Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-14 10:11

Kärt barn får många bidrag - nu får även reklamradion presstöd

"Driftsstöd, stöd för lokal journalistisk, innovations- och utvecklingsstöd, distributionsstöd, tillfälligt stöd för utgivning (covid-19) och redaktionsstöd - kärt barn får många bidrag." 

Med det nya presstödet redaktionsstödet, får något så absurt som reklamradion nu statsbidrag. Bloggen trodde att reklamradio infördes för att finansieras av reklam, men nu finansieras den alltså via statsbidrag. Det gäller såväl Rix FM Morronzoo som Gry Forsell och vänner på Mix Megapol. Även högerextrema sajter får nu statsbidrag, både redaktionsstöd och innovations- och utvecklingsstöd.

Bidragsmedia

Presstöden har alltså utökats med ett redaktionsstöd, som ska vara  formatneutralt och inte kräva att man skriver saker på döda träd och skickar runt som om det fortfarande vore 1800-talet. Bland annat skulle den här bloggen kvalificera för att söka stödet, men på grund av något som kallas lite jävla integritet, etik, moral och ryggrad så sökte jag inte detta. Det kan även kallas idioti att tacka nej till gratis skattepengar.

Bidragsmedia själva är väldigt tysta om de miljarder de öser ur statskassan, och som i många fall går rakt in i vinster, som för Aftonbladet. På tal om pratet om att friskolorna delar ut vinster på skattepengar, så gör alltså bidragsmedia det också och hade uppenbarligen inget behov av bidragen till att börja med.

Reklamradiokanalerna Mix Megapol och Rix FM får nu statsmidrag i form av redaktionsstödet. Specifikt är det deras morgonprogram Rix FM Morrronzoo som får 1 072 907:- SEK i stöd, och Gry Forsell med vänner på Mix Megapol via Bauer Media som får hela 2 033 463:- SEK i stöd. Bland deras kompisar bland bidragmedia hittas t ex det från bokmässan portade Nya Tider, som får 1 252 966:- SEK, samt Samhällsnytt med 1 192 119:- SEK och Exakt24 som får 927 427:- SEK. Aftonbladet, som gör flera hundra miljoner kronor i vinst, och gnäller på friskolornas vinster, får 11 921 189:- SEK i redaktionsstöd. För övrigt fick även Nya Tider och Exakt24 innovations- och utvecklingstöd på 323 640:- SEK respektive 398 160:- SEK. Dessa högerextrema sajter kan nu iaf inte hävda att de inte lever på bidrag, men tiger antagligen om det för sin publik. Stör du dig på de sajterna kan du trösta dig med att du betalar.

Kraven är:

"Redaktionsstöd får lämnas till allmänna nyhetsmedier som

har ett redaktionellt innehåll som utgör minst 50 procent av hela innehållet, eller när det gäller redaktionsstöd för 2020 minst 40 procent av hela innehållet,

har ett exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll bestående av nyhetsbevakning och granskning som utgör minst 20 procent av mediets hela innehåll,

är allmänt tillgängliga,

har en egen titel med självständiga redaktionella resurser,

har en ansvarig utgivare,

följer god medieetisk sed,

främjar tillgängliggörande av sitt redaktionella innehåll till personer med funktionsnedsättning,

är riktade till en svensk målgrupp,

publiceras eller sänds minst 45 gånger per år (hög regelbundenhet), eller när det gäller redaktionsstöd för år 2020 minst 15 gånger per år, och

har minst 1 500 regelbundna användare (god användarförankring)."

Eftersom reklamradion annars inte producerar eget innehåll, så har man brutit ut morgonprogrammen separat. Annars hade man inte nått kraven på 50% respektive 20%, då en dator som slumpar musik inte räknas (okej, Anton, förlåt, men du räcker inte). 

Jag publicerar 365 dagar om året, har exklusivt egenproducerat innehåll till 100%, har ansvarig utgivare osv och har runt 40 000 unika läsare i veckan, eller runt 160 000 i månaden, så jag tror jag klarar kravet på 1 500.

Den här bloggen skulle alltså kunna få redaktionsstöd, men det får inte vara mer än högst 75% av de årliga kostnader som är förknippade med det allmänna nyhetsmediets redaktionella verksamhet.

