Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-09 11:05

Konservativa Bullen möblerar om medialandskapet - men kanske inte som man tror

Den förmodat konservativa nya mediaprojektet Bulletin har rekryterat en lång rad högprofilerade konservativa debattörer och ledarskribenter från olika bidragsmedia, vilket väcker stor upprördhet och anstöt inom vänstermedia. Men pendeln svänger som bekant fram och tillbaka och som honungsfälla för de konservativa kommer den största påverkan på medialandskapet vara en liberalisering av exempelvis SvD, medan Bullen främst kommer läsas av redan frälsta närmast sörjande.
Mediakrisen
Bidragsmedia är för evigt, och statsbidragen ser bara ut att bli större och större, liksom framöver anslagen till skattepengdiande SVT. Är man fast anställd i bidragsmediahusen  - särskilt SVT och SR - har man i princip en garanterad livstidsanställning, och det får väl i det perspektivet sägas vara rätt modigt att säga upp tryggheten på SVT och SvD mfl medier för att gå över till privatbidragsmedia. Å andra sidan kanske de sett hur uppsägningssamtalen gått i mediakrisens Sverige och den som hoppar först i livbåten får åtminstone torrt om fötterna ett litet tag till.

Det nya ännu ej presenterade projektet Bulletin har rekryterat en lång rad högprofilerade konservativa debattörer från exempelvis konservatismens högborg SvD, men också från Kvartal, där nu eventuellt de stora bidragsgivarna överger skeppet och den stora förgrundsfiguren rent av hoppat på som ledarkrönikör åt bidragsmedia. För privatbidragsmedias finansiärer tröttnar. Till skillnad mot statsbidragen är inte de stora privata mecenaternas tålamod oändligt, det är trots allt inte den oändliga skattebetalarplånboken som används. 

Pendeln svänger fram och tillbaka. Det som var medias älskling förra året är i stort sett bortglömt nu, endast uppmärksammad av närmast sörjande, liksom det som var stort innan dess. Enfrågemedia kommer aldrig växa till oändligheten. På samma vis är det för övrigt inom politiken - enfrågepartier kommer aldrig bli störst, då väljarna till slut tröttnar på att höra samma tjat till leda. Dessutom lever enfrågepartier på att deras fråga inte blir löst, och är därmed självdestruktiva.

SvD ser nu ut att istället rekrytera sant liberala skribenter som Mattias Svensson och Lena Andersson, istället för de konservativa som lämnat. Och det betyder att liberala idéer kommer presenteras för en bred läsekrets, medan de konservativa bara kommer predika för närmast sörjande läsare av Bullen. 

Bullen agerar här honungsfälla och drar till sig alla med sug efter söt deg. Kanske har tåget redan gått, och det här är en av de sista ryckningarna i en utdöende trend nu när allas älskling Trump kommer bäras ut ur Vita Huset. Från att ha varit den konsverativa stjärnan på någon nyhetssajt går nu dessa till att vara en i mängden på en ny sajt.

Vem som finansierar Bullen är ännu oklart. Styrelsen verkar bestå av en ekonoms bokredaktör, tillika managementkonsult, samt en nära släkting till denne. Vem som faktiskt står för pengarna är frågan, liksom hur stor den påsen är.

Det finns ett fåtal heltidsanställda ledarskribenter. Det är säkert ett jobb som ger bra betalt som heltid. Men som frilansande krönikör får man inte många tusenlappar för en ledarkrönika - jag vet, jag har skrivit sådana, ingen har gått med på att betala ens Författarförbundets minimirekommendation. De som hoppar av anställningar hos bidragsmedia lär bara göra det för att få en heltidstjänst. Det betyder att det finns en rejäl kappsäck med pengar. Men frågan blir liksom för Kvartal hur länge den kappsäcken räcker, och hur långt finansiärerna tålamod är.

Själv välkomnar jag Bullen. Det blir skönt att få en liberalisering av övriga media, så kan de som vill vältra sig i konservativ ångest läsa Bullen, och liberaler läsa SvD. Och vänstern kan sitta och läsa förlustmaskinen Etc, som förstås inte heller når ut till någon utanför de redan frälsta. 

Vill man nå ut brett med politiska idéer så är det de stora dagstidningarna som gäller - för de läses i stor volym av en röstande allmänhet och inte bara av politiska nördar, som ändå inte kommer ändra vad de röstar på.

