Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-12-22 13:37

Icke-inflationen: Verisure med 24% vinstmarginal höjer priserna med 9% i år igen

I ett utfall av ännu mer icke-inflation rapporterar en mängd läsare att trygghetskänslabolaget Verisure höjer priserna för sina larmtjänster med nio procent i år igen. Detta har man systematiskt gjort vartenda år, och till slut kommer i denna takt kundernas hela lön gå åt till larmtjänsten. Särskilt när lönen ska halveras vid pensionen.
Hade inget foto på Verisure
Versisure skriver "vi har justerat våra priser för 2021"

En läsare visar dokumentation om att dennes tjänst kostade 433 SEK i månaden 2016 och nu kostar 655:35 SEK. Det är en prishöjning om ca 52% på fem år och i linje med de nioprocentiga årliga påslag bloggen rapporterat om.

Givet att man bara får 2% i reallöneökning så ökar alltså Verisures priser med 7% netto om året. Med 655:- SEK går för en normalinkomsttagare med runt 24000:- SEK i nettolön alltså om cirka 45 år halva lönen till Verisures larmavgift. Vilket blir ett problem om man idag är 25 år och tänker gå i pension och halvera sin inkomst om 45 år. Då kommer hela inkomsten att gå till Verisures larm som pensionär.

Verisure verksamhet att sälja känslan av trygghet är mycket lönsam. Verisure Sverige AB, vilket det här antagligen handlar om, hade 2019 en vinstmarginal på hela 24.18% i rörelseresultat och med det vinstmarginal. 

På ett resultat före skatt om 400 MSEK betalade man bara 237 000 kronor i skatt . Resultat efter finansnetto var 483 MSEK, men bokfört resultat blev i slutändan -13 000 kronor. Anledningen verkar vara koncernbidrag, dvs att pengarna skickas uppåt, samt bokslutsdispositioner, sannolikt periodiseringsfond för att skjuta upp beskattning.

Inte heller det första ägarbolaget Verisure Holding betalade någon skatt trots ett resultat på 758 MSEK. Verisure Holdings ägarbolag Verisure Midholding betalade inte heller skatt. Dess ägarbolag Verisure Topholding 2 AB verkar dock ha betalat 473 MSEK i skatt.

Det förblir ändå oklart varför Verisure skulle höja priserna med 9% varje år. Eller det är det förstås inte, det handlar om att kunden har begravda kostnader i inköpet av larmet, som blir värdelöst om man säger upp tjänsten hos Verisure. Således kan Verisure fortsätta höja priserna tills smärtgränsen nås. Med 655:- SEK i månaden för en av läsaren bör man på två år betalat lika mycket som hela larminstallationen kostade. Exakt vad ett larm från Verisure kostar går dock inte att få reda på online utan att ange namn och telefonnummer så vi lämnar det därhän.

Ett alternativ är att man med dagens billiga teknikplattformar installerar ett larmsystem själv, och kopplar detta separat till en oberoende larmcentral och därmed kan byta denna i händelse av att ett schweiziskt investmentbolag får klorna på larmcentralen och börjar höja priserna. Eller så kopplar man den bara till sig själv och sin mobil, tittar på övervakningskamerorna i och runt hemmet vid larm och ringer 112 om det är något bus eller brand på gång. Eller grannen med råttisen och hagelbössan. Är du hemautomatiseringsnörd kan du antagligen utifrån vanliga rörelsedetektorer och kameror från Kjell eller Klas sätta upp ett helt eget system. Men glöm inte avbrottsfri strömförsörjning när strömmen bryts och alternativ kommunikationsväg när din fasta telefoni eller fiber klipps av.

I övrigt kan du ju själv alltid testa Verisures väktares insatstider genom att utlösa larmet iklädd svart rånarluva och se hur mycket trygghet du egentligen får för de där pengarna. Likt en del försäkringsbolag kanske det mest handlar om en känsla du betalar för, inte något när det faktiskt gäller. Inget att rekommendera dock, att göra inbrott hos sig själv för att testa insatstider kan nog bryta mot användarvillkoren. Läs det finstilta först.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Har aldrig fattat vad som får en att betala de summorna till Verisure.
  Men tydligen är folk så okunniga/ lata och bara säger ja till första bästa som knackar på dörren.

  SvaraRadera
 2. Larm och övervakning med prenumeration, då blir jag direkt misstänksam. Kör wyzecams på sommarstugan med gammalt AI firmware och äldre app så slipper jag fasas in i prenumerationsträsket. Duger fint för en sommarstuga :)

  SvaraRadera
 3. När vi skaffade vårt larm för snart 10 år sedan så betalade vi 149:- i månaden (med deras så kallade second system rabatt). Betalar mer än det dubbla idag.

  Hela familjen betalar många tusenlappar i månaden för sex fastigheter.

  I dag finns det alternativ med riktiga larm med larmcentralsverifiering av larm. Tror dock att man måste skaffa kameror och NVR från företag som understöds av kinesiska staten.