Kort sagt skulle jag kunna få 75% av min lön, 75% av tjänstebilskostnaden, 75% av datorkostnader med mera i bidrag. Det skulle räcka till minst en heltidsanställd till, plus ytterligare en tjänstebil. Eller en löneförhöjning för mig själv om 75%. Och med det skulle jag kunna söka ännu större stöd året därpå, på grund av högre redaktionskostnader.

Detta är fullständigt sjukt och hur de som på detta sätt diar skattemedel från vård, skola och omsorg, inklusive vänstertidningar som ETC, Proletären, Arbetaren mfl kan se sig själva i spegeln övergår mitt förstånd. Bidragsmedia tiger dock stilla om hur de dränerar statskassan.

Bloggen återkommer med en summering och listning av allt bidragsmedia, men då den separata skattepengdiande myndigheten Mediestödsnämnden publicerar detta på dåligt och olika formatterade PDF-filer är det ett omfattande manuellt arbete att sammanställa. Men det är det nog värt, även om det sker utan sjuttofemprocentigt bidrag. 

Saknar du olika sajter som inte fått stöd - oroa er inte, de har antagligen bara missat att man kunde söka och kommer hittas på listan nästa år istället.

Som alltid är det viktigt att påtala att Dagens Nyheter är bidragsmedia med 4 012 050:- SEK i distributionsstöd. Chefredaktören brukar hävda att de inte får presstöd, men ja, rent formellt så heter det inte presstöd, utan något av driftsstöd, stöd för lokal journalistisk, innovations- och utvecklingsstöd, distributionsstöd, tillfälligt stöd för utgivning (covid-19) eller redaktionsstöd. Av vilket Dagens Nyheter alltså diar distributionsstöd. 

Frågan är vad nästa runda av nya stöd ska heta. Bidragsansökningstöd, där man kan få stöd för 75% av sina kostnader för att söka stöden? Sedan ska ju bidragsmedia få betalt via EU:s länkskatt framöver för alla länkar till deras sajter, när Sveriges retroaktiva tillämpning av EU-lagen är på plats.

Så när du lyssnar på Morronzoo, så kan du känna att det här, det är skattepengar i arbete. Om du nu undrar vad fan du får.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Är det någon som kan förklara varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag. Fast jag har en teori. Om man cementerar uppfattningen att vi alla skall försörja oss på jobb som på ett eller annat sätt betalas av skattebetalare, då får man en befolkning som försätts i ett beroende av att den ordningen består, och som därmed röstar därefter.

   Radera
 2. Alltså, förutsättningen för "reklamfinansierad radio" var aldrig hur den skulle finansieras. Calle Bildt&co motiverade det hela med att "öKa mÅnGfAld", "sTärKa yTtrAndEfrIhEt", osv.

  Man menade också att regelverket skulle "motverka kedjebildning" så att radion skulle bestå av ett stort antal mindre aktörer, ändå står vi här idag med typ MTG som ägare överallt och samma jävla poplåtar i örat. Kul.

  Jag brukar ställa frågan om nån någonsin sett ett bra exempel på privatisering, det som brukar komma upp då är apoteken, det kan någon sakkunnigare än jag granska om det är sant. Det här med radio verkar i alla fall vara ett misslyckande om man läser de ursprungliga propositionerna från 1990-talet.<

  i ljuset av detta kommer man osökt att tänka på uttrycket "att kasta bra pengar efter dåliga".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apoteksreformen var ju en direkt katastrof, sett ur ett totalförsvarsperspektiv. Numera finns det ingen som har ansvar för medicinförsörjningen i landet. Ja, jag skriver att ingen har ansvar medvetet. Att sprida ansvaret till alla landets regioner, innebär delat ansvar, vilket som de flesta vet, är lika med inget ansvar. Det innebär bara att det finns fler att skylla på.

   Radera
  2. "ändå står vi här idag med typ MTG som ägare överallt och samma jävla poplåtar i örat".
   Så han fick ju rätt Jan Stenbeck när han sa att reklamradio är lätt med orden "Bara att stänga in en kärring i en garderob och spela skivor"

   Radera
  3. Stenbeck förbisåg automationen, numera behövs väl bara ett kretskort, kärringen är nog permitterad vid det här laget t o m.

   @Kenneth: Relaterat till detta kom ju förslaget att man skulle bygga en vaccinfabrik i Sverige:

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/y3dqme/ex-minister-vill-ha-nordisk-vaccinfabrik

   Man kan konstatera att vi hade SBL en gång i tiden som var just detta, som privatiserades och sedan lades ner. Nu ska vi alltså starta om den processen, när kompetensen sen länge är skingrad för vinden.

