Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-12-22 11:49

Icke-inflationen: PostNord höjer postboxpriserna 75%

Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg genom att PostNord höjer sina postboxpriser md 75% år 2021. Priserna har därmed höjts med 133% sedan 2017.
Är det här alla försvunna paket hittas? Knappast, de får inte plats i en trailer.
PostNord skriver:
"Den 1 januari 2021 ändras faktureringsperioden och priset för Postbox. [...] Postboxen är en tjänst som inte påverkas av den nya leveransmodellen och du kommer fortsatt få post levererad varje vardag till din Postbox."
Kanske är det i den andra meningen som svaret hittas. PostNord slutar nu att leverera post varje dag, men har man PostBox får man fortfarande sin post dagligen. 

Prisutvecklingen som enhetspris för hela landet ser ut som följer:

År         Pris exkl moms
 
2017     1 950 kr
2018     2 350 kr
2019     2 350 kr
2020     2 600 kr
2021     4 560 kr

Det handlar alltså om 75% högre pris 2021 och ett 133% högre pris än 2017. KPI har ökat med +6.1% under sedan januari 2017 till november 2020. Exakt hur kompetenta PostNords ledning är som dragit på sig så kraftiga kostnadsökningar lämnas som en övning åt kunderna.

9 kommentarer:

 1. Postnord är en märklig organism. Först klagade de på att folk skickade förre brev som gjorde att deras affär blev olönsam i takt med att volymerna blev lägre.

  Nu ökar volymen av paket vilket borde vara ett ypperligt tillfälle för postnord att bli lönsamma men istället så är det också problematiskt.

  Vad vore bra för postnord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PostNord kommer gå med vinst om folk köper mycket fler frimärken men skickar färre brev - vi behöver fler frimärkssamlare helt enkelt.

   Radera
  2. Samma som Västtrafik. Först höjde de priserna för att bensinen blivit dyrare. Sedan låg de kvar även när priset föll tillbaka. Sedan höjde de priserna för att fler åkte (konstigt, de borde ju då tjäna mer?), sedan höjde de för att färre åkte, och nu åter igen höjde de för att fler åkte och de behövde satsa (dock med färre turer...). Det verkar vara något mer stora halvstatligt finansierade bolag och prishöjningar. Precis som skattehöjningar.

   Radera
 2. Inte för att man går under med det priset de avser att ta, men det är ju ingen liten höjning direkt. I dessa tider med arbete hemma beslutade vi för ett par månader sedan att för första gången flytta posten till en box så att den hemarbetande personalen (som är administrativ) skulle kunna hämta posten utan att behöva åka in till kontoret och så kommer det här. Kul.

  Inflationen verkar konstigt nog bara drabba saker vi/jag behöver...

  SvaraRadera
 3. Har en kul postnord-historia. Beställde julklappar från tre olika sidor, två på kontinenten och en från göteborg. DHL och UPS från kontinenten och Postnord från göteborg.

  Mina två paket från kontinenten kom fram 1 vecka före postnord. Eftersom postnord skulle komma för sent (vi har redan åkt ut i ingenstans över julen) betalade jag för att byta vilket ombud det skulle levereras till. Idag fick jag en notis att de hade levererat till ursprungsombudet.

  SvaraRadera
 4. Priserna känns inte orimliga. Finns privata alternativ 2-4000kr vet inte riktigt vilket av deras alternativ som är mest samma som postnord. Men då blir det bara utdelning varannan dag.. För massa år sedan hade jag box, typ 80tal då var det nästan gratis..

  SvaraRadera
 5. Alltså 4560kr/ år måste ju vara en helt brutalt orimlig siffra! Jag har själv postbox till företaget.

  Jag har min box på ICA, och där är ett rack med 10 boxar på höjden och 20 på bredden. 912 000kr drar postnord alltså in på dessa boxar. Ganska bra betalt för att en gång om dagen, antagligen när man ändå är där och tömmer brevlådan intill, ta 10 minuter (max) extra på sig att även lägga dit ett 20-tal brev. Dessa rack står ju allt som oftast centralt och i närheten av vanlig brevlåda.

  SvaraRadera
 6. Postnords VD behöver ha in degen, månadslönen är
  583.333 kr. Just sayin...

  SvaraRadera
 7. Det är väl som med de skokartonger till bostäder många bor i, de har väl helt enkelt lyxrenoverat postboxarna till en högre standard med nya ytskikt och har då rätt till högre hyra.

  SvaraRadera