiska förklaringen är att vi har större andel etniska riskgrupper. Resor tlll/från hemlandet (samt riskbeteende i levnadsätt) är garanterat större orsaker än Stockholmares resor till alperna.

   Radera
 2. Läkarna har mest förtroende för Moderaterna men inom vårdfrågor ses inte detta. Ifall läkarna nu röstar på det partiet de har mest förtroende, så röstar de alltså på ett parti som inte direkt öser pengar på vården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle läkarna rösta på det parti som vill satsa på vård? De röstar väl efter den privata plånboken som så många andra.

   Radera
  2. Precis, jag påstår inte ekvivalens heller.

   Radera
 3. Det verkar som om läkare har gött förtroende för alla organisationer som leds av deras gamla studiekompisar från medicinutbildningen. Inget ovanligt kognitivt bias tror jag, finns säkert samma bland ingenjörer och socionomer. Eller poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt, jag har liknande erfarenheter.

   Radera
  2. Förklarar ju också varför SD-sympatisörer generellt har lågt förtroende för typ alla organisationers ledning. Det spelar liksom ingen roll att man har 18 års utbildning, om det beror på att man gått minst två år i varje klass av grundskolan. Det blir liksom inga verksamhetsledare av det...

   Radera
  3. Verkar rimligt ja. De andra negativa siffrorna har jag dock svårt att bedöma som ett "förtroende". Ett negativt förtroende eller missförtroende.

   Radera
  4. Delvis rimligt men det låga förtroendet för Försäkringskassan är ganska förståeligt imo.

   Det finns en intressekonflikt och reglerna är otroligt luddiga. Både FK politiker och läkare skjuter ifrån sig ansvaret för intressekonflikten mellan sjukskrivningar och kostnadskontroll och förtroendet rasar därmed förutsägbart.

   Svårt problem ärligt talat och det känns helt klart att man hamnat fel. Rehabilitering och arbete i all ära men i många fall är nog tyvärr sjukpension (i någon mån) det vettiga alternativet. Man kanske skulle kunna behöva en tredje part med läkare som kan granska förslagen till långtidssjukskrivningar/sjukpensioner?

   Radera
  5. Personligen känner jag att FoFM har högt förtroende av oss i kåren för att vi förstår deras beslut och motiveringar och misstänker att det är ett pedagogiskt problem att hur de resonerar inte kommer fram till övriga befolkningen.

   Ang. politiker tror jag inte riktigt på någon nu när det i Dalarna har testats båda och ingen är intresserad av att göra det bättre för kåren, har fått höra att vi inte behöver mer ersättning vid extra arbete när sjuksköterskorna och sköterskorna fick det då vi ställer upp ändå men det är kanske också en facklig fråga.

   Radera
  6. ...och anledningen till att ni förstår deras beslut och motiveringar, kan det möjligtvis delvis ha att göra med att ni har en gemensam utbildningsgrund...?

   Radera
 4. Belgien har mer än dubbelt så många döda som Sverige. Hur kan de vara dåligare än Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I alla fall i våras hade Belgien dubbelt så många döda i corona som Holland. Hälften av de belgiska dödsfallen inträffade på äldreboenden, medan inte en enda gamling dog av corona på holländska äldreboenden. Så kan det gå om man bara registrerar de som avlider på sjukhus med konfirmerad corona.

   Radera
 5. Notera att undersökningen är gjord i okt och början av november. Dvs innan andravågen slog till med sin enorma kraft. Tegnell predikade fortfarande felaktigt ingen andravåg i Sverige, och man gav signaler om att lätta på vissa restriktioner. Nu är sjukvården på väg att kollapsa och det fortsätter- Så jag tror att t.o.m läkarna börjar vända sig mot FHM:s felaktiga analyser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro bäst du vill. Ovanstående är siffror och inkluderar ju hur vi hanterade den än så länge värre vågen i våras.

   "Spelar ingen roll om det är sant, det är för jävligt i alla fall."

   Radera
  2. Ja, med risk för att fjäska så läser jag bloggen för att den är intressant, så även detta inlägg. Men min analys är ändå "det är för jävligt i alla fall". Om inte ännu värre, iaf i sjukvården. Och hanteringen av C19 generellt och specifikt i äldrevården.

   Radera
  3. Hanteringen av Covid i äldrevården har enligt min uppfattning varit så adekvat man kunnat göra den. Att det tvingas att prioritera bort äldre och svårt sjuka (medelöverlevnaden på ett boende är något år) är ingenting konstigt. Politiker har rationaliserat bort all krisberedskap inom vården och tvingat läkare att prioritera. Att man sedan har gjort det är bara förväntat. Hade det funnits möjlighet att ta in alla gamla och sjuka på sjukhus hade det gjorts, i de fall där det inte helt enkelt är bättre att låta dom somna in. IVA-vård är ingen vacker och enkel upplevelse för den delen heller.

   Radera
  4. Marcus, tveksam om du vet du bättre än vad Coronakommissionens delrapport kommit fram till. Man sågar ju hanteringen av C19 i äldrevård.

   Radera
 6. Apropå att det var vårt sportlov som gjorde att vi drabbades hårdare än våra grannländer.
  Danmark har vinterferie vecka 6, 7, 8 eller 9
  Norge har vinterferie vecka 7, 8 eller 9
  Finland har skidlov vecka 8, 9 eller 10.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du har helt fel på Danmark. De hade inte lov vecka 9.

