Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2020-12-14

Gamer vs player - klagomål på mäns (?!) gamingriggar

Under helgen har flera kvinnor gjort negativa uttalanden om mäns (?!) gamingriggar, och hur de tar plats och förfular inredningen i det tilltänkta sambohemmet. Det är en intressant diskussion där man vill begränsa sin sängpartners eller potentiella säng- och livspartners fritidsintressen, och kanske kan kopplas till diskussionen om den dåliga kvaliteten på männen via dejtingtjänster.
Den gifta bloggarjävelns rigg består av endast en extern skärm, en bärbar dator och en uppsättning externt tangentbord och musplatta. Dock är ju inte bloggarjäveln en gamer, utan författare så det här är en arbetsplats och tid till spelande finns förstås inte. Likväl tar utrymmet totalt upp cirka 15 m2 av bostaden. Får skaffa fler skärmar antar jag.
Det finns alltså flera kvinnor som uppmärksammats i helgen för att ha dömt ut det manliga släktet för att de drar runt på en gamingrigg med datorer och 3-6 skärmar, och därmed går bort som framtida sambo, livspartner och pappa till deras barn. Inte för att de spelar, utan för att gamingriggar stör inredningen.

(Som att bara män är gamers numera, men vi bortser från att även kvinnor idag kan ha riggar.)

Det är intressant på flera plan.

Man kan misstänka att det i botten hittas Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad. Någon raljerade om att en gamer sänker priset på bostadsrätten med 300 000:- SEK pga förfulandet på visning och eventuella mäklarfoton.

Hade folk kunnat ha lite större bostäder, så hade det ju funnits plats att stänga in gamingriggen och gamern på, oavsett vad för kön denna har.

Fast det finns ju idag många par där bägge är gamers. Eller för den delen bara kvinnan. Datorspel är inte längre något som bara män sysslar med, om det någonsin varit så. Jag har vänner, vars vardagsrum domineras av parets två riggar. 

Man kan ju tänka sig att en man (eller kvinna) ur ett partnerperspektiv kan ha värre fritidsintressen än att sitta hemma på kvällarna. Hellre gamer än player.

Kanske är detta relaterat till gnället från kultureliten över att det inte går att hitta några bra partners på dejtningsajterna och appar som Tinder. Det finns helt enkelt en del som verkar för kräsna. Nu ska man förstås inte kompromissa i val av livspartner, men om alla andra är dumma i huvudet så är det kanske inte alla andra det är fel på

Den antagligen permanent ökade distansarbetstrenden kommer ställa nya krav på våra bostäder. Kanske får vi snart se lägenhetsplanlösningar och villor med två arbetsplatser inrymda. Inte fullstora 7+ m2 sovrum, utan kanske två rum om 4.5 m2. Jag hade ett sådant i min första villa, men det var innan smarttelefonernas tid så jag har inga foton. Men 4.5 m2 räckte till ett skrivbord, en mindre bokhylla och en rejäl stol. På den tiden hade man väl sällan externa skärmar till bärbara datorer, men det fanns plats för åtminstone 2-3 plattskärmar också, även om de inte riktigt fanns på det viset på den tiden.

Kort sagt borde problemet vara övergående i takt med att bostäder moderniseras för den moderna människans behov. Antingen blir de som klagar på riggar gamla, ensamma och bittra, eller så anpassar de sig. Eller så får de ragga på krogen istället för på nätet - gamers hänger på Internet, players på krogen. 

Och du, du kan alltid sälja in din rigg som att det är en trejdingstation.

51 kommentarer:

 1. Rigg alltså? Hade ingen aning om att det kallades så. Själv fattar jag inte varför man vill sitta i en kontorsstol och spela när man kan spela tv-spel liggandes i soffan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det finns alldeles för många anledningar för att kunna listas i en kommentar men sammanfattat:

   1. Ergonomi. Det är helt enkelt ergonomiskt utmanande att spela ens en medellång stund från soffan. En korrekt inställd arbetsplats är ofantligt mycket bättre för ryggen. Även om jag förstås förstår den lata tjusningen i att ligga ner och spela datorspel.

   2. Mus + tangentbord. Datormöss och tangentbord är helt enkelt objektivt bättre redskap för merparten spel, utöver möjligtvis bilspel. Försök få en Counter Strike-spelare att gå över till handkontroll!

   3. Latens. Inte ens de dyraste moderna TV-apparaterna är i närheten av den låga latens och i synnerhet avsaknad av eftersläpningar som man får med även de billigare datorskärmarna.

   Radera
  2. Seriösa FPS spelare kör med mus och tangentbord.

