Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-17

I morgon sista dagen innan Tesla ingår S&P-500 - men blir det en rusning?

Buy the rumor, sell the news?
Från och med i morgon - eller snarare klockan 00:00 amerikansk östkusttid på måndag morgon- ska Tesla-aktien ingå i det tunga amerikanska börsindexet S&P-500. Det finns förväntningar på att detta ska dra upp aktien extremt, men blir det verkligen så?
Tesla Model 3 Long Range Performance
Ett stort antal indexfonder kommer nu behöva köpa Tesla-aktier. Då de är indexfonder kan de inte köpa dessa i förväg, eftersom aktieportföljen hela tiden ska spegla index.

Det sägs att hela 15% av av Teslas aktier det kommande dygnet måste köpas in av indexfonderna, vilket förväntas ge en enorm rusning i det redan hopplöst övervärderade bolaget. Eller är det så?

Aktien har redan som bekant tokrusat och det är inte någon överraskning att aktien ska in i morgon. Således kan fondförvaltare redan köpt in aktierna i andra fonder som teknikfonder, och sedan i morgon sälja av dessa till sina indexfonder. Det kan säkert finnas andra vägar runt detta, men var inte så säker på att det blir en tokrusning i Tesla. Den kan redan varit. Eller så blir det en spekulantdriven tokrusning, och sedan en hård krasch när fonderna redan köpt sina aktier vid sidan om den öppna marknaden. Det finns garanterat hedgefonder som köpt Tesla-aktier med avsikten att sälja dem nu vid indexinkluderingen.

Dessutom måste indexfonderna sälja andra aktier i index för att köpa Tesla, vilket kommer pressa dessa aktier och kan göra att andra säljer av Tesla för att köpa aktier som pressas ner av försäljningarna. Även om det blir högst marginellt per aktie - S&P-500 säger något om antalet aktier i indexet.

Tesla skulle även ge ut nya aktier direkt till indexfonder.

Hur exakt juridiken ser ut här låter jag vara osagt. Men vi får se hur handeln går idag och i morgon.
Veckochart Tesla

MarketScreener uppger att konsensusestimaten för 2020 visar att Tesla nu handlas till p/e 496x, för 2021 p/e 210x och 2022 p/e 130x. Det betyder inte att en större idiot inte kan köpa aktien ännu dyrare och att man inte på spekulation kan tjäna pengar på Tesla-aktien, men fundamentalt är det bara att glömma. Kom åtminstone inte och slå dig för bröstet som en fantastisk fundamental analytiker om du rekommenderar köp eller ens behåll på de här nivåerna. Fundamental analys handlar om att köpa billiga bolag, sälj dem fullvärderade, inte köp svindyra bolag, sälj dem till en större idiot än du själv. Det senare kallas spekulation och kräver ingen skicklighet, bara att man fortfarande har pengar kvar.

15 kommentarer:

 1. En liten rättelse: Tesla läggs till först måndag den 21e dec vid öppning, till både S&P500 och S&P100, baserat på slutkursen från imorgon fredag 18dec.

  "Tesla’s addition to the S&P 500 will be based on the closing prices of Friday Dec. 18, coinciding with the expiration of stock options and stock futures, which should help facilitate the addition because of the high trading volume, S&P said." (Citat från cnbc artikel)

  "NEW YORK, December 11, 2020: S&P Dow Jones Indices will make the following changes to the S&P
  500, S&P 100 and S&P MidCap 400 effective prior to the open of trading on Monday, December 21:
  As previously announced on November 16, Tesla Inc. (NASD:TSLA) will be added to the S&P 500.
  Tesla will replace Apartment Investment and Management Co. (NYSE:AIV). Tesla will also be added to the S&P 100" (Citat från S&P egna announcement)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder att indexfonder som vill ha lågt tracking error mot index ska ha handlat på stängningen idag, fredag. Och om man tittar på volymen och prisrörelsen sista kvarten idag så var det precis vad som hände också.

   Radera
 2. Tesla skall väl emittera nya aktier för 5 GUSD. Har för mig jag läste nånstans att dessa går direkt till indexfonderna. Men kanske minns fel. Vet inte vilka summor det handlar om som indexfonderna måste köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns lite olika beräkningar på nätet.
   Men från 18 miljarder dollar och uppåt. Så även om tesla passar på och emitterar 5 så finns det 13 kvar man måste köpa över marknaden.
   Nu har bloggaren en poäng i att en del av detta säkert är avklarat redan.
   Dagliga handelsvolymen är 50 miljoner aktier vilket ger ca 32 miljarder dollar.

   Radera
  2. Den senaste emissionen blev fulltecknad redan den 9 december så nu är det bara handel över begagnatmarknaden som gäller.

   Radera
  3. Helt rätt agerat av Musk att emittera nu när kursen äe skyhög och ingång på SPY ligger runt hörnet. Mannen vet onekligen hur han ska spela marknaden.