Sedan får man väl ha respekt för att det är konsekvent att konservativa ska leva på privata bidrag, istället för statsbidrag. Hatten av för det, där kastas inga stenar i några glashus. Att man sedan likt Swishmedia därmed måste hata samma som sina finansiärer och tappar oberoendet är en annan fråga.

Sedan kan man konstatera att det varit en himla massa tjat om Bullen, men ingen verkar egentligen veta något om sajten. Domänen har nyligen bytt ägare och kör en tom Wordpress-sida. Bolaget Bulletin AB registrerades tidigare i höstas. Så vi får väl se om detta blir en välfinansierad blogg eller en faktisk nyhetssajt som kan väcka något intresse bortanför de sörjande. Baserat på andra sådana försök så ser det inte särskilt lätt ut att faktiskt etablera en ny bred mediakanal i Sverige.

33 kommentarer:

 1. Det här var första gången jag hörde talas om "bullen", kan det vara så bra att jag ändå har ett liv?

  SvaraRadera
 2. Presstödet är feltänkt, media blir beroende av staten, om deras affärside inte bär sig så bör den väl inte finnas. Likriktningen av de facto statsmedia gör att journalisterna blir fega och inte jagar makten med blåslampa.

  Var är ex 5 min ständig uppföljning av skjutningar och sprängattentat i varje sändning hos SVT/SR? under 30 min rapport/aktuellt sändning är det på sin höjd 5-7 min nyheter, annars fylls tiden ut med agendadriven propaganda som hjälper till att gömma undan skjutningar och sprängattentat. Enda sättet att driva en förändring mot denna kriminalitet är att jaga regeringen dagligen, det gör givetvis inte SVT/SR, de fortsätter att rapportera om händelsen kort för att genast gömma den bakom de anställdas personliga agendasättande nonsensreportage.

  Det behövs en konservativ publikation för att försöka balansera upp. Helst skulle vi ha en tv-kanal också.

  Om jag skulle förlita mig på Statsmedia eller svensk pressstöds-media så skulle jag bli desinformerad, jag måste läsa tysk, dansk, norsk, engelsk, asiatisk, amerikansk media för att få en balanserad bild som är nära sanningen.

  Statsmedia och stats-presstödsmedia i Sverige verkar inte förstå att om de rapporterar utan att försöka uppfostra mottagaren, så skulle de få fler läsare. Deras sk fördjupningar får endast de anställda att må bra då de kan driva sin personliga agenda genom sitt medium, till priset av tittare/läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att skjutnignar och sprängningar i Malmö har fallit med 75% sedqn toppen 2017. Har konservativmedia rapporterat om det?

   Radera
  2. SVD har ju sitt fokus till Stockholm, så rapporteringen är därefter... Skjutningarna totalt i landet har ökat de senaste 2 åren, problemet är att de ges inte det utrymme som Statsmedia borde ge dem, det är inte normalt att ha en lågintensiv väpnad konflikt pågående, eller skall vi acceptera det som det nya normala?

   Radera
  3. Vad jag kan se rapporterar SvD om Malmö i stort sett varje dag:

   https://www.svd.se/om/malmo

   Att nån hittade en kackerlacka i en hamburgare hinner man alltså inte med, men nedgången i skjutningarna har man inte tid med? Högst märkligt, kan det bero på att man har nån slags prioriteringar?

   Radera
  4. Ska naturligtvis stå att man HINNER MED att rapportera om en kackerlacka i en hamburgare.

   Radera
  5. De vill väl undvika att påtala att det väl nu skjuts mer på Östermalm än i Malmö. Går ju inte ihop med narrativet om de skjutglada invandrarna.

   Radera
  6. Eller var det Täby? Skit samma.

   I övrigt tröttnar media alltid på en viss nyhet även om rassesajterna fortsätter med sin tourettes, fast den inte ger en korrekt verklighetsbild. Läser man dock dem tror man nog att det pågår ett inbördeskrig i Sverige, fast så ser det ju inte ut om man faktiskt besöker Sverige utanför den egna naveln.

   Radera
  7. Lite som när rassesajterna glömmer att rapportera om vålds- och sexbrott när det visar sig vara en blond och blåögd gärningsman.