   Radera
  3. Intressant påstående, ett tangentbord avsett för att skriva med är alltså ett bättre verktyg än en för avseendet specialdesignad handkontroll? Tillåt mig tvivla, men så är jag knappast gamer heller.

   Radera
  4. Det är ett mycket okontroversiellt uttalande i gamingsfären.

   Det hänger mindre på tangentbordet och mera på datormusen som kan röras med betydligt högre granularitet än en handkontroll. Särskilt om man spelar på lite högre nivå och sänker mushastigheten så man får dra hela armen fram och tillbaka för att röra sig i spelet! Betydligt lättare att lära muskelminnet var på musmattan man ska placera datormusen för att få ett headshot då!

   Handkontroller skapades aldrig för att tillfredsställa E-sportare utan för att erbjuda ett mer avslappnat och uppslukande gränssnitt mot spelet jämfört med datormöss/tangentbord.

   Ja, jag har en gamingrigg.

   Radera
  5. OK, du har säkert rätt. Vem vet, om 10 år kommer kanske alla cockpits och förarutrymmen i det militära att se ut sådär för att korta utbildningstiderna.

   Radera
  6. Häromdagen larmades det om nya skador pga "hemarbete" -- sms-tumme och laptoplår, alltså brännskador från soffjobb. Årets nyord, SAOL?

   Radera
  7. Många spel är otroligt mycket skönare att spela med handkontroll än tangentbord och mus. I princip det mesta utom fps/rts.

   Radera
  8. @Tim Mjo i och med att många spel har tredjepersons-perspektiv nuförtiden stämmer det i mångt och mycket. Jag spelar själv ofta med handkontroll på min PC.

   Men när till och med GTA V fick ett fullfjädrat FPS-läge säger det lite om hur många som föredrar mus/tangentbord och gör sina röster hörda!

   Radera
  9. Denna videon börjar med vad jag tolkar som utbildningsmiljöer för att sedan gå över till "riktiga" riggar, men mycket joystick eftersom det är just flygtyg. Men en del tangentbord och alternativa robusta möss.

   https://www.youtube.com/watch?v=3TJhgGA-WHo

   Radera
  10. @Ben Dover till exempel flyg är fortfarande joystick att föredra för seriös gaming. Men det förekommer sedan länge tv spelkontroller i det militära https://feber.se/spel/usa-borjar-styra-sina-ubatar-med-xbox-kontroller/370864/

   Radera
  11. @Ben Dover, Liknelsen med det militära är haltande. En mer rättvisande liknelse är om du inte bara skulle behöva kontrollera fordonet du befinner dig i men även simultant din avatar i 'spelvärlden' genom samma setup.
   Tangentbordet tillåter fler simultana av varandra oberoende kontrollaxlar än handkontrollen, lägg till detta musens överlägsna hastighet/precision på ytterligare en oberoende kontrollaxel.
   Tänk skillnaden mellan att styra endast rallybilen respektive att styra rallybilen och samtidigt styra din gubbe som sitter i rallybilen (blickriktning, kroppspositionering etc)

   Radera
 2. Vårt moderna samhälle har gett både män och kvinnor möjligheten att självförverkliga sig på 1000 olika sätt istället för att plöja en åker eller springa efter en älg. Sällsynt löjligt att grina över att folk har/inte har en högprestandadator/motorcykel/stor röv/gympaskor till kavaj/frimärkssamling/Sex&the city på DVD/teppanyakihäll.

  Det här har dock gått mig helt förbi, kan nån peka mig i rätt riktning så att jag kan skrikskratta elakt åt banaliteterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. r/battlestations på reddit kan du se en del skapelser. Fattar inte heller grejen med att ha färgade lampor men alla är vi olika.

   Radera
  2. Vi har väl förutfattade meningar om hur framtiden ska se ut, helt enkelt.

   Radera
  3. Förlåt, jag menade så klart de grinande artiklarna om gamerkillar, det är dem jag vill ha länkar till så att jag kan skratta åt dem. Hur folks datorsetups ser ut är också kul, men det var egentligen inte det jag var sugen på.

   Radera
  4. https://twitter.com/amandabroberg/status/1338165357656350723?s=21

   Radera
  5. https://twitter.com/alaxendrawallin/status/1337447408486277121?s=21

   Verkar vara moderater.

   Radera
  6. Bra där, den där Wallin levererar verkligen. Hon ska läxa upp andra om vad som är vuxet, men scrollar man ner ser man:
   1. Att hon skriver som ett barn generellt,
   2. Att hon gillar Mello (ja, allsång är för dagisets musikstunder)
   3. Paradise Hotel
   4. En fantastisk bild där hon är helt iförd en dräkt av systembolagspåsar.

