Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-12-21 10:27

Hårdaste börsnedgångarna på länge - brittiska pundet på lägstanivå sedan årsskiftet 2017-2018

Måndagen inleds med hårda börsnedgångar på de europeiska börserna, förmodat på grund av Vixit och nedstängningen av transporterna till och från Storbritannien. Det brittiska pundet faller om möjligt mer än börsen, vilket är en ovanligt stor valutarörelse och växelkursen ligger nu på nivån mot kronan från årsskfitet 2017 - 2018.
Nä.
I skrivande stund faller franska CAC 40 med -2.31%, tyska DAX med -2.17%, fransk-nederländska Euronext 100 -2.01% och Stockholmsbörsens OMXSPI -1.40%. Brittiska FTSE 100 faller bara med -1.06%.
Dagschart OMXS30

Istället kraschar det brittiska pundet, som just nu är nere på 11:05 GBPSEK. 

GBPSEK faller otroliga -1.71% och GBPEUR går -1.89%. Då brukar stora rörelser i valutor på en dag handla om tiondelars procent, och man kan alltså tala om en valutakrasch på grund av nedstängningen av transporter till och från Storbritannien, eller Vixit. Kanske en antydan om hur en hård Brexit skulle kunna se ut.
Veckochart GBPSEK

Nedgångarna på de europeiska börserna är antagligen bland de största på ett tag, men vi får se hur det slutar när husse öppnar i USA.

Den svenska regeringen har populistiskt hävdat att även Sverige ska stänga mot Storbritannien, men flygplanen fortsätter att landa och absolut inget sker på den punkten. Det handlar alltså bara om tomma ord från regeringen i ett försök att lura väljarna att man faktiskt gör något.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Shit vad du överdriver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju en hyfsad körare i USD/SEKetas till 8.43 intradag. Lugnade ner sig betydligt till 8.27.

   Radera
 2. Tesla kommer väl gå upp till 1500 idag

  SvaraRadera
 3. "no accompanied cargo" får lämna UK säger mina logitsikkällor. Det är rätt stort.
  Framförallt stoppar det ju all lastbilstransport innan jul. Veckor före en brexit. Medans alla försöker fylla på sina förråd.

  Nu är det dags att hamstra om man är på ön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, kommer man inte överens om fisket så kommer väl britterna att vara tvungna att lära sig att äta fisk.

   Radera
  2. Det är väl Frankrike som satt stopp?

   https://www.theguardian.com/world/2020/dec/20/frances-covid-freight-ban-to-have-devastating-effect-on-uk-sector-warns

   The French government said on Sunday that all passenger and human-handled freight transport from the UK to France would be suspended for 48 hours from 11pm GMT.

   The Port of Dover said on Sunday evening it was closing to all lorry traffic, tweeting: “Ferry terminal at the Port of Dover is closed to all accompanied traffic leaving the UK until further notice due to border restrictions in France.”

   Det verkar också främst vara lastbilar från EU som "fastnat" i UK men effekterna är nog dramatiska - inga fraktföretag vågar skicka lastbilar till UK då de riskerar att fastna där.

   Radera
 4. Pratade med vår tullansvariga imorse. Det är ett rätt digert jobb om man ska få allt på plats med dels information men sen uppdatera alla system. Oavsett hur lösningen ser ut kommer det antaligen att få stora störningar på handel. Oberoende av Hård brexit eller avtal.

  SvaraRadera
 5. Swedbank har problem med aktiehandeln.

  SvaraRadera
 6. Britterna trodde naivt att bara vi lämnar EU så blir allt bättre och ölen billigare. Att EU som blivit avskuret från UK nu måste backa och ge UK sin rätta roll. Boris räknade med Donnie skulle fixa ett smaskens handelsavtal med US.

  Nu blev allt fel istället. UK upptäcker till sin förskräckelse att de är en potentiell junior partner till jordklotets största ekonomi och 3e folkrikaste; EU, att UK inte kan sätta agendan utan istället får backa och kompromissa. Att Donnie i US som skulle fixa det fina handelsavtalet åkte ut och Sleepy Joe säger att Good Friday agreement på Irland måste hållas och att UK bör hitta väg att kompromissa med EU (läs backa). Sleepy Joe ser realia och kommer att ha Paris, Berlin och Bryssel på speed dial.

  On top of eländet har britterna åkt på en 70% mer smittsam form av Covid-19 så verkligheten skapar en super-hard Brexit nu oavsett avtal eller ej.

  Covid-19 är som det är "act of God", resten har britterna rört till alldeles själva.

  SvaraRadera