   Radera
  4. "Jag brukar ställa frågan om nån någonsin sett ett bra exempel på privatisering"

   Jag skulle vilja hävda att privatiseringen av Bilprovningen var det bästa som hänt. Plötsligt behöver man inte vänta i flera månader på en tid och dessutom förvann alla mini-Hitlers till förmån för utomordentligt kompetent och trevlig personal. Till o med kaffe o kaka bjuds det på :)

   Radera
  5. Rätt bra att matbutiker är privata. Eller klädbutiker.

   Radera
  6. @T citatet var från Jan Friedman, och det var en CD-växlare (teknologi som använder på 90-talet).

   Radera
 3. Detta är inte alls sunt.
  OK om P1, UR och någon lokalblaska får stöd men......att dessutom räkna in RIX morgonzoo och dylika program som så viktiga för Sverige att de skall få stöd från staten är ju bara knäppt. Det behövs en uppstyrning kring vad som är fokusuppgifter för offentlig sektor och vad som inte är det med konsekvens i bidragsfloran.

  SvaraRadera
 4. @cornu. Tack för din integritet!

  SvaraRadera
 5. Alltså detta är ju helt galet. Det borde ju gå att minska statens utgifter med 50% rakt av. Kärnverksamhet? Ja tack. Allt annat till runda arkivet snarast! Alla dessa myndigheter och privata aktörer som skor sig på skattepengar växer ju som en cancer tills deras ända uppgift är att bara finnas till.

  Säga vad man vill om Trump men lite Sverige först och rensa ut i träsket vore inte helt fel.

  Nick

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Oboj vilken tur!. Jag var orolig att skattepengarna vi betalar skulle gå till typ sjukvård och skola och annat oviktigt.

  SvaraRadera
 8. Vem lyssnar på vanlig radio?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tittar på SVT. Men betalar gör du, oavsett.

   Radera
  2. En hel del lyssnar väl i bilen, "höhö lyssnade du på Rix Morgonzoo" är väl en extremt vanlig fikabordskommentar på arbetsplatser runt om i Sverige.

   Radera
  3. Man får ju jobba lite med sina poddar så man inte blir sittande med svensk pratradio.

   Skulle jag någon gång vilja utsättas för en debatt där två nyanser av marxister debatterar om huruvida också läsglasögon borde kvalificera för omskolningsläger, då är P1 mitt förstaval.

   Radera
  4. Måste man? Nöjessvepet i B3, MGP samt Måndag, så är poddveckan fixad tycker jag.

   Radera
  5. Annars är väl f ö Nordegren och Epstein ett av de större p1-programmen, Tomas Nordegren har jag alltid uppfattat som nån slags borgerlig liberal eller så. Men han kanske är nån slags infiltratör från DPRK, vad vet jag?

   Radera
  6. Ja, mer höger än Nordegren får det inte bli på P1. Om de byter ut Epstein mot Ronie Berggren så ska jag sluta gnälla om licensskatten i ett år.

   Radera
 9. Vem vilka är det som hittar på de här bidragen? regeringen, riksdagen? Är det bara vissa partier?

  Man kan dock gissa att alla partier vill ha sin egen propagandakanal, och är därför positiva till alla bidrag, under devisen ju mer desto bättre. Men det gäller förstås att de har känsla för var löjets gräns går. Inga diande media kommer väl heller att bita den hand som föder dem, så det blir en väl bevarad hemlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle väl tro att förslaget har sin upprinnelse i denna utredning, om det nu var en allvarligt menad fråga om vem som "hittat på" detta.

   https://www.regeringen.se/49bb95/contentassets/d971cf74397440cd8432ed1faf036b42/oversyn-av-det-statliga-stodet-till-dagspressen-sou-201366

   Radera
 10. Sköna miljoner som man snabbt anpassar sig efter. I Sverige finns nu bara statsfinansierad media?

  SvaraRadera
 11. Jag har märkt att förhållandevis många stories som Cornu tar upp här har en förmåga att dyka upp i mainstream media med några dagars fördröjning. Jag förutspår att just detta inlägg sannolikt inte kommer få någon större spridning där...

  SvaraRadera
 12. Man kan ju fundera på om "Bullen" har en mindre pappersutgåva i planen, så att de sen kan få komma åt köttgrytorna.

  SvaraRadera
 13. Det är helt galet, nämnde jag galet?
  Galet!

  SvaraRadera