   Radera
  8. Det spelar ingen roll vart det skjuts, det är inte normalt utanför en skjutbana/skjutfält iaf. Det som behövs är uppmärksamhet i media mot våra politiker så frågan inte tillåts försvinna, så situationen blir ännu värre.

   Radera
  9. Du glömde jakt, det är ett normalt sätt att skjuta utanför skjutbanan. But anyway, ditt resonemang om att politikerna på nåt sätt ska dirigeras via media blir ju lika viktigt när man når framgång för då ska de ju påminnas om hur man lyckas med att reducera skjutningarna, så v g försök igen.

   Radera
  10. Googla på "skjutningar i malmö har sjunkit" så får du upp en stor mängd artiklar om att skjutningarna i Malmö har sjunkit i både Statlig media samt bidragsmedia. Oklart dock vad du menar med konservativ-media då något sådant inte finns i Sverige om jag inte är helt ute och cyklar.

   Radera
  11. Politikerna och deras åtgärder eller brist på desamma skall granskas, det torde vara en uppgift för media, vi har bara statsmedia, stats-presstödsmedia. Deras granskning är för ytlig och kortsiktig. Uppenbarligen har händelseutvecklingen pågått under en längre tid utan att det uppmärksammats av beslutsfattare.

   På nittiotalet hade vi skjutningar som Stureplan - Flink - Lasermannen alla kommer ihåg dem för de var få, nu har vi så många att det riskerar att bli det nya normala-vilket inte kan tillåtas för att tryggheten skall vara fortsatt hög, överallt i landet.

   Radera
  12. Med "konservativa media" torde räknas de som är knutna till det självbetecknat socialkonservativa partiet SD, då t ex Exakt 24 och Samnytt.

   #47: Om politikerna och deras åtgärder ska granskas så ska man rimligtvis också granska när åtgärderna fått effekt, eller?

   Radera
  13. Fast SD och följetången där är ju dock vänster, de flesta SD:are har ju dock inte förstått det bara. Dom är ju mer som sossarna på 70-80 talet än höger i någon direkt mening. Sen vet jag inte om man kan räkna samnytt och exakt24 (kan förstås ha fel, deras vinkel på nyheter tilltalar inte mig, så är ingen storkonsument där) som någon direkt media, känns mer som en arg blogg

   Radera
  14. Ben Dover: Uppföljning av det som lyckats skall givetvis användas som grund för framtiden, annars uppfinner man kanske fel hjul vid nästa tillfälle, istället för att optimera ett fungerande. Dock bör man analysera vad som behövs.

   Radera
  15. @#47 Nu är det väl ganska stor skillnad på gänguppgörelser och seriemördare som går runt på stan och letar efter offer...

   @Joacim. Märkligt att SD röstar för borgerliga budgetar och blockerar alla försök att begränsa vinster i välfärden om de nu är så vänster...

   Radera
  16. Så rimligen, givet att det skjuts mer på Östermalm än i Malmö, så bor det en majoritet av första och andragenerationens invandrare på Östermalm. Annars håller ju inte narrativet länger ;-)

   Radera
  17. @martin Andersson:
   Det är politik, inte ideologi. Med det resonemanget så hade sossarna varit dödshöger, Vänsterpartiet hade varit liberala likt centern osv. Förenklat skulle man kunna säga att ideologi är deras drömvärld, politik är ett sätt att ta ett steg från ideologin "för att ta ansvar" eller vad nu alla kör för ursäkter. SD tar gärna ett steg från ideologin för att komma närmre köttgrytan och kan öka sin makt, precis som alla andra partier. Sossarna är ett praktexempel på det, man skulle nästan kunna säga att dom skiter fullständigt i sin ideologi nu så länge dom får behålla makten, samtliga i sossarnas VU hade kunnat sälja ut sig själva för makt, det är ett resultat av politikerbroilers som aldrig haft något som de äldre sossarna betecknade som "en mening i livet", dvs ett hederligt arbete.