   Nej, men klart HON är den nya Magdalena Ribbing.

   Radera
  7. Roligt att moderattjejerna klagade på killarnas nivåer då de själva framstår som fjårtis light.... Inte så konstigt de inte kan hitta nån man då :)

   Radera
  8. Plus att hon Wallin verkar skryta om hur mycket hon pundar, vilket tydligen är en vuxen och mogen aktivitet. Men tjack är antagligen en godtagbar hobby då, så länge man inte tillverkar hemma för en sån rigg lär väl också ta en del plats.

   Radera
  9. Snart påhälsning av några "hur var det här då"-gamers kanske?

   Radera
  10. Dagens "gamare" kan vara morgondagens stridspiloter och hjärnkirurger. Nya tider, nya seder.

   Radera
 3. Retro-nördar är nog värst av alla. Deras samlingar av gamla datorer och spelkonsoller kan lätt fylla vilket hus som helst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt, retronörd var exakt det din mamma kallade mig när jag bjöd ut henne på dejt.

   Radera
  2. För att inte tala om oss som har vintage hifi, högtalare tar rätt mycket plats efter ett tag.

   Radera
  3. Är själv en gammal retronörd, men vinyl och gamla stora svarta högtalare :) givetvis med en gammal rörstärkare.

   Radera
 4. Om någon vill ha en gaming-rigg hemma, så tycker jag att livet är för kort för att begränsa någons fritidsintressen, även om de tar plats. KÖR HÅRT! Jag har flera rum upptagna av mitt jobb/forskning och mina prylar tar mångdubbelt mer plats. En granne ville t o m anmäla mig till TV-programmet "Rent hus" och min syster som är ett "rivjärn" vill att jag ringer till någon firma, som köper dödsbon och att de kommer och tömmer huset. Grrr!

  Jag har flera avlastningsbord på hjul från Biltema och grejerna är i plastbaljor i dem. Sedan har jag många hjulplattor, gjorda av limträskivor, som jag har försett med gummihjul. Jag har inga lediga bord i huset, utom i uterummet, dit gästerna tillåts komma in. Jag har inget skrivbord (men en sekretär finns för räkningar), soffbord eller matbord. Jag är van vid att äta sittande i soffan och jag har en ledad arm som är fastskruvad i väggen, utrustad med en vattentålig bricka för kaffekoppen/juiceglaset, istället för soffbord, som man slår knäna i när man stiger upp.

  Ett problem med "Infernot" som min kompis kallar mitt hus för, är städningen. Nu har jag en handdammsugare till hjälp. Centraldammsugaren har nackdelen att viktiga komponenter kan sugas in i den av misstag och det blir krångligt att klättra upp på vinden för att plocka ut dem. Nu har jag i och för sig skaffat ett munstycke, som ser ut som en bunt sugrör, som inte släpper in vad som helst i dammsugaren. Sedan är det svårt med stoppade möbler överhuvudtaget, de samlar för mycket damm. Jag har roterande borst-munstycken till centraldammsugaren och sedan använder jag mycket överkast, som kan tvättas och tumlas då och då. Soffan gnids också med våt mirakeltrasa och flytande tvättmedel. Jag sopar golven ofta och våt-torkar ibland. Jag dammsuger böcker och pärmar (på sidorna) i bokhyllan. Det är kattdamm som är boven, fast det är 20 år sedan katten fick somna in, men lite av dammet finns kvar och allergin förvärras med åren.

  SvaraRadera
 5. Jag som är en självutnämnd gejmr (Jag har väl ett 600tal titlar i Steam biblioteket) måste säga att det är rätt lustigt vilka kvinnor som tar plats i media egentligen.

  Jag har dejtat rätt mycket och inte en enda har reflekterat över den biten. Snarare är det "va trevligt att du har egna fritidsintressen"

  Å andra sidan så brukar jag ju inte ha några problem att prioritera vänner/relationer framför teknik. Utan teknik och gejming är ju just en hobby.