   Radera
  2. Vad gäller Norge så har de flesta sportlov vecka 8. De som har vecka 9 är förutom fattiglapparna i Rogeland, Lillehammer och Bergen. Motivationen att då pysa till Alperna är då marginell.

   Radera
  3. Oavsett vilket så hade en riktig karantän för de som besökt smitthärdarna gjort stor skillnad för den initiala smittspridningen.

   Radera
  4. Ja karantän hade hjälpt mycket. Stockholmarna gjorde dock inte så. Kanske kände de inte till de allmäna råden sen tidigare, eller var alla symptomfria vid hemkomst?

   Radera
  5. Fast trots en karantän för en familjemedlem så sa FHM att det var ok för resten av familjen att härja fritt på stan... dom inväntade såklart bevis i ett halvår innan dom förstod att om en i familjen blev smittade så blev dom flesta andra andra det, blir lite ironiskt då dom flesta jag pratat med som haft Covid sagt att hela familjen blev mystisk lungsjuka, redan i mars. Men så är jag ingen expert heller, vilket man måste vara för att få tycka något.

   Radera
  6. Ja precis, du är inte påläst tyvärr. Försiktighetsprincipen gäller för oss andra pålästa. Har man förkylningssymptom stannar man hemma för andras skull inget nytt med det. FHM's råd kan väl inte kommit som en överraskning 2020? De har varit hyfsat intakta länge nu. Herregud, folk verkar bara se till sina rättigheter nuförtiden, smitthärden-fårket som resor runt.

   Radera
 7. Har en teori om varför sjukhusen är hårt ansträngda nu, ingen aning om den är riktig dock.
  I våras fick de som blev sjuka på säbo:n s.k. palliativ vård och gick hädan på hemmet. Det fick man hård kritik för så nu under hösten skickar man sina patienter/boenden till sjukhus så fort någon blir sjuk. Läste någonstans att man stärkte upp geriatrin på sjukhuset och det skulle i så fall stärka min framkastade teori.

  SvaraRadera
 8. Intressant är ändå, att alla politiska partier. Utom (C), och (L). Fått ökat förtroende av läkarkåren, sedan 2018! SD förvisso ganska marginellt, och från ett ännu sämre utgångsläge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberalernas tapp hos läkarna, kan nog vara en del i förklaringen. Till dess låga siffror i mätningar, senaste året. Då Liberalerna, åtminstone tidigare. Hade de mest högutbildade väljarna.

   Radera
  2. L har fortfarande de högst utbildade väljarna efter MP. De lägst utbildade hittas hos SD, M och S förstås.

   Radera
 9. Taiwan, Nya Zealand, Thailand, Australien, Sydkorea, Japan, Kina, Vietnamn etc. hade alla erfarenhet av SARS-1. När SARS-2 COVID19 kom så hade de därför bättre system och strategier på platts. Det har gått enormt mycket bättre för dem än för Sverige och de flesta andra Europeiska länder. En tro på öppna gränser och att tro på att COVID19 är som influensan förtörde för USA och Europa. Att Tegnell och FHM är inkompetenta stod klart redan i januari. Jag rekommenderar alla som tror annorlunda att nu gå tillbaka och titta på vad de sa i Januari och Februari. Såhär i efterhand är det tydligt att det var ungefär lika inkompetenta som andra europeiska epidemologer. Hur korkad är man om man öppnar gränserna mitt under en pandemi? Bara för att tvingas stänga ner sammhället några månader senare när smittan växt till sig.

  Taiwan beräknas ha en BNP tillväxt på 2 % i år. 7 döda. Data ljuger inte.

  Rekommenderar denna Nature-artikel som förklarar en viktig pusselbit om hur de gjorde det:

  Why many countries failed at COVID contact-tracing — but some got it right

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03518-4
  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimat påverkar kraftigt. Vi hade vinter och ligger inte heller vid ekvatorn. Vad vi än tar för beslut kan vi aldrig ligga vid ekvatorn.

   Radera
  2. OK Martin, ge oss dina expertanalyser ifrån Jan och Feb tack. Eller varför inte WHO´s analyser? Kompis, det finns en tjänst ledig för dig nu som GD :)

   Radera
  3. "Data ljuger inte.", du pratar om ett land som styrs av Kina, jag vågar påstå att Kinas data ljuger.

   Radera
  4. Raven Matrix, bara att läsa det jag skrev på den här bloggen i januari och februari.

   https://www.google.com/search?q=site%3Ahttps%3A%2F%2Fcornucopia.cornubot.se%2F+martin+corona&safe=active&sxsrf=ALeKk0010lorbAdQa-ZCrBSUvTIKbhhhbg%3A1608108206473&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1%2F1%2F2020%2Ccd_max%3A2%2F29%2F2020&tbm=

   I de flesta kommentarerna varnar jag för risken att sjukdommen skulle spridas utanför Kina. Att dödligheten var högre än vanlig influensa och att sjukdommen skulle tas på allvar. Ser även att jag rättade något av Tegnells alla felaktiga uttalanden.


   Trollolol:
   Taiwan är en demokrati som är allierad med USA. 20 miljoner invånare som ligger nära Wuhan. Läs här om hur de agerat: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Taiwan

   Radera