Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-22 11:00

Kalsongrycket: Så var Kremls stora plan att mörda Navalny

Kremls stora plan om hur man skulle mörda Navalny klarnar allt mer efter att den oppositionella Navalny publicerat en video där han lurar en av FSB-agenterna att berätta hur det hela gick till. En grandios plan, som aldrig hade gått att göra i fiktionen, inte ens i en Austin Powers-film, på grund av att den hade avfärdats som orrealistisk. Men så är det ju normalt att specialförbandsoperationer präglas av innovationsförmåga och att göra det oväntade, som att förgifta någons kalsonger istället för en klassisk Mozambique drill.
Felix, grundaren av Tjekan, som sedermera blivit KGB och idag FSB och SVR. Roterar numera så fort i sin grav att en portal till en annan dimension öppnats.
Operation Kalsongrycket såg ut så här:

a) Under flera år spana på och kartlägga Navalnys kalsongvanor i en sällan skådad avancerad underrättelseoperation

b) När tillräcklig inhämtning skett för en korrekt analys av kalsongvanorna planera mordförsöket

c) Genomför genom att inhämtningsgruppen stänga av kamerorna på Navalnys hotell så insatsstrykan kan smyga in på hans hotellrum och spruta Novichok på sömmarna på insidan av skrevet på de kalsonger han ska använda härnäst

d) När Navalny tas in på sjukhus för vård skicka en annan insatsstyrka (två gånger) för att hämta kalsongerna, tvätta dessa så det inte finns några spår

e) Lämna tillbaka kalsongerna. Två gånger.

f) Berätta det hela för Navalny i telefon.

g) Uppnå värlsherravälde genom att utvinna energin från Felix rotation i hyperspinn i hans grav.

Varför valde man då att förgifta sömmarna innerst i skrevet på Navalnys kalsonger? Svaret hittas förstås i att man hade omtanke om anhöriga, som de guldhjärtade mördare man är på FSB, och inte ville att någon närstående skulle dö, utan bara Navalny. En plantering av giftet längst ner i skrevet minimerar risken att andra ska drabbas.

Den grandiosa mordplanen föll på att flygplanet med Navalny ombord landade på en flygplats dit det faktiskt också kom en ambulans. Inte bara en ambulans, utan en ambulans med kompetent personal, som omedelbart satte in rätt åtgärder. Detta kallades av FSB-agenten i samtalet med Navalny för den okända faktorn, som alltid är en risk inom underrättelsetjänsten. Att det inte bara skulle dyka upp en ambulans, att de inte skulle jiddra istället för att vårda, och dessutom var kompetenta, hade man förstås inte räknat med i det korrumperade Ryssland. 

Man ska komma ihåg att i en korrumperad stat tillika diktatur så är inte kompetens det som gör att man får en tjänst, vilket även omfattar FSB. Grunden för att göra karriär handlar mer om att agera sykofant och slicka rätt ryggslut och stövlar. Och då får man Operation Kalsongrycket.

Nedan hittar ni Navalnys film där han lurar FSB-agenten att berätta allt från tvättdelen av insatsen.  
Nu ska man komma ihåg att även om Navalny starkt jobbar mot korruption och för en viss demokratisering av Ryssland, inklusive slut med statligt kontrollerade media, så är han populist och nationalist. Han har t ex sagt att han inte kommer lämna tillbaka det illegalt ockuperade Krim till Ukraina. 

Vad gäller stödet från väst för t ex sjukvård efter mordförsöket, så ska man komma ihåg att även fransmännen lät Ho Chi Minh komma till Frankrike och vila upp sig på semester innan den dåliga stämningen i Indokina eskalerade.

Man ska inte vara så säker att Navalny som president skulle innebära bättre relationer med väst och säkerhetspolitisk avspänning. Om han överlever så länge. Det är nu bevisat att Kreml försökte mörda honom. Nästa gång kanske de försöker sig på en mer traditionell blyförgiftning, även om det finns en lång rysk tradition i att förgifta folk eller använda andra innovativa metoder för att ända någons liv.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Efter vad jag minns av rapporteringen från tiden hade planets pilot begärt tillstånd att nödlanda, vilket dock vägrades från hög ort: Fortsätt flyga ända till Moskva! Men han sket i given order. OM detta stämmer (reservation!) så innebär det onekligen ytterligare belägg för att mordförsöket var sanktionerat för att inte säga initierat av putten.

  What else is new. Kalsongbomber är så 00-tal.

  SvaraRadera
 2. Det måste vara en maskirovka. FSB eller vilka de är spelar så klantiga att man inte tar dem på allvar och underskattar deras kapacitet.

  SvaraRadera
 3. Ett ryskt skämt.

  Stalin appears to Putin in a dream and says:

  “I have two bits of advice for you: kill off all your opponents and paint the Kremlin blue.”

  Putin asks, “Why blue?”

  Stalin: "I knew you would not object to the first one."

  https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_political_jokes

  SvaraRadera
 4. Varför överkomplicera med kalsongattacker när andra som hamnat i onåd verkar ta självmord med dubbelskott i huvudet samtidigt som de ramlar ner för ett höghus. Men det kanske är olika enheter som tävlar om Putins gunst med raffinerad metoder för lönnmord. Igår var det visst någon forskare som ramlade ut genom fönstret samtidigt som han var knivhuggen i buken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högg sig själv i buken menar du.

   Radera
  2. Det är en svår avvägning för bossarnas boss. Å ena sidan vill han statuera ett exempel, så det blir tydligt för alla vad som händer för de som utmanar honom. Å andra sidan vill han inte att det skall vara alltför uppenbart att det är statsapparaten som ligger bakom så att han hamnar i onåd i utlandet. Han vill ha "plausible deniability", och någon att skylla på.

   Och med kalsongtricket blir det ju så befängt och taffligt att inte ens Putin kan kan tros ligga bakom. Så det måste vara någon lokal boss på FSB med brun tunga som agerat på eget initiativ för att stiga i graderna. Någon att skylla på och straffa om det hela kommer för nära bossarnas boss. Och då är rättvisa skipad och alla är nöjda.

   Radera
 5. Snacka om djävulens kalsonger! Laestadianer påstås ha använt uttrycket om långa gardiner som når ner till golvet. Nu har djävulens kalsonger fått en ny betydelse efter Novichok-prepareringen.

  Jag gissar att den kunniga ambulanspersonalen och flygplanets pilot får sparken från sina jobb eller liknande straff.

  SvaraRadera
 6. Ryssarna får börja vända kalsongerna ut och in, som gamla kvinnor brukade göra förr i tiden, för att sömmarna inte skulle irritera huden. Det var innan man hade tunnare trådar, som kunde åstadkomma plattare sömmar. Varför yngre kvinnor inte gjorde så kan bero på att det var ganska osexigt.

  SvaraRadera
 7. Bästa att komma ur Ryssland sen Brott o Straff. Det är så hysteriskt roligt att jag saknar ord.

  SvaraRadera
 8. Då jag gick Socialstyrelsens utbildning för bekämpningsmedel klass 1 för ett antal år sedan så informerades det att det område på på kroppen (huden) som har störst upptagningsförmåga är pungen. Varmt och porer vidöppna. Så när man hade bråttom mellan två jobb skulle man INTE spara tid på att köra bil med giftsprutan mellan benen utan ställa den på sin avsedda plats bak i bilen.
  Så ” death by gift i kalsong”, de e sen gammalt...

  SvaraRadera