  Jag har även en hel del lego och det är snarare många som velat bygga med. Det är rätt mysigt sitta vid ett köksbord med ett stort gemensamt bygge.
  Lyssna på musik. Inmundiga valfri dryck. Prata och bara vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är det väl vi gejmners som vann hemarbetsomvandlingen. Jag har bättre ergonomiska förutsättningar på hemmakontoret än på jobbet. Medans många av moderatkvinnorna på jobbet verkar sitta på en hård köksstol och nu har ryggproblem. De verkar inte ha råd med ett extra arbetsrum heller (kanske röstar V nästa val så "nån" får ordna det")

   Radera
  2. Lego som vuxen hobby känns som det blir mer och mer accepterat? Själv "hittade jag tillbaka" runt 2011 och då var det inte många som fattade att det ens kunde vara en hobby, men nu när TV4 dessutom sänt vad som också skulle kunna kallas Swebricks klubbmästerskap så börjar fler och fler få upp ögonen för det :)

   Övergången till att jobba hemma var smärtfri här också, hade redan 27" skärm och höj-/sänkbart skrivbord. Saknade visserligen kontorsstol eftersom jag inte brukade använda sittfunktionen på skrivbordet, så det enda jag förutom dockningsstation behövde från jobbet var stå-mattan att ha vid skrivbordet.

   Har för övrigt noterat att flera kollegor lånat gamingprylar såsom jättelika headsets av sina barn för att få lite bättre förutsättningar att jobba hemma.

   Radera
  3. Det här med all leka med Lego med sin partner verkar mycket härligt. Har annars trott att tågordningen var att ska partner därefter tillökning. Efter detta kunde man på ett socialt accepterat sätt börja leka med Lego igen.

   Radera
  4. @Erik Holmberg: Ja och det är en vanlig väg in i den hobbyn att en eller båda av föräldrarna fortsätter bygga även när barnet blivit less och gått någon annanstans/ligger och sover ;)

   För oss som "tjuvstartat" blir det dock direkt en uppdelning i "pappas lego" och "barnens lego", vilket de faktiskt är förvånansvärt bra på att ha koll på.

   Radera
  5. Lego är hundra gånger bättre än "russinterapin", tycker jag.
   Lego övning:
   Ta en legokloss.
   Börja med att titta på klossen. Vrid och vänd den på alla håll och betrakta den från olika vinklar. Hur ser just denna kloss ut? Vad har den för form?
   Hur känns legoklossen? Är den mjuk eller hård (=så klart)? Håll klossen mellan tummen och pekfingret och känn efter.
   Lukta på klossen. För klossen nära dina näsborrar och känn vilka aromer som uppkommer.
   Och så vidare.

   Radera
 6. Dagens bekännelse: Jag har kommit ut ur garderoben, för länge sen.

  Satt nämligen och jobbade närmast heltid i en trång klädkammare, dock med fönster, på datorer som gick med metatabletter eller liknande. Så länge sen.

  Senare ockuperar jag i stället husets största sovrum där jag kan knattra på utan att störa. På sistone dock hobbyprojekt såsom denna bloggarea. Rejäl stol ska man ha! Och skapliga lurar.

  SvaraRadera
 7. Det absolut bästa med nördar är ju för ölvrigt att en riktig nörd SKITER i andras nörderier. man vet att uppskatta folk som vågar vara sig själva :)

  Snarare är det så att de kvarvarande som inte har roliga hobbies är bittra över de som nu kan leva sitt liv som de vill :)

  SvaraRadera
 8. Det handlar väl om att ge och ta. Sett från länkarna på twitter handlar det om unga människor troligtvis boendes i Stockholm innerstad i små lägenheter. Då förstår jag att man har problem med att någon har en hobby som innebär att 25% av lägenheten blir en no go zone. Det är väl just att datorer är en vanlig hobby, hade det varit modelltåg eller frimärkssamlingar hade det nog varit samma knorr.

  Samtidigt kan man fråga sig varför man ska vara en partner som inte tillåter en att bejaka sin hobby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att 75% av mitt hus är en "no-go zon". Men nån partner har jag ju inte heller. Bara en kompis som bor i gäststugan och han har ordning och reda! Han t o m bjuder mig på lunch varje dag (halvfabrikat i och för sig). Om jag har tur så tänder han eld i min braskamin och kokar även morgonkaffe. Mitt lilla sommarstuge-kök känns alltför klaustrofobiskt, om man ska laga mat därinne, så det har jag slutat med för länge sen.

   Radera
  2. Modelljärnväg med Märklin-lok och -vagnar var det bästa jag visste som barn, trots att jag var en liten tjej. Det kanske gjorde att jag blev "järnvägsexpeditör" som vuxen. De riktiga entusiasterna kallade vi för "tåg-bögar" och de flesta av dem hade modelljärnväg hemma, oavsett om de bodde i villa eller lägenhet. Jag sprang ute längs banvallen och vevade eller la om växlar, gick genom vagnarna och klippte biljetter och informerade passagerarna. Det var ett jätteroligt jobb och man umgicks med andra som jobbade på järnvägen. Jag var sambo med en lokförare under några år och hyrde in mig hos en tågledare under några år. Jag drömmer fortfarande om långa tåg och många biljetter att kolla och att då och då behöva gå till dörren och ge klarsignal.