  Utav drygt 40 hus på gatan så har sex drabbats av inbrott under tiden vi har bott här. Än så länge inte i något hus med larm. Vi var först på gatan och nu har nog cirka 65% larm från Sector eller Verisure.

  Har ett separat system för kameraövervakning (UniFi Protect). Körde tidigare BlueIris.

  Verisure har fungerat klockrent i stort (så länge man byter batterier vid anmodan). Inget falsklarm så här långt. Man betalar dock väldigt mycket över tid.

  För oss är största värdet möjligheten att grannen kan få ut hunden om det börjar brinna men det går ju att lösa på annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den avskräckande skylten vid ingången man betalar för.

   Å andar sidan verkar den inte ha så stor inverkan om tjuvarna verkligen tror att det finns något att stjäla. Då går det snabbt. Hade en kollega med larm där de var inne och ute med alla smycken på under 10 minuter. Bara saker med stort värde stals. Själv har jag inget sånt hemma, bara lite utdaterad elektronik, så kanske man borde sätta upp en lista vid dörren av värdet på det som finns i huset och skippa Verisure, eller bara lämna dörren öppen för att minska skadegörelsen vid inträdet.

   Där mina föräldrar i Norrland bodde brukade de låsa när de var borta men hänga nyckeln på en spik vid dörren ifall någon behövde gå in. Kanske något att ta efter.

   Radera
 4. Har man vart kund ett tag så kan man pruta rätt bra hos Verisure.
  Sedan kan man önska att det gick per automatik istället för att premiera nya kunder med erbjudanden.

  SvaraRadera
 5. Jag anser mig själv ha god koll på de fasta kostnaderna och är sällan trogen någon leverantör om de inte klarar av att motivera detta (pris, mervärde etc.) och jag har snart varit kund hos Verisure i 9 år och därmed lång tid att lyckats göra mig besviken. Men aldrig någonsin. De har verkligen gång på gång levererat. Bra mjukvara, bra support, bra larmcentral. Lyckligtvis aldrig behövt väktarr. Vad det än varit helt enkelt. Får en liten rabatt för trogen kund men trots det är det stuvt 500kr/ månad vilket känns värt det. Vet inte var min smärtgräns skulle gå i dagsläget men det känns tryggt med vetskapen att när man inte är hemma och vid ev eldsvåda så löser de allt med kontakt med SOS, brandkår redan innan vi ens hunnit sättas oss i bilen för att köra hem.

  Under samma period har jag haft 4 olika banker och bytte nästa till den 5:e i ledet i somras.

  SvaraRadera
 6. Jag är snart inne på femte året som kund hos Verisure och har stört mig på priserna under nästan hela den perioden. Funderar starkt på att ta smällen och säga upp det.

  SvaraRadera
 7. Vårt larmsystem är hemgjort med diverse komponenter från aliexpress. Ett tips om man vill/måste köra trådlösa sensorer är att inte enbart använda de allra vanligaste på 433 MHz, eftersom professionella tjuvar numera ibland har störsändare. Det finns även några på en annan frekvens (868 MHz?). Vårt system är en blandning av övervakningskameror, trådbunda sensorer och en del trådlösa på olika frekvenser.

  Det har faktiskt förhindrat källarinbrott en gång (i merfamiljhus): Man såg på videon att någon lyser med ficklampa, försöker att öppna dörren vilket utlöser larmet och tjuven försvinner. På andra sidan gatan blev det dock inbrott samma natt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör med Sector och vet inte om det skyddat.

   Dock så sa grannen att larm inte gav något skydd för antingen så går det så snabbt.

   Samma granne fick sedan inbrott och det visade sig att tjuvarna letat igenom hela hemmet (uppskattningsvis 1-2 timmar) och hittat alla halvgömda smycken och kontanter och dessutom tagit sig tid att sortera besticken (nysilvret hade lämnats kvar).

   Radera
 8. När man hör detta så känns det bättre med t ex Sector Alarms modell.

  När de har sina kampanjer i området så kan man få helt utan startkostnad och sen betalar man bara en månadskostnad och detta inkluderar abonnemanget och "hyran" av utrustningen.

  Man kan när som helst säga upp allt och då är det upp till Sector Alarm om de vill skicka ut någon och hämta utrusningen.

  Då och då ringer och besöker det ju säljare från andra bolag och lockar med lägre avgifter per månad men då ska man köpa larmet skälv (eller ta det på avbetalning) vilket kan bli runt 15000-20000 kr.

  När man väl köpt deras larm är de ju fria att höja priset gång på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är ju annars att tjuvarna inte ska ha tid på sig, utan ha tidspress.

   Radera
 9. Säkert redan känt men man kan köpa sitt larm, få det installerat av en godkänd installatör och då kan man privatansluta till en larmcentral för en bråkdel av kostnaden att abonnera. Betalar sig på ca 2 år. Tänker man sig ha Verisure med nuvarande pris i 20 år så är kostnaden minst 150.000 kr + prishöjningar. Privatanslutet blir 80-110 kr/ mån d.v.s. 19200kr /20 år så kan man åka till Thailand med familjen och ändå gå plus.

