Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-12-24 18:12

God Jul till alla i grönt, blått, vitt, i skjorta och signalgult som tjänstgör idag

Medan de flesta får vara med familj, nära och kära, eller bara hemma och fira jul, så fortsätter gränsbevakningen och övervakningen av den dimensionerande militära motståndaren på och under vatten, i luften och från marken, med insatsberedd personal och vapensystem, den tunna blå linjen åker på larm och konsekvensutsätter kriminella eller medlar mellan bråkande människor, de grå ordningsvakterna sliter i kollektivtrafiken och på allmän plats, räddningstjänst räddar och släcker bokstavligen bränder, ambulanser hämtar skadade och sjuka och i vården jobbar man i vitt, blått och grönt med sjuka i såväl Covid-19 som i alla andra skador och sjukdomar. Och tusentals i skjorta, tisha eller signalgult övervakar eller står redo att ordna vår infrastruktur, t ex den el, servrar och Internetförbindelse som du behöver för att läsa detta, oftast totalt okänt och helt ouppskattat av de som bara förväntar sig att allt ska fungera dygnet runt, året runt och tvärt om blir sura när det inte gör det.

God Jul till dessa samhällsbärare - tack för att ni finns så andra kan ha ledigt.

Tack.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. God Jul själv! Tack för dina tankevärda blogginlägg. De ger ofta fina kommentarer också som upplyser än mera.
  Här jobbas det nattskift - 48 timmar tis-lördag. Vi är underleverantörer till Sveriges stora motor - skogsindustrin närmare bestämt pappersindustrin.
  Gult - blått med floricerande detaljer utgör klädsel n nuförtiden.

  SvaraRadera
 2. God Jul till alla! Tack för att ni finns!

  SvaraRadera
 3. God jul till alla bönder och lantarbetare som fixat julmaten. fast de är ju inte uppskattade kom jag på...

  SvaraRadera
 4. Tack och God Jul själv!

  SvaraRadera
 5. Skidpatrull/pistör Ej ansett som kommentar, kör en fuling för uppmärksamhet.

  Anekdotiskt, som ju allt egenupplevt är, har alla ambulanser kallade till skidanläggningen under de dagar jag arbetat vid jul gällt skadade med hemvist i storstockholm.
  Kommunen har ca:10000 invånare, en enskild dag upptog två antagna men av högre instans friskförklarade fall två timmars ambulansbilfärd plus smittorisken vid undersökning vardera.
  Det tredje fallet medvetandesänkt man i pistad backe. Den medvetandesänkta personen fördes ned från skidbacken av tre personer. En styrde skidpulkan, en kontrollerade medvetande, en åkte bakom hållande i rep bromsandes genom branta passager. Bromsaren var frivillig turist. Ingen anläggning har krav på juridiskt sett krav på sjukvårdare, än mindre en hjälpreda. togs med ambulansbil efter att mindre kritiskt fall kastats ut ur bilen till hälsocentralen, därifrån direkt till länssjukhuset med helikopter för obs.
  Utanför skidbacken och inom närmsta dagarna har jag vetskaprap om följande fall: några dagar innan jul faller Alzheimers diagnostiserad 70+ man illa utanför butik och kräver helikopter till regionens sjukhus, återigen är patienten hemmahörande i storstockholm.
  Det här är inget ovanligt under högsäson.
  Absolut inte.
  Det här är dock en ovanlig högsäsong och att relativt långväga turister proppar igen sjukvården trots råd är något upprörande.
  Hade uppskattat ett inlägg behandlande ämnet.

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg om det som så lätt tas för givet!
  God Jul till alla, och ett extra till alla de som jobbar nu!

  SvaraRadera
 7. Så sant som det är skrivet. Stort tack till alla er som vi inte tänker på att tacka tillräckligt mycket och ofta. God Jul till alla er och oss andra

  SvaraRadera
 8. Tänkvärt och tål att påminnas om.

  SvaraRadera
 9. Alltför lätt att ta dessa insatser för givet.

  Tack och God Jul!

  SvaraRadera
 10. För att sprida lite bitterhet kan man nämna den nästan halvmiljonen sjömän världen över som i vissa fall varit fast ombord sedan nyår utan att komma iland och i vissa fall nu varit mönstrade ombord i totalt 18 månader - helt emot gällande internationell lagstiftning.

  I vissa fall är dom utan mat, bränsle och vatten. Övergivna av sina konkursmässiga arbetsgivare, i sin strävan att i det tysta, i många fall utan internet, telefon eller annan kommunikation med sina familjer där hemma leverera varor åt alla människor världen över. För att hålla världshandeln igång.

  När några lastbilschaufförer blev fast i England var det stora katastrofrubriker. Nu nästan ett år efter att Coronapandemin slog till och sjömän ännu inte blivit erkända som "nödvändiga arbetare" vilket hade förenklat avlösningar under rådande läge, är det fortfarande tyst från de länder som faktiskt har makt att påverka, inklusive Sverige.

  Leksakerna till julklapparna har ändå levererats, men självmorden ombord har fortsatt att rusa i höjden, men vem bryr sig? Det handlar ju bara om sjömän, från alla världens hörn.

  God fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det artiklar om detta?

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=VeL7PKyuB4A

   Video från juli? Men samma story

   Radera
 11. Tack för ett fint inlägg och god jul.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Ja, tack alla ni som oberoende av helger, veckodagar eller tid på dygnet håller ställningarna så att vårt samhälle fungerar som det ska! Vi som drar nytta av ert arbete förstår att ni inte bara för det för att tjäna in till brödfödan, utan också för att ni tycker att det är viktigt - och det tycker vi också. Tack! :)

  SvaraRadera
 14. Ja, tack alla ni som oberoende av helger, veckodagar eller tid på dygnet håller ställningarna så att vårt samhälle fungerar som det ska! Vi som drar nytta av ert arbete förstår att ni inte bara för det för att tjäna in till brödfödan, utan också för att ni tycker att det är viktigt - och det tycker vi också. Tack!

  SvaraRadera