Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-07 17:20

Icke-inflationen: Insättningsgarantin höjs till 1 050 000 kronor - eller är det kronan som försvagas?

Icke-inflationen skördar nya segrar och höjs till 1 050 000:- kronor från årsskiftet uppger Riksgälden. Eller är det kronan som försvagas?
Orsaken
Man kan ju tycka att det hela är ett utfall av den allt mer sanslösa tillgångsinflationen, som rimligtvis också bör innebära att allt fler har allt mer pengar på sina bankkonton, om inte annat tillfälligt vid realisering av tillgångar inför nästa tillgångsköp.

Dock kan man nog anta att det istället handlar om kronans värde.

När insättningsgarantin panikhöjdes från 250 000:- SEK till 100 000:- EUR i samband med finanskrisen 2008 - 2009, så höjdes den till euro. Detta ändrades sedan till motsvarande belopp i SEK, vilket vid ändringen var cirka 950 000:- SEK. Nu har euron stabilt legat över 10:- SEK sedan 2018, och höjningen av insättningsgarantin ska snarare ses som en anpassning till växelkursen mot EUR. Detta för att inte svenska banker ska ha en konkurrensnackdel mot banker i Eurozonen.

Dock är ju försvagad valuta och inflation i princip samma sak. Man får internationellt mindre för den svenska kronan idag än för tre år sedan. Svårare än så är det inte.

Och tittar vi på vad man får för tillgångar man får för 950 000:- SEK idag jämfört med 2018, så kan vi snacka om inflation...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Mitt hus har gått upp 38% på 1.5 år. Inget konstigt här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte mycket i förhållande till de andra kommentatorerna som snittar det per dag.

   Åter till verkligheten.

   "Dock är ju försvagad valuta och inflation i princip samma sak. Man får internationellt mindre för den svenska kronan idag än för tre år sedan. Svårare än så är det inte."

   På tre år:
   EUR/SEK +1.91%
   USD/SEK -1.13%
   NOK/SEK -5.88%
   DKK/SEK +1.86%
   GBP/SEK -2.07%

   Mot våra viktigaste handelspartners har SEK därmed varit tämligen flat de senaste 3 åren.
   De som sticker ut är som oftast följande (3 år):

   JPY/SEK +7.6%
   CHF/SEK +10.46%

   Radera
  2. Och du har en skriftlig värdering på det?

   Radera
  3. @Niklas. Ja det är i relation till mest nyliga försäljningen. Mitt hus är i alla avseenden bättre, men det kan ha varit två intelligensbegränsade personer som haft storhetsvansinne (Enskild händelse som inte upprepas).

   Radera
 2. @Östergren. Nu avsågs ju tillgångsinflationen.

  SvaraRadera
 3. Med några år som delvis anställd inom FM i samma befattning dock i lite olika förband (IA, FS och GSS-T) är det roligt att kolla upp lite fakta på löneutvecklingen i befattningen Vagnchef strf9040 då det damp ner ett nytt anställningsavtal i brevlådan och det faktiskt är MÖP måndag.

  Löneutvecklingen för VC strf9040.

  Grundlön 2007 18375 riksdaler
  Grundlön 2020 21660 riksdaler

  Alltså en ökning på 17,8%, tar man dock inflationen i beaktning så är den faktiska inkomstökningen 3,5% eller utslaget per år 0,26%/år.

  Har dessutom genom förändringar i graderingar blivit degraderad i två omgångar på 13år, från 1:e sergeant till sergant och nu senast till furir 😁.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulerar till den nya graden!

   Radera
  2. Ska jag av detta dra slutsatsen att en 1:e sergeant år 2007 tjänade 18375 och att en furir år 2020 tjänade 21660? 😀 jag blir förvirrad. För jämförelse skulle det vara intressant att veta vad en 1: sergeant tjänar år 2020..

   Radera
  3. Det är rätt uppenbart att man håller på att lägga ner försvaret genom angrepp på flera fronter. En uppenbar front är att betala riktigt usel lön.

   Radera
  4. Ironin när regeringen för flerfrontsangrepp mot försvaret.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. En reallöneökning är en reallöneökning är en reallöneökning. Vänd andra kinden till eller byt jobb till något produktivt.

   Vänligen

   Radera
  8. Ett förtydligande att 1:e Sergant var en gruppbefälsbefattning 2007.

   Radera
  9. Så befattningsgraden VC är 1:1 jämförbart. 2007-2020

   Radera
  10. Beror på. I offentlig sektor beror individuella löneökningar/karriär oftast mer på lojalitet än smarthet.

   Radera
 4. Inlägget låter som en analys men det är precis så justeringen av storleken på insättningsgarantin är tänkt att fungera. Vart femte år stäms beloppet av mot euron.

  https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2020/hojt-belopp-for-insattningsgarantin/

  Däremot är det hög tid att indexera insättningsgarantin på riktigt. Kanske till två miljoner kronor i ett första steg, som Norge hade innan de var tvungna att sänka i en EES-harmonisering.

  Beloppet på investerarakyddet, 250 000 kr är ännu mer förlegat och räcker kanske till en snuttefilt när ens institut går omkull eller korrumperas och bränner böckerna efter sig.

  SvaraRadera
 5. Så vad händer med insättningar och lån i SEK när stora bankkraschen kommer och Sverige "tvingas" gå med i Euron för att kunna upprätthålla villkoren i de stora Coronalånen vi (våra barn alltså) solidariskt åtagit oss att återbetala ... då (2025?) lät vi snacka om "riktig" inflation

  SvaraRadera
 6. Min vårdförsäkring höjde priset med 21%. Läkarna verkar ha fått en fin löneförhöjning i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas..Tyvärr så är alternativen dyrare i min åldersgrupp så trots prishöjningen är dessa billigast.

   Radera