  SvaraRadera
 10. Om man nu tvunget skall ha larm - istället för att betala 10-12 000kr för komponenter till installatörens firma och så 400-500kr i månaden till larmbolaget kan man ju välja att skaffa ett eget larm för ungefär samma pengar och så knyta det till valfri larmoperatör för runt 80kr i månaden. Utan fria ryck.

  Det finns kompetenta alternativ, ex Vanderbilt / Siemens SPC för den som vill ha trådbundet eller Ajax för modernt trådlöst alternativ.

  Verisure , Sector Alarm med fleras affärsmodell är lika framtidssäkrad som ett hyrfilmsbolag med tanke på just Ajax framgång senaste 1-2 åren...

  SvaraRadera
 11. Ringde en lokal larmfirma för 10 årsedan, de monterade upp larm i huset och garaget, funkat klockrent. kostade 7 tusen kr då och jag brukar ringa och be dem montera nytt batteri efter några år. jag anser att det räcker att larmet står och tjuter för att banditerna ska stressas och lämna. De vet ju inte om ägaren får sms eller om väktarbolag är larmat.

  Om man ska betala en förmögenhet till larmbolaget, så blir det ju tillslut billigare att bli av med lite prylar i garaget.

  SvaraRadera
 12. Köpte mitt Visonic larm från KLSAB för 6år sedan för 14kkr. På det hela taget nöjd, detekterar rörelse, dörröppning glaskross och brand i alla utrymmen. Bilden på kamerorna hade kunnat vara bättre. Jag har valt att vara min egen larmcentral. Förutom kapitalkostnad på inköpet så är årskostnaden ngn hundring för batteribyten i detektorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde 1200kr/år för mobilabonnemanget i centralenheten.

   Radera
 13. Jag vet bara att alla de här bolagen har mycket obehagliga försäljningsmetoder vilket fått mig att resa ragg när de knackat på. Min strategi är att ha mycket billigare bil än grannarna.

  SvaraRadera
 14. Ingen skall komma och påstå annat än att Verisure har jättejätteduktiga säljare. Ettriga som knott i Norrland och alltid vänliga hur mycket man än kränker dem. Har bara sett grabbar som säljare och hade jag varit lagd åt det hållet hade jag säkert fått en avsug**ng om jag skrev på treårskontrakt.

  SvaraRadera
 15. Byar och bostadsområden borde gå samman för att gemensamt köpa in larm och utrycknings/väktartjänster, eller hur? Då borde man kunna pressa priserna och framförallt höja kvalitén, genom att ha betydligt bättre lokal närvaro. Det tillsammans med livlig och aktiv grannsamverkan, med övningar och träffar IRL skulle antagligen ha god förebyggande effekt. Finns det exempel på liknande i landet? Vad skulle det kunna kosta per hushåll per månad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm det här låter som nån funktion vi redan har i samhället. Man betalar gemensamt för att någon ska förhindra brott.

   Radera
 16. Jag ringde och sa att jag ville säga upp tjänsten. Då blev det i stället en rejäl sänkning. Går det så går det måste vara marknadsavdelningens mantra.
  För övrigt borde kommmunen ha sisådär 20 polistjänster om vi fick vår andel. Vi har 0. Med 20 poliser skulle det nog inte behövas några väktare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen till huvudstaden, här har vi sånt överskott på poliser att de i 3 veckor haft 4-5 bilar strykandes längs 73:an och utfärdat böter till medborgare på väg hem från arbete som tar sig rätten att köra 80 på 70 sträckan(sannolikt har dom även bötfällr de fåtal som kör i 90 på samma sträcka). Jag har personligen klarat mig, men hos grannen blir det inte många klappar inte, då han åkt dit 2 gånger ( 77 och 79km/h). Sa till honom att han inte ska klaga, han har ju i åratal propagerat för att det ska tas i med hårdhandskarna mot buset här Ii krokarna. Pöbeln alltså... aldrig är de nöjda

   Radera
 17. Att ha larm i en tätort är att betala för en skylt som ber tjuven göra inbrott hos grannen istället.

  Mängden inbrott är exakt lika många larm eller inga larm i samhället. Det märks på hemförsäkringen att det är exakt så det fungerar också, där får man en ganska bra rabatt om man har larm.

  SvaraRadera
 18. Mitt larm kosta från kina 500kr, 5 sensorer och får push från appen i mobilen om larmet går, har även rökdetektor. Ha massa larmdekaler borde dock räcka att tjuven tar nästa hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis övervakning från kommunistpartiet (inkl. det ni pratar om i hushållet) ingår. :)

   Radera
  2. Jag bjuder på det, har inga hemligheter ialf.

   Radera
 19. Jag skyddar mig genom att inte äga ett skit av värde, låter kåken se lite rucklig ut och är hemma mest hela tiden.

  SvaraRadera
 20. Jag installerade mitt larm för knappt tio år sedan. Samma fabrikat som de stora använder, fast jag kör mot en privat server istället för att slippa månadskostnaderna.
  Vill minns att bara själva larmet kostade 13000 och med andra ord behövs det för att skydda sig självt mot stöld.

  SvaraRadera