   Radera
 9. Hmm... Så med andra ord är de som klagar på "gamers" så pass korkade att de inte kan bära ut riggen inför visning?...
  Var inte mycket i min lägenhet som var kvar vid min visning kan man ju säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog behöva hyra en stor skåpbil på OK, dit jag skulle flytta det mesta av mina prylar före visning. Men jag tänker aldrig sälja den här fastigheten.

   Radera
 10. Jag gissar att bloggaren inte bara har en Macbook utan även kanske nån Pi och nån Ubuntumaskin också...

  SvaraRadera
 11. Ytterligare en anledning till att boende på små orter har sina fördelar över att bo trångt i Stockholm...

  Själv tänker jag, som är en av dem som i vuxen ålder hittat tillbaka till Lego-byggande som hobby, i och för sig att det vore nätt om man bara behövde rymma en "gamingrigg" i något hörn. Apropå andra aspekter av debatten används den datorn för övrigt mest för att då och då när båda familjernas barn sover spela någon runda World of Warships med min lillasyster och hennes man.

  Apropå visnings-aspekterna har jag visserligen fått erfara att både fru och mäklare inte tyckte att ett välfyllt Legorum var en USP för huset, varvid ett försvarligt antal flyttkartonger fick bo hos en kollega några månader under flyttprocessen. Skrivbordet med "gamingriggen" fick dock stå kvar och i sällskap med en ny säng fick rummet föreställa ett generiskt tonårsrum på bilderna och visningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Finland brukar vi säga "Barnet är friskt när det leker" och det omfattar även "vuxna barn". "Lapsi on terve kun se leikkii". Lek mer!

   Radera
  2. Har spelkompisar som fick packa ner allt vad speldator och tillbehör heter inför fotografering och visning, var ett jäkla jobb att packa upp allt när vi skulle lira på kvällen :)

   Radera
 12. Jag var i liknande sits med skillnaden då att jag höll med min bättre hälft. Vi hade helt ingen plats för en stationär dator utan den gick till nästan tonårsbarnet. När jag fick lite tid över och ville spela igen så snubblade jag över Google Stadia som inte tar upp någon plats alls (utöver tvn men den har de flesta ändå). Måste säga att det funkar finfint och passar min livssituation lysande.

  SvaraRadera
 13. Kam man ana ett utslag av att hemmets inredning och utseende traditionellt är kvinnans domän och intresse. Mannens intresse ska helst förpassas ut i ett skjul eller garage där det inte syns. Mancave-trenden är också ett utslag av att mannens intressen inte får synas.

  SvaraRadera
 14. Personligen skulle jag aldrig ställa upp en gamingrigg i vardagsrummet av en massa olika anledningar, varav en är att jag tycker det förfular rummet (eller ja, stökar till iaf). Har därför kört gaminglaptop sedan vi flyttade till sthlm, bara att fälla ihop och lägga in i ett skåp när den inte används.

  Men efter ca 12 års ökenvandring flyttar vi till hus i mars, och där har jag öronmärkt det minsta sovrummet på ovanvåningen till hemmakontor. Där kommer det även ställas upp en nyinskaffad "rigg", borde bli lagom till att Nvidias leveranser av nya RTX 30xx kommer igång på allvar :)

  Kommer nog nöja mig med en skärm dock... Rummet kommer inredas som ett kontor, gamingdatorn kommer byggas i diskret mattsvart Corsair chassi. Har inte riktigt fattat grejen med blinkande snurrande LED-lampor överallt så fort man ska ägna sig åt ett av sina fritidsintressen men skulle å andra sidan inte protestera om min partner hade börjat spela och införskaffade den typen av prylar...

  SvaraRadera
 15. Min fru har förlikat sig med en industriservo på 21 kg som rattbas. Det som förgyller är den äkta Porsche Cup-ratt :)

  Hur mycket man än spenderar på sin utrustning kan man alltid jämföra med hur billigt det är jämfört med riktig racing.

  SvaraRadera
 16. För några decennier sedan var det kvalificerade musikanläggningar som retade upp vissa: "fula kablar, fula golvhögtalare". Att möblera för att få optimal lyssningsposition tilltalade inte heller vissa "inredningsexperter".

  SvaraRadera