Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-15

Konjunkturen fortsatte återhämta sig i november - trots andra pandemivågen - överhettning i industrin

En kort blänkare, då jag missade att uppdatera konjunkturbarometern för november. Konjunkturen fortsatte faktiskt att återhämta sig i november, trots den andra pandemivågen, och var nästan uppe vid brytpunkten för högkonjunktur. För tillverkningsindustrin råder rent av överhettning.
Konjunkturbarometern till och med november 2020. Data: KI

Detaljhandeln föll tillbaka hårt i november och balanserade därmed på gränsen mellan hög- och lågkonjunktur. Däremot gick tillverkningsindustrin kraftigt framåt och landade på +10.6 och med det överhettning.

Hushållen backade något på grund av synen på andra hushålls ekonomi, även om mikro och makro nu är i balans nere på -11.5 respektive -12.0 och djup lågkonjunktur för hushållen. 

Även tjänstesektorn hittas där nere på -11.3 och återhämtningen upphörde i november. 

Det är därför rimligt att anta att det främst är detaljhandeln, tjänstesektorn och hushållen som kommer ta eventuell smäll vid torsdagens nya konjunkturbarometer från KI, men det ska mycket till för att industrin ska trilla ner i djup lågkonjunktur igen.

Ny rapport på torsdag alltså. Ber om ursäkt för att ha missat detta när det släpptes.

16 kommentarer:

 1. Kul att det går åt rätt håll!
  Dragit mitt strå till stacken genom att handla på i stort sett som vanligt, kanske tom mer än vanligt fast mest på distans då. Alkohol dricks istället hemma och senaste beställningen inkluderade ett kolli med 6 flaskor av bloggjävelns vin som läggs i förrådet.
  Ett par flaskor GW bubbel slank med också, får se om detta går att dricka på Nyår men har annat i backup..

  SvaraRadera
 2. Undrar vart allt tar vägen nu under andra vågen. Jag får känslan att det är/blir värre nu än i våras. Tjänstesektor, handel och människors påverkan när man förlorar jobb och tron på ekonomin minskar? Får vi en kraftig lågkonjunktur som känns 2021? Har vi det värsta framför oss.
  Själv märker jag av våg två betydligt mer än i våras. nu har vi långt kvar till vår och sommar då smittspridningen minskar av sig själv. Vaccin visst men den kommer väl inte synas effekt av ordentligt förens samtidigt med då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vilka förlorar jobb? Vilken ekonomi minskar?

   Blodrött restaurang, turism, hotell JA men pandemin "en strukturomvandling i det lilla". Digitalisering, IT-infra EXPLOSION uppåt. Dagligvaruhandeln, Systembolaget, bygg- och renovering går bättre än någonsin. Miljarder står redo att pumpas in i regionerna och det vårdindustriella komplexet.

   Låt dig inte luras av confirmation bias. Nettot kan mycket väl vara positivt.

   Familjen där HAN är IT-tekniker och HON är läkare eller sjuksköterska har inga moln på sin himmel. Men där båda är kabinpersonal på SAS eller jobbar på hotell... Not so much.

   Vilka finns det flest av??

   Radera
  3. @Sven-Erik
   Du kanske har rätt? Vi lever ändå i en pandemi som i våras påtalades att det kunde bli den största nedgången i världsekonomin sedan 1930-talet. Det kanske nu den stora smällen kommer då hela världen verkar drabbas av klart större smittotal än i våras. Vissa branscher, inga problem. Men andra då.

   Radera
  4. Har bestämt för mig att ett av de stora problemenen är bristen på okvalificerade jobb för främst immigranter (de som på nysvenska kallas för nyanlända) från i huvudsakligen mellanöstern, afrika och en del "stan" länder i asien.
   Problem med hög arbetslöshet och därmed relaterade samhällsproblem/kostnader lär ju inte precis minska då flera arbetstilfällen inom hotell, restaurang, taxi samt andra liknande service näringar försvinner.

   Radera
  5. Effekten blev väl större i våras då allt stängdes ner inklusive gränser.

   Det gjorde att allt stannade av då varor och material inte kunde nå eller lämna våra fabriker så de blev stillastående.

   Även om denna andra våg är nästan lika kraftig eller kanske kraftigare så är det inte alls lika mycket nedstängningar så hjulen snurrar på som vanligt.

   Varför det är så här kan man bara gissa men jag gissar på att länderna nere i Europa tyckte att nyttan med nedstängningen i våras var mindre än vad det kostade.

   Radera
  6. Topic handlar om Sverige. Och nä Sveriges gränser stängde inte. Du är som vanligt ute och reser och killgissar tyvävrr.

   Radera
 3. Ännu så länge ja. Men vad händer framöver. Senaste nyheterna om vården i västra götaland. 11 nya smittade inlagda senaste timmarna. Nu totalt 98 personer på länets sjukhus. Som flest i våras var 66 st. man talar om största krisen i modern tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen får VG hjälp av Norge. Stockholm av Finland samt Skåne av Danmark. Hoppas nu inte stoltheten är för stor bara.

   Radera
  2. Vi utomstående vet väldigt lite om vården och det arbete som bedrivs.

   I media: brösttoner. Mycket "berättelsen". Sjuksköterskor som "kryper på golvet". En berättelse om hjältar. Panik. Frontlinje.

   Samtidigt producerad vård som aldrig förr. Finns det rutiner som inte fanns i våras? Stressigt ABSOLUT säger inget annat men kanske också en oavana av kvantitet framför kvantitet? Vård ter sig väldigt personalintensivt. Måste det vara så?

   Kan en fågel Fenix resa sig ur askan?? Nöden är uppfinningarnas moder sägs det.

   Radera
  3. Jag hoppas att en fågel fenix i form av en uppgradering av arbetet på golvet inom sjukvården och äldreomsorgen. Sjukvårdspersonalen behöver behandlas bättre utifrån mina erfarenheter.

   Radera
  4. @Sven-Erik, tror inte du arbetar inom vården eller har läst nyheterna på ett tag nu. Annars är du frukansvärt korkad faktiskt. Kul nu att t o m Island kan hjälpa oss, då vi nu kört sjukvården i botten på vissa ställen (fakta).

   Radera
  5. @Raven_Matrix Nej jag skriver ju uttryckligen i mitt inlägg att jag är utomstående och vet väldigt lite?? Jag är bara en frågande, sökande medmänniska.

   Jag föredrar också att försöka göra det sökandet med så lite känslor inblandade som möjligt. Att vara utomstående är också en möjlighet att ställa obekväma frågor ("dumma frågor").

   Ibland kan organisationer behöva förändras på ett sådant radikalt sätt att förändringen är hatad men absolut nödvändig. Lex Margret Thatcher.

   Eftersom sjukvården inte är utsatt för samma konstanta förändringstryck som det privata näringslivet hoppas jag att man efteråt verkligen tar tillvara på denna kris/möjlighet.

   Radera
 4. Kan vara så att andra liksom första vågen bara påskyndar livs- och konsumtionsbeteenden som ändå skulle förändras på sikt.

  Ser inget överraskande i ökad näthandel, gaming, att fler arbetar hemma osv. Restaurang och resor kommer tillbaka sedan. Måste vara fler än jag som längtar.

  Inget stort hack i index som i mars och toapapper kvar i butikshyllorna, andra vågen brytes således mot mer känd mark.

  SvaraRadera
 5. Timmerpriserna har gått upp ganska rejält nu för någon vecka sedan, dock ej på massaved. Kan det vara ett tecken på att folk spikar och bygger till mer och inte längre är oroliga för att dasspappret ska ta slut.

  SvaraRadera