   Radera
  18. @ Joacim. Men nu har du väl ändå missförstått lite väl mycket. Till att börja med så är vänster - högerskalan ett lägesmått i förhållande till något. Du är alltså till vänster om mitten eller till höger om mitten. Ibland kan man resonera som så att ett lands politik är till höger eller vänster om ett annat land eller till höger eller vänster om historisk politik. Vänster och höger är med andra ord kontextuellt. Att säga att vänsterpartiet är ett högerparti blir med andra ord bara tramsigt. Med det sagt så kan vi gå in på ideologi. SD är nationalistiskt och värdekonservativt. Ungefär så långt högerut du kan komma med andra ord. Liberalismen är till vänster om konservatismen och socialismen (och socialdemokrati) är till vänster om liberalismen. Alltså är SD såväl ideologiskt som politiskt rejält till höger i dagens Sverige

   Radera
 3. Såg att Volvo investerar 700 miljoner i motorfabriken i Skövde för att gå över till tillverkning av elmotorer.

  Det var en ju en trevlig nyhet då det inte verkar som att Volvo avvecklas i Sverige - som det ser ut iaf.

  SvaraRadera
 4. Jag tror vi alla (?) minns Samtidsmagasinet Salt, som till en början rekryterade/engagerade t ex DN-journalisten Per Landin, professorn i statsvetenskap Johan Tralau och den kände skribenten Mats Gellerfelt (RIP), men som senare blev ett dagcenter för extremkatoliker, förintelseförnekare och diverse annat slödder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förintelseförnekare, de som vägrar tro på historiska fakta.... jo, en anekdot från 90-talet, inte så mycket om förnekelse, men iaf. Jag fann mig utlånad på 6 mån till Bundeswehr, under den tiden så skulle deras vpl göra ett av de obligatoriska besöken som organiserades med varje årskull till ett Koncentrationsläger. På resan dit pratades det mycket i bussen mellan de vpl, minerna var glada och de skämtade. Efter guidningen och besöket var det knäpptyst i bussen på resan tillbaka till regementet, mycket eftertanke-funderingar som dagen efter besöket knöts ihop föredömligt av befälet.

   Radera
 5. Jag hänger inte med, ska den heta Bulletin eller Bullen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härskarteknik... tänk "Sleepy Joe" etc.

   Radera
  2. Aha, Wilderäng försöker trycka ner Paulina Neuding med manlig härskarteknik.

   Radera
 6. Enligt mitt anekdotiska experiment jag pysslat med sedan förra valrörelsen så vill jag påstå att svensken i gemen inte läser mer än rubriker i media. Mitt förfarande har gått ut på att i olika sociala sammanhang när olika aktuella nyheter förs på tal faktiskt ställa frågor kring vad innehållet bakom olika rubriker egentligen har varit. Få personer svarar vad de faktiskt läst utan de svarar vad de tror stod där. Folk är helt enkelt för lata för att läsa eller fördjupa sig. Möjligen bidrar dålig journalistik och betalväggar också stort till det hela.

  SvaraRadera
 7. Som vanligt så är det inte personen i filmen som har skrivit brevet.

  SvaraRadera
 8. Man undrar om Bullen skall dra upp Kvartal ur Corona-tourettes eller om det blir dödsstöten. Man antar att det delvis är samma grupp av givare som skall tå för fiolerna.

  En "liberalisering" av gammelmedia skulle nog inte vara fel om den kanske kan göra debatten lite konstruktivare, och som Expressens "Verkstälande utskottet" sa i dag: Samlar man alla "konservativ-höger" i samma redaktion så får de bara en stol i debattprogrammen.

  SvaraRadera
 9. Delar i o f s analysen om att de konservativa skribenterna lite på vinst och förlust ger upp bra och breda plattformar, men välkomnar däremot verkligen inte att de ersätts på t ex SvD av flumliberaler som ser Systembolaget som en ödesfråga för Sverige. Sånt var väl möjligen intressant runt 1990?

  SvaraRadera
 10. Det kanske blir första gången jag prenumererar på en svensk tidning? vore fantastiskt med en äkta konservativ tidning istället för urvattnade SvD.

  SvaraRadera
 11. Nu ser vi att honungsfällan slår igen med ett icke försumbart oljud. Ägarna verkar helt ovana att "Valla katter". Har sett lätt humoristiska spekulationer som antyder att en sån här fälla hade Sveavägen 68 kunnat gillra i sin krafts dagar.

  Själv går jag på linjen, anta inte goda avsikter där inkompetens räcker som förklaring.

  SvaraRadera