Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-12-19

KI höjer BNP-prognosen för 2020 - men sänker för nästa år

Konjunkturinstitutet (KI) höjer sin BNP-prognoserna för innevarande år, men sänker för nästa år, såväl i Sverige som globalt. Det rubriksätts som att återhämtningen bryts tillfälligt.

Hur illustrera konjunkturen?

Tidigare prognos från december låg på -3.6% i BNP för Sverige 2020, men den nya prognosen med en månad kvar på året ligger nu på -3.1%, vilket alltså är en höjning trots den andra vågen av coronapandemin. KI sänker dock prognosen för 2022 från +3.5% till +3.1% och det är alltså främst där den andra vågen slår mot återhämtningen. BNP förväntas dock kvartalsvis fortfarande stiga sista kvartalet 2020 och första kvartalet 2021, men mycket blygsamt. I tidigare prognos skulle återhämtningen vara stabil hela 2022.

För världen var prognosen tidigare -4.3% för 2020 och den höjs till -4.0%. För nästa år sänks den från +5.2% till +4.6%.

Man förväntar sig att återhämtningen pausar under första kvartalet men tack vare fungerande vaccineringar tar fart igen under andra kvartalet.

Arbetslösheten på helårsbasis förväntas toppa nästa år på ett årssnitt om 9.0% och inflationen väntas öka för varje år fram till 2025. Styrräntan reporäntan väntas dock först höjas 2024. Den svenska statsskulden toppar nästa år på 40.2% av BNP för att sedan falla tillbaka till 36.7% igen år 2025.

Den senaste gissningen från KI hittas här.

För att summera kommer ekonomin återhämta sig men vara seg fram till i april då det tar fart ordentligt igen. Detta förutsätter dock fungerande vaccinationer och prognosen bygger på att det inte blir en tredje våg nästa höst.

10 kommentarer:

 1. Man kan väl killgissa att det finns uppdämda behov av olika slag som kommer att tillfredsställas som en tsunamivåg alltefter som folk blir vaccinerade. Toppen på den vågen torde inträffa i sommar eller strax efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killgissar att det bara hinns ge två injektioner till de äldsta och de i ,övrigt känt sårbara innan sommaren är över. Betyder också att smittläget här är svårt tills solen bränner bort det mesta likt i år. Q2 blir alltså också uselt för BNP. Rätt aktier klarar sig bra också under åtminstone första halvåret.

   Finns en risk att viruset muterar så några av vaccinen fungerar dåligt inför hösten. Lyckligtvis pågår utveckling av några hundra vaccin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Tur att man inte håller på med aktier då ;-)

   Radera
  3. Svinto aktier går oftast upp om man investerar någorlunda klokt. Fast det kan ta lång tid och nu är priserna delvis mycket höga. Finns dåligt med alternativ. Jag sover bra.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nano, en sak jag har lärt mig genom åren är att identifiera projektion, googla om du undrar.

   Radera
  5. Svinto jag har begreppet projektion klart för mig sedan kurser för 30 år sedan. Brukar reagera på om jag tror något kan ha en svaghet och det var tidpunkten för din tsunamivåg. Tyckte det var kul med ditt inlägg 20:09. Svaret var möjligen ganska onödigt, säkert en projektion för min oro för att centralbankerna plötsligt samtidigt ändrar sig. Fast kan de ändra sig?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Media påskiner att det är värre i Sverige än någon annanstans på jorden. Kan vi inte få ett inlägg med en jämförelse av hur andra länder hanterar den andra vågen just nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker vi klarar det helt ok.

   Har självkarantänat sedan Mars och har producerat stordåd för min arbetsgivare

   Det här är det nya för många som mig, och för företaget. Inte nog med att vi började jobba hemifrån, vi ökade produktionen avsevärt. There is no going back now.

   Vad gäller media så är de klickmonster, follow the money, typ.

   Ta allt som media säger med en stor nypa grovsalt.

   Radera
  2. Förr eller senare får alla länder sin beskärda del av viruset.

   Tjeckien som har ansetts så duktiga tidigare på virusbekämpning har stora problem nu istället.

   https://www.expats.cz/czech-news/article/czech-republic-coronavirus-updates-nov-16-cases-continue-to-decline-death-toll-reaches-6-208

   Radera
 3. Nu kommer det ju nya coronor enligt danskar och britter? Hjälper vaccinet mot dessa?

  SvaraRadera