   Radera
 3. Sedan veckor massiva diskussioner i ämnet på teslamotorsclub.com, över 200k inlägg (visserligen över två år). Konsensus från de mera insatta verkar luta åt att indexfonderna styrs av sina egna regler, men vanligt tycks vara att de får köpa in sig mellan +-3 och +-7 dagar. Benchmarkfonder gör väl som de vill. Några har säkert bunkrat i förväg. Flera stora indexfonder lär hittills inte ha rapporterat något innehav alls av tsla. Å andra sidan är deras mål att FÖLJA S&P, inte att klå det, så priset har egentligen noll betydelse i jämförelse med att pricka 1,58% av S&P värdering, eller vilken den exakta viktningen nu blir. Tsla hoppar rätt in bland de 8-10 bolagen med högst market cap. Ovanligt!

  Nej, kruxet är snarare tillgången. Vissa tvivlar på att det kommer att finnas 130 miljoner aktier att köpa vid stängningsauktionen denna fredag, som sätter priset och kvoten. Hur mycket av daglig handelsvolym som verkligen köps är omöjligt att veta, för samma aktier går ofta fram och tillbaks hela tiden.

  5 GUSD torde redan ingå i beräkningen, det lade säkert 7-8 miljoner aktier till utbudet -- men räcker det? Hyggligt tillskott i bolagskassan. Skickligt spelat.

  Kom gärna ihåg att indexupptaget inte är den enda pinnen på brasan, det finns säkert tio andra draglok i pipeline*. Först ut lär vara leveranssiffrorna för 20Q4, som väntas komma "direkt" efter nyår och troligen slår alla rimliga förväntningar. Kinafabriken har tillagat ett par tre dussin Model Y, men de kommer knappast ut på marknaden detta år. Bygget av nya fabriker i Berlin och Austin går med raketfart, nästan. Helt nytt, billigare och effektivare batteriformat är i pilottillverkning. Eftersom bolaget nu kan väntas gå med plus framöver har man rätt att dra av intjänad skatterabatt, som dramatiskt förbättrar resultatet. Europeiska fossilmärken köper utsläppsrätter för miljarder. Osv.

  Huruvida efterfrågan på tsla täcks fram till börsstängning 24 dec (halvdag) är en öppen fråga. Sen går nog Wall St på semseter eller vad det hette ;-)

  Vänligen notera att det här sagda på intet sätt utgör rådgivning; men den som planerar att blanka tsla bör kanske tänka ett par varv till :) Själv sitter jag nu i huvudsak still på min hög, att vältra sig i rikedom som J v Anka är ovärdigt!

  * ursäkta de blandade semaforerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, så kursen ska gå upp på de nyheterna. Du menar att inga analytiker eller aktieägare känner till det du listar och det kommer alltså komma som en överraskning för dem och det och enormt mycket mer är inte redan inprisat i aktiekursen?

   Radera
  2. @Cornu

   Gör en poll, hur många tror att Tesla kommer stå lägre, stilla, högre, i konkurs eller annat ett år från nu.

   Radera
  3. Cornu: Ja, enligt min enkla mening är det rätt många som inte har vaknat eller fortfarande tvivlar, alternativt sitter kvar i gamla metoder. Däremot vägrar jag att ge direkta råd om investeringar utöver att aldrig satsa mer än man tål att förlora, inte ens på stensäkra stalltips. Nu tål jag knappt att vinna mer :-) TSLA är väl upp 5-6 gånger i år, så hur skulle man ens kunna diversifiera i stor skala?

   ARK Invest har några ETF med grundligt utvalda bolag som husets unga specialister sållat fram som kommande omvälvare på fem områden. Tyvärr kan jag inte köpa dem härifrån, vi européer är för sköra att betros med sådana affärer, men det kan vara värt att härma dem. Analyserna är "open source".

   Förra veckan noterades att Tesla-blankarna har förlorat mer än samtliga US flygbolag detta år, vilket är närapå imponerande i sig. Man får tacka och ta emot!

   På kort sikt, 2-6 veckor, är jag för min del halvt övertygad om mera plus. På flerårsbasis är det ingen tvekan. Men som sagt, tro bara på dig själv! Och blicka framåt, inte bakåt.

   Radera
  4. Jag klarar mig utan att köpa bolag med p/e uppåt 550.

   Radera
  5. Bra, då är vi minst två som har så det räcker redan! ;-)

   Icke desto mindre är det spännande att se hur det går; bättre än trav.

   Radera
  6. Nu kan det avslöjas: tsla stängde "officiellt" på 695 blankt (gbg) med en handel i sista sekunden på -- håll irejnu -- 149 miljoner aktier! ! ! Fortfarande inte klart för mig om det räckte eller om handeln spiller över på måndag.

   En Bloomberg-intervju med Cathie Wood, grundare, CEO, CFO, WTF m m av ARK Invest. Mogen, klok, lugn, snygg, stormrik. 35 min. Brölig hissmusik, men sån är ju teve. https://youtu.be/kfhgbZBWgBE

   Radera
  7. Probelmet är att tesla nu är så högt värderat att det faktiskt normalt riskerar att skada företaget. Man vill inte köpa en så dyr tillgång som får negativ trend. Meningen med företag är att tjäna pengar åt aktieägaren. Där ser det ändå kymigt ut.

   Radera
 4. Om jag köpte tesla aktier för 100.000 när dom dörja och skulle sälja dom nu vad skulle jag tjänat?

  SvaraRadera